Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Дефтери и ДНК

(1/24) > >>

Маргита Војвотк. Бањанска:
Започињем нову тему о турским дефтерима, пошто бар по мојој скромној упућености у ту тематику до сада није системтатски извршена компаративна анализа објављених личних имена и топонима и њихових различитих превода (интерпретација) са турског, у делима Шабановића, Аличића и Ђурђева/Хаџиосмановићке. Исто тако скрећем пажњу на  констатацију историчара Владимира Скарића, да турски пописивачи нису почели од нуле, већ да су користили постојеће порезке пописе освојених земаља Павловића и Косача. Мени је непознато дали су ти оригинални предтурски пописи сачувани. Ако су бар делимично сачувани, предпоставњам да у њима нису наведена само имена оца и сина, него евентуално и деде, односно ширег рода.

Било би добро за све нас када би на једном месту поштовани форумаши свремена на време постовали своја открића :)

Синиша Јерковић:
Најзанимљивија информација која се може искористити из првих турских дефтера, јесте да они дају прилично јасно средњовјековну географију наших простора. Помоћу њих можемо дефинисати простирања средњовјековних жупа, градова, границе области. Ако умјесто нахија читамо жупа, умјесто вилајет област и сл.

Својевремено сам хтио на примјеру појединих нахија у турском попису из 1468. да провјерим подударност са именима данашњих мјеста, и зачудио сам се колико су се мјеста средњовјековних села очувала до данас. Рекао бих 80%. То може говорити само да постоји континуитет становништва. Не знам да ли исто вриједи за све нахије, ја сам провјеравао нахије око Ибра, Новог Пазара и Сјенице.

Мислим да ранији аутори нису најуспјешније извршили убикације. Можда и због ограничености картографске грађе коју су користили. Свакако нису имали Гугл земљу, Мапкарту и сличне ствари. Било би добро када би неко урадио карту на основу података из пописа.

Муњени Ћелић:


Вредна заједница ''Магазина Сјеверне Далмације'' је означила нахије у северној Далмацији, са стањем 1604. године.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Александар I1  Мај 21, 2015, 10:08:00 поподне ---

Вредна заједница ''Магазина Сјеверне Далмације'' је означила нахије у северној Далмацији, са стањем 1604. године.

--- Крај цитата ---

Свака част за екипу.  :)

Муњени Ћелић:
Не мора значити да се становништво није мењало, ако су називи остали исти (или приближно исти).
Нпр., у случају Бачке Тополе имамо пример да су се Срби већином повукли кад и Турци, а тек мањи део је остао у околини. Огроман део тадашњег па и садашњег  живља је дошао из Мађарске и Словачке (ондашња Угараска), а називи су остали углавном славенски.
Надаље, Трибањ у велебитском Подгорју је документован још у 13. веку, а становништво је морлачко-буњевачко. Од старих цркава и насеља осташе само зидине и топоними: Градина, Градиница итд.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију