Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Археолошки остаци Косовске битке (1389)?

<< < (2/16) > >>

НиколаВук:

--- Цитат: Amicus  Јун 03, 2017, 06:28:14 поподне ---Читао сам помало о процедури прикупљања и сахрањивања тела погинулих у биткама. Нема сумње, да је пре сахрањивања, добро све пречешљано, и оно вредно и драгоцено покупљено. Овде се поставља питање и ко је кога покупио, ко је кога сахранио, да ли су неке виђеније главе, попут владарских и великашких, са Косова одвежене у неке можда породичне цркве, гробнице, негде прочитах, да су се такви подвизи богато награђивали.

Али исто тако, узмемо ли колико је ту оклопа и другог гвожђа морало бити, и колико је на крају војске могло претећи, није искључено да је понешто о оклопа завршило и у земљи? Поготово ствари као што су остаци верижни, који су могли успут спадати, под дејством удараца... па да је на тај начин, посејан могућ детектујући материјал, на попришту саме битке?

Не знам, да ли је до сада на простору Србије откривена нека слична масовна гробница, а да се за њу није знало, тј. да датира из неког времена, мање детаљно бележеног?

--- Крај цитата ---

Властела и властеличићи су вероватно сахрањени у својим породичним задужбинама, ако је то било изводљиво. С друге стране, сигурно је постојао солидан број ратника чије породице нису имале довољно средстава за пренос њихових посмртних остатака, и који су сахрањивани у непосредној околини попришта битке, у неком од оближњих гробаља. Зато и мислим да би било корисно извести ископавање барем једне средњовековне некрополе из тог краја, мислим да би резултати били занимљиви. Нажалост, када је било време да се тако нешто оствари (од 1912. до 1999.), на томе се није радило, а сада је остварење таквог подухвата на нивоу бајке.

Свакако би се пронашли неки делови опреме или чак оружја применом детектора метала, то је неспорно. Колика би била количина таквог материјала и да ли би нешто корисно могло да се на основу њега закључи је питање, мада сам ја оптимиста поводом тога. Свакако не би шкодило када би се открило било шта на тај начин, али да заврши у музеју, а не у приватној колекцији неког антиквара.  ;)

Колико је мени познато, на простору Србије није детектована ниједна масовна гробница која би могла да се доведе у везу са неком историјски забележеном битком. Једино што ми пада на памет је масовна гробница старчевачког становништва из најнижег слоја неолитског налазишта Винча, али то је врло дубоко у прошлости, те се не зна да ли су у питању жртве неке битке или просто покоља житеља насеља које је претходило каснонеолитској Винчи.

Radul:
Ако је у Маричкој бици по писањима савременика било 60.000 Срба ; а борили се против  војске Лала Шахина. Може се замислити колика је била Косовска битка гдје је ишао лично султан са два сина. Сигурно преко 120.000 Турака, док би наших било око 60.000 или пак мање, ако је био обичај из средњег вијека да нападач има корист 3:1.

Amicus:

--- Цитат: Radul  Јун 03, 2017, 10:29:15 поподне ---Ако је у Маричкој бици по писањима савременика било 60.000 Срба ; а борили се против  војске Лала Шахина. Може се замислити колика је била Косовска битка гдје је ишао лично султан са два сина. Сигурно преко 120.000 Турака, док би наших било око 60.000 или пак мање, ако је био обичај из средњег вијека да нападач има корист 3:1.
--- Крај цитата ---

Ово је такође занимљиво питање, бројка учесника, и према њој процене броја погинулих у бици?

Иако има разних претпоставки, зар не би било помало непромишљено од Мурата, да удари на војску отприлике исте снаге? ???

А кад смо се већ дотакли тог питања, да ли у вези Косовске битке и постоје само модерне процене, или је можда ипак претекао какав такав податак, на основу кога би се потенцијално могла реконструисати бројка учесника Косовске битке?

Не зна се прецизно ни за Битку код Николоља (1396), и тамо бројке варирају у десетинама хиљада. ::)

Radul:

--- Цитат: Amicus  Јун 03, 2017, 11:06:38 поподне ---Ово је такође занимљиво питање, бројка учесника, и према њој процене броја погинулих у бици?

Иако има разних претпоставки, зар не би било помало непромишљено од Мурата, да удари на војску отприлике исте снаге? ???

А кад смо се већ дотакли тог питања, да ли у вези Косовске битке и постоје само модерне процене, или је можда ипак претекао какав такав податак, на основу кога би се потенцијално могла реконструисати бројка учесника Косовске битке?

Не зна се прецизно ни за Битку код Николоља (1396), и тамо бројке варирају у десетинама хиљада. ::)

--- Крај цитата ---

За 60.000 бораца на Марици извор је из првог реда. Сва друга наклапања не могу спорити податак српских хроничара тог времена. Турци пишу да нас је било 80.000; шта рећи о турској објективности? :D

О бици:

https://www.youtube.com/v/lHMUCp7QMqM&t=787s

Посебно занимљиви дјелови: од 13:58 и 15:34

У Косовској бици сигурно је било далеко више учесника. Чињеница да је лично султан са синовима кренуо у поход говори доста о масивности турских снага. Турски хроничари наводе 100.000 наших, а њих мало више или чак мање, турска објективност. :D :D

Wolf Sagash:
Турака највише тридесет хиљада, Срба највише  двадесет хиљада.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију