Аутор Тема: Предање о настанку Црне Траве  (Прочитано 2780 пута)

Мирослав Младеновић

  • Гост
Предање о настанку Црне Траве
« послато: Новембар 11, 2013, 01:42:56 поподне »
* * *
                           159.
ПРЕДАЊЕ О НАСТАНКУ ЦРНЕ ТРАВЕ
  Живописна села, њих двадесет и пет, разбацана по брдима и њиховим пространим странама или алувијалним равнима, а највећим делом на планинским косама Чемерника и његових огранака (Орловца, Тумбе, Острозуба и Добропољске Чуке) позната су под заједничким именом Црна Трава. То је крај који се први пут помиње у биографији деспота Стефана Лазаревића од Константина  Филозофа 1431.године.
Константин Филозоф пише како је свирепи султан Муса, иначе син познатог Бајазита са крвопролића на Косову 1389.године , служећи се тактиком изненађења, на сам Бајрам, по јануарској цичи, у свом војничком походу од Софије до Врања и Новог Брда у страховотп напорном маршу прешао преко „планине глагољемаја Чемерник“ (Гласник ДУД, страна 305, књига 42), пустошећи све што му се нашло на том путу.
Ако овом веродостојном запису додамо предање о томе да се у црнотравском крају била утаборила српска војска, која је била закаснила за бој на Косову, онда легенда која се у овом крају, заједно са песмама „Мусић Стефан“ и „Цар Лазар и царица Милица“ чује, гласи: Котлинасти и мочварни централни црнотравски предео у у алувијалној равни реке Власине, где је  данас општинско средиште за црнотравски крај, био је у далекој прошлости обрастао бујном и сочном зеленом травом и свакојаким шибљем па се звао Зелени Луг. Опкољен гистом шумом, обрастао честаром, уз аветињски одјек брзих река Власине и чемернице, био је неприступачан.
Ретко ко је низ стрмо и тешко проходно кристалосно развође, које као обод
Окружује ово котлинасто проширење долине Власине, био у стању да сиђе на дло котлине.
Једном је у ову тајанствену дубодолину, што се као орловско гнездо са кристалним ободима између Чемерника и Орловца образовала, продрла група најодважних чобана.
Причали су, по повратку, како су у блиставој хладној води на ушћу Чемернице посматрали купање вила, те су  котлину назвали Вилин Луг, а убрзо затим, из знатижеље и погодних услова за узгој стоке, почели насељавати.
Али када је 1389.године, на позив кнеза Лазара, војвода Дејан, скупио војску од Знепоља и Зеленог града до Вилиног Луга, и пошао у бој на Косово и у путу застао у Вилином Лугу да се одмори и сачека пристизање остале војске.
Од дугог путовања уморни војници одмах су заспали, омамљени јаким и пријатним мирисом свакојаке траве, које у изобиљу овде има.
Ни сами нису знали колико су дуго, уз пријатан мирис траве, зеленила шуме, чистог ваздуха и близине жуборећих вода, спавали.
Када се Дејанова војска пробудила и продужила пут према Косову, на Хеврљанки (вису на Чемернику) сусретоше ојађене српске војнике који су се жалосна и унезверена погледа враћали из боја.
Од њих дознадоше да је српска  војска потучена, кнез Лазар погинуо, а српско царство изгубљено......
Тада је, наводно заплакао војвода Дејан, проклињујући миришљаву траву што их  је тако тврдо успавала  да су преспавали бој на Косову: „Ех, црна и чемерна траво, вечито црна и чемерна била, ти нас опи и успава те за бој задоцнисмо и изгубисмо царство!  Куд на нама да остане клетва честитога цара Лазара!“.
Враћајући се својим кућама, прелазећи поред Вилиног Луга где су се успавали, љути због пропасти српског царства и кнежеве клетве, српски војници су понављали речи свог војводе Дејана: „Ех, црна и чемерна траво, вечито црна и чемерна била, ти нас опи и успава те задицнисмо и изгубисмо царство!“.....
Од тада се Вилин Луг зове Црна Трава, а планина која се иза ње уздиже-Чемерник.
По другој легенди име „Црна трава“ постало је од турског назива „Кара-кас“ што значи „црне-обрве“ или од турског назива „Балк-кара Дервен“ што би значило планина под шумом Цногорицом или Рибна Кисура (тј. Црна Трава) .
  Црна Трава је Турцима у Цариграду плаћала на име данка  плаћала четрдесет ока пастрмки годишње.
По трећем тврђењи име „Црна Трава“ потиче отуда што су стока и људи страховито страдали од колере („Чуме“) па је земља ораба црним воловима, које по веровању „чума“ не сме нападати.
Према томе, зашто је и ко је назвао ово место овим називом остало је непознато, али се сигурно тврди да овај назив датира много година.
Имајући у виду  ове три легенде, као и чињеницу да се овим или измењеним именом ово насеље помиње врло рано у турским изворима, а судећи по настанку имена Чемерник  (отровна биљка Чемерика којом обилује ова  планина) и по густим шумама црногорице, као и честим маглама, које су давале суров и мрачан изглед већ онако мрачном пределу црнотравске котлине сунце се појављује касније, а залази раније, мочвара пуна тресета и разног барског биља) мишљења смо да би се могла прихватити предпоставка да је име Црна Трава српски превод са турског „Кара-кас“-црне обрве (црномањасти људи).
( Из књиге „Црноравске легенде“, Црна Трава 1970.г, Аутор: Раде Костадиновић учитељ и наставник српског језика, (1930-1987.г.) рођен у село Брод, Црна Трава)
   *


Забележио: Мирослав Б Младеновић Мирац локални етнолог и историчар Власотинце и писац песама и прича на дијалекту југа Србије

Из Рукописа: ПЕЧАЛНИК( Завичајне приче, легенде, Предања, народне изреке, клетве, Здравице и загонетке- Повласиње, 2012.г; Аутор: Мирослав Б Младеновић Мирац)-ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА
*
Поставио Аутор: Мирослав Б. Младеновић Мирац локални етнолог и историчар и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 10.новембар 2013.г. Власотинце, република Србија

*
*
Порекло презимена, Црна Трава - ПореклоПорекло
www.poreklo.rs/2012/12/17/poreklo-prezimena-crna-trava/ - Кеширано - Слично
17 дец 2012 ... Настанак села и варошице Црна Трава. Црна Трава ..... Предају им се краваји са јајима, .... [6] Мирослав Б. Младеновић Мирац: – Збирка песама надијалекту”ПЕЧАЛОВИНА”(Мирослав Б Младеновић Мирац, 2011.
http://www.poreklo.rs/2012/12/17/poreklo-prezimena-crna-trava/
*