Аутор Тема: Предање о манастиру и манастирским црквама  (Прочитано 2959 пута)

Мирослав Младеновић

  • Гост
Предање о манастиру и манастирским црквама
« послато: Октобар 20, 2013, 11:13:24 пре подне »
ПРЕДАЊЕ О  МАНАСТИРУ И МАНАСТИРИСКИМ ЦРКВАМА
У многим историографским списима многих истраживача  сам прочитао постојање само  женског манастира, по коме је добило назив данашње село Манастириште-данас на почетку 21. века као предграђе вароши Власотинце.
Неким стицајем околности сам преко Звонка Ђикића  из села Брезовица (досељен у село Манастириште) доша до мени као истраживачу непознатог предања о постојања “мушког манастира” под називом “Свети Никола” и три мање  цркве на потесима данашњег села Манастириште.
Према причању старијих брезовчана мушки манастир “Свети Никола” се налазио   на потесу између реке Власине и Чаробне долине. Док у том окружењу су постојале три цркве.
Једна црква се налазила са  леве стране реке Власине у потесу где се налазиила некадашња хидроцентрала у атару Власотинца.
Друга црква “преко Власину”-са  десне стране рке Власине, данас у центру села Манастириште код “Брафове куће”.
Трећа црква се налазила са десне страе реке Власине, изнад села Манастиришта на врх брда (данас је ту засађен бор); преко потеса Белог Камена. Данас то место има назив Црквиште.
Интересанта су казивања старих брезовчана о постојању и нестанку мушког манастира у данашње село Манстириште, које је некада: “десна страна” поред реке Власине  као насеље припадало селу Бољаре, а “лева страна” насеља” припадала административно Власотинцу; док је данас село манстириште самостално село у општини Власотинце.
Према предању некада  давно у “мушки манастир” калуђери су из село Брезовица одвели  једног дечака  да их служи у манастир.
Гневни тадашњи становници села Брезовица су  се побунили због тог дечака побили све калуђере “мушког манастира”.  Потом  тада  запале  и сам “мушки мансастир”.
Тако према том предању постоје и топоними у село Брезовица имена три убијена калуђера . Тако према убијеном калуђеру по имену БАНКО, у село брезовица постоји назив места БАНКОВИЦА.
Запис о “црквама и мушкомманастиру” се у село Брезовица преносило с колена на колено, што показује да је у средњем веку постојало село Брезовица и да је насеље расељено  у времену турског зулума, а о томе казује и постојање потеса СЕЛИШТЕ (које са налази код гробља у село Брезовица).
Данашње село Брезовица је засељено када и сва околна села у времену 18 и 19. века али је сигурно неко од тих “повратника” у своје родно село Брезовица се вратио са Косова, па се тако наставило предање да приповеда до данашњих дана друге декаде почетка 21. века.
Истражићемо и назив места за остала два убијена калуђера  у село Брезовица  из “мушког манстира”  који се налазио на потесу данашњег села манастириште у општини Власотинце на југу Србије.
Ова неистражена казивања  у предањима казује на постојање манастира и цркви у средњем веку у времену владавине немањића у Србији.
Ова казивања и истраживања Миловановић Миломира-Бољарца( писца монографије о селу Бољаре ) показује да је једна од тих цркви под називом “Свети Никола”  пренета у Зрењанин, а досада по интересовању колега Бољарца сам трагао о постојању потеса “Црквиште” на простору околине  власотиначког атара.
Што ето и то догодило да се потврди хипотеза о премештању цркве “Свети Никола” из Власотинца у Зрењанину у Војводини.
Запис: 17.  октобар 2013.г. Власотинце
Забележио: Мирослав Б Младеновић Мирац локални етнолог и историчар Власотинце
                                   * * *
Поставио (20.октобар 2013.г. Власотинце) аутор: Мирослав Б Младеновић Мирац локални етнолог и историчар Власотинце, репубилка Србија