Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Археолошки остаци Косовске битке (1389)?

<< < (15/16) > >>

Nebo:

--- Цитат: Ojler  Април 23, 2020, 08:33:29 поподне ---Ти си баш мазохиста :) Шта ти треба да уопште то читаш, видиш да је на сајту болесника.

--- Крај цитата ---

Послао ми неко, па реко' - боље да с неким поделим, да ми буде лакше...  :)

Nebo:
Један чланак о култу Светог Вида (Вита - Sanctus Vitus) и вези са Видовданом и косовским предањем:

https://www.academia.edu/5294383/The_cult_of_St_Vitus_among_the_Serbs_in_the_Middle_Ages?email_work_card=minimal-title

Malesevic:

--- Цитат: Radul  Јун 03, 2017, 10:29:15 поподне ---Ако је у Маричкој бици по писањима савременика било 60.000 Срба ; а борили се против  војске Лала Шахина. Може се замислити колика је била Косовска битка гдје је ишао лично султан са два сина. Сигурно преко 120.000 Турака, док би наших било око 60.000 или пак мање, ако је био обичај из средњег вијека да нападач има корист 3:1.

--- Крај цитата ---

У Маричкој бици српска војска је била далеко бројнија него турска. Како неко написа, то турско и није била војска, него претходница која је једноставно у правом тренутку (ноћу) ударила на успавану и припиту (и пијану) српску војску и изазвала хаос, тако да је више Срба страдало у том хаосу, него од самих Турака. Турци су иначе место на коме се одиграла та битка назвали "Српска изгибија." У сваком случају један огроман (можда и највећи) пораз српске војске у нашој историји.

 Ojler:

--- Цитат: Malesevic  Август 27, 2020, 05:02:24 поподне ---...
то турско и није била војска, него претходница која је једноставно у правом тренутку (ноћу) ударила на успавану и припиту (и пијану) српску војску
...

--- Крај цитата ---

Да ли постој неки извор који наводи да је српска војска била пијана? Одакле долази тај податак?

Vidak:
Mora se imati u vidu da je srpska vojska pješačila oko 2000 kilometara od Skadra do Marice kako bi stigla prije nego se glavnina turske vojske vrati iz Male Azije.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију