Порекло становништва > Како истраживати породично порекло
Програми за израду родослова
Драган Обреновић:
--- Цитат: Селаковић Септембар 09, 2024, 10:48:21 пре подне ---Хвала, Радуле!
Неколико последњих порука више пристаје теми "Програми за израду родослова" (https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1844.0), па евентуално могу тамо да се преместе.
У сваком случају, не могу сасвим да се сложим са Драганом. Испробавајући разне програме дошао сам до закључка да ниједан не испуњава све моје хирове када је у питању врста и количина података које желим да прикажем, распоред и друге посебности. Мада смо овде говорили о стаблима предака, то нарочито долази до изражаја код стабала потомака. За мене остају неприкосновени Фотошоп, Аутокед и слични програми. А чак и Ексел, који је ограничен својим ћелијама, чини ми се пружа више слободе од специјализованих родословних софтвера.
--- Крај цитата ---
Добро, слажемо се да се не слажемо :) Свако је наравно слободан да води и одржава своје породично стабло како му је најзгодније и најлепше, и то је сасвим у реду.
Ја у рецимо прилично јасно раздвајам евиденцију родословних података о прецима/потомцима од саме визуализације нечијег породичног стабла (предака, потамака). AutoCAD и Photoshop су условно употребљиви за визуализацију породичног стабла, али не могу да замислим ове апликације као платформу у којој водим и ажурирам податке о својим и супругиним прецима (тренутно моје стабло има око 1050 људи).
GEDCOM стандард има подршку за толико различитих типова података који описују особу да је заиста тешко замислити нешто што није подржано стандардом кроз све ове године колико он постоји.
Способност одређеног програма да из GEDCOM базе података генерише баш онакво стабло какво ми желимо је само ствар могућности одређене апликације, ако су потребни подаци за визуализацију расположиви. A да не помињем различите анализе и статистике које нису могуће из Photoshopa и AutoCAD-a (рецимо просечан животни век предака, просечан број рођене и преживеле деце кроз генерације, најстарије године када је неко добијао децу итд.)
Селаковић:
--- Цитат: Драган Обреновић Септембар 09, 2024, 04:35:41 поподне ---Добро, слажемо се да се не слажемо :) Свако је наравно слободан да води и одржава своје породично стабло како му је најзгодније и најлепше, и то је сасвим у реду.
Ја у рецимо прилично јасно раздвајам евиденцију родословних података о прецима/потомцима од саме визуализације нечијег породичног стабла (предака, потамака). AutoCAD и Photoshop су условно употребљиви за визуализацију породичног стабла, али не могу да замислим ове апликације као платформу у којој водим и ажурирам податке о својим и супругиним прецима (тренутно моје стабло има око 1050 људи).
GEDCOM стандард има подршку за толико различитих типова података који описују особу да је заиста тешко замислити нешто што није подржано стандардом кроз све ове године колико он постоји.
Способност одређеног програма да из GEDCOM базе података генерише баш онакво стабло какво ми желимо је само ствар могућности одређене апликације, ако су потребни подаци за визуализацију расположиви. A да не помињем различите анализе и статистике које нису могуће из Photoshopa и AutoCAD-a (рецимо просечан животни век предака, просечан број рођене и преживеле деце кроз генерације, најстарије године када је неко добијао децу итд.)
--- Крај цитата ---
Наравно, ја и схватах да разговарамо о начинима за приказивање родослова, а не о складиштењу родословних података.
У том смислу мане родословних програма са којима се сусретах укључују на пример:
- Неодговарајуће могућности да понудим више различитих (парова) родитеља за једну особу (јер сам претрагу свео на неколико могућности, али још нисам утврдио ко је прави родитељ)
- Неодговарајуће могућности у стаблима потомака да назначим да је нека особа потомак, нпр, једног од тројице браће, али се још увек не зна ког, или да назначим да су два мушкарца можда браћа, можда стриц и синовац, итд.
- Код неких програма проблеми са српским језиком и/или ћирилицом, итд.
Све то много боље функционише у Фотошопу, да не говорим о замени места читавих блокова стабла, прилагођавању по потреби за одређене величине и облике формата за штампу и томе слично.
Навигација
[0] Индекс порука
[*] Претходна страна
Иди на пуну верзију