Аутор Тема: Да ли сте послије тестирања пребацили резултате на YFull?  (Прочитано 1064 пута)

Саша

 • Гост
Да ли сте послије тестирања пребацили резултате на YFull?
« послато: Октобар 31, 2020, 10:02:04 пре подне »
Искрен да будем, ја то нисам одмах урадио, шта више, прошли су мјесеци, можда и више од године прије него што сам се одлучио да отворим налог на том порталу, и тамо пребацим моје резултате са FTDNA.

Иако је чланарина коштала, колико се сјећам, 49 долара, што за наше услове није мало, оно што ми се свидјело је да то једнократна односно доживотна чланарина, и да нема више никаквих трошкова.

Моја искуства са YFull су врло позитивна, и мислим да је вриједило пара. Тумачења мојих резултата, поготово упоређујући их са сродним резултатима, ми је разумијевање ове материје дефинитивно подигло на виши ниво. Искрен да будем, још многе ствари које се тамо приказују су за мене "шпанско село", и вјероватно ће тако остати и још дужи низ година, али оно што сам тражио сам отприлике и добио.  :) Исто тако, YFull је врло ажуран и стално додавају нове узорке, а сваких пар седмица објаве и нову верзију стабла (YTree), те сам управо тако сазнао да су ме смјестили у нову подграну.

Е, сад имам неколико питања за вас искусније. Није "обавезно" да на сва одговарате, него само на она на која знате или хоћете да дате одговор.  :)

 • Каква су ваша искуства са YFull и да ли га препоручујете родбини, пријатељима и познаницима?
 • Да ли знате да ли YFull попуњава базу стабла само са подацима претплатника, или узима и податке из јавно доступних ДНК база (нпр. недавно је откривен предачки рођак Дробњака FGC22048)?
 • Да ли знате да ли се у њихову процјену укључују и узорци са мање од 111 STR маркера? Нпр. што се тиче Дробњака, тамо има свега 9 узорака, и мислим да су сви или 111 или чак и Big 500-700, док Српски ДНК пројекат има 162 узорака за Дробњачки род, од којих су многи, на жалост само са 23 маркера?

Хвала и поздрав!

Ван мреже dons

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 74
Стричева линија на Yfull
« Одговор #1 послато: Децембар 12, 2021, 05:29:19 поподне »
Колико је поуздано стабло Yfull на релацијама предак > потомак?
Да појасним.Да ли је свака веза предак потомак у чворовима Yfull стабла 100% вероватна ,или би то могле бити случајно "стричеве везе" тј да се стричева линија наводи као директни предак иако није,али тако се чини због истих маркера са претком.
Илустрација: Мој отац и стриц и ја имамо исте маркере .Ако се тестирам ја и стриц, да ли Yfull ставља стрица као мог претка?
Да ли Yfull  убацује на стабло само оне тестове са 700 (или колико?) и да ли је тај број маркера математички довољан да се избегну "стричеве везе" и како?

На мрежи Драган Обреновић

 • Редакција СДНКП
 • Истраживач
 • ******
 • Поруке: 849
 • R1b-U152>FTA27217
Одг: Да ли сте послије тестирања пребацили резултате на YFull?
« Одговор #2 послато: Децембар 12, 2021, 09:05:24 поподне »
Колико је поуздано стабло Yfull на релацијама предак > потомак?
Да појасним.Да ли је свака веза предак потомак у чворовима Yfull стабла 100% вероватна ,или би то могле бити случајно "стричеве везе" тј да се стричева линија наводи као директни предак иако није,али тако се чини због истих маркера са претком.
Илустрација: Мој отац и стриц и ја имамо исте маркере .Ако се тестирам ја и стриц, да ли Yfull ставља стрица као мог претка?
Да ли Yfull  убацује на стабло само оне тестове са 700 (или колико?) и да ли је тај број маркера математички довољан да се избегну "стричеве везе" и како?

Најпре да разјаснимо, YFull стабло уопште и не показује ко је коме предак, већ ко са ким дели заједничког претка. Такође, YFull стабло се конструише искључиво на основу SNP мутација, број очитаних STR маркера и њихова вредност ту не игра никакву улогу.

Када две или више особа носе идентичне мутације (SNP) на Y хромозому, то је индикација да су потичу од истог мушког претка (од кога су дељене мутације и наследили).

Углавном, за све људе који деле исти скуп мутација каже се да припадају истој хаплогрупи - која је и дефинисана управо списком мутација које сви припадници те групе деле. Једна од свих тих мутација одређује се као именујућа за хаплогрупу (што не значи да је хронолошки прва настала - може се десити чак и да је најмлађа/најскорија).

Ако кренемо "низводно" од ове посматране хаплогрупе, ка подгранама, откривамо ко води порекло од ког млађег потомака оног поменутог претка. Један део људи са оног почетног списка ће припадати једној мушкој (под)линији, неки ће припадати другој, неки трећој итд.

Ако наставимо даље стићи ћемо тако и до последње, терминалне хаплогрупе, односно листа на Y стаблу. Ова терминална хаплогрупа обједињује мутације које је имао најскорији заједнички предак тренутно тестираних особа у тој терминалној хаплогрупи.

Колико далеко у прошлости је живео тај њихов најскорији заједнички предак, показује број тзв. "приватних варијанти", мутација које тестиране особе не деле ни са једном другом особом у посматраном филогенетском низу. Што је тај просечан број недељених мутација мањи, имали су скорије заједничког претка, и обратно.

Е сад, да се вратимо на пример вас и вашег стрица. Ако се ради о рођеном брату вашег оца, постоји велика шанса да између вас нема апсолутно никаквих разлика на Y хромозому које се могу детектовати, нити у погледу STR маркера нити у погледу SNP мутација.

Може се наравно десити и да буде нека разлика, али онај код кога су се десиле неке нове мутације не мора бити већи број колена удаљен од заједничког претка. Рецимо, ако посматрамо мутације које је носио ваш деда (отац вашег стрица), може се десити да стриц који је једна генерација од њега већ носи и неку нову мутацију, а ви који сте две генерације од деде да и даље имате идентичан Y хромозом као и деда.

Стога се родбински односи између вас двојице не могу ни теоретски растумачити на YFull стаблу - у најбољем случају се може утврдити да се ради о припадницима различитих мушких линија које су врло скоро имале заједничког претка.« Последња измена: Децембар 12, 2021, 09:10:06 поподне Драган Обреновић »