Аутор Тема: Малисори  (Прочитано 81317 пута)

Ван мреже Барышников

 • Гост
 • *
 • Поруке: 16
Одг: Малисори
« Одговор #80 послато: Децембар 19, 2016, 02:15:17 поподне »
.... I drugim selima se pojavljuje Cucci kao prezime i nije napisano slicno albaskoj verziji crven ili prevedeno Rosi....

Zanimljivo, možda je ime "kuči" i bila albansko ime za "crvene", tj ruse ili rase? Po boji kose ili stranama svetu ili ko zna čemu.
A vremenom je to pleme i postalo mešano, jer je granično i čudo bi bilo da nije mešano.

Ван мреже Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 775
 • shí shì qiú shì
Одг: Малисори
« Одговор #81 послато: Децембар 19, 2016, 02:23:57 поподне »
У оно време нације нису ни постојале и обични људи су са лакоћом мењали језик, веру и сл.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8554
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Малисори
« Одговор #82 послато: Децембар 19, 2016, 02:36:30 поподне »
Мислим да је исто погрешно Малисоре сматрати неком изразитом албанском популацијом. По мени, добар дио Малисора је такође албанизован, баш као што је други дио посрбљен. Тај процес је морао отпочети прије доласка Турака, а касније се убрзати, како се католичанство и православље на том простору још изразитије профилисало.

Да, Малесија би била територија њихове експанзије, а не матица. Средњовековна матица Албанаца из које су се ширили ка северу и ка југу је био простор средње Албаније, отприлике залеђе Драча и Љеша, тј. околина Кроје, долина реке Мати и област Мирдита. Ту се налази врло густа концентрација албанских топонима који су настали или директно из албанског или конверзијом латинских назива али без словенског или неког другог посредника, што би даље говорило да су преци Албанаца те називе директно преузели од латинофоног староседелачког становништва (које је вероватно у време доласка Албанаца говорило неким дијалектом далматороманског и још није било асимиловано ни у Словене ни у Албанце). Како се од тог центра иде ка југу или ка северу, све је више словенских топонима или, што је још значајније, романских или грчких топонима који су прво прошли кроз словенску фазу конверзије оригиналног назива, а затим кроз албанску. Ово речито говори о хронолошкој смени популација и језика, и чињеници да су Албанци били последњи, а не први слој, тј. адстрат а не супстрат на подручју северне и јужне Албаније.
Слажем се да су преци Васојевића изгледа били измакнути још северније од превеликог албанског језичког утицаја, и да зато нису подлегли финалној албанизацији становништва на подручју Малесије (које је поред "правих" Албанаца сигурно обухватало и Словене и Романе/Влахе, праве староседеоце тог подручја, исто као што су на југу Албаније током већег дела средњег века превладавали Словени и Грци, тј. Ромеји).
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Малисори
« Одговор #83 послато: Децембар 19, 2016, 02:40:03 поподне »
Mislim da idemo previse od teme, ali eto da kazem samo jos da:

Razumijem što želiš da kažeš, niko ne osporava da su Vasojevći Srbi, po naciji, vjeri i po jeziku, po nekima nema veći Srba od Vasojevića, ali ko što si reko "Ako uzmemo u obzir samo srodnost po očevoj liniji"to je ta stvar koju sam uzeo u obzir, i naravno priče o Otu, Krasu Vasu itd. jer tu vidimo istorijske činjenica da jedne druge nijesu smatrale za strance več da su rod i ako danas znamo da po Y to nije baš istina, ali izgleda je imalo drugija veza, kulturološki, jezički, pa su se smatrali za rod.

Naravno je i moguće da su preci Malisora takodje bili jedno vrijeme Sloveni pa su kasnije postali Albanci i radi toga su ovi što su ostali Sloveni smatrali da su Vaso i Kraso i Pipo i Oto ipak jedan rod i ako sada vidimo da su Pipo i Vaso veoma daleko jedno o drugog.

Popis iz 1485 pokazuje da su Vasojevići tad već bili Srbi a i prije, jer ipak je Vaso slovensko ime, al pitanje je od kada, što ako je Vaso prvi koji je prešao u pravoslavlje i promijenio ime i od tad su ostali upamceni vasojevi, isto kao kod nas od prvog pretka koji je prešao na Islam i promijenio ime se zna njegovo muslimansko ime i posle njega svako koljeno tačno, njegovo muslimansko ime se uzimalo za prezime i sva druga imena su posle muslimansko-arapska, nema nikakvi drugija imena a za prije što je bilo se zna od prilike samo odakle je, koje vjere je možda bio, i zbog cega je možda pobjegao ali nikako imena koja su bila prije njega, a sve je to bilo prije 200-300 godina a ne prije 600-800 ili 1.000 godina.

Ja sam danas to što sam, bez obzira dal bi po DNK imao daljne rođake Albance, Srbe, Hrvate ili Turke, ali me nebi bilo sram i ako nijesam Srbin da ispadne da imam I2a ili R1a, isto kao sto nebi ako ispadne da sam E-V13 ili za poneke ona opasna R1b-BY611, sve je ovo podosta daleka prošlost i nagađanje
Управо тако, сада су ствари мало јасније постављене. На основу првог твог коментара помислио сам да не схваташ сасвим јасно суштину праћења сродности по Y хромозому и да на основу тога доносиш закључак да су Васојевићи ближи са Малисорима него са неким другим родовима који су типично словенски. Из мог примера то се јасно може видети, ја сам И2а Динарик Север, дакле по мушкој линији потомак тих словена који су из области Закарпатја или Буковине дошли на Балкан у 6. или 7. веку, али то не значи да је рецимо Руговац ближи родбински са неким Васојевићем зато што су обојица Е-В13. У мојим венама исто као ова словенска тече и крв старобалканских народа јер сам преко гена моје мајке наследио гене Васојевића, бабе (очеве мајке) наследио гене Мрњавчића (Јанковићи из Мораче су Вучевићи из Безијова у Кучима), итд., итд., ко зна колико је тих одива које су припадале братствима или племенима која су Е-В13 учествовало у преношењу гена у мом случају, и ко зна колико је њихових мајки и баба било словенског и старобалканског порекла по свим могућим линијама и правцима преношења гена. А оно што сам суштински хтео рећи је управо оно што рече Синиша, нити се Васојевићи требају сврставати у ''Албанофоне'' јер се то готово са сигурношћу може рећи, нити се за Малисоре може тврдити да су изворно албанског корена, већ су и једни и други потомци староседелачког балканског живља које је у мањим или већим процентима учествовало у каснијем стварању готово свих народа на Балкану. То што их данас процентуално највише има код косовских Албанаца не значи да су сви други Е-В13 албанског порекла и да су некада били ''Албанофони''. Једино се поставља питање у којој мери су у време стварања малисорских племена она била ''Албанофона'', за Клименте се чак каже да су од давнина били двојезични.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10073
 • I2a S17250 A1328
Одг: Малисори
« Одговор #84 послато: Децембар 19, 2016, 03:20:43 поподне »
Ово речито говори о хронолошкој смени популација и језика, и чињеници да су Албанци били последњи, а не први слој, тј. адстрат а не супстрат на подручју северне и јужне Албаније.
Слажем се да су преци Васојевића изгледа били измакнути још северније од превеликог албанског језичког утицаја, и да зато нису подлегли финалној албанизацији становништва на подручју Малесије (које је поред "правих" Албанаца сигурно обухватало и Словене и Романе/Влахе, праве староседеоце тог подручја, исто као што су на југу Албаније током већег дела средњег века превладавали Словени и Грци, тј. Ромеји).

Добро објашњење.

Треба да имамо у виду да до друге половине 6. века на подручју данашње Албаније и околних крајева (ЦГ, западна Македонија, Епир) живи једна старобалканска популација. Претрпела је најпре насељење Словена (од 6. века надаље), затим и Албанаца (кад год то било). У зависности од подручја, тај старобалкански живаљ се касније утопио у неки од народа. Они најјужније су постали Грци. Онај део у Епиру, Пинду, Москопољу је очувао своју посебност (Мегленовласи, Цинцари, итд). Старобалканци који су били ближе реци Мати апсорбовани су од Албанаца. Малесија и Скадарски крај су већ прелазна подручја. Северније је дошло до словенизације староседелачког становништва. Отуд, рецимо, имамо носиоце (појединце, родове, племена) хаплогрупе Е1б припаднике сва четири побројана народа у релативно малом географском подручју.

Овде превасходно имам у виду хаплогрупу Е.
Зато, мислим да је неосновано било какво повезивање данас црногорских и брдских племена из ове скупине са албанским етносом. Без обзира да ли су нека од тих племена била РК вероисповести, или албанофона. Они, по мени, никада нису били Албанци, већ Власи / Старобалканци. Део њих је касније, у стицају историјских околности, постао део албанског народа и доживео демографску експлозију (у чему не заостају ни њихови сродници по хаплогрупи у ЦГ: јер, позната нам је свима бројност племена попут Васојевића, Куча, Бјелопавлића, Орловића).

За Васојевиће не верујем да су говорили албански у средњем веку, док за припадност цркви не бих био изричит. 
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Малисори
« Одговор #85 послато: Децембар 19, 2016, 04:05:53 поподне »
Ne treba se plasit rođaka pa koje goj on vjere/nacije bio !

1) To je jedino ispravno. Samo slučaj istorijskih okolnosti proizveo je da je danas pripadnik ovoga ili onoga naroda. Da je moj predak odeselio 30 kilometara zapadnije ili se severnije danas bih ja bio neko drugi i govorio drugim jezikom.

2) Rodjak je jedino po muškoj liniji a sve po ženskoj je svojta počevši od daja (ujaka) pa nadalje.

Ван мреже rugovac

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 972
Одг: Малисори
« Одговор #86 послато: Децембар 19, 2016, 04:24:31 поподне »
Što se tiče kako je formirana današnji albanski narod ja to ovako vidim.

Da nisu doselili Sloveni mi bi danas bili potpuno romanizovani i verovatno bi pričali rumunski ili neki sličan jezik. Dolazak Slovena je taj proces zaustavio i počela je lagana slovenizacija koja je išla polako jer broj Slovena nije bio mnogo veći no broj starosedeoca. Ti starosedeoci su pripadali grupi EV -13, kojoj i ja pripadam. Slovenizacija nije bila tamo gde Sloveni nisu došli ili su bili u manjini. To je oblast
Mata i Mirdita (gde je izvor današnje albanske nacije). Znaći današnji Albanci su ostaci nekadašnjeg brojnijeg etnosa koji je vremenom asimilovan a ne obrnuto.

Ekspanzija Albanaca u poslednjih nekoliko vekova je posledica množenja koji je karakterističan kako za nas tako i za Crnogorce.

Ta grupa 1rb je inkorporirana u albanski etnos kao i ostale narode i mislim da nije izvorno albanska.

Ван мреже Latinica

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 122
Одг: Малисори
« Одговор #87 послато: Децембар 19, 2016, 04:42:25 поподне »
Što se tiče kako je formirana današnji albanski narod ja to ovako vidim.

Da nisu doselili Sloveni mi bi danas bili potpuno romanizovani i verovatno bi pričali rumunski ili neki sličan jezik. Dolazak Slovena je taj proces zaustavio i počela je lagana slovenizacija koja je išla polako jer broj Slovena nije bio mnogo veći no broj starosedeoca. Ti starosedeoci su pripadali grupi EV -13, kojoj i ja pripadam. Slovenizacija nije bila tamo gde Sloveni nisu došli ili su bili u manjini. To je oblast
Mata i Mirdita (gde je izvor današnje albanske nacije). Znaći današnji Albanci su ostaci nekadašnjeg brojnijeg etnosa koji je vremenom asimilovan a ne obrnuto.

Ekspanzija Albanaca u poslednjih nekoliko vekova je posledica množenja koji je karakterističan kako za nas tako i za Crnogorce.

Ta grupa 1rb je inkorporirana u albanski etnos kao i ostale narode i mislim da nije izvorno albanska.

Ako sa 1rb misliš na R1b, ja ipak mislim da je R1b baš taj sloj koji je govorio izvornim albanskim jezikom, znači taj sloj koji je svoj jezik nametnuo drugijem starobalkanskim narodima koji danas govore albanski, ipak je albanski indogermanski jezik a E i J pa i I nijesu Indogermanske HG i njihovi preci su govorili nekim drugim jezicima, jedina indogermanska HG koja je više zastupljenija kod Albanaca je R1b, ponedje i 20%.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8554
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Малисори
« Одговор #88 послато: Децембар 19, 2016, 04:56:18 поподне »
Ako sa 1rb misliš na R1b, ja ipak mislim da je R1b baš taj sloj koji je govorio izvornim albanskim jezikom, znači taj sloj koji je svoj jezik nametnuo drugijem starobalkanskim narodima koji danas govore albanski, ipak je albanski indogermanski jezik a E i J pa i I nijesu Indogermanske HG i njihovi preci su govorili nekim drugim jezicima, jedina indogermanska HG koja je više zastupljenija kod Albanaca je R1b, ponedje i 20%.

Да, Е1b1b није изворно индоевропска хаплогрупа, тако да међу њеним припадницима није могао да потекне албански тј. његов предак, јер је албански индоевропски језик. Моје је мишљење да је тај индоевропски слој код Албанаца, од којих је потекао њихов језик, представљен хаплогрупом R1b и снипом BY611. О изворним језицима E1b1b групе у Европи можемо само да нагађамо, једино је сигурно да нису били индоевропски. Баскијски језик је добар пример како изгледа један такав преиндоевропски језик, мада је код њих ситуација парадоксална, јер су Баски у огромном проценту R1b.  :) То би значило да се код њих десио потпуно обрнут процес него код нпр. Албанаца, јер су Баски већином генетски Индоевропљани али лингвистички и културно су последњи остатак старе, неолитске, преиндоевропске Европе, док су Албанци већином генетски Староевропљани али причају индоевропским језиком, а и традиционална култура им је у том маниру (висока патријархалност, патрилинеарност, ратоборно племенско устројство, институционализована освета, итд.).
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Малисори
« Одговор #89 послато: Децембар 19, 2016, 05:25:33 поподне »
Ako sa 1rb misliš na R1b, ja ipak mislim da je R1b baš taj sloj koji je govorio izvornim albanskim jezikom, znači taj sloj koji je svoj jezik nametnuo drugijem starobalkanskim narodima koji danas govore albanski, ipak je albanski indogermanski jezik a E i J pa i I nijesu Indogermanske HG i njihovi preci su govorili nekim drugim jezicima, jedina indogermanska HG koja je više zastupljenija kod Albanaca je R1b, ponedje i 20%.
Да, све упућује на такав закључак. Мислим да истина није далеко од такве претпоставке. Уосталом време ће показати, сваким даном све више сазнања имамо о томе.

Ван мреже Latinica

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 122
Одг: Малисори
« Одговор #90 послато: Децембар 19, 2016, 05:39:51 поподне »
Да, Е1b1b није изворно индоевропска хаплогрупа, тако да међу њеним припадницима није могао да потекне албански тј. његов предак, јер је албански индоевропски језик. Моје је мишљење да је тај индоевропски слој код Албанаца, од којих је потекао њихов језик, представљен хаплогрупом R1b и снипом BY611. О изворним језицима E1b1b групе у Европи можемо само да нагађамо, једино је сигурно да нису били индоевропски. Баскијски језик је добар пример како изгледа један такав преиндоевропски језик, мада је код њих ситуација парадоксална, јер су Баски у огромном проценту R1b.  :) То би значило да се код њих десио потпуно обрнут процес него код нпр. Албанаца, јер су Баски већином генетски Индоевропљани али лингвистички и културно су последњи остатак старе, неолитске, преиндоевропске Европе, док су Албанци већином генетски Староевропљани али причају индоевропским језиком, а и традиционална култура им је у том маниру (висока патријархалност, патрилинеарност, ратоборно племенско устројство, институционализована освета, итд.).

Baš to što je R1b BY611 izgleda izvorna albanska ukazuje da su Albanci kao "narod" ili bolje da kažem kao albanophoni bili i prije naseljavanje Slavena u 6. vijeku na ovim prostorima, i da su bili potisnuti od Slavena, čak mislim da su R1b BY611 bili i dio Ilira, jedno posebno pleme Ilira.

Ван мреже Радевић

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 57
 • Васојевић
Одг: Малисори
« Одговор #91 послато: Децембар 19, 2016, 06:17:50 поподне »
Мислим дa су oд терминa " индoгермaнски"
oдустaли и нaјекстремнији Гермaнски филoлoзи.
И сaм термин "индoеврoпски " је пренaтегнут.

Ван мреже Црна Гуја

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2535
 • I2-BY55783>BY79593
Одг: Малисори
« Одговор #92 послато: Децембар 19, 2016, 06:41:48 поподне »
Да, Е1b1b није изворно индоевропска хаплогрупа, тако да међу њеним припадницима није могао да потекне албански тј. његов предак, јер је албански индоевропски језик. Моје је мишљење да је тај индоевропски слој код Албанаца, од којих је потекао њихов језик, представљен хаплогрупом R1b и снипом BY611. О изворним језицима E1b1b групе у Европи можемо само да нагађамо, једино је сигурно да нису били индоевропски. Баскијски језик је добар пример како изгледа један такав преиндоевропски језик, мада је код њих ситуација парадоксална, јер су Баски у огромном проценту R1b.  :) То би значило да се код њих десио потпуно обрнут процес него код нпр. Албанаца, јер су Баски већином генетски Индоевропљани али лингвистички и културно су последњи остатак старе, неолитске, преиндоевропске Европе, док су Албанци већином генетски Староевропљани али причају индоевропским језиком, а и традиционална култура им је у том маниру (висока патријархалност, патрилинеарност, ратоборно племенско устројство, институционализована освета, итд.).

Сложио бих се да је индоевропски слој код Албанаца ("оригинални" Прото-Албанци) морао припадати хаплогрупи R1b, прецизније грани BY611, али такође и грани PF7562, која је као М269(xL23) заступљена код Албанаца на Косову и Метохији са око 6%. Само бих разјаснио овај подебљани део, Баски су генетски већином Индоевропљани само по Y-ДНК, док су по укупној (аутозомалној) генетици једни од најмање "индоевропских" народа, једини народи који од њих имају мање тзв. индоевропске или Yamna компоненте су Шпанци у целини, Грци, Албанци и Сардињани.

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1389
Одг: Малисори
« Одговор #93 послато: Децембар 19, 2016, 07:23:45 поподне »

  Postoji spor oko toga da li je Albanski jezik nastao na bazi Ilirskog ili Tračkog. R1b BY611 vrlo vjerovatno se može vezati za Proto-Tračane, s druge strane Proto-Iliri bi po onome što je poznato o njihovom jeziku mogli biti vezani za druge zapadnije R1b, možda i ovaj PF7562. Moguće da je Albanski i ilirsko-tračka mješavina, kao i da oni sami nisu bili previše različiti. Bavim se Albanskim zadnjih dana pa sam baš i mislio uporediti haplotipove E-V13 i drugih hg Albanaca i Bugara. Mada ono što sam vidio jer sam već ne s drugom namjerom gledao njihove E-V13, s velikom rezervom odokativno mi nije izgledalo da su jako bliski.
 
 Vezano za donositelje indoevropskih jezika, tu nema neke dileme, međutim s druge strane i među R1a i R1b se dublje u prošlosti mogu identifikovati podgrane originatora proto-indoevropskog i njihovih R1 rođaka koji su asimilirani. Također ti R1 donosioci indoevropskog jezika su zasnivajući nove kvazi-narode ujedno od domicilnog stanovništva pokupili gomilu genetike i kulture, neki jako puno neki manje, ali može se reći da su skoro svi R1 osim iranskih jako davno, u praistoriji, u većini elemenata raskinuli sa izvornom indo-evropskom kulturom. Od ostalih npr. Mikenogrci su imali još uvijek značajna "stepska" obilježja.

 Od neindoevropskih evropskih jezika, postoji i nastojanje da se rekonstruiše jezik staroevropske germanske komponente (oličen prvenstveno u hg I), jer npr. čak i do 30 % proto-germanskih riječi nisu indoevropskog porijekla.

 Što se Baska tiče kod njih dominira R1b međutim kao što reče Crna Guja autosomalno (što je najrelevantije) nisu značajno indoevropljani. Tako da bi se "hg predak" njihovog jezika mogao tražiti u ostalim hg-ovima koje imaju u nekom značajnijem procentu.

Ван мреже Александар Невски

 • Редакција СДНКП
 • Истраживач
 • ******
 • Поруке: 1138
Одг: Малисори
« Одговор #94 послато: Децембар 19, 2016, 08:13:35 поподне »
Не видим много смисла у покушайих да се србски носиоци хаплоскупине Е1б1б, односно њенога огранка В13 по сваку цѣну повежу са Албанцима. Албанска В13 йе само мали њен дѣо, лоза В13 йе заступљена у одређених постотцих свуда по Европи. Такође, лоза В13 йе у односу на Србе заступљена и међу Хрватима, у не много мањих постотцих, па би онда по таквих схватањих и добар дѣо Хрвата трѣбао бити албанскога порѣкла, што йе безсмислено.
Такав начин размишљања (лозе В13 има найвише међу Албанцима, значи мање-више сви носиоци лозе В13 су албанскога порѣкла) йе прилично плиткоуман и приличи људим са не баш великом способношћу разумнога расуђивања.
Лоза В13 йе прилично стара, и о њой се йош не зна довољно да бише се могли износити било какви озбиљни закључци. Трѣбаће ни йош много Великих Ипсилонова како би се могло стање разбистрити и како бисмо могли са већом поузданошћу износити закључке о њеном кретању кроз ранийу повѣст и у послѣдњих неколиких тисушт година у Европи.

Зато ве молим да се манете нагађања и чињеницами неподкрепљених тврдњи него радите више на нових Великих Ипсилонах и ПЙР испитивањих. Само тако можемо доћи до нових сазнања.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Малисори
« Одговор #95 послато: Децембар 19, 2016, 09:43:53 поподне »
Не видим много смисла у покушайих да се србски носиоци хаплоскупине Е1б1б, односно њенога огранка В13 по сваку цѣну повежу са Албанцима. Албанска В13 йе само мали њен дѣо, лоза В13 йе заступљена у одређених постотцих свуда по Европи. Такође, лоза В13 йе у односу на Србе заступљена и међу Хрватима, у не много мањих постотцих, па би онда по таквих схватањих и добар дѣо Хрвата трѣбао бити албанскога порѣкла, што йе безсмислено.
Такав начин размишљања (лозе В13 има найвише међу Албанцима, значи мање-више сви носиоци лозе В13 су албанскога порѣкла) йе прилично плиткоуман и приличи људим са не баш великом способношћу разумнога расуђивања.
Лоза В13 йе прилично стара, и о њой се йош не зна довољно да бише се могли износити било какви озбиљни закључци. Трѣбаће ни йош много Великих Ипсилонова како би се могло стање разбистрити и како бисмо могли са већом поузданошћу износити закључке о њеном кретању кроз ранийу повѣст и у послѣдњих неколиких тисушт година у Европи.

Зато ве молим да се манете нагађања и чињеницами неподкрепљених тврдњи него радите више на нових Великих Ипсилонах и ПЙР испитивањих. Само тако можемо доћи до нових сазнања.

Ко овде прича о српској Е-В13? Ово је тема о Малисорима и као таква, дотиче се њима суседним српским племенима, носиоцима хаплогрупе Е-В13. За сада једино о Васојевићима можемо причати као неарбанашким, док за Куче и Бјелопавлиће се то не може рећи. Хаплогрупа је у неким случајевима слаба вајда, ако немамо неких историјских извора.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Малисори
« Одговор #96 послато: Децембар 19, 2016, 10:19:39 поподне »
Ко овде прича о српској Е-В13? Ово је тема о Малисорима и као таква, дотиче се њима суседним српским племенима, носиоцима хаплогрупе Е-В13. За сада једино о Васојевићима можемо причати као неарбанашким, док за Куче и Бјелопавлиће се то не може рећи. Хаплогрупа је у неким случајевима слаба вајда, ако немамо неких историјских извора.

Опростите, хтедох рећи "немалисорским"...

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8554
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Малисори
« Одговор #97 послато: Децембар 19, 2016, 11:16:59 поподне »
  Postoji spor oko toga da li je Albanski jezik nastao na bazi Ilirskog ili Tračkog. R1b BY611 vrlo vjerovatno se može vezati za Proto-Tračane, s druge strane Proto-Iliri bi po onome što je poznato o njihovom jeziku mogli biti vezani za druge zapadnije R1b, možda i ovaj PF7562. Moguće da je Albanski i ilirsko-tračka mješavina, kao i da oni sami nisu bili previše različiti. Bavim se Albanskim zadnjih dana pa sam baš i mislio uporediti haplotipove E-V13 i drugih hg Albanaca i Bugara. Mada ono što sam vidio jer sam već ne s drugom namjerom gledao njihove E-V13, s velikom rezervom odokativno mi nije izgledalo da su jako bliski.
 
 Vezano za donositelje indoevropskih jezika, tu nema neke dileme, međutim s druge strane i među R1a i R1b se dublje u prošlosti mogu identifikovati podgrane originatora proto-indoevropskog i njihovih R1 rođaka koji su asimilirani. Također ti R1 donosioci indoevropskog jezika su zasnivajući nove kvazi-narode ujedno od domicilnog stanovništva pokupili gomilu genetike i kulture, neki jako puno neki manje, ali može se reći da su skoro svi R1 osim iranskih jako davno, u praistoriji, u većini elemenata raskinuli sa izvornom indo-evropskom kulturom. Od ostalih npr. Mikenogrci su imali još uvijek značajna "stepska" obilježja.

 Od neindoevropskih evropskih jezika, postoji i nastojanje da se rekonstruiše jezik staroevropske germanske komponente (oličen prvenstveno u hg I), jer npr. čak i do 30 % proto-germanskih riječi nisu indoevropskog porijekla.

 Što se Baska tiče kod njih dominira R1b međutim kao što reče Crna Guja autosomalno (što je najrelevantije) nisu značajno indoevropljani. Tako da bi se "hg predak" njihovog jezika mogao tražiti u ostalim hg-ovima koje imaju u nekom značajnijem procentu.

То је било неко моје размишљање, као што сам већ навео, да су BY611 трачка варијанта источног R1b (или једна од варијанти), док би PF7562 био можда једна од илирских варијанти источног R1b (услед његове мање распрострањености међу данашњим Албанцима, што би одговарало његовој супстратној улози у односу на адстратну BY611 приспелу током средњег века на простор данашње Албаније). Међутим, требаће још доста истраживања да би се ова ситуација разјаснила.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10073
 • I2a S17250 A1328
Одг: Малисори
« Одговор #98 послато: Децембар 20, 2016, 08:26:32 поподне »
Видим да смо и овде на крају дошли до теме порекла изворних Шиптара (Шћипетара), индоевропских народа, језика и хаплогрупа...
Поента ове теме била је да поставим податке до којих сам дошао о племенима Малесије, ради упоређивања предања и података о њиховом пореклу и генетских резултата са суседним и сродним племенима црногорских Брда и Зете.
Лепо је да износимо разне своје визије и убеђења, али, видим, опет долазимо до исте приче сукоба разумских закључака и званичне историографије. Података има мало. Научна тумачења оно мало грађе су различита и са различитим побудама. Разумских закључака, и поред добре подлоге, има различитих и до крајности супротстављених.
Само молим све форумаше да одрже ниво толеранције и уважавања туђег мишљења.

Ја сам направио застој са постављањем података о Малесорима, јер се бивало јуче и синоћ по славах, али наставићу сјутра, ако пословне и друге обавезе дозволе. Поставити податке о Кастратима неће бити тешко, али ни много плодотворно, јер истих и нема баш много, нити су имали много утицаја на племена у ЦГ. Исто важи и за Шкреље. Е, Клименте остављам за крај и очекујем битку коментарима. Јер, Клименти су доста утицали на етнографску слику Горњег Полимља, а затим и Рашке области, али и других крајева ЦГ и шире. А ту је и наш форумаш Руговац, који засигурно највише зна о свом племену, па очекујем од њега највише исправки и коментара.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Zor

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1389
Одг: Малисори
« Одговор #99 послато: Децембар 28, 2016, 09:01:52 поподне »
  Postoji spor oko toga da li je Albanski jezik nastao na bazi Ilirskog ili Tračkog. R1b BY611 vrlo vjerovatno se može vezati za Proto-Tračane, s druge strane Proto-Iliri bi po onome što je poznato o njihovom jeziku mogli biti vezani za druge zapadnije R1b, možda i ovaj PF7562.

 
То је било неко моје размишљање, као што сам већ навео, да су BY611 трачка варијанта источног R1b (или једна од варијанти), док би PF7562 био можда једна од илирских варијанти источног R1b (услед његове мање распрострањености међу данашњим Албанцима, што би одговарало његовој супстратној улози у односу на адстратну BY611 приспелу током средњег века на простор данашње Албаније). Међутим, требаће још доста истраживања да би се ова ситуација разјаснила.

 На другом форуму сам видио једном ту хипотезу BY611 - Трачани, па се након што сам први пут узео да детаљније погледам њихов R1b морам исправити овдје. Врло тешко да BY611 (R1b 11-11) има везу с Трачанима јер скоро не постоји код Румуна (Румунија и Молдавија) и Бугара, код других само на рубним дијеловима према Грцима и Албанцима дакле југ и југозапад. То су народи са значајним трачко-дакомезијским елементом и такво што довољно говори. Гледао сам детаљније и E-V13 и за већину се може рећи да немају везе ближе међусобно, што се тиче подручја Беса. Наравно да је BY611 присутан код Грка више, али исто некако ми превише слично изгледају ови Грчки и Албански BY611, нпр од ових са 67 маркера Тачи је с једним Грком 7/67 а с другим 10/67, а два Грка међусобно су 15/67, па је Албански вјероватно у ближој вези с првим.
 Тако да ми не изгледа "генетски" добро за поборнике теорије о Бесима. Кад смо већ код Беса на бугарском пројекту на фтдна има један Помак и више Турака који су дописали уз њихов  P-37, I-Y13338 "Thracian/Bessi Tribe". :D То је нека мања грана, има ту и неки Пољак, па нисам баш убијеђен да су то Беси, већ прије да се ови тешко мире са словенским поријеклом.:)