Науке и научне дисциплине > Други светски рат

Видео свједочења жртава Другог свјетског рата

(1/1)

drajver:
Наишао сам на прилично велику базу видео свједочења наших људи који су проживјели страхоте Другог свјетског рата. Видео снимања су обављена углавном крајем 20. и почетком 21. вијека. Вјероватно данас многи од оних који су говорили нису више међу живима. Ова свједочења су плански снимана у оквиру United States Holocaust Memorial Museum Collection, courtesy of the Jeff and Toby Herr Foundation

Има доста директних свједочења о усташким злочинима. Увијек се питам зашто никад послије Другог свјетског рата нису код нас организовано снимљена свједочења преживјелих и то на начин да постану дио документације о страдању. А ако јесу снимљена зашто се досад нико није сјетио да их учини дигитализованим и јавним.

Мислим да су оваква свједочења веома драгоцјена. Она можда не дају јасан фактографски траг догађања, али дају могућност да се између изговореног осјети дух времена, општа атмосфера. Кроз неке детаље може се склопити потпуна слика.

Иако у свједочењима има доста оних обичног сеоског српског свијета, мени су била занимљива свједочења Срба из градова. У свједочењу историчара умјетности Жарка Видовића, који је пред рат био студент на загребачком универзитету, може да се види какви су били политички утицају међу студентима, затим даје атмосферу у Новом Саду по априлском рату 1941, ситуацију у Сарајеву 1941-42, ђурђевдански конвој сарајевских Срба према Јасеновцу. Мислим да свједочење вриједи одслушати.

https://collections.ushmm.org/search/catalog/irn45365

Такође занимљиво свједочење Јеврејина Самуела Кабиља из Приједора, мени интересантно због опис устанака и догађања на Козари и Грмечу, страдања приједорских Срба и Јевреја, мада се у свом свједочењу дотиче и ослобађања Београда 1944.

https://collections.ushmm.org/search/catalog/irn513559

Остала свједочења могу се пронаћи и на овом линку:

https://collections.ushmm.org/search/?q=serb&search_field=all_fields&utf8=%E2%9C%93

drajver:
У видео архиву United States Holocaust Memorial Museum налази се снимак под називом: Massacre of Serbs; emaciated children

Снимак је ако сам добро схватио власништво југословенске Кинотеке и фрагменти из овог снимка су коришћени током снимања филмова о Дијани Будисављевић. Међутим нисам никад одгледао тај снимак у оригиналу. Ради се о аутентичном снимку српске дјеце у усташким логорима. Овај снимак не треба никакву додатну филмску драматизацију. Сасвим довољно говори о ужасу који се дешавао и који су та сирота дјеца морала поднијети.

Пре овог снимка су ниште мање мучне сцене стрељања Срба у Сремској Митровици у зиму 1942. године. На снимку се види православна црква и гробље гдје су се ова стрељања дешавала. Можда неко из тог краја успије на основу снимка да препозна тачну локацију. У једном од оваквих стрељања у Митровици страдао је и сликар Сава Шумановић.

https://collections.ushmm.org/search/catalog/irn722031

goca 11:
Hvala Drajver, na objavljivanju ovih  potresnih snimaka  i svedočenja. Obično većina ljudi danas, ne želi da vidi ovakve scene, a kamo li  da  se potrudi da sazna nešto više....o ovakvim strahotama, ne znajući da ako su  potomci ovako stradalih ipak nose u sebi nasledjene strahove i traume, kojima ne znaju uzrok.
Tužno.

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију