ДНК порекло > Народи и њихова генетика
Јевреји
Đorđo:
Ono što je meni najintrigantnije u vezi Jevreja je što, iako su izuzetno genetski "šaroliki", da se tako izrazim, često liče jedan drugome kao jaje jajetu. Često mi se dešavalo dok menjam kanale na televizoru da čim vidim facu, u deliću sekunde prepoznam Jevrejina. Da neko ne pomisli da sam anti-Jevrejin, ja imam izuzetno visoko mišljenje o njima. Danas otvaram neku vest oko Berezovskog i čim sam ga video, u deliću sekunde sam prepoznao karakteristično lice i nije me mrzelo da odem na vikipediju da proverim.
Sličan slučaj je i sa Albancima na primer, i oni su izuzetno genetski šaroliki, ali imaju veoma prepoznatljiva lica. Ne znam kako se to može objasniti sa naučne strane gledišta. Možda kada se neki narod meša samo unutar svoje grupe, posle nekog vremena se fizički "izhomogenizuje". Mada kod Jevreja vidimo i neke nebliskoistočne hg što znači da su se i oni mešali sa evropljanima. Isto tako, čini mi se da oni računaju pripadnost jevrejskom narodu prema majci, što još dodatno komplikuje problematiku. U svakom slučaju, meni je to jako intrigantno i za sada neobjašnjivo.
Синиша Јерковић:
--- Цитат: Đorđo Август 21, 2013, 07:50:45 поподне ---Ono što je meni najintrigantnije u vezi Jevreja je što, iako su izuzetno genetski "šaroliki", da se tako izrazim, često liče jedan drugome kao jaje jajetu. Često mi se dešavalo dok menjam kanale na televizoru da čim vidim facu, u deliću sekunde prepoznam Jevrejina. Da neko ne pomisli da sam anti-Jevrejin, ja imam izuzetno visoko mišljenje o njima. Danas otvaram neku vest oko Berezovskog i čim sam ga video, u deliću sekunde sam prepoznao karakteristično lice i nije me mrzelo da odem na vikipediju da proverim.
Sličan slučaj je i sa Albancima na primer, i oni su izuzetno genetski šaroliki, ali imaju veoma prepoznatljiva lica. Ne znam kako se to može objasniti sa naučne strane gledišta. Možda kada se neki narod meša samo unutar svoje grupe, posle nekog vremena se fizički "izhomogenizuje". Mada kod Jevreja vidimo i neke nebliskoistočne hg što znači da su se i oni mešali sa evropljanima. Isto tako, čini mi se da oni računaju pripadnost jevrejskom narodu prema majci, što još dodatno komplikuje problematiku. U svakom slučaju, meni je to jako intrigantno i za sada neobjašnjivo.
--- Крај цитата ---
Много је расправе било на ту тему. Својевремено ме је у Русији фасцинирало како Руси на прву већ препознају Јевреје, иако ови изгледају сасвим као Руси. Можда зато што су мало дуже са њима живјели. Као што и ми можемо лако да препознамо Албанца.
Сад, тешко је рећи, шта је то што нас објективно наводи на закључак. Или можда видимо испод коже.
Kor:
мислим да је у питању ствар психолошке природе и да се ради о повезивању појединих физичких атрибута са етносима. Понекад то функционише а некада не.
David Radonić:
Ovogodišnji rad:"Genetski doprinos Dalekog istoka genetici aškenaskih Jevreja ostvaren Putem svile"
Autori pokušavaju utvrditi poreklo pojedinih mt-DNK u korpusu aškenaskih Jevreja, i njegov moguć ulazak preko Puta svile i trgovine sa Dalekim istokom. Ideja nije nova, i ranije sam čitao o tome, no ovo je novi rad, pa možda ima i nešto novo. Mislim da je broj uzoraka mnogo veći nego onaj u ranijim ispitivanjima.
http://www.mitotool.org/lab/pdf/kongqingpeng_2015.pdf
Jacim:
Ко су били људи које су наши преци називали Чифутима? Солунски Јевреји? Сви македонски (или сви бугарски, грчки) Јевреји? Генерално сви Јевреји Сефарди? Или само криптојевреји?
Има ли сазнања о томе које су хаплогрупе они носили?
Постоје теорије о пресудној улози ових људи у младотурској револуцији. Колико то има основа?
Да ли има основа прича о томе да је и сам Ататурк био од тих?
Или ја мало бркам појмове?
Навигација
[0] Индекс порука
[#] Следећа страна
[*] Претходна страна
Иди на пуну верзију