ДНК порекло > Народи и њихова генетика

Албанци и Арбереши

<< < (425/425)

НиколаВук:

--- Цитат: barbarylion  Новембар 20, 2024, 02:19:48 поподне ---Ja nisam ni istoričar, a još manje lingvista tako da ovo što pitam je it radoznalosti isključivo...Dakle, postoje stari natpisi na tom proto albanskom na Balkanu koji su otkriveni? Ne znam kako se datira starost jezika na nekom području? Albanski jezik nije moguće uporediti sa tračkim ili ilirskim jer je premali uzorak reči iz tog jezika ostalo za bilo kakvu usporedbu...Verovatno postoji nešto što ja ne mogu da shvatim, pa zato pitam?
Mislim, kod koje antičke populacije je otkriven taj jezik, ili neki spomenici, tragovi? Ili se to radi na drugačiji način?

--- Крај цитата ---

Очигледно ти није познат концепт компаративне лингвистике и историјске лингвистике, где се неки "прото-језик" реконструише на основу материјала из самог тог језика, упоређивањем са другим језицима из исте језичке породице, проучавањем позајмица које су узете из познатих старих језика (нпр. латинског или старогрчког) и њиховом даљом еволуцијом у посматраном језику, чиме се извлаче закључци о граматичким променама кроз које је тај језик пролазио у прошлости и слично. Дакле није неопходно да за неки језик имаш писане трагове како би реконструисао његову предачку варијанту (али свакако јесте пожељно), то и јесте цела поента компаративне и историјске лингвистике, која је нарочито добро развијена у проучавању језика из индоевропске породице, међу које спада и албански. Није тачно да албански нема никакве везе ни са илирским ни са трачким, јер неке речи које су из тих језика остале сачуване показују паралеле са одређеним речима из албанског језика. То нам не казује много о његовој афилијацији и положају унутар палеобалканских језика (нпр. да ли су у питању само позајмице из тих језика у прото-албански или не), јер као што си приметио, мали је број тих речи а недостају и разни други елементи који би осим појединачних речи могли да осветле то питање (нпр. нешто дужи текст на илирском или трачком језику, по могућству са преводом на неки од познатих старих језика као што су старогрчки или латински, како би се осим речи могла да разуме и синтакса и остале граматичке категорије тих изумрлих језика), али ипак показују да се албанском не може негирати да је потомак неког од палеобалканских језика. Доста је ту замршена ситуација и ти језици свакако нису ограничени само на илирски и трачки језик (или илирске и трачке језике), као што већина људи помишља. Надам се да смо ти Гуја и ја сада мало боље разјаснили читаву проблематику.

barbarylion:

--- Цитат: НиколаВук  Новембар 20, 2024, 02:54:41 поподне ---Очигледно ти није познат концепт компаративне лингвистике и историјске лингвистике, где се неки "прото-језик" реконструише на основу материјала из самог тог језика, упоређивањем са другим језицима из исте језичке породице, проучавањем позајмица које су узете из познатих старих језика (нпр. латинског или старогрчког) и њиховом даљом еволуцијом у посматраном језику, чиме се извлаче закључци о граматичким променама кроз које је тај језик пролазио у прошлости и слично. Дакле није неопходно да за неки језик имаш писане трагове како би реконструисао његову предачку варијанту (али свакако јесте пожељно), то и јесте цела поента компаративне и историјске лингвистике, која је нарочито добро развијена у проучавању језика из индоевропске породице, међу које спада и албански. Није тачно да албански нема никакве везе ни са илирским ни са трачким, јер неке речи које су из тих језика остале сачуване показују паралеле са одређеним речима из албанског језика. То нам не казује много о његовој афилијацији и положају унутар палеобалканских језика (нпр. да ли су у питању само позајмице из тих језика у прото-албански или не), јер као што си приметио, мали је број тих речи а недостају и разни други елементи који би осим појединачних речи могли да осветле то питање (нпр. нешто дужи текст на илирском или трачком језику, по могућству са преводом на неки од познатих старих језика као што су старогрчки или латински, како би се осим речи могла да разуме и синтакса и остале граматичке категорије тих изумрлих језика), али ипак показују да се албанском не може негирати да је потомак неког од палеобалканских језика. Доста је ту замршена ситуација и ти језици свакако нису ограничени само на илирски и трачки језик (или илирске и трачке језике), као што већина људи помишља. Надам се да смо ти Гуја и ја сада мало боље разјаснили читаву проблематику.

--- Крај цитата ---

Jeste, sada mi je jasnije.
Ja svakako nisam bio upoznat sa tim metodama, mada sam pomišljao da bi nešto tog tipa verovatno mogao biti slučaj.
Hvala na odgovoru, i pojašnjenju.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију