Аутор Тема: Стари надгробни споменици - гробље у Рачи  (Прочитано 3885 пута)

Ван мреже нцп

  • Члан Друштва
  • Памтиша
  • *****
  • Поруке: 1600
Одг: Стари надгробни споменици - гробље у Рачи
« Одговор #40 послато: Март 07, 2021, 11:48:46 пре подне »
Надгробни споменик младе Вемије Керцуновић (Петровић) из Мирашевца преминуле 1896 о којима ћу сутра написати коју реч.

Као дете ми је привукло пажњу помињање извесних  Керцуновића - Петровића из Мирашевца.

Пошто  је у селу било најмање три различите фамилије Петровића које нису биле у сродству ово презиме је заокупљала моју пажњу као необично.

Керцуновићи свакако спадају у досељене родове из Тимока (Јелашница и Јаковац) после Првог српског устанка. Славе Јовањдан. Досељена су браћа Петко и Тодор Керцуновић.

Од њих је настало више родова деобом по доласку у Шумадију. Део у Мирашевцу (од претка Петка Керцуни- Петровићи и Јанкуловци - Марковићи, а од претка Тодора Николићи - Кордићи, а у суседном Вучићу Стојановићи/Чвргићи (Милосављевићи). Ове кућне заједнице су пописане 1863.

Рано преминула Вемија Керцуновић,1896.г. у доби од 17 година, би по свој прилици била кћерка Петрије и Димитрија Керцуновића пописаних 1863 као чланова кућне заједнице Миленка Петровића који свом чеду, преминулом у цвету младости,  подижу за оно време и прилике велелепан споменик. 

Вемију су изродили 1879.у каснијим годинама јер су приликом пописа 1863. имали 19 г (Димитрије) и 17 г (Петрија).

Споменик је (као што видимо на слици) очуван.

У Краљевом Селу  недалеко од Јаковца постојале су 6 кућа Керцуновића који славе Светог Алимпија. Дошли су из Бугарског Загорја (Маринко Станојевић, Београд, 1940, стр.477)

Због различитих слава ова веза са Керцуновићима из Краљевог села је упитна. А можда су затирући трагове пред Турцима променили славу.

 

Ван мреже ultrahome

  • Гост
  • *
  • Поруке: 12
Одг: Стари надгробни споменици - гробље у Рачи
« Одговор #41 послато: Јул 23, 2023, 04:47:45 пре подне »
Natpise na spomenicima treba čitati (i fotografije snimati) po sunčanom danu kada sunčevi zraci bacaju senku na određeni način / padaju pod određenim uglom. Iznenadili bi se da spomenik koji uopšte ne možete pročitati u 10 pre podne ili 5 popodne u 1 popodne postaje potpuno čitljiv. Ako to ne pomogne, ima trik sa brašnom koji nisam probao, ali sam ga na ovom forumu video (utrljate, pa skinete višak sa pozadine, da belo ostane samo u klesanom delu / slovima, ovo važi za tamni kamen). Usput pogledajte spomenike koje sam ja pronašao, i poneke osvežio bojom za beton: http://www.ultrahome.in.rs/nadgrobni/