Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Српске земље у средњем веку

<< < (3/11) > >>

Nebo:
Мени је апсолутно најупечатљивији опис профила људи који су кренули у рат:

"Pozivu su se u najvećem broju odazvali siromašni - najniži sloj seljaka, gradska sirotinja, skitnice i secikese, čudaci, fanatici i očajnici svih vrsta. Potom su išle seoske porodice, sa decom i starcima, i u najmanjem broju to su bili vitezovi, iskusni ratnici koji su bili spremni za ozbiljna ratovanja."

Јасно је да је већина кренула у пљачку или сеобу.

НиколаВук:

--- Цитат: Nebo  Јануар 24, 2017, 02:24:41 поподне ---Мени је апсолутно најупечатљивији опис профила људи који су кренули у рат:

"Pozivu su se u najvećem broju odazvali siromašni - najniži sloj seljaka, gradska sirotinja, skitnice i secikese, čudaci, fanatici i očajnici svih vrsta. Potom su išle seoske porodice, sa decom i starcima, i u najmanjem broju to su bili vitezovi, iskusni ratnici koji su bili spremni za ozbiljna ratovanja."

Јасно је да је већина кренула у пљачку или сеобу.

--- Крај цитата ---

Да, та народна војска је била својеврсна претходница, али су први и настрадали, у првом озбиљнијем судару са Селџуцима на тлу Мале Азије...Озбиљна крсташка војска, састављена од витезова и предвођена крупним западноевропским феудалцима, је била много дисциплинованија, али су и поред тога Византинци, поучени претходним искуством са Петром Пустињаком и Валтером Без Земље, одлучили да их уз војну пратњу и уз што мања задржавања проведу кроз балканске области Царства и да их што пре искрцају у Малој Азији. Ова, "права" крсташка војска је већ била много успешнија, поразивши Селџуке и напослетку успевши да освоји Антиохију, Едесу, Триполи и Јерусалим, мада су и они чинили зверства приликом освајања Јерусалима (секли су утробе Арапима и Јеврејима у потрази за златницима, јер су чули да су их они прогутали како их се крсташи не би домогли).

ДушанВучко:

--- Цитат: НиколаВук  Јануар 24, 2017, 12:59:11 поподне ---Тај поход се још назива и Народним крсташким походом (People's Crusade).
https://en.wikipedia.org/wiki/People%27s_Crusade
Ово је мало више анахроно.  ;D
Угарски краљ...

У овом пасусу са Википедије су мало боље сабрани подаци о боравку тих "народних крсташа" у Земуну и Београду 1096. године:https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%80%D0%B2%D0%B8_%D0%BA%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D1%82

Занимљиво је да су се саборци Валтера без Земље, који су први ушли у Београд и почели да праве зверства, покушавајући да побегну од разбеснелих мештана ушли у једну цркву; црква је у средњем веку, а и касније, увек била прибежиште за прогоњене, сматрана је као уточиште у које прогонитељ није смео да крочи; међутим, то није спречило мештане да грађевину запале споља, са све крсташима у њој...

--- Крај цитата ---
Реч БИТАНГА...(скитница, онај који проси)...
Када су у средњем веку на ове просторе долазили немачки рудари Саси да раде у рудницима, наши стари преци су први пут чули неке немачке речи. Тако, једне прилике неки Саси су скитничарили и нису имали шта да једу. Па су да би добили нешто да једу изговарали реч "Бите" а када би и добили тражени оброк захваљивали речју "Данке". Тако су тада ове људе који скитничаре прозвали од БИТЕ И ДАНКЕ БИТДАНКЕ односно БИТАНГЕ.
А негде сам чуо да је реч БИТАНГА настала управо када су крсташи дошли у Земун...

Nebo:
Један леп текст о Краљевићу Марку:

https://sr.scribd.com/document/58455026/Epski-lik-Marka-Kraljevi%C4%87a

(није ми баш јасно ко је аутор, али је лепо написано - има историјских података, епике, психолошке драматике...)

vojislav.ananic:
Ово је легенда о војводи Црепу Вукославићу, српскоме средњем веку и борби за самосталност Србије, духовној култури, старим српским именима...
http://www.poetabg.com/htm/knjige/vojvoda_crep.html

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију