ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Y-ДНК резултати са 23andMe и остали (без хаплотипова)

<< < (903/903)

сɣнце:

--- Цитат: Atlantische  Март 31, 2024, 10:05:55 пре подне ---Један доста занимљив резултат.

Доведен, I-FGC21732.

Доведени/Доведани су искључиво са подручја Доњи Вакуф-Травник-Јајце, славе Пантелијевдан. На пројекту имамо четворицу Пантелијевштака припадника ове подгране, из Барање, Тамнаве и Старог Влаха.

--- Крај цитата ---


Значајан резултат јер их одваја од географски близких пантелијевштака I-Y188845.

Ojler:

--- Цитат: Небојша  Март 26, 2019, 12:18:31 поподне ---Богдановић, Никољдан, Лешак, Лепосавић, E-V13

--- Крај цитата ---

Овде се вероватно ради о ромској породици, пошто су једини Богдановићи који се помињу у Лешку Роми, који живе у насељу Камен.

Ево шта пише Благоје Павловић у књизи "Насеља и миграције становништва општине Лепосавић", где обрађује становништво Лешка:

--- Цитат ---Стално, насељених Цигана (Рома) и њихових насеља на територији општине Лепосавић до 1958. године није било. Међутим, било је путујућих Цигана, котлара, дрводеља, који су лети посећивали села и повремено се насељавали поред главних путева и река ради обављања послова и пружања услуга становништву. Данас је познато њихово насеље у Камену. Они не помињу старије претке и спадају у групу становника непознатог стариначког порекла. Међутим, знају имена родова. Лична мушка и женска имена су им најчешће хришћанска, а има и муслиманских. Сви говоре цигански, а слабије српски и хришћанске су вере. Већина њих слави Ђурђевдан, а има их који славе и св. Николу. Немају своје гробље, па мртве сахрањују у Балажеву, општина Нови Пазар. У народном жаргону Роми су познати као габељи и гурбети (чергари), јер су дуго времена живели по чергама и слабо изграђеним уџерицама. Временом су оне исчезле. Они који раде у иностранству, највише у Швајцарској, подигли су нове куће. Међутим, многи од њих напуштају насеље, одлазе по селима, врше разне ситне оправке и продају казане.

Незапосленост, затим "осипање" школске ромске деце после трећег разреда основне школе као и висок проценат обољевања у односу на осталу популацију, неки су од проблема с којима се суочавају Роми у овој општини.

Данас у овом насељу живе родови: Николићи (3 куће), Јовановићи (1 кућа), Ристићи (8 кућа), Јаћимовићи (3 куће) и Богдановићи (1 кућа).
--- Крај цитата ---

Goran Perovic 66:
Bogdanovići , selo Rikovo , može da se računa da pripada Lešku .

Ojler:

--- Цитат: Goran Perovic 66  Април 18, 2024, 09:55:04 поподне ---Bogdanovići , selo Rikovo , može da se računa da pripada Lešku .

--- Крај цитата ---

Не може да се рачуна. Нема те рачунице и географије која може да заселак Риково укључи у лешански атар. Риково припада селу Врачеву, које је у Рашкој на левој обали Ибра, и налази се у његовом сасвим западном делу, док је Лешак на десној обали Ибра и припада Копаонику. Између Лешка и  Врачева су минимум два села, посматрано најкраћом ваздушном линијом - Рватска и Белуће.

Ако је ово што си написао, да је тестирани Богдановић из Рикова, чињеница а не нагађање, онда је погрешно наведено да је из Лешка. Требало би да стоји Врачево. А уколико је заиста из Лешка, онда сигурно није из Рикова.

Небојша:
Глишић, Ђурђиц, Горња Грабовица/Ваљево, I1-Z63>Y6228

"У Пошарима су ове породице: Митровићи 2к, Панићи 1к, Филиповићи 1к, Глишић 1к, Никићи 4к, Нешић 1к и Богићевић 1 кућа.
ПОШАРЦИ – у исто доба доселили су се и три брата Пошарца из Озринића до Никшића, од којих је један отишао у Памбуковицу и од сега су тамошњи Пошарци. Пошараца има данас 10 кућа и славе Ђурђиц."
https://www.poreklo.rs/2013/02/26/poreklo-prezimena-selo-grabovica-valjevo/


Шашић, Ђурђевдан, Горња Врањска/Шабац, I2-L596>S6687

"Шашићи I – Јовановићи (10 к., Ђурђевдан). 9 к. овде, 1 к. у трећем реону. Они су староседеоци тако је остало предање. Звали се пре и Миловановићи— Гавриловићи у Малој Врањској, а овде Глигорићи, Лукићи и Шашићи били су једна фамилија. Слава свих сем Гавриловића (Симеун) је Ђурђевдан. Први досељени сви из једног места.
Шашићи II (7 к., Ђурђевдан). Митров (65 год.) отац Светислав, деда Милинко доведен из Босне, служио у Шашићима и добио земљу."
https://www.poreklo.rs/2013/03/06/poreklo-prezimena-velika-vranjska-%C5%A1abac/


Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију