Науке и научне дисциплине > Први светски рат

Предак учесник првог светског рата у АУ војсци

(1/9) > >>

Барјактаревић:
Један мој сродник био је учесник првог светског рата мобилисан од стране Аустроугарске монархије. Звао се Јован Барјактаревић и живео је у Доњој Слатини код Кључа. . Био је рањен. Занимало бих ме да ли неко на ком ратишту је учествовала његова јединица. И ако је у Галицији да ли постоји неки начин да се провери да ли се предао Русима. Хвала унапред.

Барјактаревић:
Bajrektarevic Jovan, Inft., bh. IR Nr.2 Bosnien Kljuc. Donji Slatina 1892 verw.

gillle:
Године 1914. на тлу ондашње Србије је било више десетина заробљених војника АУ војске. Не смем ни да помислим који је проценат Срба био међу њима. Нажалост, то је судбина нашег напаћеног народа. 

Зрно:

--- Цитат: gillle  Август 18, 2020, 11:39:28 поподне ---Године 1914. на тлу ондашње Србије је било више десетина заробљених војника АУ војске. Не смем ни да помислим који је проценат Срба био међу њима. Нажалост, то је судбина нашег напаћеног народа.

--- Крај цитата ---

Било их је много и многи су након заробљавања прешли на српску страну, не само ту, него и на италијанском фронту су прелазили на супротну страну. А мало се о томе зна какав су допринос имали добровољци из Америке који су сви били пореклом са подручја Аустроугарске. Српска војска је била тако десеткована, да без попуњавања њима не би био ни могућ пробој Солунског фронта.

Зрно:
Ја знам из мог села случај да су два брата као добровољци из Америке били солунски борци и добили земљу у Војводини, а трећи брат је мобилисан у аустроугарску војску и погинуо у Италији.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију