Науке и научне дисциплине > Први светски рат

Спискови аустроугарских ратних губитака (1914-1919)

(1/13) > >>

Окир СРБ:
http://digi.landesbibliothek.at/viewer/toc/AC08513816/1/

Окир СРБ:
ПРИМЈЕР

Регистар од 25.11.1914. године (листе 31-35).
У њему се налазе два човјека из родова који су тестирани и које имамо у ДНК пројекту (Демић и Демоња).

Ово је из општог регистра (листе 31-35):

Видимо да су и Демић и Демоња на листи број 33.

Ово је из листе број 33:

Из овога сазнајемо да су Душан и Станко служили у 96. пјешадијској регименти (резерва), Душан у трећој, а Станко у четвртој компанији. Душан је био разводник (gefreiter). И Душан и Станко су рањени.

Ако погледамо карту на којој је приказан распоред аустроугарских јединица, видимо да је штаб 96. пјешадијске регименте био у Карловцу и да је 96. пјешадијска регимента обухватала и подручје Баније (одакле су и Демићи и Демоње).

aleksandar I:
Мало заборављена тема. Крајем септембра мјесеца 2014. године, Окир као гост форума, је поставио овал линк http://digi.landesbibliothek.at/viewer/toc/AC08513816/1/. У том тренутку сам чекао свој тест.
Јако сам био узбуђен био када сам након три дана претраге и послије 100 година у "Списку аустроугарских ратних губитака (1914-1919)" пронашао свог дједа Јову Стев(ф)ановића у 3 бх регименти (Доња Тузла) ,15 Komp. (чета), који се води као werv. (нестао).
Наравно "Чича" ,како су га звала и његова дјеца, није нестао него се 1924. године вратио из Русије са женом из Одесе са којом је изродио 10-оро дјеце. Увијек се насмијем када га замислим онако "кабастог са великим носем" у фесу.
Невјероватно је како су у Аустр-Угарској педантно водили евиденцију!

Жељко Јарић:
Нисам раније био на овој теми, нисам ни знао да постоји али данас је Јовица на ФБ поставио исти линк (http://digi.landesbibliothek.at/viewer/toc/AC08513816/1/) па сам одлучио да погледам може ли се шта наћи, искрено нисам се надао било каквом успеху. Међутим, показало се да нисам био у праву.


Дакле, тражећи свог деду и потврду његове ратне и животне приче, прво сам пронашао неколико особа по имену Петар или Перо Јарић од којих су сви сем једног били из Босне, дакле отпадали су. За преосталог Петра Јарића није била назначена било каква локација али је јасно наведена регимента у коју је регрутован: Inft., bh IR Nr. 4 (4. пешадијска регимента).


Даљим истраживањем по интернету пронашао сам да је ова регимента била део 22. пешадијске дивизије (види овде: [size=78%]https://en.wikipedia.org/wiki/Imperial-Royal_Landwehr#Landwehr_infantry_regiments[/size]).
Уз још мало труда нашао сам оно што ми је требало и што ме је навело на закључак да тај преостали Петар Јарић са списка јесте управо мој деда (види овде: [/size][size=78%]https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Galicia[/size]).
22. пешадијска дивизија је учествовала у борбама против Руса у Галицији, прецизније у бици код Гниле Липе ([/size][size=78%]https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Gnila_Lipa[/size]) а ту је од 20 000 заробљених аустријских војника значајан део био словенског порекла. Многи од њих су изразили жељу да пређу на руску страну (сећам се дедине приче како је морао да очита оченаш да би доказао Русима да је њихов, православни). Сви они у овим списковима имају назнаку "verw." (нестали)


Међутим "нестали" су се, као што знамо, већим делом прикључили добровољачким јединицама на солунском фронту али то је већ други део приче...

zox:
Јел неко објавио списак српских добровољаца са подручја Босне и Херцеговине у 1.Балканском рату на страни Црне Горе?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију