Аутор Тема: Историја Срба пре досељавања на Балкан  (Прочитано 14098 пута)

Ван мреже barbarylion

  • Познавалац
  • ******
  • Поруке: 636
  • I2-PH908>Y56203
Одг: Историја Срба пре досељавања на Балкан
« Одговор #180 послато: Јул 31, 2021, 05:04:33 пре подне »
Постојећи историјски извори не омогућавају да се прецизно утврди колике су биле територије на којима су живели Срби и Хрвати пре досељења. Може се тек грубо и не баш сигурно одредити где су се налазиле.

Топоними са етничким називима се обично јављају тамо где нека етничка група живи поред друге етничке групе или окружена њом. Зато на пример у Србији нема много места са "српским" називима. Тако су и ова "српска" места по Украјини или Пољској, ако имају везе са Србима, пре била места где су Срби били окружени другим етничким групама, а не трагови неке Беле Србије. Пре него се неки топоним повеже са Србима, треба утврдити када је и како добио име, као и да ли то име има неко друго значење у тамошњем језику.

Sasvim sigurno da toponim Serbi ili Srbinovo ima neko drugo značenje na srodnom, maltene istom jeziku kao sto je srpski ;)
Mislim da za sada nismo toliko kopali i istraživali da bi mogli tačno odrediti granice bele Srbije, ne vidim razlog da ona ne može da se proteže severnije i istočnije od navedenih, a možda nikad nije ni postojala, isto važi i za hrvatsku koja i ostavlja taj mitski utisak.
Neosporno je da su Srbi itekako živeli na tim prostorima, uostalom postoje i genetska poklapanja danas, jedino ako nismo/te skloni da smo poreklom beli Hrvati.  U šta ja lično ne verujem, i svako ko veruje bi tebao pregledati glavu.