Науке и научне дисциплине > Историја

Историја Срба пре досељавања на Балкан

<< < (2/37) > >>

Sharelock:
Problem u vezi ove teme, brate, jeste da li tražimo Srbe R1a ili Srbe I2a. Ako ih tražimo kao "mešance", koliko dalje  u prošlost da se ide? Izvini na mobilnoj latinici😉

ДушанВучко:

--- Цитат: Nebo  Мај 07, 2019, 05:35:21 поподне ---Хајде да тумачимо овај цитат: "Deruanus dux Sorbiorum, que ex genere Sclauinorum", из којег аутор изводи закључак да  "the Sorbs are not a Slavic tribe".

Дакле, Фредегар пише да је Дерван војвода Срба, и да је словенског рода. Значи ли то да је он странац који је војвода несловенским Србима? - Дерван словенског рода је војвода неким несловенским Србима.

Или да овде аутор порекло племена објашњава преко његовог војводе? - Дерван, војвода србски, словенског рода. Ово укључује и племе које он води.

Предност бих дао овој другој верзији. Шта мислите?

--- Крај цитата ---
У тексту је речено за Дервана: que ex genere Sclauinorum ...али посебно наводи Србе...А можда је ауторово мишљење његова интерпретација која не мора да буде тачна, да Срби и Словени нису исто...Свакако јако рано помињање, ако се узме у обзир најраније помињање других словенских племена , напр. Пољака, тек у 11.веку (Fragment of Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum (1073) by Adam of Bremen, containing the name "Polans": "trans Oddaram sunt Polanos")...Моје мишљење је да тај наставак "que ex genere Sclauinorum" може да буде пре потврда, тј. прецизирање о томе ко су Срби (да су словенског порекла)...

Sharelock:
Ako već moram da se izjasnim, a to ti je  želja, pobornik sam prve varijante, pa kako bude, jer pos'o dobiti u Gazpromu sigurno neću😊

НиколаВук:
Буквални превод que ex genere Sclauinorum би био - "који су од рода Словена". Није ми јасно на основу чега је Курта из ове реченице закључио да Срби нису словенског порекла.

сɣнце:

--- Цитат: НиколаВук  Мај 07, 2019, 09:48:58 поподне ---Буквални превод que ex genere Sclauinorum би био - "који су од рода Словена". Није ми јасно на основу чега је Курта из ове реченице закључио да Срби нису словенског порекла.

--- Крај цитата ---

.. inclined to believe that with words "ex genere sclavinorum" Fredegar suggests political context.

De opinionibus non disputandum est... sed solum de factis.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију