Науке и научне дисциплине > Историја

Занимљива историја

<< < (5/8) > >>

Ješa:
Zanimljivo je, to da se slabo pominje i priča o izvesnim Miloju Petroviću Trnavcu, koji beše srpski vojvoda iz vremena ustaničke Srbije, iz Trnave kod Topole, koji je oslobodio Beograd 1806. i zbog kog je izgubljena bitka na Čegru 1809. god.

Ko ne zna o kome pričam, može pogledati link:

https://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:278137-osveta-glavom-placena

Malesevic:

--- Цитат: Ješa  Јул 19, 2021, 12:58:41 пре подне ---Zanimljivo je, to da se slabo pominje i priča o izvesnim Miloju Petroviću Trnavcu, koji beše srpski vojvoda iz vremena ustaničke Srbije, iz Trnave kod Topole, koji je oslobodio Beograd 1806. i zbog kog je izgubljena bitka na Čegru 1809. god.

Ko ne zna o kome pričam, može pogledati link:

https://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:278137-osveta-glavom-placena

--- Крај цитата ---

Иначе је био кум Младена Миловановића и обојица су били једни од најбогатијих Срба свог времена. Богаство су стекли углавном током саме револуције, а прича око ослобођења Београда је наводно била та да је војвода Милоје Петровић по наређењу Младена Миловановића морао први да уђе са својим момцима у Београд, те да су том приликом они дограбили углавном добар део ратног плена и турског блага.

Младен Миловановић је иначе био један од најутицајнијих људи у доба устаничке Србије и први министар војни. Такође, одлучно се супроставио Карађорђевом плану одбране од Турака 1813. сматрајући да утврђења не смеју да се руше и напуштају (Карађорђе је предлагао рушење утврђења, шанчева и повлачење у шуме и планине). Неки сумњању да је на тај начин покушавао да заштити своју имовину која је за српске услове у том тренутку била огромна. Како год било, његов план је на крају превладао, а исход је познат.

Malesevic:
Посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића пренету су прошле недеље из Беча у Србију.

https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/1031337/vozd-djordje-stratimirovic-vratio-kuci-posmrtni-ostaci-predvodnika-srba-austrougarskoj-danas-beca-preneti-srbiju


https://sr.wikipedia.org/wiki/Ђорђе_Стратимировић_(генерал)

Селаковић:
Објављен је рад у ком доказују да су Викинзи морали доћи у Северну Америку најкасније 1021. године:

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03972-8

https://arstechnica.com/science/2021/10/vikings-were-in-north-america-by-1021-ce/

НиколаВук:

--- Цитат: Селаковић  Октобар 21, 2021, 09:52:59 пре подне ---Објављен је рад у ком доказују да су Викинзи морали доћи у Северну Америку најкасније 1021. године:

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03972-8

https://arstechnica.com/science/2021/10/vikings-were-in-north-america-by-1021-ce/

--- Крај цитата ---

Врло занимљиво откриће, а нарочито ова револуционарна метода коју су користили како би дошли до тачне године када су Викинзи секли дрва на овом њуфаундлендском локалитету. Надам се да ће у будућности бити смишљена тако прецизна метода и за керамику (тачна година када је неки керамички производ "изашао из пећнице"), која је далеко најчешћи материјал који се проналази на археолошким локалитетима. То би онда разрешило разне недоумице око прецизнијег датовања археолошког материјала, нарочито за праисторијске културе, али и за оне из скоријег временског периода.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију