Вјера и култура Срба > Народна јела

Вурда - баса

(1/7) > >>

Јовица Кртинић:
На РТС управо иде редовна емисија недељом "Знање имање". Представљена је храна из Лужнице код Пирота, а између осталог и вурда.
Реч је о млечном намазу који се веома једноставно припрема - кисело млеко (кравље најчешће) се процеди кроз платнену тканину и оно што остане после 24 сата је вурда. Оно због чега је вурда занимљива јесте што се на целом српском простору, колико је мени познато, појављује још само у Крајини, а нарочито Лици где има назив баса.
Зна ли неко да ли се још негде појављује вурда/баса?

Јовица Кртинић:
Користим прилику да вас обавестим да сам са овом темом отворио нов подфорум НАРОДНА ЈЕЛА, па вас позивам да се и увом делу укључите и дате свој допринос разумевању наших обичаја у погледу исхране.

Јовица Кртинић:
Ево, нађох је и на Златибору:

"У најгору врсту сира ваља урачунати урду, која се негде зове: вурда, фурда, на Мирочу и извара, а ту се најпростије и прави. Кад велики котао пун сурутке 21 од цела млека добро проври, скине се и процеди кроз цедило. Она дробина што остане зове се урда. Она се држи у каквом лонцу или чабрићу и даје деци, чобанима, копачима и млађим, а у варошима бурегџије пуне њоме буреке и посипају по пињерлијама.

На Златибору се гради овако: пошто се меки сир извади, превари се сурутка и док је још на ватри успе се у њу један литар љуте сурутке (ужљути се као сирће кад три дана стоји поред ватре) на два литра варенике; за тим се скине. Кад се добро зготови изгледа као скоруп; кад је рђава прсне по сурутци као тарана, а тада се мора у тој сурутци и чувати. Кад није у сурутци ничим се не долева."

из часописа "Тежак" yа 1883. годину, свеска IX, страна 601

vojislav.ananic:
Старо сиротињско јело - мандара

5 кашика брашна
2 јајета
1 дл уља
Припрема
1.   Уље или маст загрејати и ставити брашно
2.   Добро упржити и залити водом
3.   Смесу мешати док не постане густа као сос
4.   Затим додати још мало воде и со
5.   Умутити јаја и умешати у смесу
6.   Промешати и мандара је готова

vojislav.ananic:
Цицвара - старо јело
http://www.bastabalkana.com/2014/03/cicvara-recept-kako-se-pravi-starinska-cicvara/

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију