Науке и научне дисциплине > Физичка антропологија

Расни типови на Балкану

(1/12) > >>

Bozidar Stevana Ostojic:
Carleton Stevens Coon - The Races of Europe

ШТО СЕ ТИЧЕ ТЕЛЕСНЕ ВИСИНЕ КУН КАЖЕ СЛЕДЕЋЕ:

Дистрибуција телесних карактеристика

(a) Висина и облик тела/грађа

Пре него што се упутимо на израду шематске класификације раса унутар породице беле расе, хајде да погледамо неке од познатијих расних критеријума са становишта просторне дистрибуције. Коришћење мапе да се покаже расподела средњих /просечних/ метричких вредности једне карактеристике један је од најстаријих и најчешћих начина представљања којим се служе научници који проучавају расе. То, у ствари, представља основу за неколико система расне класификације, заснованих на географским корелацијама између две или више карактеристика. Таква рашчлањивања занемарују појединачне везе у погледу особина које су укључене и подређују положај појединца као расног ентитета. Она су из нужде заснована на неколико карактера и расе које су тако постулиране су сходно томе лоше дефинисане. Међутим, ова злоупотреба картографије не треба да спречава коришћење мапа у чисто демонстративном смислу...

I Први утисак који неко стиче испитујући ове карте је да осим дела циркум-поларног појаса изгледа нема правила распрострањења зоне стаса/раста. Релативно велика и доследна област високог раста, међутим, састоји се од Скандинавског полуострва, већина земаља од британских острва, Холандија, Финска, балтичких земаља, као и делови северне Немачке. Овај северозападни европски центар људи високог раста обично се у антрополошкој литератури назива примарна нордијска расна зона. Тешко је, међутим, прихватити да је концентрација високих људи у овим земљама последица присуства Нордијаца, јер је њено постојање изгледа последица деловања више фактора. Историјски гледано, то је управо област опстанка највећег броја ловаца-сакупљача Горњег Палеолита, док су људи Кордед-културе концентрисани у појединим њеним деловима, посебно у Данској и Естонији. Осим тога, постоји генетски допринос других расних елемената, попут Бел-Бикер народа и Мегалитских морепловаца, који су били високи, а на ове наведене земље истовремено су најмање утицали продори подунавских и западно-медитеранских пољопривредних освајача. У суштини, дакле, то су региони у којима су сви расни елементи били високи и у прошлости и у којима не постоји етнички под-слој ниског раста. Осим тога, Северозападна Европа је била поприште максималног повећања раста током прошлог века.

II Други европски простор високог стаса је Динарска планински зона, језгро које се протеже дуж уског појаса од Хрватске до реке Дрим у Албанији и који достиже свој врхунац у Црној Гори. Овде се налази људи високи као и они на северу, а у самом средишту подручја, чак и виши. Порекло овог динарског гигантизам је нејасно, јер је праисторијска археологија овог региона скоро непозната, а документа о кранијама из каснијих времена су неадекватна. Знамо да су се Бел Бикер народи населили овде у неком броју, али не можемо приписивати само њима изузетно висок раст савремених Динараца.

III Трећа област са високим људима се налази у југозападној Русији, на северној обали Црног мора, у Украјини, где су атланто-медитерански фактори у великој мери одговорни за ту појаву. На азијској територији земље окупираној од стране не-монголоидних Туркомана и од стране Курда са иранског говорног подручја су седишта људи високих стаса, као што је царство Ирака, чији становници су високи још од времена Сумера.

IV Следећа важна област високог раста, који је представљена само у границама ове карте, је Хамитски центар који се налази у Источној Африци. Једно подсећање на постојећи гигантизам код становника Кеније, који се очигледно понавља у великој висини живих Хамита који настањују Рог Африке и западне обале Црвеног мора. Најтемељнији Хамити северноафричких Бербера, Туарези, високи су као и северозападни Европљани. Зона високог стаса северне Африке је центрирана у регионима Сахаре окупираној од стране номадских Бербера и простире се до плодног региона у Малој Африци где су се ти људи населили после инвазије.

Небојша:

--- Цитат: Bozidar Stevana Ostojic  Март 11, 2014, 08:52:31 поподне ---II Други европски простор високог стаса је Динарска планински зона, језгро које се протеже дуж уског појаса од Хрватске до реке Дрим у Албанији и који достиже свој врхунац у Црној Гори. Овде се налази људи високи као и они на северу, а у самом средишту подручја, чак и виши. Порекло овог динарског гигантизам је нејасно, јер је праисторијска археологија овог региона скоро непозната, а документа о кранијама из каснијих времена су неадекватна. Знамо да су се Бел Бикер народи населили овде у неком броју, али не можемо приписивати само њима изузетно висок раст савремених Динараца.
--- Крај цитата ---

Управо то. Видимо да је становништво Балкана и пре продора Словена било изразито високо захваљујући староседеоцима Динарцима (Bell Beaker).

Не треба искључити ни могућност да су неки Кромањонци опстали на Балкану, или да су бар пренели свој расни тип (а самим тим и висину) на неки други тип. То би објаснило ову реченицу: " Порекло овог динарског гигантизма је нејасно, јер је праисторијска археологија овог региона скоро непозната, а документа о кранијама из каснијих времена су неадекватна. "

Bozidar Stevana Ostojic:
http://www.blic.rs/stara_arhiva/reportaze/2465/Koliko-su-Srbi-rasli-kroz-vekove

Koliko su Srbi rasli kroz vekove - intervju sa prof. dr Živkom Mikićem, Novinar: Tanja Nikolić Đaković

Wolf Sagash:

--- Цитат: Небојша  Март 11, 2014, 09:05:04 поподне ---Управо то. Видимо да је становништво Балкана и пре продора Словена било изразито високо захваљујући староседеоцима Динарцима (Bell Beaker).

Не треба искључити ни могућност да су неки Кромањонци опстали на Балкану, или да су бар пренели свој расни тип (а самим тим и висину) на неки други тип. То би објаснило ову реченицу: " Порекло овог динарског гигантизма је нејасно, јер је праисторијска археологија овог региона скоро непозната, а документа о кранијама из каснијих времена су неадекватна. "

--- Крај цитата ---
Godine 2014. smo u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Ljubinju, pronašli kasnoantičku zasvođenu grobnicu i u njoj skelet izuzetno visokog čovjeka. Antropolog iz Moskve Natalija Gončareva uradila je antropološku analizu i čekamo njen izvještaj. Na prvu loptu je kazala da je pokojnik bio sigurno viši od dva metra.

Kor:

--- Цитат: Wolf Sagash  Април 10, 2016, 10:19:30 пре подне --- Godine 2014. smo u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Ljubinju, pronašli kasnoantičku zasvođenu grobnicu i u njoj skelet izuzetno visokog čovjeka. Antropolog iz Moskve Natalija Gončareva uradila je antropološku analizu i čekamo njen izvještaj. Na prvu loptu je kazala da je pokojnik bio sigurno viši od dva metra.

--- Крај цитата ---

а то, као у Херцеговини мањка тих који су виши од 2 метра?  ;D Кажу да их је раније било више. Иначе, моја је претпоставка од раније да се ради о "дословенском" гену. Постоје историјски записи који говоре о томе како су људе са тих простора због своје корпулентности водили у Рим где су добијали функције свакојаких чувара, или што би се данас рекло, бодигард.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију