Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Влашко право на Балкану и у Европи

(1/19) > >>

симо:

--- Цитат: ДушанВучко  Октобар 10, 2018, 07:51:38 поподне ---То би онда значило, ако су у 14. веку имали влашки статус, да су начин живота пренели са Карпата...Једино што се тиче правног статуса, не знам да ли је и горе постојао пре тога...(у ком делу Карпата је нађена ова грана, тј. да ли још негде сем код Словака?)

--- Крај цитата ---

Изгледа да је влашки статус (vlach law) био присутан у Угарској 13. вијека (која је обухаватала и Карпате). О томе говори сљедећи исјечак из књиге(With Their Backs to the Mountains: A History of Carpathian Rus? and Carpatho-Rusyns од Paul Robert Magocsi)Оно што је интересантно да су и ови угарски, карпатски власи 13. вијека већ словенизирани, титуле њихових вођа су: војводе и кнежеви. Аутори упоређују овај статус управо са статусом који су имали саски рудари тј. као један од статуса који се уговарао директно са краљем.

У овом горе опису веома лако ћемо препознати и статус који су имали херцеговачки власи.

симо:
Сад је само питање да ли су Немањићи овај влашки закон, баш као и саски "украли" од мађарских краљева, поготово с обзиром на блиске везе истих са мађарским двором или је коријен закона још старији, тј. питање је ко га је први патентирао и када.

Милан Петровић:
Словени су од Балтика до Медитерана били у контакту са многим народима, а поготово са Германима и Ромејима, познавали су више закона од Мађара, у то нема сумње.

ДушанВучко:

--- Цитат: симо  Октобар 10, 2018, 08:10:41 поподне ---Сад је само питање да ли су Немањићи овај влашки закон, баш као и саски "украли" од мађарских краљева, поготово с обзиром на блиске везе истих са мађарским двором или је коријен закона још старији, тј. питање је ко га је први патентирао и када.

--- Крај цитата ---
Верујем да је у правном смислу тај статус пре дефинисан код Мађара (у смислу да су раније постали краљевина и држава која је пре нас имала потребу да правно регулише државу), иако је сам помен војвода који се помиње горе код њих, и код нас, вероватно постојао и пре дефинисања тог статуса у Угарској, чим постоји и тамо и овде (реч словенског порекла, али остављам резерву да смо је могуће преузели од Мађара, који су је опет усвојили од њихових Словена)...Могуће је да је још за време Вукановића и Јелене Вукановић, дошло до неке споне да се и код нас тај статус озваничи, иако је можда у пракси постојао и код нас пре озваничења статуса...Сама титула војводе која је постојала и горе, значило би да је угарски правни систем само правно озваничио нешто што је можда већ постојало у пракси, и било везано за њихов словенски живаљ који се бавио сточарством

ДушанВучко:

--- Цитат: симо  Октобар 10, 2018, 07:24:53 поподне ---Напомене ради, први власи забиљежени на српским просторима су у селу Трпеза, Витина у Косовском Поморављу и то у хиландарској повељи Стефана Немање 1198. године. неки аутори сматрају да су они ту чували границу према Грцима тј. да су између осталог имали и војну функцију.

--- Крај цитата ---
Oво што си поменуо овде а да је у вези са влашким статусом и војним контекстом, може да се нађе можда паралела и за оне у Угарској...старешина у влашком статусу се тамо звао војвода, а сам назив има везе са војним заповедником, који се у угарском документу о статусу влаха односио и на старешину влашког сталежа...А и у Угарској су то биле пограничне области, па је могуће да је неко у оквиру неке територије ко је имао  влашки сталеж, имао и одређену војну улогу , заштита границе итд...У сваком случају, у овом мађарском документу се старешина са влашким статусом назива "војвода"...И Никшићи су имали влашки статус, и вођа племена је био војвода...Пре тога, по предању је био Бан (Бан Владимир, Бан Милутин...)
Voivode[1] (/ˈvɔɪˌvoʊd/; Old Slavic, literally "war-leader" or "warlord") is an Eastern European title that originally denoted the principal commander of a military force. It derives from the word vojevoda, which in early Slavic meant the bellidux, i.e. the military commander of an area, but it usually had a greater meaning.
https://en.wikipedia.org/wiki/Voivode

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију