ДНК порекло > Народи и њихова генетика
Кинези
drajver:
Колико видим није на форуму никад било пуно приче о Кинезима, па отварам ову тему.
Заправо сам хтио да објавим једну фотографију коју сам снимио ових дана у Шангају, а нисам знао гдје да је смјестим на форуму.
Нисам нешто посебно детаљно проучавао генетику Кинеза. Основне информације које даје Википедија кажу да су Хан Кинези патрилинеарно прилично хомогени и да доминирају гране хаплогрупе О (О-М95, О-M122, O-M175) уз присутне и гране хаплогрупа C, N и Q-M120. Постоји и континуитет модерних Кинеза са бронзанодопском популацијом централне и сјеверне Кине. Ово се односи и на сјеверне и јужне Хан Кинезе. Код јужних је присутно неко мијешање са некинеским популацијама југа, али преко женских линија, док мушке линије сјеверних и јужних Кинеза не показују битније разлике. Најближи Кинезима, иако генетички јасно другачији су Корејанци и Јапанци.
Једина веза патрилинеарних линија Срба и Кинеза је преко N2 али то је веза стара преко 10000 година.
drajver:
Фотографија коју сам хтио да подијелим је фотографија радионице у прилично ексклузивном дијелу Шангаја, фронтално окренута ка улици. Нисам успио да сконтам шта поправља мајстор у радионици, али сам прилично сигуран да ужива у животу. ;D Обратити пажњу на ноге у десном дијелу слике и постер Брус Лија на зиду.
Иначе сама радионица се налази у кварту који изгледа овако:
Ивица Јовановић:
По амбијенту бих рекао да поправља скутере.
drajver:
--- Цитат: Ивица Јовановић Октобар 24, 2024, 10:03:08 пре подне ---По амбијенту бих рекао да поправља скутере.
--- Крај цитата ---
Веома вјероватно, јер су скутери прилично бројни у Шангају. И не поштују пуно правила саобраћаја, прелазе на тротоаре, улијећу на пјешачке прелазе, пресијецају пут аутомоблима. Личе на камиказе.
Radul:
--- Цитат: drajver Октобар 24, 2024, 09:22:39 пре подне ---Једина веза патрилинеарних линија Срба и Кинеза је преко N2 али то је веза стара преко 10000 година.
--- Крај цитата ---
А преко матрилинеарних D4e4 и D4j8.
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
Иди на пуну верзију