Разлог зашто сам провјеравао хаплогрупу јер је тестирани из Београда за ове маркере добио објашњење да припада хаплогрупи Е1б1. Зашто 
Занимњиво је и то да су то маркери оца и сина, дакле, разлике у маркерима може бити и међу најближим сродницима. Поставља се питање зашто настају ови "ожиљци" на Y хромозому. Мени се чини да они настају увијек и код сваког човјека због прележаних дјечијих болести али се сви они не преносе на наслједнике или временом исчезавају. Стално остају и увијек се наслјеђују ине мутације које су настале због прележане неке теже болести као што је куга, заушњаци итд. Тако би се могло обијаснити зашто број мутација није бесконачан. Када би се знао тачан разлог зашто настају те мутације лакше би било проучават миграције хуманоида. Засада знамо да се, приликом тражења заједничког претка, сви маркери не морају преклапат, довољно је да се преклапају маркери даво настали и који дефинишу хаплогрупу. Мало сам наглас размишљао
Поздрав !
Ово ни случајно није тачно!!
Мутације на ДНК немају везе са заушкама и кугом.
За почетак, можете почети да читате о веома сложеном механизму репликације и репарације ДНК, као и о регулацији експресије гена. У питању су процеси у којима учествује велики број ензима. Мутације о којима ми овде говоримо су случајне, и последица су несавршености ћелијског механизма умножавања ДНК. Иако се ми бавимо "некодирајућим" делом ДНК ланца, дакле делом који не носи генетске информације, већ је у принципу небитан (на нивоу садашњег људског сазнања), исто важи и за кодирајући део низа, где се налазе гени. Захваљујући томе што се повремено неке мутације провуку, десила се и дешава се еволуција. А захваљујући мутацијама на некодирајућем делу ипсилон хромозома, ми данас имамо различите гране СНП стабла и различите комбинације појединачних хаплотипова. Мутације приликом умножавања првобитних спермогонијума код мушкарца дешавају се целог живота. Зато један син може имати ДИС 19 = 16, а други ДИС 19 = 15.
Модеран живот, исхрана, болести и други извори стреса за организам, кроз одређене хемијске и физичке процесе или загађиваче, могу бити узрочник мутација. Међутим, у питању су често друге врсте мутација, које, уколико немамо среће да су безазлене и уколико не буду идентификоване у механизму репарације или одстрањене кроз апоптозу оштећене ћелије, воде, на пример, малигним обољењима.