Аутор Тема: Легенде о настанку Власотинца  (Прочитано 3508 пута)

Мирослав Младеновић

  • Гост
Легенде о настанку Власотинца
« послато: Септембар 24, 2013, 05:16:39 поподне »
    Аутор: Мирослав Б Младеновић Мирац локални етнолог и историчар и писац песама и прича на дијалекту југа Србије                         

                 Легенде о настанку Власотинца

 Према досадашњим археолошким и историјским истраживањима не може се поуздано утврдити време постанка Власотинца. Трагови праисторијских насеља откривени су како у самом Власотинцу, тако и у многим селима од којих помињемо Свође, Горњи Присјан, Самарницу, Добро Поље, као и друга места. На основу археолошких налазишта на локалитету Власотинца и околних места има елемената да се закључи да је само Власотинце било насељено још у далеком времену византијско-римске цивилизације.
Садржај:
 
   1 Забележене чињенице
   2 Легенда о Властином насељу
   3 Легенда о Власима сточарима
   4 Референце

1. Забележене чињенице:

Прво помињање Власотинца потиче из XII века. У делу „Живот Св. Симеона“, биографији Стефана Немањића, под именом Уска, као крај око реке Власине. Исто тако, село Конопница се помиње у летопису у XV веку.

 Подаци за истражена археолошка места потичу из времена владавине Немањића и Косовске битке. Насељено је словенским живљем са Косова, како у Власотинце, тако и околину (Косовски Бољари и други).
Касније за време окупације од Турака, Власотинце је давало уточисте прогнаним бегунцима из свих крајева Србије, па се сматра да је његово становништво у целини досељеничко.

То се види и из порекла становништва, које у досељавању долази из различитих области: жнепољске, динарске, косовске, власинске, вардарско-охридске.

У том времену са Косова су дошли: Давинићи, Шушулићи и Сеизовићи. Ћукаловићи и Пешкићи су дошли из Црне Горе, Ишљамовићи и Петровићи изМакедоније, Стоиљковићи и Тацини из Бугарске (Трн), а Даскаловићи и Филиповићи из Лужнице, док су се Роми доселили изВрања и Грделице, Пљаскини из Санџака и Црниловићи из Кијева код Сурдулице.

2. Легенда о Властином насељу:

По једном предању, Власотинце је насељено српским живљем под вођством племенског старешине Власте. Предање бележи да је Власта на месту данашњег Власотинца населио своје саплеменике сточаре, у време „када се је цели народ селио“, дакле у периоду сеобе Словена на балканско полуострво, а то је било у VII и VIII веку.

Тада је у Власотинцу подигнуто само седам кућа, а мештани су напасали своја стада на падинама планине Буковик, јер су се претежно бавили сточарством.

 Ова легенда о постанку Власотинца веродостојна је са етимолошког становишта, јер је    насеље добило име по племенском старешини Власти, из којег је касније изведено: Властини, Власотинци и коначно Власотинце.

Према истој легенди, Мирослав Младеновић забележио је од старијих људи седамдесетих година XX века, да је Власотинце добило назив према некада властели Властимиру-Власти, који се са златним кочијама зауставио у овом крају. Прича се, да су златне кочије закопане на планини Буковик (то је предео обрастао буковом шумом, а захвата потес Букове Главе, са селима Брезовица, Равна Гора, Самарница, Равни дел, Преданца).

У почетку се место звало Властимирци, потом Властинци, па Власотинци (а до скора је било на топографским и географским картама Југославије и Србије), потом може се рећи негде у другој половини XX века је добило и званично данашње име Власотинце, јер се лакше изговарало у обичном говору људи овога краја.

Прва фамилија (међу оних седам кућа) је фамилија Видосављевић, која се доселила на потесу Смрдан. Кажу да су из Галиције преко Карпата се доселили у Смрдан, брдашца изнад Власотинца.

3.Легенда о Власима сточарима:

Према другој легенди према сточарима номадима Власима, читава област је добила назив Власина, као и река Власина и само место Власотинце.
 Само насеље је дуго живело под именом Властина махала или Властин засеок, где се континуинирано повећавао број становника.
Властина моћ је ојачала, не само у Власотинцу, него и у околини, па је тако и назив места остао да се памти, док су ранији називи били заборављени.

 Све то је трајало до пропасти српске деспотије, иако су пре њене пропасти многи становници Власотинца и околине узели учешће у устанку Николе Скобаљица (1454. године у устанку против Турака) у одбрани Деспотовине, коју нису успели да одбране.

4.Референце:

  Истраживања Прокопије Сеизовића из чланка „Писани извори и предање о постанку Власотинца“ у листу "Власина" од 29. јануара 1999. године и Мирослава Младеновића локалног етнолога и историчара из Власотинца

                   * * *
Легенде о настанку Власотинца — Википедија
sr.wikipedia.org/sr/Легенде_о_настанку_Власотинца - Кеширано
Према истој легенди, Мирослав Младеновић забележио је од старијих људиседамдесетих година XX века, да је Власотинце добило назив према ...
http://sr.wikipedia.org/sr/Легенде_о_настанку_Власотинца
http://sr.wikipedia.org/wiki/Разговор:Легенде_о_настанку_Власотинца
Изворни текст за Википедију писао Мирослав Младеновић, Власотинце --Vl 13:14, 26. септембар 2006. (CEST)
                * * *
Одштампај страницу - LEGENDE O NASTANKU VLASOTINCA
www.vokabular.org/forum/index.php?action=printpage;topic... - Кеширано
12 нов. 2007 ... Наслов: LEGENDE O NASTANKU VLASOTINCA Порука од: MiroslavMladenovic nasta на 12.52 ч. 12.11.2007.
             * * *
PEČALNIK ( Zavičajne priče, Legende, Predanja, Zagonetke...)
www.mycity.rs/.../PECALNIK-Zavicajne-price-Legende-Predanja-Zagonetke_5.html -Кеширано
20 мар 2010 ... -наставак- 20. март 2010. године Власотинце Мирослав Б.Младеновић Мирац. Profil ...... Легенде о настанку Власотинца ............. 133.
http://www.mycity.rs/Nasa-pisana-dela/PECALNIK-Zavicajne-price-Legende-Predanja-Zagonetke_5.html

                   * * *
Vlasotince - 1. LEGENDE O NASTANKU VLASOTINCA 1 пост - 1 ...
sr-rs.facebook.com/vlasotince/posts/185497214806688 - Кеширано
Legende o nastanku Vlasotinca prema pisanim izvorima, predanjima su istrazili i zabeležili: Prokopije Seizović i Miroslav Mladenović ... www.vokabular.org › .
https://www.facebook.com/vlasotince/posts/185497214806688
                      *
1. LEGENDE O NASTANKU VLASOTINCA
1 пост - 1 аутор - Последњи пост: 12 нов. 2007
Legende o nastanku Vlasotinca prema pisanim izvorima, predanjima su istrazili i zabeležili: Prokopije Seizović i Miroslav Mladenović ...
www.vokabular.org › ... › Слободне теме › Сваштара - Кеширано
 

Српски речник - Вокабулар
www.vokabular.org
Rečnik srpskog jezika, stranih reči i izraza. Vokabular, srpsko-srpski rečnik obuhvata preko 260.000 reči.

                   * * *
Порекло презимена, село и варошица Власотинце › Порекло
www.poreklo.rs/.../poreklo-prezimena-selo-i-varošica-vlasotince/ - Кеширано
29 дец 2012 ... ЛЕГЕНДЕ О НАСТАНКУ ВЛАСОТИНЦА ... Према истој легендиМирослав Младеновић забележио је од старијих ..... Биџић Б. Србољуб
http://www.poreklo.rs/2012/12/29/poreklo-prezimena-selo-i-varošica-vlasotince/

                     * * *
Аутор: Мирослав Б Младеновић Мирац локални етнолог и историчар и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 24.септембар 2013.г. Власотинце, република Србија
« Последња измена: Септембар 25, 2013, 04:35:46 поподне Мирослав Младеновић »