Науке и научне дисциплине > Други светски рат

Југословенска војска у отаџбини

(1/4) > >>

Свевлад:

--- Цитат: ДушанВучко  Август 21, 2018, 01:50:27 пре подне ---То је богатство! Знам своје сестре Јеврејке, али још нисам упознао брата Индуса  :D Ја сам поносан што сам Србин, али и помало завидим свом куму Швоњи из Новог Сада што има не рођаке, него претке Србе, Јевреје, Хрвате, Италијане и Пољаке... :)

--- Крај цитата ---

Заборавио сам родбину из Канаде.
Два стрица од моје бабе по мајци су отишла у Канаду као Четници са војводом Момчилом Ђујићем.  Један је оженио Иркињу. Имају троје деце и сво троје имају српска имена.  Тај бабин стриц је умро пре неколико година, имао је 88 година чини ми се.  Он има праунуке, а могуће и чукунунуке. Е сад ја не знам са ким су се све орођавала његова деца која су полу Срби полу Ирци, и касније унуци и праунуци.  Моја породица је изгубила контакт са потомцима тих рођака који су отишли у Канаду као Четници.  Са бројним рођацима у Америци углавном имамо контакт. Неки од њих долазе у Србију, отприлике сваке друге године дође по неко.

ДушанВучко:

--- Цитат: Свевлад  Август 21, 2018, 01:58:13 пре подне ---  Моја породица је изгубила контакт са потомцима тих рођака који су отишли у Канаду као Четници.  Са бројним рођацима у Америци углавном имамо контакт. Неки од њих долазе у Србију, отприлике сваке друге године дође по неко.

--- Крај цитата ---
Браћа! Моја баба по оцу ми је кришом причала да ми је деда Милутин био у четницима, кад сам био мали...Даљи деда из мајчине фамилије, Витомир, је био у "црним тројкама" за време рата...Табу теба у време СФРЈ...

Свевлад:

--- Цитат: ДушанВучко  Август 21, 2018, 04:26:40 пре подне ---Браћа! Моја баба по оцу ми је кришом причала да ми је деда Милутин био у четницима, кад сам био мали...Даљи деда из мајчине фамилије, Витомир, је био у "црним тројкама" за време рата...Табу теба у време СФРЈ...

--- Крај цитата ---

Већина Четника из северне Далмације је кренула са Ђујићем у пробој преко Лике у Децембру 1944 и стигли су прво у Италију. Тамо су били око 2 године, па затим око 2 године у Немачкој а онда су из Немачке отишли у Енглеску, Америку, Канаду и Аустралију.
Неки су остали у Далмацији. Они су се скривали што по шумама и чукама, што међу породицом наредних неколико година док није донет закон о рехабилитацији. 
Та 2 бабина стрица су отишла у Канаду као што сам рекао, онда прадеда (отац од бабе по оцу) је отишао у Енглеску, а прабабин брат (са мајчине стране) је завршио у Америци.  Неколико мојих рођака су остали и скривали су се наредних пар година, срећом извукли су се тј. нису их нашли док су их тражили пре доношења закона о рехабилитацији. 

ДушанВучко:
Има пар задњих постова из теме о асимилацији које су прешле у ову тему, па ако могу да се пребаце ...

ДушанВучко:

--- Цитат: ДушанВучко  Август 21, 2018, 05:03:59 пре подне ---Има пар задњих постова из теме о асимилацији које су прешле у ову тему, па ако могу да се пребаце ...

--- Крај цитата ---
Можда и није за пребацивање, јер се ради о личним коментарима, али тема је свакако занимљива...А ако нису коментари за пребацивање, могу да се избришу са теме о асимилацији

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију