Аутор Тема: Предање о скривању круне српског цара  (Прочитано 2727 пута)

Мирослав Младеновић

  • Гост
Предање о скривању круне српског цара
« послато: Новембар 12, 2013, 05:17:32 поподне »

                                  161.
ПРЕДАЊЕ О СКРИВАЊУ КРУНЕ СРПСКОГ ЦАРА
                         
У црнотравском крају, особито у срцу овог планинског краја и средишним црнотравским селима, Добром пољу и Горњем Гару, живи предање о спасавању српске круне са ратишта на Косову.
  По поменутој причи преживели ратници Црне Траве су на челу са својим војводом спасили српску круну са ратишта на Косову и донели заједно са заставом  Бошка Југовића у црнотравско село Добро Поље. На пут између Доброг Поља и суседног му села  Горњег Гара ратници су обавештени о потери турске војске за српском круном.
 Ратници нешто божјом помоћи, а нешто својим трудом продреше брзо у утробу земље где на дубини од преко шест километара склонише круну.
 Место у близини кога пропокопаше тунел назваше Српска База, које потом због долине доби назив име Базов Дол.
 Верује се да на Видовдан из овог тунела дугог шест километара изађе петао, а истог дана врати се у њега са другог тунела.
Предање је испричала Радунка Љубисављевић из махале Чокешини у селу Горње Гаре, која је умрла 1963.године у 74. години,
( Из књиге „Црноравске легенде“, Црна Трава 1970.г, Аутор: Раде Костадиновић учитељ и наставник српског језика, (1930-1987.г.) рођен у село Брод, Црна Трава)

*


Забележио: Мирослав Б Младеновић Мирац локални етнолог и историчар Власотинце и писац песама и прича на дијалекту југа Србије

Из Рукописа: ПЕЧАЛНИК( Завичајне приче, легенде, Предања, народне изреке, клетве, Здравице и загонетке- Повласиње, 2012.г; Аутор: Мирослав Б Младеновић Мирац)-ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА
*
Поставио Аутор: Мирослав Б. Младеновић Мирац локални етнолог и историчар и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 12.новембар 2013.г. Власотинце, република Србија