Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Археолошки остаци Косовске битке (1389)?

(1/16) > >>

Amicus:
Питање за наше археологе и историчаре. :)

Да ли је и шта рађено на откривању пре свега људских остатака битке, која није била мала, и која је иза себе сигурно морала негде у близини оставити немало гробље погинулих војника?Какви су резултати тих истраживања, уколико их је било, и да ли се о томе може негде више прочитати?

НиколаВук:

--- Цитат: Amicus  Јун 03, 2017, 02:09:56 поподне ---Питање за наше археологе и историчаре. :)

Да ли је и шта рађено на откривању пре свега људских остатака битке, која није била мала, и која је иза себе сигурно морала негде у близини оставити немало гробље погинулих војника?Какви су резултати тих истраживања, уколико их је било, и да ли се о томе може негде више прочитати?

--- Крај цитата ---

Нажалост, нису чињени никакви покушаји археолошког испитивања попришта битке, а с обзиром на данашњу политичку ситуацију, питање је да ли ће тако нешто икад и бити остварено. Можда једино ако Ердоган исфинансира ископавање и премештање у заједничку гробницу посмртних остатака турских шехида и газија.  ;) Осим Косовске битке 1389, на истом простору или у његовој непосредној околини је вођена и Битка код Трипоља (или Грачаничка битка, она је била јужније) 1402. године између Стефана и Вука Лазаревића и Ђурађа Бранковића (грађански рат вођен између 1402. и 1412. године) и чувена Косовска битка 1448. године између Јаноша Хуњадија (Сибињанин Јанка) и султана Мурата II, тако да је питање чије би све посмртне остатке нашли када би се покренула ископавања.  :) С друге стране, упитан је и метод ископавања, с обзиром да је огроман простор у питању, морало би се изабрати уже место ископа где би могли да очекујемо остатке, а то је врло тешко са прецизношћу урадити, нити постоје нека модерна средства (нпр. георадари) која су специјализована само за проналазак скелета. Можда би могли да се тестирају узорци земље, па тамо где се појављује већа концентрација једињења повезаних са распадом људског коштаног материјала (мислим да су калцијум и фосфати у питању, али нисам сигуран), ту ударити крампом, али и то је огромна и веома скупа работа. Колико је мени познато, до сада су попришта историјских битака углавном откривана случајним налазима скелета или материјалних трагова, па тамо где дође до таквог проналаска се започне ископавање па се нешто и открије...

Amicus:
Значи, ипак није тако лако и очигледно како то на први поглед може изгледати... а није се ништа по том питању ни предузимало?

Иначе, разумем да би ту проблем био раздвојити скелете из разних битака, које су на једном месту вођене. Али мислим да би и то била посебна прича, само када би се нашло право место... Но, разумевајући околности у којима је тренутно поприште Косовске битке, од тога у скорије време нема онда ништа.

НиколаВук:

--- Цитат: Amicus  Јун 03, 2017, 05:51:53 поподне ---Значи, ипак није тако лако и очигледно како то на први поглед може изгледати... а није се ништа по том питању ни предузимало?

Иначе, разумем да би ту проблем био раздвојити скелете из разних битака, које су на једном месту вођене. Али мислим да би и то била посебна прича, само када би се нашло право место... Но, разумевајући околности у којима је тренутно поприште Косовске битке, од тога у скорије време нема онда ништа.

--- Крај цитата ---

Заборавих да напишем, питање је и колико је ратника остало заувек да лежи на попришту своје погибије, а колико их је након битке сахрањено (по религијским обичајима или у масовну гробницу је друго питање). Можда би се требало усредсредити на неку локалну некрополу, близу неког средњовековног сакралног објекта, као место где би се могло очекивати ископавање барем дела погинулих припадника Лазареве војске; ту ми прва на памет пада Самодрежа где су се по предању косовски јунаци причестили пре битке, око које постоји стара средњовековна некропола (неистражена наравно), али у обзир долазе и сва остала оближња средњовековна црквишта. Што се тиче проналаска неког средњовековног оружја или дела оклопа и опреме, ту би баш требали да будемо срећне руке јер ти предмети први "страдају" од "лешинара", пљачкаша који прате сваку битку и након завршетка покупе све што вреди ради даље препродаје или претопљавања, али с друге стране такве предмете би релативно лако могли да открију злогласни детектори за метал, који би овде били од велике помоћи. Ако је неко власник реченог детектора а жели да уради велику ствар за свој народ и његово историјско наслеђе, нека пречешља поприште битке, можда и открије нешто занимљиво. Али да не препродаје евентуалне пронађене предмете колекционарима из Беча!  ;)

Amicus:

--- Цитат: НиколаВук  Јун 03, 2017, 06:08:01 поподне ---Заборавих да напишем, питање је и колико је ратника остало заувек да лежи на попришту своје погибије, а колико их је након битке сахрањено (по религијским обичајима или у масовну гробницу је друго питање). Можда би се требало усредсредити на неку локалну некрополу, близу неког средњовековног сакралног објекта, као место где би се могло очекивати ископавање барем дела погинулих припадника Лазареве војске; ту ми прва на памет пада Самодрежа где су се по предању косовски јунаци причестили пре битке, око које постоји стара средњовековна некропола (неистражена наравно), али у обзир долазе и сва остала оближња средњовековна црквишта. Што се тиче проналаска неког средњовековног оружја или дела оклопа и опреме, ту би баш требали да будемо срећне руке јер ти предмети први "страдају" од "лешинара", пљачкаша који прате сваку битку и након завршетка покупе све што вреди ради даље препродаје или претопљавања, али с друге стране такве предмете би релативно лако могли да открију злогласни детектори за метал, који би овде били од велике помоћи. Ако је неко власник реченог детектора а жели да уради велику ствар за свој народ и његово историјско наслеђе, нека пречешља поприште битке, можда и открије нешто занимљиво. Али да не препродаје евентуалне пронађене предмете колекционарима из Беча!  ;)
--- Крај цитата ---

Читао сам помало о процедури прикупљања и сахрањивања тела погинулих у биткама. Нема сумње, да је пре сахрањивања, добро све пречешљано, и оно вредно и драгоцено покупљено. Овде се поставља питање и ко је кога покупио, ко је кога сахранио, да ли су неке виђеније главе, попут владарских и великашких, са Косова одвежене у неке можда породичне цркве, гробнице, негде прочитах, да су се такви подвизи богато награђивали.

Али исто тако, узмемо ли колико је ту оклопа и другог гвожђа морало бити, и колико је на крају војске могло претећи, није искључено да је понешто о оклопа завршило и у земљи? Поготово ствари као што су остаци верижни, који су могли успут спадати, под дејством удараца... па да је на тај начин, посејан могућ детектујући материјал, на попришту саме битке?

Не знам, да ли је до сада на простору Србије откривена нека слична масовна гробница, а да се за њу није знало, тј. да датира из неког времена, мање детаљно бележеног?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију