Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Племенити Омишани Качићи били су у ствари власи?

<< < (2/3) > >>

Amicus:

--- Цитат: Wolf Sagash  Јануар 25, 2017, 08:42:45 поподне ---Цитат са хрватске Википедије.
U srpnju 1452. pripadnik roda Grubiša odlazi u Veneciju gdje dobiva od mletačke vlade potvrdu starih prava i običaja, oprost od nasilja i pljačke, pravo na podizanje utvrde u Makaru i osnivanje luke za izvoz robe i obvezu plačanja poreza i vojnog sudjelovanja o svom trošku na području između Neretve i Cetine.[15] U studenom iste godine Mlečani im dopuštaju izbor vlastitog kneza.

На попису 1475-77 у мјесту Макар, у џемату Ивана Качића, први је пописам Марко син Грубише, што је вјероватно син оног Грубише у горњем цитату. Поред Њега су још пописани: Павко ин Радоја, Миклош син Вукмира, Вукас син Ковача, Јован син Боровице, Вукосав син Боровца, Пава син Витка и Гргур син Богина.

Хрватска историографија Качиће сматра хрватским племством, док истовремено Србе настоји прогласити потомцима влаха. Чуди ме како нико од историчара се није бавио овим извором који постоји већ тридесет и кусур година.
--- Крај цитата ---

Искрено, ни сам се нисам никад детаљније позабавио Качићима, управо сматрајући их хрватским племством (што они на неки начин и јесу били).

Amicus:

--- Цитат ---Kada su onda Turci gotovo mirnim putem stekli Bosnu, njima je putem toga osvojenja dopalo sasvim naravno i zemljište s istočne strane Biokova, od Neretve do blizu Cetine, što je tada bilo bosansko. Oni su taj put stekli i zagorski dio Poljica, jer kralj Matija, opisujući papi svoju vojnu na Turke u Bosni od godine 1480., izričito navodi da su od Turaka k njemu prišli u toj vojni radobiljski i poljički Vlasi. Turci nisu odmah dobili jedino Makarsko primorje koje su prije njih posvojili Mlečani, ali je i tu, na štetu Venecije, ubrzo uhvaćena veza izmedju Turaka i vodja Krajinjana. Na toj su vezi i na prelaženju Turcima mnogo radili upravo Kačići, najznatnije pleme i najveći posjednici u Krajini koja je često i zvana po njima. Sanudo javlja, kako se Mlečići tuže na dvoličnost Kačića, koji su se gradili njihovi prijatelji, ali su u potaji preveli svoju zemlju pod tursku vlast. To se dogodilo godine 1498. ili u početku 1499.
--- Крај цитата ---

Извор: Иван Мужић, Власи у старој хрватској хисториографији, Сплит, 2010, стр. 62

Wolf Sagash:

--- Цитат: Amicus  Јануар 25, 2017, 09:08:10 поподне ---Извор: Иван Мужић, Власи у старој хрватској хисториографији, Сплит, 2010, стр. 62

--- Крај цитата ---

Тај ми је поход из 1480. врло интересантан. Тада некад је и пао војвода Вукосав Влаћевић, катунар влаха Влаховића. Вукосав је иза себе оставио епитаф у цркви коју св. Лазара на Влаховићима, коју је пар деценија раније подигао његов отац Влаћ Биелић.

 † Асе лежи Вукосавь воевода Влаћевићь смомь друговахь дружиномь и загибох на размирној краине ко (са) мога господина и донесоше ме дружина на своју племениту баштину и да е проклеть тко ће ме такнути.”

Били ова "размирна краина" могла бити неретљанслка област?

Wolf Sagash:
Претпостављам да ова готово поетска  представа у камену приказује испраћај ратника из влашког племена Влаховића у бој. Има неколико сличних представа на стећцима у мом крају.

online photo sharing

Amicus:

--- Цитат: Wolf Sagash  Јануар 26, 2017, 06:16:30 поподне ---Тај ми је поход из 1480. врло интересантан. Тада некад је и пао војвода Вукосав Влаћевић, катунар влаха Влаховића. Вукосав је иза себе оставио епитаф у цркви коју св. Лазара на Влаховићима, коју је пар деценија раније подигао његов отац Влаћ Биелић.

 † Асе лежи Вукосавь воевода Влаћевићь смомь друговахь дружиномь и загибох на размирној краине ко (са) мога господина и донесоше ме дружина на своју племениту баштину и да е проклеть тко ће ме такнути.”

Били ова "размирна краина" могла бити неретљанслка област?
--- Крај цитата ---

Као Крајина, у овом контексту, помиње се простор испод Биокова, и од висова Биокова на исток, што је држала Босна. У сукобу Турака и Млетака око Макарске, Крајишници помажу Турке, и ту Мужић каже оно: Na toj su vezi i na prelaženju Turcima mnogo radili upravo Kačići...

Да ли је и колико то блиско неретљанској области, треба погледати где се Макарска ту уклапа, можда и има неке везе... уосталом, и ту је морала бити млетачко-турска граница, а самим тим и Крајина.

Лепа ти ова слика! ;)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију