ДНК порекло > Историја и генетика

Монголи

(1/2) > >>

Sergio:


Текст на овом линку:
Climatic and environmental aspects of the Mongol withdrawal from Hungary in 1242 CE


archduke:
Поздрав. Не знам под коју тему бих ово поставио али изашао је интересантан видео који де тиче Монгола и C3* хаплогрупе. Није да има неке везе са Србима али љубитељима генетике може бити интересантно. Молим да се пребаци у одговарајућу тему ако таква постоји

https://youtube.com/v/qrPnMEpOuNw

Сол:
Монголска освајања почела са "само" 4.000 ратника.


https://m-eng.ru/hr/household-pumps/mongolskie-zavoevaniya-zolotaya-orda-mongolskoe-nashestvie-na-rus.html
https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Mongol_invasion_of_Europe

Небо_Сав:
Мало контекста:
Улан Батор, монголска престоница, 1910 г.
Монголија тада није имала, практично,  сталних насеља, није имала  фабрике, школе, нити болнице.

Сетих се једне дебате коју сам својевремено слушао у Русији, о утицају СССР-а на Централну Азију. Као и обично, било је оних који за и против. погледајте како је то изгледало у Монголији, Казахстану и Киргистану (али, слично важи и за Таџикистан, Узбекистан, Туркменистан...). Одлучите сами, и погледајте како је изгледао тај део света  пре СССР-а:

Совјетска власт у Централној Азији и Монголији спроводила је различите мере  усмерене ка "деномадификацији"  номада  током свог владавине у региону.

    Политика насељавања:
Совјетска влада је подстицала номадске народе да се насељавају у настањена пребивалишта, што је често подразумевало обезбеђивање стамбених објеката,  изградњу инфраструктуре и унапређењу  образовања и здравствене заштите. Циљ је био да се ове заједнице пребаце са номадског сточарства на  напредније облике пољопривреде и индустрије.

    Образовање и здравство:
Једна од користи одустајања од номадског начина живота  био  је бољи приступ образовању и здравственој заштити. Совјетске власти су градиле школе, болнице и клинике у  руралним (а градских није ни било)  подручјима, која су раније била  занемарена. То је допринело искорењивању болести и побољшало опште услове живота.
   
 Друштвене реформе:
Совјетска влада такође је имала за циљ да модернизује и реформише традиционалне обичаје и веровања  које су сматрали назаднима или штетнима. То је  укључивало, посебно,   решавање проблема као што је отмица младих девојака ради брака, као и других обичаја који  су сматрани штетним за друштвени напредак и родну равноправност.
   
Економска политика:
 Совјетски Савез такође је настојао да интегрише економије централноазијских и монголских регија у шири совјетски економски систем. То је укључивало развој индустријске и пољопривредне инфраструктуре.

    Промоција атеизма:
Совјетски атеизам, који је имао за циљ да смањи утицај верских институција, утицао је на традиционално религиозне номадске друштва. Промоција атеизма имала је за циљ да се сузбије утицај  религије, смањи сујеверје и подстакне световни  светоназор.

    Културна и језичка политика:

 Совјетске власти често су спроводиле мере усмерене ка промоцији руског језика и усвајању совјетске културе и вредности, али и на  очување локалних језика и култура, и њихово непропорционално (веће!)  учешће у власти.

Ефикасност овакве  политике  варирала је од региона до региона и од заједнице до заједнице. Док су неки људи препознали користи од бољег приступа образовању, здравственој заштити и економским приликама, и сматрали то напретком,  други су то  доживели  као значајне поремећаје у својим традиционалним начинима живота. Процес "деномадификације" често је наилазио на отпор, јер су многе номадске заједнице цениле своје   аутономне  културне и друштвене вредности.

Небо_Сав:
Живот номада у Монголији. Галерија фотографија.

https://iz.ru/1653765/gallery/kak-zhivet-kochevoi-narod-mongolskikh-kazakhov#show-photo2=9

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију