Протекло је већ неко време да сам присутан у овој тематици, приметио сам да постоји извесни недостатак на пољу мапа које би детаљније приказивале целокупно стање Y-ДНК хаплогрупа на Балканском полуострву, а још мање таквих постоји које користе свеже и нове доступне податке. Имавши већ искуства са прављењем мапа, и како ми то чини велико задовољство, одлучио сам се да тај подухват преузмем на себе.
Сакупљање података показало се као веома исцрпан посао док обрађивање истих још већи. Испоставило се да је било много опсежније и теже него што сам замишљао и да је потребно неизмерно више знања на пољу генеалогије него што ја поседујем. Спознавши своје границе у материји, имајући у виду обим рада и располагање подацима одлучио сам да овај приказ ограничим само на објављене научне радове. Списак коришћених научних радова навео сам на крају. Одмах бих напоменуо да сам употребио само оне радове који су радили истраживање поделивши земље унапред, по областима, како би се исти рад могао искористити.
За Републику Србију и Федерацију Босне и Херцеговине, користио сам Српски и Санџачки ДНК пројекат, услед недостатка погодног научног рада.
Неке области, махом у Бугарској и Грчкој нису имале довољан број тестираних па сматрам да треба бити обазрив при тумачењу ових мапа, као и за делове Србије (источна и КиМ). Такође, нису ни сви радови свежег датума, па и то треба имати на уму. Подједнако ценим и добру и лошу критику али надам се да је свима јасно да је ово строго
аматерски рад.
Хтео бих да се захвалим, нашем веома активном „форумашу“ Небојши, који ми је помогао да прикупим податке и научне радове.
Мапе се у будућности могу искористити за даље радове, па очекујем да са долазећим годинама израђујем унапређене и потпуније мапе овог типа. Исто тако, мапе сматрам као нешто што је опште добро, и ако се некоме свиђају и сматра да ваљају слободан је да их подели и на другим местима.
Све у свему, ово је испало далеко испод мојих почетних очекивања почевши од броја тестираних који су се могли обрадити, датума објављених радова и на крају географске распрострањености резултата али упркос томе одлучио сам да поделим ово са другима.
СПИСАК КОРИШЋЕНИХ РАДОВА И ПРОЈЕКАТАСрпски ДНК ПројекатСанџачки ДНК ПројекатY-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe (2008) Human Y-Chromosome Short Tandem Repeats: A Tale of Acculturation and Migrations as Mechanisms for the Diffusion of Agriculture in the Balkan Peninsula (2010) Y CHROMOSOME SINGLE NUCLEOTIDE POLYMORPHISMS TYPING BY SNaPshot MINISEQUENCING (2010) The coming of the Greeks to Provence and Corsica: Y-chromosome models of archaic Greek colonization of the western Mediterranean (2011) Croatian national reference Y-STR haplotype database (2012) Y-Chromosome Diversity in Modern Bulgarians: New Clues about Their Ancestry (2013)