Ово јело је специјалитет штипског краја у С. Македонији, пробао сам га приликом недавног путовања по тим крајевима и могу рећи да је врло укусно. У питању је врста пецива издуженог облика који подсећа на брод или чамац, по коме су насецкани ситни комадићи меса. Месо може бити овчетина, јагњетина или свињетина, у мом случају је било свињско месо. Мислим да се преко меса ставља и жуманце и уље и то се све сједини у рерни. Служи се уз љуте папричице. Име долази од речи "пастрма" што значи "усољено и сушено месо од овце или јагњета". https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%98%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0Нашао сам и један рецепт, са свињским месом:https://moje-grne.com/2007/07/29/pastrmalija/