Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Милош Обилић или култ јунаштва код Срба кроз историју

(1/2) > >>

Amicus:
Данас у Политици мали ступац у рубрици Да ли знате?, са питањем (и одговором у наставку):

Када се први пут у историјским хроникама помиње Милош Обилић?
Тек крајем 15. века - Име Милоша Обилића први пут се помиње у историјским изворима који су настали крајем 15. века. Пре тога помиње се само безимени војник који је убио турског цара Мурата. Током три века, у писаној грађи њега ће називати: Билиш Кобила, Милоин, Милон, Милош Кобиљевић, Милош Обиљевић да би се тек у касније у предању усталило име Милош Обилић. Око два столећа Милошев подвиг ће бити у центру пажње. Обилић ће чак бити главни јунак једне драме објављене 1623. у Лондону. Он ће постепено потискивати култ великомученика и војсковође кнеза Лазара, а упоредо са називом херојског чина појавиће се и мотив издаје. Најпре ће се у преводу Дукине хронике из 15. века поменути име војводе који је издао Србе на Косову, Драгослава Пробишића, али оно у предању касније неће опстати. Већина истраживача је сагласна у оцени да је косовска легенда постала потпунија и уверљивија тек онда када је као косовски издајник именован неко ко је био веома близак српском кнезу. И тек у делу Мавра Орбина "Краљевство Словена", објављеном 1601. године, први пут се помиње име Лазаревог зета Вука Бранковића. Овај дубровачки опат је знатно развио и обогатио косовско предање и први пут спојио два кључна мотива - мотив јунаштва и мотив издаје.

Ово ме подстаче да отворим тему о култу Обилића кроз историју код Срба, те да заједно на једном месту продискутујемо и остале изворе који говоре о Милошу Обилићу, као и да проверимо друге приче и легенде, које се везују за ову легендарну личност.

Radul:
Мистерије су увијек занимљиве. Мени је најбољу биографију о Милошу Обилићу дао Милић од Мачве у његовој реконструкцији Герасимовог летописа.

Милош Угрена Алтомановић рођен око 1363. године у селу Обилово, Рашка. Од оца Угрена брата Николе Алтомановића  и мајке Ружице ћерке свештеника из Брскова. Кад је Ниџо поражен склонио се у Вучитрн, а затим отишао код Мрњавчевића, а одатле у Турску.

Вратио се у Србију пред битку, те су га држали за невјеру због поменутог.

НиколаВук:
Занимљив чланак о могућем завичају Милоша (К)Обилића:

Борис Субашић - Тајну Милоша Обилића крије древни град (Вечерње Новости, 10. фебруар 2018)

Vidak:
Mislim da prezime (K)Obilić ima u sebi uticaj nekih starijih slovenakih kultova. Deva-boginja, deva-kobila. Gdje bi Kobilić bio sin boginje ili podojon od kobile. Planina Besna Kobila bi tako značilo planina besne boginje. Sve te vile u narodnim pjesmama, zidanje Skadra itd. skrivaju predhrišćanske mitove koji su do danas očuvani. Ne tvrdim da Miloš nije postojao već da je zavejan u neki raniji kult.

Nebo:
Можда је негде већ помињано, нисам сигуран, али ово је свакако занимљив поглед на идентитет Милоша Обилића:

http://slavicchronicles.com/history/mysterious-identity-of-the-serbian-hero-milos-obilic/

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију