ДНК порекло > Историја и генетика

Германска племена из доба Сеобе народа на Балкану и њихов генетички траг

<< < (2/7) > >>

НиколаВук:

--- Цитат: Bane  Мај 07, 2018, 12:37:02 пре подне ---Maciamo-во виђење сличног питања, тј чини ми се да је у складу са темом: Ancient East, West and North Germanics had different Y-DNA lineages

--- Крај цитата ---

Занимљив поглед на ствари, нарочито то што је приметио и ширење R1a-CTS1211 подграна са Готима; као што је и он напоменуо, постоји могућност да ни на Балкан није сва CTS1211 дошла словенским посредством, мада већина вероватно јесте. С друге стране, нисам сигуран колико му је тачна хипотеза о готским E-V13 гранама, с обзиром да све које је он навео (CTS9320, L241, S2972) имају дуг боравак на Балкану, па је мала вероватноћа да су на наше просторе могли да их донесу Готи (можда једино неку специфичну њихову подграну, која се раније одвојила од својих балканских рођака). Не знам да ли се исто може рећи и за Z17264 коју такође наводи као пример? Можда је она стварно могла доћи готским посредством, али сам према томе врло сумњичав.

Bane:

--- Цитат: НиколаВук  Мај 07, 2018, 01:02:23 поподне ---Занимљив поглед на ствари, нарочито то што је приметио и ширење R1a-CTS1211 подграна са Готима; као што је и он напоменуо, постоји могућност да ни на Балкан није сва CTS1211 дошла словенским посредством, мада већина вероватно јесте. С друге стране, нисам сигуран колико му је тачна хипотеза о готским E-V13 гранама, с обзиром да све које је он навео (CTS9320, L241, S2972) имају дуг боравак на Балкану, па је мала вероватноћа да су на наше просторе могли да их донесу Готи (можда једино неку специфичну њихову подграну, која се раније одвојила од својих балканских рођака). Не знам да ли се исто може рећи и за Z17264 коју такође наводи као пример? Можда је она стварно могла доћи готским посредством, али сам према томе врло сумњичав.

--- Крај цитата ---

Сложио бих се са тобом. Његова претпоставка у вези R-CTS1211 има прилично више смисла неголи та која се тиче грана испод E-V13.
Генерално нам треба још E-V13 резултата из Источне Европе и то наравно са подгранама да бисмо могли озбиљније да разговарамо о миграцијама на начин на који Maciamo то покушава.

Петровић Мађер:
Викинг каквог га — заправо — види фирма за опрему историјских филмова KAPTORGAhttps://www.youtube.com/v/UhP9acA8WeE

НиколаВук:
У вези са хипотезама које групе Германа би могле бити носиоци одређених хаплогрупа (R1b-U106 са подгранама, I1-Z63 са подгранама, I1-Z58 са подгранама, I2a-M223 са подгранама итд.), занимљиво је видети ову реконструкцију језичке ситуације Германа око 1. године н.е.Плава боја - Северни Германи (Нормани/Северњаци - Свеони, Геати, Гути, Данци, итд.);
Црвене нијансе - Германи Северног мора (Ингвеони  - Јути, Англи, Саси, Фризи, итд.);
Наранџасто-смеђе нијансе - Германи везерско-рајнског међуречја (Иствеони - Франци и остали);
Жута боја - Полапски Германи (Ирминони - Свеви, Алемани, Тиринжани, Квади, Маркомани, итд.);
Зелене нијансе - Источни Германи (Готи, Вандали, Гепиди, Херули, Бургунди, итд.).

нцп:
Баш занимљива тeма коју тeк сада видим. И корисна.

Ту ми мало "запара" слух рeч Гeрмани па сe позабавих eтимологијом. Па набасах на овај чланак.

Шта на латинском значи Гeрман (кажу да нам јe дошло из латинског)?

https://abc.amarilisonline.com/nemacka-deutschland-germany-da-li-su-nemci-nemi-a-sloveni-poznaju-slovo/

Ipak postoji i treće objašnjenje, koje Nemci najviše vole a to je da je svojevremeno postojalo germansko pleme po imenu Nemeter, koje se tako zvalo zato što je poštovalo boginju Nemetonu, Boginju Kelta, poznatu i na teritoriji Britanije.

"keltska boginja Nemtona"
Keltska boginja Nemetona
poljski Niemcy
češki Německo
mađarski Németország

 ???
Да ли јe постојало плeмe Нeмeтeр и да ли јe оно било најближe словeнским плeмeнима, али и Хунима?

И који би био њихов гeнeтски траг данас?

И шта кажу нeмачки историчари, архeолози, eтнолози, гeнeтичари (гeнeологија) о томe? Кажу ли ишта?

Гeрмани или Нeмци су за нас врло важни, по вишe основа.

Ако сe нe уклапам у ову тeму са овим, молим вас избришитe или прeбацитe на нову.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију