Науке и научне дисциплине > Први светски рат

Војни распоред српске војске у Првом светском рату

(1/2) > >>

Зар:
Наслов је можда мало конфузан, али оно што ме интересује јесте у које су дивизије, пукове, итд. (војска ми је слаба страна) распоређивани регрути из којих места. Конкретније, уколико је мој прадеда живео у селу Љубић код Чачка, у којој јединици се налазио на почетку рата?

Златан:
Ово је мени занимљива тема.

Премда сам убеђен да место порекла појединаца није имало директне везе са њиховим распоредом у борбеним дејствима.
Примера ради, мој чукун-деда је био из Браничева, а борио се на Церу и Мачковом Камену.

У којој је јединици био твој деда може ти рећи Војни Архив, уколико за њега поседује податке. На одговор емејлом се понекад чека и до две недеље.

Зар:
Разговарао сам са једним колегом, кога веома интересују војна питања, и према његовом мишљењу требало би да су сви који су "редовно" мобилисани буду распоређени у трупе које одговарају распореду село-срез-округ. Према његовом мишљењу, требалоо би да је мој прадеда мобилисан у Десети пут Шумадијске дивизије у који су улазили регрути са територије чачанског округа, али покушавам да то проверим са неким, будући да никад не знам да ли ми је то рекао "само онако" или заиста зна. Ситуацију додатно компликује чињеница да не знам да ли је прадеда учествовао као борац у српској војсци. Умро је у дедином детињству, па је и деда о њему упамтио три реченице. Мада, одговарајућег је годишта за првопозивца (рођен 1889), тако да ме интересује да макар сазнам да ли је учествовао или не. Знам да је један његов брат погинуо у Другом Балканском рату, а други остао без ноге у Првом светском, али о њему не знам ништа конкретно

НиколаВук:
На овом линку се могу наћи корисне информације што се тога тиче, као и мапа дивизијских области:

https://otadzbinapamti.rs/srpska-vojska-na-pocetku-velikog-rata-1914-godine/

Romanijski:
 И мене је ова тема заинтересовала, али из сличног угла. Гдје су били распоређени прекодрински срби који су пребјегли из Аустроугарске војске и који су дошли као добровољци.
Јел постојало правило или је бивало по принципу прве јединице на коју су наишли да их је она прихватала...

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију