И ја сам заинтересован да обновим Т2Т резултате на YFULL-u, али имам дилему око процедуре:
наиме, не видим на сајту да ли Данте прихвата да ради поравнање на Т2Т само својим изворним клијентима или могу и ја са ФТДНА да то урадим са својим фајловима (било BAM било FASTQ) код њих? Ако сам добро разумео, ФТДНА од прошле године примењује Т2Т резултате у оквиру свог стабла, па се питам да ли би проста обнова FTDNA BAM фајла на YFULL-u, уз доплату за надградњу на Т2Т била довољна, или треба урадити претходно поравнање на Т2Т код треће стране ( тј. да ли ДАНТЕ то "услужно"
ради), па тек онда обновити фајл на YFULL-u?
И да честитам унапређење у Gruppenführer Project Administrator FTDNA 
Не знам да ли Dante Labs ради услужно поравнање за резултате других компанија. YSEQ је имао ту врсту услуге за било чије FASTQ фајлове, али нешто не могу да нађем сада ту услугу на њиховом сајту (могуће да су привремено склонили, јер је јако захтевна по питању рачунарских ресурса - вероватно су претрпани захтевима, T2T је сада "hype" што би рекли Енглези).
Међутим, у твом случају, мишљења сам да поравнање на T2T нема смисла радити. Као што и Big Y-700 whitepaper наводи, ово није WGS већ NGS тест, који у старту не циља цео Y хромозом, већ се пре самог секвенцирања "аплификују" циљани делови Y хромозома, релевантни за генеалогију:

Другим речима, мислим да је практично немогуће да поравнање Big Y-700 резултата на T2T извуче неки SNP који Big Y-700 већ није ухватио.
Чак и код људи који су урадили WGS тест, T2T поравнање неће суштински променити слику стабла гранања људских лоза у односу на ово садашње стабло конструисано на основу Big Y-500, Big Y-700 или WGS тестова (нико неће испасти другачија хаплогрупа него што је сада). Заправо, мислим да је све што се може десити:
1) Да се појаве неки нови обједињујући снипови, који ће здружити одређене подгране на до сада невидљивом међу-нивоу (јер је обједињујући SNP немапиран у GRCh37/GRCh38 референтним геномима)
2) Може испливати још покоја приватну варијанта (новел)
Другим речима, T2T има потенцијал да покаже "раскошније" стабло, са више детаља. Показаће се гранања мушких лоза, у "већој резолуцији", односно видеће се више међу-нивоа између хаплогрупа, што је рецимо насушно потребно код I2-PH908, где има 18 подграна директно испод I-PH908.
Углавном, да се вратимо на FTDNA... По мом мишљењу то је убедљиво, без икаквог премца, најозбиљнија и најпрофесионалнија фирма у домену патрилинеалне генеалогије и сигурно су свесни да су неконкурентни и ценом и технолошки у поређењу са комбинацијом WGS + YFull.
Имам осећај да ће ускоро понудити WGS тест са T2T поравнањем (Big Y-1000?), обзиром да већ експериментишу са T2T тестовима на свом стаблу. Надам се само да ће сви који имају сачуван узорак код њих моћи уз неку разумну накнаду да га надограде на WGS T2T тест.