Аутор Тема: Јежева кућица-анимирани филм  (Прочитано 1119 пута)

симо

  • Гост
Јежева кућица-анимирани филм
« послато: Новембар 18, 2017, 06:03:54 поподне »
Прије годину-двије у званичној селекцији Берлинског филмског фестивала био је и анимирани филм Јежева кућица у канадско-хрватској копродукцији, а по познатом дјелу Бранка Ћопића. Филм је освојио посебно признање.

Анимација је интересантно урађена, музику је потписао Дарко Рундек. Нисам успио филм погледати у цјелини, пошто га нема на интернету, а не знам да ли се негдје налази у продаји. Ово су исјечци, укључујући и онај са фазе снимања.

<a href="https://www.youtube.com/v/APfth9NKWy8" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/APfth9NKWy8</a>

<a href="https://www.youtube.com/v/sleFtB68xUw" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/sleFtB68xUw</a>Занимљив је и сљедећи детаљ:

"Због политичке ситуације деведесетих година прошлог века, Јежева кућица је избачена из списка лектира у Хрватској због националности Бранка Ћопића, али је једна штампарија ипак издавала ово његово дело, додуше без навођења имена аутора на корицама. Предлагано је превођење Јежеве кућице на хрватски језик."

Линк на текст Јежеве кућице

https://www.rastko.rs/rastko-bl/umetnost/knjizevnost/bcopic/bcopic-jezurka.html