Порекло становништва > Како истраживати породично порекло
Колико укупно предака знате?
Селаковић:
--- Цитат: Platin Мај 20, 2022, 05:04:11 поподне ---Интересује ме, пошто се родословом увек бавим свеобухватно, по свим могућим линијама - колико укупно предака познајете, барем по имену?
--- Крај цитата ---
Одавно немам све то у глави, па сам морао да консултујем 'артије.
Од родитеља до чукундеда и чукунбаба знам све претке - свих 30. Одатле ствари већ постају шарене - знам додатна 22 претка са мајчине стране и 40 са очеве.
Укупно, то је 92 претка. Сви су потврђени у примарним изворима (матичне књиге и пописи/дефтери). Имена која постоје само у усменој традицији, као и она за која је врло извесно да су их носили неки давнашњи преци на основу патронимске форме презимена - нисам рачунао. Дакле, само оне недвосмислено потврђене.
У последњих 200 година, сви преци су ми рођени на територији онога што је била Подгорска кнежина Ваљевске нахије.
ДушанВучко:
--- Цитат: Селаковић Мај 20, 2022, 11:33:28 поподне ---У последњих 200 година, сви преци су ми рођени на територији онога што је била Подгорска кнежина Ваљевске нахије.
--- Крај цитата ---
Ово је занимљиво за неку нову тему "из којих области су вам преци"...Мени су у последњих 200 година сви из Шумадије (ако рачунамо географске границе Шумадије, тј. јужну границу З.Морава) или прецизније, са очеве барем 200 година (левачка страна З. Мораве), а са мајчине скоро 300 ( искључиво тополски крај (Г.Трнава, Овсиште...) са додатком суседног Чумића који припада Крагујевцу, али је суседно село Г.Трнави)
И код мене је фокусирано на уским подручјима (отац Левач, мајка Шумадија), и Шумадија и Левач су се спојили у Крагујевцу што се тиче мог порекла :)
Platin:
--- Цитат: Селаковић Мај 20, 2022, 11:33:28 поподне ---Одавно немам све то у глави, па сам морао да консултујем 'артије.
Од родитеља до чукундеда и чукунбаба знам све претке - свих 30. Одатле ствари већ постају шарене - знам додатна 22 претка са мајчине стране и 40 са очеве.
Укупно, то је 92 претка. Сви су потврђени у примарним изворима (матичне књиге и пописи/дефтери). Имена која постоје само у усменој традицији, као и она за која је врло извесно да су их носили неки давнашњи преци на основу патронимске форме презимена - нисам рачунао. Дакле, само оне недвосмислено потврђене.
У последњих 200 година, сви преци су ми рођени на територији онога што је била Подгорска кнежина Ваљевске нахије.
--- Крај цитата ---
Одлично.
Ја сам попунио имена у чукун колену тек пре месец дана... а већ 20 година истражујем.
И једнако морам да видим 'артије ;D
Мислим да имам око 50 имена предака, али проверићу.
Platin:
--- Цитат: ДушанВучко Мај 20, 2022, 11:44:55 поподне ---Ово је занимљиво за неку нову тему "из којих области су вам преци"...Мени су у последњих 200 година сви из Шумадије (ако рачунамо географске границе Шумадије, тј. јужну границу З.Морава) или прецизније, са очеве барем 200 година (левачка страна З. Мораве), а са мајчине скоро 300 ( искључиво тополски крај (Г.Трнава, Овсиште...) са додатком суседног Чумића који припада Крагујевцу, али је суседно село Г.Трнави)
И код мене је фокусирано на уским подручјима (отац Левач, мајка Шумадија), и Шумадија и Левач су се спојили у Крагујевцу што се тиче мог порекла :)
--- Крај цитата ---
Мали простор је лак за истраживање... Барем би требало да буде лак ако постоје документи.
Мој случај је са широком географијом - скоро цело подунавље, и понешто још.
НикПав:
Укупно 67, у последњих 200 година рођени на територијама данашњих општина Аранђеловац, Лазаревац, Топола, Бабушница, Црна Трава, Прокупље, Медвеђа, Бојник, Трн, Рила.
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
[*] Претходна страна
Иди на пуну верзију