Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Археолошки остаци Косовске битке (1389)?

<< < (16/16)

Malesevic:

--- Цитат: Ojler  Август 27, 2020, 05:06:34 поподне ---Да ли постој неки извор који наводи да је српска војска била пијана? Одакле долази тај податак?

--- Крај цитата ---

Из турских записа Сад-уд-дина. Наведено је да је српска војска била пијана и да су је турци такву без већих проблема поразили. Сирф синдуги су Турци називали место где се битка одиграла.

НиколаВук:

--- Цитат: Malesevic  Август 28, 2020, 12:41:34 поподне ---Из турских записа Сад-уд-дина. Наведено је да је српска војска била пијана и да су је турци такву без већих проблема поразили. Сирф синдуги су Турци називали место где се битка одиграла.

--- Крај цитата ---

Иначе то место и даље постоји, зове се Сирп Синдиги (Sırp Sındığı, у слободном преводу "погибија, уништење Срба") и налази се неколико километара северозападно од Једрена. Додуше, изгледа да се на том месту није одиграла Маричка битка 1371. већ једна нешто ранија, 1364. године, када су Турци поразили војску у којој није било само Срба већ и крсташа. Турски извори за ову, ранију битку наводе наратив о војсци која се најела и напила, не предузимајући никакве мере заштите логора у погрешном уверењу да у близини нема турских трупа, након чега их малобројнија турска војска разбија, предузимајући изненадни напад током ноћи. Потом долази до битке из 1371. године, која је наводно предузета ради освете Турцима за пораз у овој ранијој. Ово преносе турски извори, док српски и генерално хришћански говоре само о једној битци 1371. године. Према турским изворима, њихов командант у првој битци је био извесни Хаџи Ибеј кога је следеће, 1365. године убио румелијски беглербег Лала Шахин Паша из љубоморе што је био победник у наведеној битци. Затим је турски командант 1371. био сам Лала Шахин Паша. Иначе, та прва битка 1364. се смешта на простор тог села Сирп Синдиги (такође познатог и као Sarayakpinar) које се налази на територији данашње Турске, док се друга битка 1371. лоцира у Орменион (Черномен на бугарском, Çirmen на турском) који се налази у данашњој Грчкој, неколико километара јужно од граничног прелаза између Бугарске и Грчке и близу тромеђе Грчке, Бугарске и Турске.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_S%C4%B1rp_S%C4%B1nd%C4%B1%C4%9F%C4%B1

Malesevic:
Ово је занимљиво, с тим што постоји одређени број историчара који сматрају да се Маричка битка није одиграла 1371. већ раније 1364. или 1365 тј. да је у питању једна битка.

Генерално је Маричка битка доста слабо остала у сећању српског народа. Ваљда зато што се десила тако далеко од Србије.

Nebo:
Можда је раније негде помињано, не знам, али у вечерашњој емисији "Српски јунаци средњег века" (РТС2), посвећеној краљу Твртку, изнесен је занимљив податак о једном од најранијих помена Косовске битке. Наиме, већ 1. августа 1389. године, Твртко пише својим савезницима у Трогиру, а вероватно и Фирентинцима (који му одговарају у октобру), где велича своју (не помињући ни кнеза Лазара, нити било кога другог) победу над Османлијама на Косову Пољу. Помиње се и 12 храбрих витезова који су се пробили у османски табор и убили султана Мурата.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију