Науке и научне дисциплине > Други светски рат

Зашто смо изгубили априлски рат 1941. године

<< < (19/19)

Гаџић Црнчевић:

--- Цитат: Ješa  Фебруар 14, 2022, 06:07:00 поподне ---Zašto smo izgubili Aprilski rat 1941. godine?
To je jedno od mnogih važnih pitanja vezanih za istoriju Srba i južnih Slovena u 20. veku!
Ja bih to pitanje preformulisao u - Zašto je došlo do Aprilskog rata 1941. god. i da li smo isti mogli izbeći, kao i samo učešće u II Svetskom ratu?

Nismo! A za to su krivi kralj Aleksandar, knez Pavle i general Dušan Simović.

I
Kralj Aleksandar, jer je promenio ime države u Jugoslavija, stvaranje SHS je bilo neizbežno, Srbiji je bilo ponuđeno malo i veliko rešenje o stvaranju države posle Velikog rata, 1918. god., izabrao je najbolju moguću opciju koju je imao... Pre stvaranja države SHS je uz generala Petra Živkovića ubio Dragutina Dimitrijevića Apisa, rodoljuba bez ikakvog računa, koji je tek trebao otadžbini, a bio je on više potreban njoj nego ona njemu.

II
Knez Pavle je državu politički i ekonomski vezao za Englesku (Da, Engleska, drugi narodi kao n. p. r. Velšani, Škoti, Irci itd. u njihovoj državi su pokoreni), a onda je Englezima, protivno ustavu i zakonima slobodne države, izručio dr. Milana Stojadinovića, vrsnog ekonomistu, harizmatičnog lidera sa vizijama za budućnost, koji beše mimikrirani fašista, koji bi da je bio predsednik vlade i za vreme II Svet. rata, sačuvao državu od okupacije i II Svetskog rata.

III
General Dušan Simović je bio božija kazna za kneza Pavla, koji je prošao isto kao i Milan Stojadinović, kojeg je on nešto ranije izručio Englezima. Shvatili su i kralj Aleksandar i knez Pavle ko su Englezi... Simović je hteo biti jugoslovenski Fransisko Franko, iako mu nije bio ni za mali prst, a bio je samo engleski pion. Njegov puč je samo preuranio napad na Jugoslaviju i ubrzao tok okupacije Jugoslavije.
I najzad, Srbi su pored Apisa i Stojadinovića, izdali i generala Dragoljuba Mihailovića, čoveka iz obične, dobre srpske porodice, velikog rodoljuba i izvrsnog oficira. Velike sile - Engleska, SAD i SSSR su zbog svojih neokolonijalnih ciljeva prema Jugoslaviji odbacili JVuO i Dragoljuba Mihailovića, podržavši Josipa Broza... Velika je ironija da je jedan dobar čovek i profesionalac poput generala Dragoljuba Mihailovića, žrtvovan za interese svetskih sila i kao takav je postao i ostao jedini vođa antifašističkog pokreta u Evropi i svetu, okončao kao najgori fašista, poput Benita Musolinija.

Baveći se temom o svetskim ratovima, došao sam do ovih saznanja i na osnovu njih imam izgrađene stavove.

--- Крај цитата ---
Ако у последњих 150 година нађете дан без енглеског субверзивног отвореног или скривеног дјеловања против свих врста српске територијалне,државне организације и покрета, вјероватно сте кандидат за Нобела из области историје.Покварени стрвинари, који дан ноћ смишљају изазивање кризе у ровитим друштвима са планом убацивања и управљања исти-класика је први светски рат, други мало затамљен али исто.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију