Аутор Тема: Успомене и пријатељи из ЈНА/ВЈ/ВС  (Прочитано 9964 пута)

Ван мреже Gorance

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 740
Одг: Успомене и пријатељи из ЈНА/ВЈ/ВС
« Одговор #20 послато: Октобар 20, 2024, 06:21:08 поподне »
Данас је дан 63е падобранске бригаде из Ниша. Служио тамо цео рок.Март-Децембар 2002. Лудо и незаборавно. Легендарна нетрепељивост између нас и војне полиције.
Грешка. Био је 14-ог октобра.

Ван мреже шуљин џула

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
« Одговор #21 послато: Октобар 31, 2024, 10:59:11 пре подне »
 ЈНА 87/88, пријатно септембар, поздрав за "падобранце" а поготово диверзанте из Панчева од војног полицајца 8)

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
« Одговор #22 послато: Октобар 31, 2024, 01:18:39 поподне »
ЈНА 87/88, пријатно септембар, поздрав за "падобранце" а поготово диверзанте из Панчева од војног полицајца 8)
Поздрав, класо! Сећам се ко данас ових "шифоњера" из Панчева, кад су дошли на спортске игре Крагујевачког корпуса, одржано негде на пролеће 1988. у Смедеревској Паланци. Њихов кошаркашки тим је изгледао као 12 близанаца "два са два" и убедљиво је освојио прво место на том такмичењу. Касније, кад се правила репрезентација Крагујевачког корпуса за првенство 1. (Београдске) армијске области, нико од њих није могао да се приључи (били на неком преживљавању), па сам, захваљујући томе, упао у ту репрезентацију (били 2. на Армијском одржаном у Ћуприји).
« Последња измена: Октобар 31, 2024, 02:25:00 поподне Јовица Кртинић »

Ван мреже шуљин џула

• Почетник
  • **
« Одговор #23 послато: Новембар 01, 2024, 08:19:13 поподне »
Поздрав, класо! Сећам се ко данас ових "шифоњера" из Панчева, кад су дошли на спортске игре Крагујевачког корпуса, одржано негде на пролеће 1988. у Смедеревској Паланци. Њихов кошаркашки тим је изгледао као 12 близанаца "два са два" и убедљиво је освојио прво место на том такмичењу. Касније, кад се правила репрезентација Крагујевачког корпуса за првенство 1. (Београдске) армијске области, нико од њих није могао да се приључи (били на неком преживљавању), па сам, захваљујући томе, упао у ту репрезентацију (били 2. на Армијском одржаном у Ћуприји).
Велики поздрав, био сам и ја испред Новосадског Корпуса у Ћуприји. Одбојка треће место. Иначе Szabadka 5920/2 vojna policija.

Ван мреже шуљин џула

• Почетник
  • **
« Одговор #24 послато: Новембар 01, 2024, 08:36:56 поподне »
Joco, nekako se ne snalazim pa često "odgovaram sam sebi" veliki pozdrav za sve iz JNA . BIO sam u Ćupriji na Armijskom prvenstvo 87/88., divno je bilo. Igrali smo u sportskom centru u blizini garnizona,  Odbojka 3. mesto. Nadtupao sam ispred Novosadskog korpusa.Sećam se upale mišića jer sam pored matičnog sporta ( odbojke) u Subotici igrao i rukomet naravno i košarku ( kao basketsš) a da prethodno sem basketa nedeljom eventualno subotom nisam mrdnuo. Posle sam malo kuburio sa odrazom ali preboleh.

Ван мреже шуљин џула

• Почетник
  • **
« Одговор #25 послато: Новембар 01, 2024, 09:21:13 поподне »
Заборавих да поменем и случајни сусрет у "бусу" за Палић где су били спортски терени. Кренем ја са другарима, и искусно улетим да седнем и таман прођосмо другу касарну и ја случајно подигнем поглед кад угледах Фадиља Вокрија. Лепо васпитан понудим му да седне а он то одби, љубазно се тахваливши. Завршисмо ми квалификације у одбојци, кошарка смо"доооњи" и дође ред на рукомет. Мој класић и колега из чете Саша Ковачевић каже ајде чоче на прави спорт. Ја кажем бре Сале никад нисам играо рукомет. А он ће ма само стој, прави ми блок, знаш то са баскета.. Елем...само што сам пришао терену за рукомет а тамо разбија како игра Фадиљ Вокри! ...Саша Ковачевић је био други на армијском у Ћуприји а ја трећи у одбојци. По пет дана наградног плус два пута два крв и ето мене септембра 88 мало раније кући ( редовно бих 15. септембра дошао.

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #26 послато: Новембар 01, 2024, 10:18:34 поподне »
Joco, nekako se ne snalazim pa često "odgovaram sam sebi" veliki pozdrav za sve iz JNA . BIO sam u Ćupriji na Armijskom prvenstvo 87/88., divno je bilo. Igrali smo u sportskom centru u blizini garnizona,  Odbojka 3. mesto. Nadtupao sam ispred Novosadskog korpusa.Sećam se upale mišića jer sam pored matičnog sporta ( odbojke) u Subotici igrao i rukomet naravno i košarku ( kao basketsš) a da prethodno sem basketa nedeljom eventualno subotom nisam mrdnuo. Posle sam malo kuburio sa odrazom ali preboleh.
Е, онда смо били на истом такмичењу. Да, играло се у новој дворани преко пута гарнизона, имала је неку гумену подлогу, а не паркет. Квалификације смо играли у Деспотовцу. Крагујевачки корпус је, поред наше кошаркашке, имао и јаку рукометну екипу. Тад сам упознао једног Загрепчанина који је пре војске играо за Медвешћак и који ме убеђивао да му се јавим кад дођем на студије у Загреб, тврдећи да сам рођени рукометаш. Нисам га послушао. Иначе, звезда кошаркашког турнира је био Жарко Ђуришић, који је тад играо за љубљанску Смелт Олимпију. Тад је имао 27 година, тј. хватао је последњи воз да одужи дуг отаџбини. У сваком случају, незаборавни дани.

На мрежи ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 7579
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #27 послато: Новембар 01, 2024, 10:28:42 поподне »
Ви сте се лепо проводили у ЈНА када су биле разне секције и турнири и када нико па ни познати спортисти нису били поштеђени служења војног рока. После у СР Југославији (барем 2002. где сам служио, није тога било :) (ја донео хармонику за сваки случај у суседну Зеленику, поред Кумбора где сам служио 2002., као "ма понеси ти то, оформиш са пар њих бенд и само свирате". Епилог, прекоманда у Зогање, на  данашњу ЦГ границу са Албанијом. Ма никога није занимало оснивање неког "оркестра" у кумборској касарни нити неких планова за на неке "свирке" или културно-уметнички програм за војску)
« Последња измена: Новембар 01, 2024, 10:38:49 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #28 послато: Новембар 01, 2024, 10:56:24 поподне »
Ви сте се лепо проводили у ЈНА када су биле разне секције и турнири и када нико па ни познати спортисти нису били поштеђени служења војног рока. После у СР Југославији (барем 2002. где сам служио, није тога било :) (ја донео хармонику за сваки случај у суседну Зеленику, поред Кумбора где сам служио 2002., као "ма понеси ти то, оформиш са пар њих бенд и само свирате". Епилог, прекоманда у Зогање, на  данашњу ЦГ границу са Албанијом. Ма никога није занимало оснивање неког "оркестра" у кумборској касарни нити неких планова за на неке "свирке" или културно-уметнички програм за војску)
Да, у ЈНА је био веома жив "друштвени живот". Имали смо такмичења унутар касарне, различитог типа. Сећам се да сам тад припремио рецитал за нас неколицину из пешадијске чете и с тим рециталом смо однели победили у касарни. Касније сам, као рецитатор, био често ангажован као "конферансије" тј. водитељ различитих програма, како у касарни у Смедеревској Паланци, тако и по граду, кад је требало показати јединство војске и грађанства. Најзанимљивије је било после велике војне вежбе, кад смо направили целовечерњи програм да се одужимо домаћинима у Рачи Крагујевачкој. То је било пред крај 1987. и тад сам, на крају официјелног дела програма, на згражавање старешина из првог реда, пожелео свима срећну тисућу деветсто осамдесет и осму. Израз тисућу дотад сам веома ретко користио. Испало је добро јер су се касније, током плесног дела вечери, девојке из Раче лакше одлучивале да прихвате плес с "Рватом".
Иначе, што се тиче војног оркестра, имао сам занимљивих епизода приликом његовог састављања, кад се приближило време за прекоманду или остајање у касарни. Пошто сам био "конферансије" и као такав остао у истој касарни до краја војног рока, мени су се јављали класићи који су хтели да избегну прекоманду и нудећи се да остану у касарни као музичари. Било је ту одличних - нпр. један је био сјајан клавијатуриста (свирао је оргуље пре војске у катедрали у Ђакову, а касније постао угледан богослов у Хрватској), хармоникаш је такође био прва лига (мој земљак, колониста из Бачке), али највећи хит је био бубњар. За ту позицију јавио се један колонизовани Црногорац из Сенте иако пре тога није имао никакво искуство, тј. није имао појма. Међутим, пошто није било других кандидата, он је примљен и тако је остао у касарни и временом научио помало да удара. То је пролазило пар месеци док није дошао неки гитариста који је свирао у бенду Халида Муслимовића. Одмах је скапирао да бубњар нема појма и тражио да га одстране. Ипак, овај је остао до краја. "Бубњар" и ја смо остали другови и после војске. Постао је један од водећих медијских магната у Србији и региону, али никад нисам радио у његовим листовима.
« Последња измена: Новембар 01, 2024, 11:09:52 поподне Јовица Кртинић »

На мрежи ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #29 послато: Новембар 01, 2024, 11:13:47 поподне »
Мој једини ванвојнички ангажман је био, а пошто су официри у Кумбору знали да има неки хармоникаш, који је отишао у Зогање, да је једног дана само стигао један "пинц гауер" са неким пуковником некадашњег "седмог батаљона војне полиције " и рекао "идемо по хармонику у Зеленику, имамо дан батаљона, ако се неко буде понашао овако или онако, немој да бринеш, ту сам ја" ...Хммм, где то идем, мислим се?! (пошто нисам тад знао да је у питању јубилеј"седмог батаљона ")...Дошли ми , оно све црногорски грмаљи... један ме пита: "јел знаш ону: "све одавде па до Сплита, батаљон се седми пита?!" Рекох, извини, не знам је. "Како не знаш?!" И ту скочи на њега овај пуковник. И то је то од мог културно-уметничког ангажмана у Кумбору  ;D Наравно, неке песме сам знао, на слух, а и била је "вајдица", слободан дан, само та "екипа" од стотинак њих из тадашњег чувеног "седмог батаљона војне полиције" у тој свечаној сали, није шала
« Последња измена: Новембар 01, 2024, 11:22:49 поподне ДушанВучко »

На мрежи ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #30 послато: Новембар 01, 2024, 11:51:40 поподне »
Да, у ЈНА је био веома жив "друштвени живот". Имали смо такмичења унутар касарне, различитог типа. Сећам се да сам тад припремио рецитал за нас неколицину из пешадијске чете и с тим рециталом смо однели победили у касарни. Касније сам, као рецитатор, био често ангажован као "конферансије" тј. водитељ различитих програма, како у касарни у Смедеревској Паланци, тако и по граду, кад је требало показати јединство војске и грађанства. Најзанимљивије је било после велике војне вежбе, кад смо направили целовечерњи програм да се одужимо домаћинима у Рачи Крагујевачкој. То је било пред крај 1987. и тад сам, на крају официјелног дела програма, на згражавање старешина из првог реда, пожелео свима срећну тисућу деветсто осамдесет и осму. Израз тисућу дотад сам веома ретко користио. Испало је добро јер су се касније, током плесног дела вечери, девојке из Раче лакше одлучивале да прихвате плес с "Рватом".
Иначе, што се тиче војног оркестра, имао сам занимљивих епизода приликом његовог састављања, кад се приближило време за прекоманду или остајање у касарни. Пошто сам био "конферансије" и као такав остао у истој касарни до краја војног рока, мени су се јављали класићи који су хтели да избегну прекоманду и нудећи се да остану у касарни као музичари. Било је ту одличних - нпр. један је био сјајан клавијатуриста (свирао је оргуље пре војске у катедрали у Ђакову, а касније постао угледан богослов у Хрватској), хармоникаш је такође био прва лига (мој земљак, колониста из Бачке), али највећи хит је био бубњар. За ту позицију јавио се један колонизовани Црногорац из Сенте иако пре тога није имао никакво искуство, тј. није имао појма. Међутим, пошто није било других кандидата, он је примљен и тако је остао у касарни и временом научио помало да удара. То је пролазило пар месеци док није дошао неки гитариста који је свирао у бенду Халида Муслимовића. Одмах је скапирао да бубњар нема појма и тражио да га одстране. Ипак, овај је остао до краја. "Бубњар" и ја смо остали другови и после војске. Постао је један од водећих медијских магната у Србији и региону, али никад нисам радио у његовим листовима.
Бубњар је легенда  ;D А "тисућу" у Рачи Крагујевачкој, усред Шумадије да "прође", циркус, вероватно звучало као егзотика код мештанки  :D (замишљале море и валове окружене Паланком, Баточином...чиста егзотика)
« Последња измена: Новембар 01, 2024, 11:55:11 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Gorance

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 740
« Одговор #31 послато: Новембар 03, 2024, 11:07:40 пре подне »
Поздрав за војну полицију!😉👍