Науке и научне дисциплине > Први светски рат

Предак учесник првог светског рата у АУ војсци

<< < (4/9) > >>

Небојша:
Отворио сам овде тему о крајишким добровољцима у Првом светском рату

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=4808.0

Извукао сам само појединце који се могу повезати са мојим директним линијама (очевом и мајчином). Списак бораца је заиста велики, а мало се зна (или барем прича) о томе. Треба узети у обзир да су на тим списковима само они који су забележени некако. Било је вероватно и пуно оних који нигде нису евидентирани.

Зрно:
Моји коментари су постављени на овој теми из сасвим јасног разлога. Да је била нека тема о српској војци, не би се уопште јављао. Да се не лажемо, кад се прича о Србима са простора Аустроугарске у време Првог светског рата, прво се помисли на оне који су мобилисани у аустроугарску војску и послати против Србије, а мало ко је свестан значаја српских добровољаца, новчане помоћи оних мученика из рудника и железара, а да не покренем још тему заробљених и убијених Срба на територији Аустроугрске, који су нагињали Србији. А био је и значајан број Хрвата у свему овоме што сам побројао. Надам се да сам вам мало променио свест.

Барјактаревић:

--- Цитат: Барјактаревић  Август 18, 2020, 05:19:02 поподне ---Bajrektarevic Jovan, Inft., bh. IR Nr.2 Bosnien Kljuc. Donji Slatina 1892 verw.

--- Крај цитата ---
Зна ли неко где је учествовао овај пук?

Зрно:
Нађох да су многи учествовали 1916. и 1917. на Италијанском фронту и да су неки сахрањени у граду Lebring-Sankt Margarethen код Граца.

Битка код Монте Мелетија у Јужном Тиролу.

Nenad M:

--- Цитат: Зрно  Август 19, 2020, 12:30:59 поподне ---Моји коментари су постављени на овој теми из сасвим јасног разлога. Да је била нека тема о српској војци, не би се уопште јављао. Да се не лажемо, кад се прича о Србима са простора Аустроугарске у време Првог светског рата, прво се помисли на оне који су мобилисани у аустроугарску војску и послати против Србије, а мало ко је свестан значаја српских добровољаца, новчане помоћи оних мученика из рудника и железара, а да не покренем још тему заробљених и убијених Срба на територији Аустроугрске, који су нагињали Србији. А био је и значајан број Хрвата у свему овоме што сам побројао. Надам се да сам вам мало променио свест.

--- Крај цитата ---

Без жеље да иницирам појединачно изјашњавање, осећам потребу да кажем да ја никад нисам мислио о Србима из Аустро-Угарске на начин који помињеш као преовлађујући. Они се, што је опет можда неправедно, уопште слабо помињу у разговорима на ту тему. Људи обично причају, као ево и Небо, своје породичне историје. Имао сам прилике, као млад дечак, да присуствујем разговору између мог деде по мајци и неких преживелих Солунаца, сабораца његовог оца, који је погинуо већ у октобру 1914. И такви разговори били су испуњени личним успоменама, сећањима на необичне доживљаје и слично. Од "општих" тема, једино се сећам да су више пута рекли да смо се ми слабо одужили, или исказали захвалност, Француској, у поређењу с тим колико нам је помогла.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију