Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Травничка мисија војводе Хлапца Косовчића

<< < (3/4) > >>

Nebo:

--- Цитат: Amicus  Јун 28, 2017, 01:55:39 поподне ---Ђурјаново учешће у Косовској бици

--- Крај цитата ---

Ако узмемо да је Никола син Ђуренов, тако уписан као старешина свог џемата 1477. године, син Ђурјана Косовчића, Ђурјан би могао бити учесник Косовске битке, "на мишиће" (да је тада био прилично млад, а да је Никола при попису био много стар).

А можда је овај Ђурен из дефтера син или унук Ђурјановог брата Јока: један Јоков син носио је стричево име, а један унук је био Ђурица. Уколико за Ђурена из дефтера узмемо да је један од ове двојице, онда се учешће њиховог стрица или деда стрица Ђурјана Косовчића у Косовској бици временски сасвим добро уклапа. 

Nebo:
Заборавих само да напишем шта је у овом последњем проблем: што, према предању Косовчића, у родослову не постоји ни један Никола у то доба.

Небојша:

--- Цитат: Amicus  Јун 27, 2017, 10:25:59 поподне ---Ако су Новљани и били у каквој мисији у Травнику, они су одатле могли већ почетком 12. века бити повучени, и трајно насељени на простор Дробњака. Тада је отприлике могао живети и поменути Хлапац Косовчић, који је поред осталог, одговоран и за смрт сина кричког војводе Калоке, што је морало бити у време првих додира - да кажемо Дробњака и Крича.
--- Крај цитата ---

У 12., или 13. веку, ако је судити по предањима и неким изворима. Кричак се као област помиње већ 1260. године, што може значити да су Кричи пре тога протерани са Језера. Први помен Дробњака пада пред крај 13. века (Братиња Дробњак, 1285. год.), па делује да је до окршаја са Кричима и настанка имена (по дробу?) дошло почетком 13. века.

Кос:

--- Цитат: Nebo  Јун 28, 2017, 02:39:07 поподне ---Заборавих само да напишем шта је у овом последњем проблем: што, према предању Косовчића, у родослову не постоји ни један Никола у то доба.

--- Крај цитата ---


спомиње се Никола, и то као први Старовић , кога су по легенди звали ,,Стари,, , то би излазило по легенди почетак 16 века, ако не и крај 15.

Такође спомиње се да је поред Јока и Ђурјана био и још један брат који се одселио негде у Босну из незнаних разлога и гле чуда у данашњој околини , највише Зенице, постоје муслимани КОСОВЧИЋИ, пун их је фејсбук ...тако да ето засад финих ствари ..што се тиче данашњег презимена Косовчић, а можда и ономад..

Александар Лома, пише да је Косовчић старија верзија од Косанчић, на основу његових језичких исраживања..што иде у прилог развијању и ширењу косовског ,,мита,, ...у пар грбовника , потврдићее Амикус , грб истих је поред или близу Обилићевог.

Сол:
Хлапац Косовчић је можда - Хлап, брат Остоје (једна од четири гране првих Косача). Није за искључити, да зу презимена

-Косовчић
-Косорић (по Лубурићу: прастаро презиме, које су донели из земље непознатог имена)
-Косача &
-Cozarich de Rudine

из етнонима Хазара изведено.  Можда I1- P109 >FGC22045 и N2-P189.2>Y7310  и I2 -Y4882>A1328 -( и друге?), треба посматрати као потомке учесника хетерогеног мађарског похода из 1160. против Србије?


Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију