Mislim da je Malkovich dijelom zbunjen jer mu je baka Hrvatica. On u svakom slučaju jeste (i) hrvatskog podrijetla. Baka je rođena u Hruševcu kod Zaboka u Hrvatskom Zagorju. I Malkovichev otac i njegova braća i sestre su kršteni i odrasli u katoličkoj vjeri, koliko se može vidjeti po osmrtnicama.
Ово није први пут да расправљамо о Малковичевом поријеклу, па сам мало истражио како ствари стоје по америчким цензусима и мислим да је мој закључак сличан Вељковићевом, тј. Малкович је заправо Маљковић, и рекао бих извјесно, бар по страни очевих предака Србин из Бриња. Вељковић је добро лоцирао Ману Маљковића као деду Џона Малковича. Мане Маљковић се доселио у САД 1913. године, приликом уласка, питање је да ли је имао и 17 година колико је навео, а вјероватно је имао 14-15. Упутио се у округ Сент Луис у Минесоти, у познате руднике US Steela тзв. Mesabi Iron Range. Тамо је била права српска колонија почетком 20. вијека (мој прадеда је такође ту боравио, Срби у Минесоти су углавном били Крајишници), мада је било и других јужних Словена. Мане се упутио код брата Јована Маљковића који је у градић Хибинг дошао нешто раније. Очигледно је промијенио личко име Мане у Mike, Michael, а у неким пописима се појављује као М А.
1919-1920 Мане Маљковић, Малковичев деда, оженио се младом Словенком по имену Голди Станиша. Њени родитељи Антон и Ана Станиша дошли су у Америку 1900. године и населили се у Минесоти. Голди им је била најстарије дијете и по свој прилици рођена је у Минесоти непосредно по доласку брачног пара, или у старој домовини непосредно по одласку у САД. Станише су имале пуно дјеце. Нешто касније, 1930. године Голдин млађи брат Антон (Тони) ће живјети у домаћинству Маљковића кад се они буду преселили у Илиноис.
Млади брачни пар Маљковић 1920. године живи у граду Butte у Монтани. Мане је радио у локалном руднику бакра, познатом по штрајковима и социјалистичком покрету. Боравак пара у Монтани је био привремен, јер им се најстарија ћерка Ен већ 1921. родила у Минесоти. Син Џозеф се родио 1924. у Илиноису, тако да је брачни пар у том периоду већ преселио у Илиноис гдје ће остати до смрти. Најмлађи син Данијел, отац Џона Малковича, родио се 1927. године у Илиноису.
Како је и сам Џон Малкович говорио, његов отац и деда се нису слагали јер је деда тјерао оца да ради у руднику. Можемо само претпоставити како је амерички син личког Мане измакао контроли.

Занимљива је у том смислу и тврдња Малковича да му је баба рекла да су његови преци Црногорци, што би значило да је у породици Маљковић постојало неко предање о даљој вези са Црном Гором ( а и сама та прича није необична за крајишке Србе, гдје сваки други каже да је из Црне Горе или Херцеговине).
Не знам како је Малкович на крају дошао до Малковича Хрвата у Озљу, али није искључено да су Станише , фамилија по бабиној страни били из тог граничног подручја између Хрватске и Словеније.
Мислим да смо са овим коначно ријешили то "велико питање" о поријеклу Џона Малковича. Треба обавијестити човјека да не лута по Жумберку.