Науке и научне дисциплине > Српски средњи век

Витешки ред Змаја

(1/2) > >>

Бата Матаранго:
Ово је наводно споменик Витешког реда Змаја.

Amicus:
Занимљиво, Рамбо. Где си нашао ову слику и тај податак? У средини крста видим молдавске и влашке симболе, то су грбови господара Молдавије и кнеза Влашке. До деветнаестог века у Румунији се користила ћирилица, а тако је у Молдавији остало до данас, те ми ово највише личи на крст са тих простора.Кад бисмо имали текс преведен или макар преписан, можда бисмо могли детаљније ући и у садржину споменика, а овако могу само помислити да можда има неке везе са Владом II Дракулом (-1447), војводом Влашке. Иако, споменик ми делује каснијим, што указују и симболи које поменух, у таквој комбинацији се не јављају пре XVII века, а у нешто ширем спектру грбова јављају се крајем XVI века.

Симболи појединачно могу се датирати до у XIV век. Кога занима, може погледати на овом одличном блогу о румунској историји, где је цео низ чланака посвећен хералдичким прилозима. Тамо се могу наћи готово идентичне хералдике представе овој коју овде видесмо, а видећете и сличан рукопис на споменицима XVII и XVIII века.

Бата Матаранго:
Нађох га у слободној понуди слика ове тематике на енглеском, и мени је деловао сумљиво, као де клесан пре 100-нак година. У праву си поводом мотива бивоље главе и орла.

aleksandar I:

--- Цитат: Amicus  Април 14, 2016, 11:24:03 поподне ---Кога занима, може погледати на овом одличном блогу о румунској историји, где је цео низ чланака посвећен хералдичким прилозима.

--- Крај цитата ---

Амиго, да ли се на другом прикази (иза круне св. Стефана) ради о Дугоњић Андрашу (Андрији). Чини ми се да је тамо мастиљавом оловком написано "познати Хрват" или тако нешто.

Amicus:

--- Цитат: aleksandar I  Април 15, 2016, 09:22:29 пре подне ---Амиго, да ли се на другом прикази (иза круне св. Стефана) ради о Дугоњић Андрашу (Андрији). Чини ми се да је тамо мастиљавом оловком написано "познати Хрват" или тако нешто.
--- Крај цитата ---

Тако је Ацо, ради се о Дугонић Андрашу. Занимљиво презиме има овај Сегединац. ;D Али вероватно су и његови били неки дугоње. :D

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију