Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Племенити Омишани Качићи били су у ствари власи?

(1/3) > >>

Wolf Sagash:
Покушавајући да идентификујем бурмашке џемате из пописа 1475-1477, налетих на занимлјив податак. Међу власима махије Хум, на 94 страни спазих пописани џемат Ивана Качића. Видим да су његови припадници становали у неретљанској области јер распознајем топониме Дрвеник, Тучепи, Макар( вјероватно Макарска).
Чини ми се да Хрвати Качиће подастиру међу своје племиће.
Ово је за мене свакако необичан податак.

Amicus:

--- Цитат: Wolf Sagash  Јануар 25, 2017, 06:08:26 поподне ---Покушавајући да идентификујем бурмашке џемате из пописа 1475-1477, налетих на занимлјив податак. Међу власима махије Хум, на 94 страни спазих пописани џемат Ивана Качића. Видим да су његови припадници становали у неретљанској области јер распознајем топониме Дрвеник, Тучепи, Макар( вјероватно Макарска).
Чини ми се да Хрвати Качиће подастиру међу своје племиће.
Ово је за мене свакако необичан податак.
--- Крај цитата ---

О Качићима Виктор Дуишин тридесетих година написа:


--- Цитат ---да су врло старо хрватско племе, од којега је потекао Славац, неретвански кнез, а не краљ хрватски, а по новијим истраживањима и краље Петар (1093-1097) био би од племена Качића, а не Свачића.

У "pacta conventa" спомиње се кнез Гуран.

У XI. в. налазимо К. у сјеверној Далмацији, по свој прилици досељене из унутрашњости старе хрватске државе. у XIII. в. К. су господари Омиша, гдје су постали страховити гусари. Послије губитка Омиша К. освајају цијело макарско приморје (Крајину) и ту и данас под разним именима живу.

Од племена К. потекле су ове обитељи: Алексић, Андријашевић, Барановић, Баришић, Бартула, Баруловић, Бјеловавловић, Јурчевић, Јурић, Јуричевић, Кавелић, Кухловић, Ловрић, Марковић, Миошић, Пекић, Ружић, Шарић, Шиље, Стипић, Трзић, Везић, Висковић, Жарковић и друге.
--- Крај цитата ---

итд.

Wolf Sagash:

--- Цитат: Amicus  Јануар 25, 2017, 06:47:07 поподне ---О Качићима Виктор Дуишин тридесетих година написа:

итд.

--- Крај цитата ---
Ево видимо да су неки од њих били и власи што је прилог теорији да су власи социјална категорија, а не посебан старобалкански етниким.

Amicus:

--- Цитат: Wolf Sagash  Јануар 25, 2017, 07:13:46 поподне ---Ево видимо да су неки од њих били и власи што је прилог теорији да су власи социјална категорија, а не посебан старобалкански етниким.
--- Крај цитата ---

Очигледно је по више основа да сви власи нису могли бити неки Власи, већ да је у питању друштвена категорија.

Wolf Sagash:

--- Цитат: Amicus  Јануар 25, 2017, 07:37:24 поподне ---Очигледно је по више основа да сви власи нису могли бити неки Власи, већ да је у питању друштвена категорија.

--- Крај цитата ---
Цитат са хрватске Википедије.
U srpnju 1452. pripadnik roda Grubiša odlazi u Veneciju gdje dobiva od mletačke vlade potvrdu starih prava i običaja, oprost od nasilja i pljačke, pravo na podizanje utvrde u Makaru i osnivanje luke za izvoz robe i obvezu plačanja poreza i vojnog sudjelovanja o svom trošku na području između Neretve i Cetine.[15] U studenom iste godine Mlečani im dopuštaju izbor vlastitog kneza.

На попису 1475-77 у мјесту Макар, у џемату Ивана Качића, први је пописам Марко син Грубише, што је вјероватно син оног Грубише у горњем цитату. Поред Њега су још пописани: Павко ин Радоја, Миклош син Вукмира, Вукас син Ковача, Јован син Боровице, Вукосав син Боровца, Пава син Витка и Гргур син Богина.

Хрватска историографија Качиће сматра хрватским племством, док истовремено Србе настоји прогласити потомцима влаха. Чуди ме како нико од историчара се није бавио овим извором који постоји већ тридесет и кусур година.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију