Аутор Тема: Озринићи I2-PH908>BY93199  (Прочитано 90580 пута)

Синиша Јерковић

 • Гост
Озринићи I2-PH908>BY93199
« послато: Март 10, 2013, 09:21:12 пре подне »
Успјели смо да издвојимо још један значајан кластер везан за Црну Гору, а то је кластер Озринићи Драгојевића. И то захваљујући хаплотипу Радуловића из Комана које је послао Невски.

Иако сам се много бавио анализом И2а Динарик Југ хаплотипова са наших простора веома тешко може да се уђе у траг мутацијама на маркерима и јасном опредјељивању грана. Када упоредимо хаплотипове Марјановића, Јовановића, Радуловића и Вукотића видимо да је карактеристика која их јасно издваја од остатка И2а Динарик Југ популације вриједност на маркерима 389-1 и 389-2 = 14 и 32. С обзиром да се ради о истом маркеру вјероватно се ова мутација десила истовремено.

Следећа мутација се десила код Радуловића и Вукотића на маркеру 448 и то са 19 на 18.

Заправо хаплотип Радуловића је био та веза која је повезала Марјановића и Јовановића са Вукотићем.

Примјећује се да је хаплотип Вукотића затим самостално мутирао на још неколико мјеста што га чини самим тим прилично далеким од свих хаплотипова, али је јасна путања мутације, што је најважније.

Сви ови хаплотипи могу се наћи на Српском ДНК Пројекту.

http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/
« Последња измена: Јун 21, 2021, 11:59:50 поподне Лука »

Ван мреже Александар Невски

 • Редакција СДНКП
 • Истраживач
 • ******
 • Поруке: 1138
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #1 послато: Март 10, 2013, 09:25:03 пре подне »
Сада журим до града, али ћу на кратко рећи да у ЦГ узорку од 122 И2а хапловрсте има њих двадесетак са врѣдношћу ДЫС 448 =18. Вечерас ћу покушати то мало подробнийе погледати.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #2 послато: Март 10, 2013, 09:44:29 пре подне »
Родословна веза Радуловића из Комана и Вукотића са Чева је позната. Ево шта сам успио наћи на мрежи.

"ОЗРИНИЋИ ДРАГОЈЕВИЋИ:

Седам синова Драгоја Озринића су: поп Прента, Бура, Вукашин, Иван, Вујо, Марко и Радуле.

Потомци попа Пренте су Драшковићи из Заљућа на Чеву (од војводе Драшка Поповића) и Поповићи из Броћанца Никшићког.

Од Бура потичу Бурићи у Загреди код Даниловграда.

Од Вукашина Драгојева потичу: Вукотићи и Вукотићи – Татари из Чева, Дамјановићи из Крижева Дола на Чеву, Вукадиновићи у Србији, Ђикановићи у Дробњаку; Думнићи, Ђикановићи, Ђоковићи (од ових је Новак Ђоковић), Мусићи, Ракојевићи и Тодоровићи (ових шест братстава у Горњем Пољу сјеверно од Никшића), Остојићи из Ђурђевића Таре и Пушањског Дола (Пљевља), Дамјановићи са Косанице (Пљевља), Дамјановићи из Каљића Лијеске (Бијело Поље), Пушоње са Косанице (Пљевља). У Чеву је до 1779. године било пет породица Мићића (од Мићуна Вукашинова) за које се тврди да су одселили у околину Чачка.

Од Ивана Драгојева потичу Војинићи (Ердељановић их је 1910. пописао као Ивановиће): Ђукановићи из Чева, Николићи из Чева, Павловићи (Аџије) у Никшићу и Србији, Поповићи у Србији, Бутуровићи у околини Лесковца.

Од Вуја Драгојева потичу Вујовићи из Ожеговица на Чеву, а од њих су Бајовићи (и њихов огранак Одовићи) и Перовићи у Горњем Пољу код Никшића, Баровићи под Орлином код Броћанца, Лукићи у Црквицама у Опутној Рудини (Бањанима), Матијашевићи у Ораху код Видрована у Горњем Пољу код Никшића и њихови огранци Ђешњићи и Шаровићи у Ораху и Праги.

Од Марка Драгојева потичу Марковићи у Љешанској нахији и Бјелановићи у Зети.

Од Радула Драгојева потичу Радуловићи у Команима."

Можемо рећи да је генетика потврдила ово предање о вези Радуловића из Комана и Вукотића са Чева.
Интересантно је да аутор текста од Драгоја Озринића изводи и поријекло породице Новака Ђоковића и Мила Ђукановића. Ако неко из тих крајева има више информација о томе нека напише.

ДРуге двије породице генетски веома блиске Озринићима Драгојевићима су Јовановићи и Марјановићи.

За Јовановиће имам смо податак да су из неког Кунова, а ли не знам којег јер их има више, Тако да за њихово поријекло не могу ништа више да напишем.

Марјановић је католик из Трогира, гдје се Марјановићи помињу још у 16.vijeku, око 1570. Тада се у Трогирско насеље Сегет склонило око 300 породица из Пољица у Далматинској Загори, а водио их је Јанко Марјановић. Марјановићи католици се помињу и у Криводолу код Мостара и то као старинци. Има такође доста православних Марјановића по Крајини који су забиљежени као старинци.
Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1000
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #3 послато: Март 10, 2013, 12:42:12 поподне »
Ако сам разумео, Радуловићи су I2a? Ја сам био врло склон мишљењу да су E1b.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #4 послато: Март 10, 2013, 12:42:57 поподне »
Ако сам разумео, Радуловићи су I2a? Ја сам био врло склон мишљењу да су E1b.

Да, имаш хаплотип унесен у базу пројекта.

Додуше, има доста Радуловића неповезаних. Не знам на које си мислио.
« Последња измена: Март 10, 2013, 12:45:14 поподне Синиша Јерковић »

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1000
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #5 послато: Март 10, 2013, 02:47:24 поподне »
мислио сам уопште. Знам их неколико који добро вуку на медитеранце.

Ван мреже Александар Невски

 • Редакција СДНКП
 • Истраживач
 • ******
 • Поруке: 1138
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #6 послато: Март 10, 2013, 05:06:31 поподне »
Ако сам разумео, Радуловићи су I2a? Ја сам био врло склон мишљењу да су E1b.

Радуловићъ има више братстава по Црной Гори, йедни су у Бѣлопавлићих. Али найвећи су без сумње у Команах. Њих има реда величине около тисушту, коя стотина више или мање. Мой отац сматра да спадайу међу десет найвећих братстава у Црной Гори.

Него, у узорку са 17 испитиваних ознака од 404 хапловрсте на испитивању у Црной Гори, као И2а йе прѣдпостављено 120 њих. Од тога су тачно 24 их са врѣдношћу ДЫС448 = 18, као код узорака Радуловића и Вукотића. Значи, тачно йедна петина.
Ових 24 имайу разноликост 0.238271, док йе за свих 120 И2а она 0.405627. Што значи да су они прилично повезани, али и да их мутация нѣйе баш тако млада.
Разноликост рачунах као просѣк по ознаках срѣдње-квадратнога одступања.

Налаз Вукотића мени бѣше чудан од када га првога пута упоредих са наведенима 120-торма узорцима. Йер йе он веома удаљен од њих. Њему найближи има чак три разлике, и то само йедан, док са четирма разликама има десет.
Док налаз Радуловића има пет йеднаких у 120-ици, и више њих са разликом 1. Авдаловић има йеднога са одстояњем 1. Чак и я имам ближега у узорку од Вукотића, са двема разликама, на ДЫСовах 385а/б.
Йедино обяшњење за овакво неуклапање Вукотића у узорке из ЦГ йе да йе његова лоза у послѣдњих десетак колѣн доживѣла више мутация на 16 ознака, и то три их. То йе мало вѣроватно, али йе ипак могуће.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #7 послато: Април 11, 2013, 03:05:23 поподне »
ПО свему судећи јесте. Његов покојни деда је својевремено описујући поријекло породице Ђоковић за новине, рекао да Ђоковићи у Јасеновом Пољу код Никшића потичу од Ђока Дамјановића са Чева који је 1730. убио неког турског бега (класика, нема српске породице која није убила бар једног бега) и који се потом населио у Јасеново поље крај Никшића.

Дамјановићи са Чева су огранак Озринића Драгојевића, блиски Вукотићима који су представљни у пројекту. С обзиром да већ имамо дефинисан генетски профил Озринића Драгојевића било би интересантно знати да ли је ово преданје Ђоковића тачно. Требало би да буде тачно, поготово јер Ђоковићи славе Аранђеловдан што је и крсна слава свих Озринића.
« Последња измена: Април 11, 2013, 03:07:25 поподне Синиша Јерковић »

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #8 послато: Април 11, 2013, 03:25:49 поподне »
Досад смо на пројекту имали доста презимена која своје поријекло на овај или онај начин вежу за Озриниће. Сва та презимена славе Аранђеловдан и генетски припадају хаплогрупи И2а Динарик Југ. И не само то, већ у даљем грањању саме хаплогрупе И2а Динарик Југ припадају блиским гранама. Све то указује да се ради о неком старом српском племену које је било и крвно повезано. Поменућу које су то породице досад тестиране поријеклом са Чева и са истом крсном славом Аранђеловданом:

Вукотићи са Чева, припадају Озринићима Драгојевићима.
Радуловићи из Комана, припадају Озринићима Драгојевићима.
Авдаловићи из Гацка, припадају Озринићима Гардашевићима.
Бездановићи-Пејовићи из Комана. доселили са Чева, не зна се којој грани припадају

Племе Озринића је по предање доселило на Чево из сјеверозападног правца, који се у предањима често називао Босном, али то је у сваком случају најчешће била Херцеговина.
Породица Марјановића из Трогира која је такође тестирана, а која је 1570. досељена из Херцеговине у Трогир, као и блискост католичке породице Вучића из Мостара са Вукотићима, као да нас упућују на простор око Мостара као на могуће мјесто поријекла ове групе породица. Управо ту у Криводолу код Мостара налазимо и старинце Марјановиће који би могли бити повезани са трогирским Марјановићима. Успутна станица ових породица у досељавању на Чево би могла да буде жупа Врм или Корјенићи код Требиња. Шобајић је оставио записано предање о вези групе Корјенићких породица које славе Аранђеловдан са Озринићима. Немамо нажалост њихове генетске резултате да провјеримо ово предање.

Које би то српско племе оригинално могло да буде тешко је сада рећи. Једино што бих ја претпоставио, јесте да је од досељења Срба то племе живјело на простору Захумља и то централног дијела око ријеке Неретве. Још једна католичка буњевачка породица је генетски блиска овој групи породица, а то су Рукавине које су у Лици добиле племство на основу везе са српском племићком породицом из долине Неретве Владимировићима. О томе може више да се прочита овдје:
http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1777.0

Ван мреже Пеца

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 104
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #9 послато: Јул 25, 2013, 11:12:28 пре подне »
Досада се нисам укључивао разговоре на форуму, мада већ извјестан период пратим овај портал који је мени у мојим истраживањима пружио доста нових информација и података.
Интересује ме поријекло податка ДНК анализе Авдаловића из Гацка, јер ако сте тај податак скинули са Ysearch.org или familytreedna.com не ради се о Авдаловићу из Гацка него из Невесиња. У колико је ипак неко од гатачких Авдаловића доставио резултате своје анализе онда је то мени један вриједан податак потврде фамилијарног предања.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #10 послато: Јул 25, 2013, 12:39:08 поподне »
Досада се нисам укључивао разговоре на форуму, мада већ извјестан период пратим овај портал који је мени у мојим истраживањима пружио доста нових информација и података.
Интересује ме поријекло податка ДНК анализе Авдаловића из Гацка, јер ако сте тај податак скинули са Ysearch.org или familytreedna.com не ради се о Авдаловићу из Гацка него из Невесиња. У колико је ипак неко од гатачких Авдаловића доставио резултате своје анализе онда је то мени један вриједан податак потврде фамилијарног предања.

Петре,
тачно је да су подаци за Авдаловиће преузети са y search-a. Међутим, сад сам видио да су на y search-u два тестирана Авдаловића. Један се зове Петар, а други Небојша. Не знам да ли си ти тај Петар што је поставио податке? Ако јеси, онда твоје податке нисмо унијели у српски ДНК пројекат, већ Небојшине. Оба Авдаловића су тестирана на 37 маркера и на 37 маркера се разликују на три маркера. Ја сад не знам који је из Невесиња, а који из Гацка, јер ни за једног не знамо мјесто поријекла.

Авдаловићи по предању потичу од Озринића, славе и исту крсну славу Аранђеловдан. Генетика потврђује ово предање, али је веза Авдаловића и Озринића ипак мало старија него што предање каже.

Ван мреже Пеца

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 104
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #11 послато: Јул 25, 2013, 02:43:18 поподне »
Петре,
тачно је да су подаци за Авдаловиће преузети са y search-a. Међутим, сад сам видио да су на y search-u два тестирана Авдаловића. Један се зове Петар, а други Небојша. Не знам да ли си ти тај Петар што је поставио податке? Ако јеси, онда твоје податке нисмо унијели у српски ДНК пројекат, већ Небојшине. Оба Авдаловића су тестирана на 37 маркера и на 37 маркера се разликују на три маркера. Ја сад не знам који је из Невесиња, а који из Гацка, јер ни за једног не знамо мјесто поријекла.

Авдаловићи по предању потичу од Озринића, славе и исту крсну славу Аранђеловдан. Генетика потврђује ово предање, али је веза Авдаловића и Озринића ипак мало старија него што предање каже.

Хвала на брзом одговору. Очигледно да генетика потврђује моју претпоставку да је веза Авдаловића и Озринића старија од претпостављене. И ја и Небојша смо поријеклом из Невесиња. Осим нас урађена је анализа за још два Авдаловића, али на 12 маркера. И сви смо из Невесиња. Небојша и друга двојица Авдаловића имају на 12 маркера 100% поклапање. Намјера ми је да узмем узорке и за некога од Авдаловића из Гацка и да их упоредим са подацима невесињских Авдаловића.

Иначе Невесињски Авдаловићи славе св. Илију, док Гатачки Авдаловићи славе Аранђеловдан. Авдаловићи из Гацка су раније славили св. Илију али су пред крај XIX вијека почели славити Аранђелов дан због неког несретног случаја. Потврда да су раније славили Илиндан лежи у чињеници да потомци Јакше Гачанина Авдаловића и данас славе Св. Илију, а познато је да је он из Гацка одселио крајем XVIII vijeka.

Једини податак да Авдаловићи воде поријекло од Гардашевића нашао сам у необјављеним дјелимна Андрије Лубурића у Архиву Србије и то у исказу једног Гардашевића везано за породицу Гардашевић. У том запису се наводи да су од те фамилије Апрцовићи из Пиве и Авдаловићи. Апрцовићи такође славе св. Илију.

Интересантно је фамилијарно предање Апрцовића да су раније славили Аранђеловдан, али да су такође због неког несретног случаја промијенили славу у Илиндан. То ме наводи на претпоставку да је предак Авдаловића и Апрцовића исти и да је са Чева одселио крајем XVII или почетком XVIII вијека.

Ван мреже Александар Невски

 • Редакција СДНКП
 • Истраживач
 • ******
 • Поруке: 1138
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #12 послато: Јул 25, 2013, 06:07:28 поподне »
Петре, не би било лоше све генетске податке о Авдаловићих послати Синиши. И прѣдлажем ти ставити свойе податке и на ФТДНА И2а подухват.
Читайући твойе писанийе, закључуйем да сматраш да су Авдаловићи из Невесиња и Гацка исто братство? И мени йе то очекивано, обзиром да се ради о веома рѣтком прѣзимену.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #13 послато: Јул 25, 2013, 07:17:43 поподне »
Хвала на брзом одговору. Очигледно да генетика потврђује моју претпоставку да је веза Авдаловића и Озринића старија од претпостављене. И ја и Небојша смо поријеклом из Невесиња. Осим нас урађена је анализа за још два Авдаловића, али на 12 маркера. И сви смо из Невесиња. Небојша и друга двојица Авдаловића имају на 12 маркера 100% поклапање. Намјера ми је да узмем узорке и за некога од Авдаловића из Гацка и да их упоредим са подацима невесињских Авдаловића.

Иначе Невесињски Авдаловићи славе св. Илију, док Гатачки Авдаловићи славе Аранђеловдан. Авдаловићи из Гацка су раније славили св. Илију али су пред крај XIX вијека почели славити Аранђелов дан због неког несретног случаја. Потврда да су раније славили Илиндан лежи у чињеници да потомци Јакше Гачанина Авдаловића и данас славе Св. Илију, а познато је да је он из Гацка одселио крајем XVIII vijeka.

Једини податак да Авдаловићи воде поријекло од Гардашевића нашао сам у необјављеним дјелимна Андрије Лубурића у Архиву Србије и то у исказу једног Гардашевића везано за породицу Гардашевић. У том запису се наводи да су од те фамилије Апрцовићи из Пиве и Авдаловићи. Апрцовићи такође славе св. Илију.

Интересантно је фамилијарно предање Апрцовића да су раније славили Аранђеловдан, али да су такође због неког несретног случаја промијенили славу у Илиндан. То ме наводи на претпоставку да је предак Авдаловића и Апрцовића исти и да је са Чева одселио крајем XVII или почетком XVIII вијека.

Значи, имамо четири тестирана Авдаловића из Невесиња са славом Илиндан при чему од четири тестирана имамо два различита хаплотипа. Унијећу у пројекат још твој хаплотип на 37 маркера, а ова два од 12 с обзиром да су исти са унесеним нећу уносити.

Очигледно је да су Авдаловићи живјели у племену Озринића, али нису били и дио њихових братстава. Иако исте хаплогрупе као и Озринићи, вриједност 30 на маркеру 449 у односу на Озринићки 29 на истом маркеру показује да припадају давно раздвојеном кластеру унутар хаплогрупе и2а Динарик Југ.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1679
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #14 послато: Март 10, 2014, 05:37:05 поподне »
Ево родослова Остојића из племена Озринић, који је вероватно рађен према предању. Иако је реч о породици Остојић, ту се налазе и остале породице из тог племена.« Последња измена: Јануар 02, 2015, 10:44:35 пре подне админ »
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #15 послато: Новембар 14, 2014, 08:01:46 пре подне »

Од Ивана Драгојева потичу Војинићи (Ердељановић их је 1910. пописао као Ивановиће): Ђукановићи из Чева, Николићи из Чева, Павловићи (Аџије) у Никшићу и Србији, Поповићи у Србији, Бутуровићи у околини Лесковца.

Братство Војинић је давно исељено из села Војинићи, и то исељавање је упамћено у два маха, први пут када је отац кнеза Богдана одселио у Љешанску нахију и други пут доста након тога времена када су остаци овог братства вероватно потиснути од Озринића одселили у правцу Бјелопавлића. На њихово место доселили су Озринићи које никако не можемо звати Војинићима пошто они то свакако нису, једино по називу села које и даље носи назив по братству које је некада ту живело.   

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 13216
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #16 послато: Новембар 14, 2014, 04:59:58 поподне »
Према једној верзији, Озринићи су у сродству са малисорским племенима. Занимљива је и прича о пореклу из Босне.

Нићифор Дучић је писао о пореклу неких црногорских племена. Према његовим речима Цетињани, Ђеклићи, Цуце и Бјелице су из Гацка, Хераковићи и Раичевићи из Бањана, а Озринићи, од којих су и Вукотићи, по свој прилици из Босне, од Озрена. У 16. веку долазе најпре у Далмацију, а затим преко Херцеговине насељавају простор данашње Црне Горе.

Јевто Дедијер у својој студији "Херцеговина - антропогеографске студије" каже да су сви Озринићи пореклом "испод планине Озрена у Босни".

Малисорска племена су махом E1b, док су неки херцеговачки родови генетски веома блиски Озринићима I2a DS. Судећи по овоме, изгледа да је друга верзија ближа истини.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 13216
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #17 послато: Новембар 15, 2014, 01:41:27 поподне »
Авдаловићи (Невесиње) су по предању пореклом из Озринића, а на 37 маркера се од Вукотића разликују чак на 14. Или су у питању брзомутирајући маркери, или је предак ових породица живео много пре настанка Озринића.

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #18 послато: Новембар 15, 2014, 03:59:45 поподне »
Према једној верзији, Озринићи су у сродству са малисорским племенима. Занимљива је и прича о пореклу из Босне.

Малисорска племена су махом E1b, док су неки херцеговачки родови генетски веома блиски Озринићима I2a DS. Судећи по овоме, изгледа да је друга верзија ближа истини.
Постоји она верзија о браћи Озру, Васу, Пипу, Красу и Оту, од којих су наводно Озринићи, Васојевићи, Пипери, Краснићи и Хоти. У ту причу сам одавно сумњао јер звучи готово невероватно, а овим ДНК истраживањем дефинитивно се доказује да је то само плод нечије маште пошто су Васојевићи Е а Озринићи И2а хаплогрупа. Могуће да је прича настала из разлога што Васојевићи, Озринићи и Пипери славе Св. Архангела Михаила, а могуће да су неки делови или можда и цела племена Краснић и Хоти некада славило исту славу, као што се то помиње за Клименте да су некада славили Св. Николу. Војвода Богић родоначелник највећег броја доњоморачана (Радовићи, Добричани, Перовићи, Вујисићи, Ракочевићи, Меденице итд.) дошао је из Хота, а сви они данас славе баш Св. Архангела Михаила. За Красниће немам конкретне податке да ли су и коју славу некада славили док се нису потпуно поалбанизовали односно касније прешли на ислам. Знам само да нека предања за њих кажу да су најближи са Васојевићима и да су се некада због тога рођакали са њима. Нека малисорска племена су изгледа била мешавина староседелачког и словенског живља па је самим тим могуће да су неки родови унутар племена славили славу, што би могло указивати на њихово српско порекло, или можда и обрнуто да су неки делови тих малисорских племена примајући православну веру и мешањем са словенским живљем временом посрбљено. Као што се зна да је Куча некада било католика, православних и муслимана.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #19 послато: Новембар 19, 2014, 11:09:33 пре подне »
Ја сам одавно поставио тезу о пореклу (већине) брђанских и дела малесорских племена од катуна Туза који се помиње у Дечанској хрисовуљи. Укратко, они су, по мени, потомци Влаха из Пинда, покренути на север након распада Византије 1204. године. Било је то племе састављено од мањих братстава, која ће се касније одвајати и формирати нова племена. О међусобној блискости говоре и ХГ до сада тестираних појединаца из тих племена, као и крсна слава Аранђеловдан која је заједничка за више племена Брда (а и Свети Никола за Малесоре).
Енигма је какве везе имају Васојевићи и Пипери са Озринићима, осим исте славе. Могуће је да се на подручју Озринића (Чева) налазио неки огранак Брђана који се утопио у Србе Озриниће. С обзиром на ХГ Озринића, тешко да је Озрихна катунарио и сељакао се по западном Балкану са Власима. 
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Александар Невски

 • Редакција СДНКП
 • Истраживач
 • ******
 • Поруке: 1138
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #20 послато: Децембар 06, 2014, 06:51:46 пре подне »
Ко и с койим циљем обриса мойе писанийе о Озринићих?  >:(
И бар йош йедно другога човѣка.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #21 послато: Децембар 06, 2014, 09:46:46 пре подне »
Ко и с койим циљем обриса мойе писанийе о Озринићих?  >:(
И бар йош йедно другога човѣка.

Очигледно је да имамо неке неодговорне администраторе на форуму. Извињавамо се и осталимо код којих се десио сличан случај. Ријешиће се ствар овако или онако.

Ван мреже Јовица Кртинић

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4206
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #22 послато: Децембар 06, 2014, 06:58:55 поподне »
Поштовани форумаши,
портал Порекло (уједно и овај форум) јуче су пребачени на други хостинг што је проузроковало да неки постови који су постављани у току четвртка и петка нестану. Извињавам се због ових непредвиђених дешавања (нисмо били упозорени да до тога може да дође приликом миграције сајта са једног на други хостинг).
Поздрављам Вас у жељи да у доброј атмосфери наставимо са сјајним дискусијама на овом форуму!
Јовица Кртинић, уредник портала Порекло

Ван мреже Александар Невски

 • Редакција СДНКП
 • Истраживач
 • ******
 • Поруке: 1138
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #23 послато: Децембар 06, 2014, 09:07:43 поподне »
Ево враћам мойе писанийе од прѣ два дана:

Покушах срачунати вѣроватноће старости найскорийега зайедничкога прѣдка озринићкога грозда, и добиям збирних 50% вѣроватноће на 33 колѣна.

Користиях доступних 27 хапловрст од по 17 ознака. Брой ознака йе мали, па исходи нѣсу нарочито поуздани, йош увѣк йе опсег вѣроватноћа по колѣнах доста широк. Види се долѣ на слици.Иначе, користничко сучеље йе скоро готово, имам йош неколике ситнице довршити, и написати пристойно упутство за употрѣбу.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Селаковић

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2358
 • I-Z17855>>>FT173833
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #24 послато: Мај 10, 2016, 12:42:43 поподне »
Питање за упућене: Је ли било тестираних до сада (на основу саме табеле српског ДНК пројекта не могу да закључим, јер се ту као место порекла најчешће наводи место непосредног порекла) који су пореклом од Озринића/Чева (пре свега у географском смислу) а који нису били јужни динарик, већ северни динарик хаплотип? Хвала!

Jelic

 • Гост
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #25 послато: Јун 29, 2017, 09:58:01 поподне »
Правио сам неку поделу по гранама тј. ко је од које гране Озринића тестиран:

Од Озринића Драгојевића:

Драшковић (Маркишић), Аранђеловдан Илиндан, Рубежа/Никшић/ЦГ

Драшковић (Поповић), Аранђеловдан Илиндан, Дубочак/Пећ/Метохија/СРБ   

Новаковић Драшковић, Аранђеловдан Илиндан, Баљковица/Зворник/Реп.Српска

Драшковић (Вуковић), Аранђеловдан Илиндан, Гвозд/Никшић/ЦГ

Драшковић (Симовић), Аранђеловдан Илиндан, Чево/Цетиње/ЦГ

Драшковић (Милошевић), Аранђеловдан Илиндан, Рубежа/Никшић/ЦГ

Драшковић, Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Радуловић, Аранђеловдан, Комани/ЦГ

Вукотић, Аранђеловдан, Прага/Никшић/ЦГ

Тодоровић, Аранђеловдан, Јасеново Поље/Никшић/ЦГ

Бурић, Аранђеловдан, Загреда/Даниловград/ЦГ   

Ђоковић, Аранђеловдан, Јасеново Поље/Никшић/ЦГ

Вукотић, Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Од Озринића Гардашевића:

Ђуровић, Аранђеловдан, Ораси/Љешанска нахија/ЦГ

Пејовић, Аранђеловдан, Ораси/Љешанска нахија/ЦГ

Од Озринића Цаушевића:

Мићуновић, Аранђеловдан, Горња Трепча/Никшић/ЦГ

Милић, Аранђеловдан, Марковина/Цетиње/ЦГ

Станојевић, Аранђеловдан, Велестово/Цетиње/ЦГ

Од Озринића из села Озринићи код Никшића:

Николић, Мала Госпојина, Трепча/Никшић/ЦГ

Николић, Мала Госпојина, Озринићи/Никшић/ЦГ

Од Домазетовића, који по предању нису Озринићи, али по генетици јесу:

Домазетовић, Аранђеловдан, Броћанац/Никшић/ЦГ

Као што се из приложеног види, Озринићи Драгојевићи су убедљиво најбоље профилисани.
« Последња измена: Октобар 07, 2017, 02:37:16 поподне Лука »

Jelic

 • Гост
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #26 послато: Октобар 07, 2017, 02:50:44 поподне »
Тренутна слика тестираних из рода Озринића:

Од Озринића Драгојевића:

Драшковић (Дурковић), Аранђеловдан Илиндан, Рубежа/Никшић/ЦГ

Драшковић (Поповић), Аранђеловдан Илиндан, Дубочак/Пећ/Метохија/СРБ   

Новаковић Драшковић, Аранђеловдан Илиндан, Баљковица/Зворник/РС

Драшковић (Вуковић), Аранђеловдан Илиндан, Гвозд/Никшић/ЦГ

Драшковић (Симовић), Аранђеловдан Илиндан, Чево/Цетиње/ЦГ

Драшковић (Милошевић), Аранђеловдан Илиндан, Рубежа/Никшић/ЦГ

Драшковић (Маркишић), Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Драшковић, Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Грујић Драшковић, Аранђеловдан, Баљковица/Зворник/РС

Радуловић, Аранђеловдан, Комани/Цетиње/ЦГ

Вукотић, Аранђеловдан, Прага/Никшић/ЦГ

Тодоровић, Аранђеловдан, Јасеново Поље/Никшић/ЦГ

Бурић, Аранђеловдан, Загреда/Даниловград/ЦГ   

Ђоковић, Аранђеловдан, Јасеново Поље/Никшић/ЦГ

Вукотић, Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Дамјановић, Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Ђукановић, Аранђеловдан, Луково/Никшић/ЦГ

Тодоровић, Аранђеловдан, Малинско/Шавник/ЦГ

Драшковић, Аранђеловдан, Горње Поље/Никшић/ЦГ

Од Озринића Гардашевића:

Ђуровић, Аранђеловдан, Ораси/Љешанска нахија/ЦГ

Пејовић, Аранђеловдан, Ораси/Љешанска нахија/ЦГ

Гардашевић (Биочевић), Аранђеловдан, Бијела/Херцег Нови/ЦГ

Поповић, Аранђеловдан, Загреда/Даниловград/ЦГ

Миловић, Аранђеловдан, Грахово/Никшић/ЦГ

Од Озринића Цаушевића:

Мићуновић, Аранђеловдан, Горња Трепча/Никшић/ЦГ

Милић, Аранђеловдан, Марковина/Цетиње/ЦГ

Станојевић, Аранђеловдан, Велестово/Цетиње/ЦГ

Мрваљевић, Аранђеловдан, Велестово/Цетиње/ЦГ

Од Озринића из села Озринићи код Никшића:

Николић, Мала Госпојина, Трепча/Никшић/ЦГ

Николић, Мала Госпојина, Озринићи/Никшић/ЦГ

Од старинаца на Чеву, који по предању нису Озринићи, али по генетици јесу:

Домазетовић, Аранђеловдан, Броћанац/Никшић/ЦГ

Савићевић (Ераковић), Аранђеловдан, Метохија р. Бањани/Никшић/ЦГ

Балетић, Аранђеловдан, Броћанац/Никшић/ЦГ

Гојковић, Аранђеловдан, Никшић/ЦГ

Поповић, Аранђеловдан, Кочани/Никшић/ЦГ

Вулаш, Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Од непознате гране:

Озринић, Аранђеловдан, Сасовићи/Херцег Нови/ЦГ

Као што се из приложеног види, Озринићи Драгојевићи су и даље убедљиво најбоље профилисани.
« Последња измена: Октобар 07, 2017, 02:54:57 поподне Лука »

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #27 послато: Октобар 07, 2017, 09:50:50 поподне »
Тренутна слика тестираних из рода Озринића:

Од Озринића Драгојевића:

Драшковић (Дурковић), Аранђеловдан Илиндан, Рубежа/Никшић/ЦГ

Драшковић (Поповић), Аранђеловдан Илиндан, Дубочак/Пећ/Метохија/СРБ   

Новаковић Драшковић, Аранђеловдан Илиндан, Баљковица/Зворник/РС

Драшковић (Вуковић), Аранђеловдан Илиндан, Гвозд/Никшић/ЦГ

Драшковић (Симовић), Аранђеловдан Илиндан, Чево/Цетиње/ЦГ

Драшковић (Милошевић), Аранђеловдан Илиндан, Рубежа/Никшић/ЦГ

Драшковић (Маркишић), Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Драшковић, Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Грујић Драшковић, Аранђеловдан, Баљковица/Зворник/РС

Радуловић, Аранђеловдан, Комани/Цетиње/ЦГ

Вукотић, Аранђеловдан, Прага/Никшић/ЦГ

Тодоровић, Аранђеловдан, Јасеново Поље/Никшић/ЦГ

Бурић, Аранђеловдан, Загреда/Даниловград/ЦГ   

Ђоковић, Аранђеловдан, Јасеново Поље/Никшић/ЦГ

Вукотић, Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Дамјановић, Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Ђукановић, Аранђеловдан, Луково/Никшић/ЦГ

Тодоровић, Аранђеловдан, Малинско/Шавник/ЦГ

Драшковић, Аранђеловдан, Горње Поље/Никшић/ЦГ
......

Од старинаца на Чеву, који по предању нису Озринићи, али по генетици јесу:

Домазетовић, Аранђеловдан, Броћанац/Никшић/ЦГ

Савићевић (Ераковић), Аранђеловдан, Метохија р. Бањани/Никшић/ЦГ

Балетић, Аранђеловдан, Броћанац/Никшић/ЦГ

Гојковић, Аранђеловдан, Никшић/ЦГ

Поповић, Аранђеловдан, Кочани/Никшић/ЦГ

Вулаш, Аранђеловдан, Чево/Цетиње/ЦГ

Од непознате гране:

Озринић, Аранђеловдан, Сасовићи/Херцег Нови/ЦГ

Као што се из приложеног види, Озринићи Драгојевићи су и даље убедљиво најбоље профилисани.

Ево како ствари стоје кад упоредимо маркере Ераковића из Бањана са тестираним из рода Озринића, према табели :

Драшковић (Дурковић)   Аранђеловдан Илиндан   Рубежа/Никшић/ЦГ           15/17
Домазетовић   Аранђеловдан   Броћанац/Никшић/ЦГ                                   15/23
Балетић   Аранђеловдан   Броћанац/Никшић/ЦГ                                           17/23

Драшковић (Поповић)   Аранђеловдан Илиндан   Дубочак/Пећ/Метохија   18/23
Драшковић (Вуковић)   Аранђеловдан Илиндан   Гвозд/Никшић/ЦГ           16/17
Новаковић Драшковић   Аранђеловдан Илиндан   Баљковица/Зворник/РС     19/23
Савићевић (Ераковић)   Аранђеловдан   Метохија р. Бањани/Никшић/ЦГ   23/23

Драшковић (Симовић)   Аранђеловдан Илиндан   Чево/Цетиње/ЦГ           13/17
Драшковић (Милошевић)   Аранђеловдан Илиндан   Рубежа/Никшић/ЦГ           13/17
Драшковић (Маркишић)   Аранђеловдан   Чево/Цетиње/ЦГ                           17/21
Драшковић   Аранђеловдан   Чево/Цетиње/ЦГ                                           17/23
Грујић Драшковић   Аранђеловдан   Баљковица/Зворник/РС                           17/23

Ђуровић   Аранђеловдан   Ораси/Љешанска нахија/ЦГ                                      20/23

Пејовић   Аранђеловдан   Ораси/Љешанска нахија/ЦГ                                   13/17
Гојковић   Аранђеловдан   Никшић/ЦГ                                                           16/23
Радуловић   Аранђеловдан   Комани/Цетиње/ЦГ                                           13/17
Вукотић   Аранђеловдан   Прага/Никшић/ЦГ                                                   18/23
Тодоровић   Аранђеловдан   Јасеново Поље/Никшић/ЦГ                           17/23
Поповић   Аранђеловдан   Кочани/Никшић/ЦГ                                                   17/23
Николић   Мала Госпојина   Озринићи/Никшић/ЦГ                                           18/23
Мићуновић   Аранђеловдан   Горња Трепча/Никшић/ЦГ                            18/23

Милић   Аранђеловдан   Марковина/Озринићи/Цетиње/ЦГ                           17/23
Станојевић   Аранђеловдан   Велестово/Цетиње/ЦГ                                   17/23
Озринић   Аранђеловдан   Сасовићи/Херцег Нови/ЦГ                                           16/23
Ђукановић   Аранђеловдан   Луково/Никшић/ЦГ                                           16/23
Мрваљевић   Аранђеловдан   Велестово/Цетиње/ЦГ                                   18/23
Николић   Мала Госпојина   Трепча/Никшић/ЦГ                                                   17/23
Бурић   Аранђеловдан   Загреда/Даниловград/ЦГ                                           16/23
Ђоковић   Аранђеловдан   Јасеново Поље/Никшић/ЦГ                                   18/23
Миловић   Аранђеловдан   Грахово/Никшић/ЦГ                                                   16/23
Драшковић   Аранђеловдан   Горње Поље/Никшић/ЦГ                                   17/23
Вукотић   Аранђеловдан   Чево/Цетиње/ЦГ                                                   13/19

Најближи су, рекао бих:
-Ђуровић   Аранђеловдан   Ораси/Љешанска нахија/ЦГ            20/23
-Драшковић (Вуковић)                                                           16/17
-Новаковић (Драшковић), Зворник                                         19/23

Рекао бих да подаци указују на везу између Озринића-Драшковића и Ераковића.

На сајту Озринића (https://sites.google.com/site/plemeozrinici/ozrinici/bratstva-ozrinica-iz-ceva-i-drugih-krajeva) - пише:

"ОЗРИНИЋИ ДРАГОЈЕВИЋИ:

Седам синова Драгоја Озринића су: поп Прента, Бура, Вукашин, Иван, Вујо, Марко и Радуле.

Потомци попа Пренте су Драшковићи из Заљућа на Чеву (од војводе Драшка Поповића) и Поповићи из Броћанца Никшићког."

Има ли неко од зналаца процену у погледу појаве заједничког претка између Ераковића и Драшковића-Озринића, имајући у виду сложеност гране PH-908?
 

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7291
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #28 послато: Октобар 07, 2017, 10:20:47 поподне »
Озринићима је маркер 448-18, а Ераковићу је 19...Они имају комбинацију на 437 и 448 15-18, специфично за њих и сви имају ту комбинацију, а код Ераковића је као код већине 15-19
« Последња измена: Октобар 07, 2017, 10:24:47 поподне ДушанВучко »

Jelic

 • Гост
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #29 послато: Октобар 07, 2017, 10:30:13 поподне »
Озринићима је маркер 448-18, а Ераковићу је 19...Они имају комбинацију на 437 и 448 15-18, специфично за њих и сви имају ту комбинацију, а код Ераковића је као код већине 15-19

Савићевићу Ераковићу из рода Озринића је вредност маркера 448=18, као и свима осталима из рода Озринића.

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7291
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #30 послато: Октобар 07, 2017, 10:38:43 поподне »
Савићевићу Ераковићу из рода Озринића је вредност маркера 448=18, као и свима осталима из рода Озринића.
Ја гледао резултат другог Ераковића ( претпостављао сам да неког занима да ли има везе са Озринићима, а он је већ у роду :) )

Jelic

 • Гост
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #31 послато: Октобар 07, 2017, 10:40:28 поподне »
Ја гледао резултат другог Ераковића ( претпостављао сам да неког занима да ли има везе са Озринићима, а он је већ у роду :) )

Претпостављам да си гледао резултат Ераковића из Кузмина код Сремске Митровице који нема никакве везе са Озринићима и не налази се у роду Озринића. НебоСав је мислио на свој резултат, резултат Ераковића из Бањана који несумњиво припада роду Озринића.

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7291
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #32 послато: Октобар 07, 2017, 10:42:21 поподне »
Претпостављам да си гледао резултат Ераковића из Кузмина код Сремске Митровице који нема никакве везе са Озринићима и не налази се у роду Озринића. НебоСав је мислио на свој резултат, резултат Ераковића из Бањана који несумњиво припада роду Озринића.
Да

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #33 послато: Октобар 07, 2017, 10:59:58 поподне »
Ево како ствари стоје кад упоредимо маркере Ераковића из Бањана са тестираним из рода Озринића, према табели :

Драшковић (Вуковић)   Аранђеловдан Илиндан   Гвозд/Никшић/ЦГ           16/17
Новаковић Драшковић   Аранђеловдан Илиндан   Баљковица/Зворник/РС     19/23
Савићевић (Ераковић)   Аранђеловдан   Метохија р. Бањани/Никшић/ЦГ   23/23

Ђуровић   Аранђеловдан   Ораси/Љешанска нахија/ЦГ                                      20/23
...


Иначе, свима  горе наведеним је  заједничко да се  разликују се од свих осталих из рода Озринића вредношћу маркера DYS389ii =31.


Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #34 послато: Октобар 07, 2017, 11:54:59 поподне »
Претпостављам да си гледао резултат Ераковића из Кузмина код Сремске Митровице који нема никакве везе са Озринићима и не налази се у роду Озринића.
НебоСав је мислио на свој резултат, резултат Ераковића из Бањана који несумњиво припада роду Озринића.
Да, мислио сам резултат Савићевића (по предању  - од  Ераковића из Бањана).
Узгред, погледао сам сајт Озринића-Драшковића: https://sr.wikipedia.org/sr-el/Драшковићи_са_Чева
Ево шта пише на сајту:

"Rodovi Draškovića[uredi]
Isti rod sa Draškovićima su Popovići iz Broćanca (1911. i 1941. godine - bilo ih je tri kuće) i njihov ogranak Jeremići kod Užica u Srbiji.

Draškovića ima naseljenih u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Od Draškovića iz Zaljuća su i Savići i Đurovići kod Leskovca i Nikolići kod Jagodine u Srbiji, kao i Novakovići i Grujići kod Zvornika u Bosni. Draškovića je bilo 1839. godine u Zaljuću 19 kuća, a kasnije na cijelom Čevu (Zaljuće, Donji Kraj, Uble čevske i Bijele Poljane) 1911. godine - 22 kuće, 1941. godine -25 kuća, 1971. godine - 14 kuća.

Pasovi Draškovića idu ovako:knez Dragoje - pop Šćepan (Prenta) - vojvoda DRAŠKO - barjaktar Miloš (Mićo) - Mirko - Mato - Joko - Ćetko - Perko - Petar - Blažo - Nebojša - Miloš.

Draškovići sa Čeva slave Aranđelovdan 21. novembra a prislužuju Ilindan 2. avgusta."

По неким родословима Озринића, објављеним у овој теми,  Драшковићи су потомци попа Прента, односно његовог сина -Драшка Поповића, који је живео од 1642 до 1722 г. (задивљује прецизност изјаве, мада не знам како је то установљено, с обзиром на стање  администрације у та времена).

Иначе, Ераковићи су се појавили у Бањанима негде око 1760 -1770 г. и од тада броје 10-ак пасова. Што се тиче славе - постоји подударност са Драшковићима: Ераковићи у Бањанима славе Аранђеловдан, а  прислужују Илиндан (2 август, као Драшковићи) или Пантелејевдан  (9 август, у мом случају). Предање каже да је део Ераковића променио  приславу након доласка у Бањане, да би могли да се посећују  макар на приславу, пошто сви славе Аранђеловдан.

У вези овога: својевремено, пре много година, док сам био студент, био сам се  упознао, случајно,  у кафани, у Загребу, са   лекаром Момом Сарићем из Никшића. Кад сам се представио и рекао презиме, само ме је питао за приславу, и кад сам му то рекао,  на моје велико  изненађење - издиктирао ми је претке уназад до првог Ераковића у Бањанима - до Вукоте Ераковића и рекао ми како је дошло до разлике у прислави. Сарићи су, иначе, део братства Ераковића.
Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #35 послато: Октобар 08, 2017, 12:30:18 пре подне »
Ево како ствари стоје кад упоредимо маркере Ераковића из Бањана са тестираним из рода Озринића, према табели :
...
Најближи су, рекао бих:
-Ђуровић   Аранђеловдан   Ораси/Љешанска нахија/ЦГ            20/23
-Драшковић (Вуковић)                                                           16/17
-Новаковић (Драшковић), Зворник                                         19/23

Рекао бих да подаци указују на везу између Озринића-Драшковића и Ераковића.

На сајту Озринића (https://sites.google.com/site/plemeozrinici/ozrinici/bratstva-ozrinica-iz-ceva-i-drugih-krajeva) - пише:

"ОЗРИНИЋИ ДРАГОЈЕВИЋИ:

Седам синова Драгоја Озринића су: поп Прента, Бура, Вукашин, Иван, Вујо, Марко и Радуле.

Потомци попа Пренте су Драшковићи из Заљућа на Чеву (од војводе Драшка Поповића) и Поповићи из Броћанца Никшићког."

Има ли неко од зналаца процену у погледу појаве заједничког претка између Ераковића и Драшковића-Озринића, имајући у виду сложеност гране PH-908?

Исправка: Ђуровић из рода Озринића ( Ораси, Љешанска нахија)  са којим постоји највећа подударност према табели, припада огранку Озринића-Гардашевића а не Драгојевића, судећи по подацима са сајта:
https://sites.google.com/site/plemeozrinici/ozrinici/bratstva-ozrinica-iz-ceva-i-drugih-krajeva.

Вук-Гардаш, је, према родослову Озринића са ове теме, био рођени брат Драгоја (трећи брат им се звао Вукота и, за разлику од Драгоја и Гардаша- нисам нашао податке о његовим потомцима). Иначе,  Вук-Гардаш, Драгоје и Вукота живели су у другој половини  16-ог века  и првој половини 17 века. Интересантан податак је да се у првих седам пасова након Озрихне - име Вукота појављује три пута (а први  досељени  Ераковић у Бањанима звао се - Вукота)...

 :) Дакле, после силне претраге за коренима, нађох  на корене песме- Жени нам се Вукота ... а  ја нисам одавле

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1706
 • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #36 послато: Новембар 27, 2017, 02:08:15 поподне »
Према рачуници за Y25, а која би требала бити сличана Y23, НЗП за Озриниће се креће од 1188 до 1298 година до заједничког претка.
« Последња измена: Новембар 28, 2017, 09:47:28 поподне Nebo »
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1605
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #37 послато: Јануар 31, 2018, 11:26:27 пре подне »
http://plemenasrpska.yolasite.com/resources/%D0%9E%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%9B%D0%B8.pdf


Књига О З Р И Н И Ћ И Жељка Остојића, Нови Сад 2017.

Драгоцена за род Озринића!

 :)Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #38 послато: Јануар 31, 2018, 12:49:22 поподне »
http://plemenasrpska.yolasite.com/resources/%D0%9E%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%9B%D0%B8.pdf


Књига О З Р И Н И Ћ И Жељка Остојића, Нови Сад 2017.

Драгоцена за род Озринића!

 :)
На стр. 54 и 55 каже:
''Тако имамо примјер да у дефтеру за Ровца нема Булатовића (војводе
Ровчана), који су сигурно тада били присутни, а пописана су остала три огранка
Ровчана: Влаховићи, Срезојевићи и Шћепановићи, као и друго становништво.''
Ово није тачно обзиром да у првом Херцеговачком дефтеру из 1477-78 год. јасно стоји да се на челу јединог џемата који се налази у саставу нахије Ровца налази кнез Вуксан. Вуксан је легендарни кнез и син Булатов, од кога потичу сви ''прави'' Булатовићи (изузев оних који се само тако презивају а заправо су прибраћени старинци).

Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1605
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #39 послато: Јануар 31, 2018, 12:53:20 поподне »
На стр. 54 и 55 каже:
''Тако имамо примјер да у дефтеру за Ровца нема Булатовића (војводе
Ровчана), који су сигурно тада били присутни, а пописана су остала три огранка
Ровчана: Влаховићи, Срезојевићи и Шћепановићи, као и друго становништво.''
Ово није тачно обзиром да у првом Херцеговачком дефтеру из 1477-78 год. јасно стоји да се на челу јединог џемата који се налази у саставу нахије Ровца налази кнез Вуксан. Вуксан је легендарни кнез и син Булатов, од кога потичу сви ''прави'' Булатовићи (изузев оних који се само тако презивају а заправо су прибраћени старинци).

Зато српски ДНК пројeкат трeба да изађe са својом књигом као корeктивом за сва прeдања!

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #40 послато: Јануар 31, 2018, 01:14:28 поподне »
''Опште Озринићко предање и казивање Жарића каже да су Драгојевићи и Жарићи потомци Вукоте Озринића. ''

Уз помоћ ДНК доказано да ни ово није тачно. Истражујући порекло Жарића због могућности да су можда сродни са потомцима кнеза Богдана Војинића сазнао сам да је та прича о Жарићима као потомству попа Шћепана (Озринића) потекла крајем 19. в. од војводе Пека Павловића (Озринића) који је био родбински блиско везан са Жарићима који су у то време били у крвној завади са Вукотићима и у избеглиштву, најпре у Спужу па касније у Мартинићима. Да би некако помирио две закрвљене стране, а обзиром да предање о томе није знало ништа па се могло тумачити и као да је заборављено, измислио је ту причу. Обзиром да је био веома признат и уважаван у то време, а и самим Жарићима се вероватно много више допала та верзија да су Озринићи од оне која се такође могла тада чути а и данас је помињу неки од аутора и истраживача племенске области Кчево, а то је да су од неког ковача Жаре, прихватили су је иако је њихово повезивање у родослову свог најдаље упамћеног претка са попом Шћепаном на први поглед одмах јасан да је у питању неистина. 

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #41 послато: Јануар 31, 2018, 01:31:33 поподне »
''.........поп Прента оргнизовао војску од Чевљана и Малоцуца и тада протјерао Доњекрајце. Озринићи су присвојили њихову земљу. Тако да је Доњи крај припао Заљућу, Папратни
До припао је Војинићима, а Башино Село припало је Ожеговицама. Стоку и имовину поражених разграбили су Цуце.''

Овде се предање изгледа поклапа са резултатима ДНК теста. Баш пре неки дан разговарасмо ја и Небо на тему тестираног Радуловића из Заврха код Никшића (Ј2а-М92) и онако по сећању и ''из главе'' на забележене податке о овом догађају закључисмо да се овде ради о томе да су Доњокрајце, протерали Озринићи и новији слој становништва племена Цуце тзв. Малоцуце који би требало да су Е-V13. Надам се да ће се у скорије време појавити и неко од Малоцуца са својим хаплотипом.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #42 послато: Јануар 31, 2018, 01:40:17 поподне »
Баш пре неки дан разговарасмо ја и Небо на тему тестираног Радуловића из Заврха код Никшића (Ј2а-М92) и онако по сећању и ''из главе'' на забележене податке о овом догађају закључисмо да се овде ради о томе да су Доњокрајце, протерали Озринићи и новији слој становништва племена Цуце тзв. Малоцуце који би требало да су Е-V13. Надам се да ће се у скорије време појавити и неко од Малоцуца са својим хаплотипом.

Ово је једино логично објашњење.

При том, треба имати у виду да је у то време у другим деловима цуцке територије било Цуца Ј2а, али они, по свој прилици, нису прискочили својим генетским сродницима у помоћ.

Очито је да су они дуго ту живели и били разрођени, тако да није било много племенске свести и солидарности међу њима. Овоме, можда, у прилог иде и близина Пјешиваца Ј2а Цуцама, а потпуно одсуство свести о евентуалном заједничком пореклу. И два сасвим различита предања о пореклу.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7291
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #43 послато: Јул 15, 2019, 12:18:26 пре подне »
Понос племена Озрихне и српства  ;)


Ван мреже Андрић

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 290
 • I2-PH908
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #44 послато: Јул 15, 2019, 12:51:15 пре подне »
Понос племена Озрихне и српства  ;)Prava legenda Nole 🇷🇸. Ovo pleme može biti ponosno na njega.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #45 послато: Децембар 08, 2019, 05:01:18 поподне »
Ако је најстарији помен Озринића у которском архиву од 3. јуна 1355. године да ли можемо миграцију Озринића из Херцеговине ( или Босне подно Озрена), ставити почетком 14.вијека најкасније ??

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #46 послато: Децембар 16, 2019, 09:36:28 поподне »
Какво је стање са даљим груписањем Озринића? Има засад један тестиран на бигУ, има ли каквих назнака да ће бити неки други? Да се евентуално добије неки први СНП у даљим подгранама.

Ван мреже Цуце

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 131
 • J2a-M92
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #47 послато: Мај 04, 2020, 03:02:29 поподне »
Да ли ће бити више информације о Озринићима на порекло.рс? Они су од свих племена најмање истраживани. Њихов родослов, гране, гдје и кад се први пут спомињу, итд.

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7291
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #48 послато: Мај 04, 2020, 05:01:50 поподне »
Да ли ће бити више информације о Озринићима на порекло.рс? Они су од свих племена најмање истраживани. Њихов родослов, гране, гдје и кад се први пут спомињу, итд.
Ако си приметио у темама о родовима, поред чланова порекла, динамику самих тема носе припадници или потенцијални припадници тих родова, и онда се тема шири ...Овде су основне информације изнете, али није било неког припадника рода Озринића који би "погурао" тему напред, изнео нешто из литературе итд, на шта би се и други надовезали...За неку тему, потребна је интеракција, а не у једном смеру (као што је то било на овој теми, па онда тема "замре")
« Последња измена: Мај 04, 2020, 05:08:08 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Цуце

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 131
 • J2a-M92
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #49 послато: Мај 04, 2020, 09:46:03 поподне »
Наравно. Само ме чуди што и нема више овдје из овог племена, као што и нема чланка о Озринићима на сајту као што има о Цуцама, Бјелицама, Цеклин, итд.

Ја сам нашао један родослов Озринића на интернету па да помогнем теми:

1. Ozro, po kojemu je Ozrinicko pleme dobilo ime je po predanju dosao sa Zlatibora, ne zna mu se prezime, bio je ozenjen u Kcevu sa cerkom mjesnog kneza Tolja, cije se potomstvo nalazi u Gornjem polju niksickom, u selu Zavrhu, pod prezimenom Toljici.

2.Ozrov sin Jovan se pominje kao "kapetan Jovan Ozrinic" u svatovima Maksima Crnojevica, u drugoj polovini XV vijeka i nema sumnje da je to Ozrov sin.

3.Martin Jovanov
4.Perko Martinov
5.Dragoje Perkov je imao sedam sinova, ali se za sedmog, po predanju, ime nije sacuvalo a ovih 6 su: Pop Prenta, Vukasin, Radule, Ivan, Bogdan i Marko.

-od popa Prente su Popovici - Draskovici u Kcevu;
-od Vukasina su Vukotici u Kcevu
   - od Vukasina su Damjanovici, od njih Djokovici
-od Radula, Radulovici u Komanima
-od Ivana, Ivanovici- odnosno, Djukanovici i Nikolici u Kcevu
-od Bogdana, Burici u Zagredi
-od Marka, Markovici u Buronjama

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #50 послато: Мај 04, 2020, 10:10:04 поподне »
Само ме чуди што и нема више овдје из овог племена, као што и нема чланка о Озринићима на сајту као што има о Цуцама, Бјелицама, Цеклин, итд.

Цуцо, о Озринићима је написано толико родословних књига и постоји толико интернет чланака, да би било бесмислено писати још један на Пореклу. Размишљао сам да пишем и о овом племену, али схватих да је то непотребно...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #51 послато: Мај 06, 2020, 01:13:25 поподне »
Читајући преприску на Матаругама паде ми напамет.Зна ли се да ли је постало неко старосједилачко племе прије доласка Озринића на њихову данашњу територију, да ли су покорили неко племе или је ипак био само голи крш. Има ли ко какве информације у вези овога?

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #52 послато: Мај 06, 2020, 01:29:13 поподне »
Читајући преприску на Матаругама паде ми напамет.Зна ли се да ли је постало неко старосједилачко племе прије доласка Озринића на њихову данашњу територију, да ли су покорили неко племе или је ипак био само голи крш. Има ли ко какве информације у вези овога?

Не би се рекло да је био само голи крш, јер се Чево помиње још у Љетопису попа Дукљанина као једна од зетских жупа (Будва с Кчевом). Заправо је то једина жупа која се помиње на подручју потоње Катунске нахије. С обзиром да се помиње у склопу са Будвом, вјероватно ни тада то подручје није било густо насељено.

Сами Озринићи су сасвим вјероватно први српски становници те жупе. Генетички резултати су показали да и неке породице на подручју Чева за које се сматрало да су стариначке и да су претходиле Озринићима припадају озринићком роду, тако да је вјероватно дошло до издизања једног рода унутар истородне групе који је касније порицао заједничко поријекло са осталима.

Сличан континуитет и развијеност видимо и на подручју жупе Врсиња и рода Зубаца. Ради се о оригинално српским словенским племенима који су прелазили у сточарски, влашки, катунски систем.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #53 послато: Мај 06, 2020, 02:13:28 поподне »
Не би се рекло да је био само голи крш, јер се Чево помиње још у Љетопису попа Дукљанина као једна од зетских жупа (Будва с Кчевом). Заправо је то једина жупа која се помиње на подручју потоње Катунске нахије. С обзиром да се помиње у склопу са Будвом, вјероватно ни тада то подручје није било густо насељено.

Сами Озринићи су сасвим вјероватно први српски становници те жупе. Генетички резултати су показали да и неке породице на подручју Чева за које се сматрало да су стариначке и да су претходиле Озринићима припадају озринићком роду, тако да је вјероватно дошло до издизања једног рода унутар истородне групе који је касније порицао заједничко поријекло са осталима.

Сличан континуитет и развијеност видимо и на подручју жупе Врсиња и рода Зубаца. Ради се о оригинално српским словенским племенима који су прелазили у сточарски, влашки, катунски систем.

Значи у суштини вјероватно су постојали неки ранији становници само што не постоји за сада начин да се спозна који би то могли бити обзиром да су остали не-Озринићи испали генетички Озринићи, осим да се изненада појави неки историјски документ који би помогао у даљем истраживњу.


Ван мреже Цуце

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 131
 • J2a-M92
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #54 послато: Мај 10, 2020, 07:56:54 поподне »
Цуцо, о Озринићима је написано толико родословних књига и постоји толико интернет чланака, да би било бесмислено писати још један на Пореклу. Размишљао сам да пишем и о овом племену, али схватих да је то непотребно...

Да ли можете дати линк?

Нашао сам само ово: https://sites.google.com/site/plemeozrinici/ozrinici/bratstva-ozrinica-iz-ceva-i-drugih-krajeva

Али колико је тачно и покривен академским изворима не знам.

Немамо сви приступ тим родословним књигама, мислим да би било корисно имати чланак на сајту. Кад већ имамо о Кучима и Васојевићима који су много више обрађени.

Ван мреже Цуце

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 131
 • J2a-M92
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #55 послато: Мај 10, 2020, 09:24:44 поподне »
Не би се рекло да је био само голи крш, јер се Чево помиње још у Љетопису попа Дукљанина као једна од зетских жупа (Будва с Кчевом). Заправо је то једина жупа која се помиње на подручју потоње Катунске нахије. С обзиром да се помиње у склопу са Будвом, вјероватно ни тада то подручје није било густо насељено.

Сами Озринићи су сасвим вјероватно први српски становници те жупе. Генетички резултати су показали да и неке породице на подручју Чева за које се сматрало да су стариначке и да су претходиле Озринићима припадају озринићком роду, тако да је вјероватно дошло до издизања једног рода унутар истородне групе који је касније порицао заједничко поријекло са осталима.

Сличан континуитет и развијеност видимо и на подручју жупе Врсиња и рода Зубаца. Ради се о оригинално српским словенским племенима који су прелазили у сточарски, влашки, катунски систем.

Да ли ова стара озринићка грана има неки предзнак? Која су братства у питању?

Ако је њихов најближи заједнички предак из прије 1200 г. да ли је могуће да Озрихна па и "Озринићи" новији огранак овог старог чевског рода?

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #56 послато: Мај 10, 2020, 10:05:03 поподне »
Кад спојимо предања и историјске помене, могао би се извући закључак да су старинци на Кчеву били преци каснијих Тољића.
Према племенском предању Озринића, Озрихна („Озро“, како га предање именује) је дошао из Зете почетком 14. века, што временски сасвим одговара податку о Неноју Озрихнићу који се помиње у которском документу из 1335. године. У документу се са Ненојем помиње и Грубша Тољић. Њих двојица су, највероватније, синови Тоље и Озрихне, родоначелника Тољића и Озринића. Предање додаје и да је Тоља био таст Озрихни, што значи да Грубша Неноју био ујак. 
Тоља би могао бити од неког староседелачког рода на Кчеву.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #57 послато: Мај 10, 2020, 10:12:04 поподне »
или је ипак био само голи крш

У позном средњем веку ту засигурно није био голи крш, као ни другде у Катунској нахији. О томе је писао Ердељановић у књизи "Стара Црна Гора", да је ово подручје у то време већином било под шумом. До ерозије тла, танког слоја земље, дошло је углавном услед прекомерне сече шуме.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #58 послато: Мај 10, 2020, 10:16:10 поподне »
Да ли можете дати линк?

Немамо сви приступ тим родословним књигама, мислим да би било корисно имати чланак на сајту. Кад већ имамо о Кучима и Васојевићима који су много више обрађени.

Ево, из главе знам за четири књиге о племену Озринића, аутори су: Петар Пејовић, Ђорђе Вукотић Чевски, Небојша Драшковић, Жељко Остојић.

Плус, у разним другим радовима Озринићи су обрађени узгред.

Можда и не би било лоше имати неку скраћену верзију на страници Порекла.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #59 послато: Мај 10, 2020, 11:29:09 поподне »
У позном средњем веку ту засигурно није био голи крш, као ни другде у Катунској нахији. О томе је писао Ердељановић у књизи "Стара Црна Гора", да је ово подручје у то време већином било под шумом. До ерозије тла, танког слоја земље, дошло је углавном услед прекомерне сече шуме.

Да тај дио је опште познат, да је управо добила назив Црна Гора назив по густим шумама, него кад сам то изјавио више сам мислио на земљорадњу.
Да ли можемо рећи да ако је неки простор у неком периоду био шумобит био истовремено и добар за земљорадњу. Не разумијем се превише у овај детаљ, али некако влада убијеђење да Катунска нахија никад није био привлачан крај за насељавање, ја сам то схватао из земљорадничких разлога, и да се тек добро населила због надоласка Турака.
И још нешто, може ли се претпоставити зашто би настала прекомјерена сјеча шума? Можда да је домицилно становништво га превише продавало другима ван катунске нахије као додатни приход у преживљавању.


Можда и не би било лоше имати неку скраћену верзију на страници Порекла.

Ако сам добро примјетио, чини ми се да добро радиш тај посао тако да препоручујем ако имаш воље.

Ван мреже Цуце

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 131
 • J2a-M92
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #60 послато: Мај 11, 2020, 12:09:20 пре подне »
Кад спојимо предања и историјске помене, могао би се извући закључак да су старинци на Кчеву били преци каснијих Тољића.
Према племенском предању Озринића, Озрихна („Озро“, како га предање именује) је дошао из Зете почетком 14. века, што временски сасвим одговара податку о Неноју Озрихнићу који се помиње у которском документу из 1335. године. У документу се са Ненојем помиње и Грубша Тољић. Њих двојица су, највероватније, синови Тоље и Озрихне, родоначелника Тољића и Озринића. Предање додаје и да је Тоља био таст Озрихни, што значи да Грубша Неноју био ујак. 
Тоља би могао бити од неког староседелачког рода на Кчеву.

Ко је документовао најстарије Озринићко предање? Ердељановић, Тома Ораховац, итд?

Ја сам нашао из 1884. године од историчара Марка Драговића:

"Озринићи на пр. причају како је, у вријеме владе Ивана Црнојевића, дошао у Чево Озро и како се је ту населио и имао пет синова од којиех је постало племе Озринићи које је добило име од родоначелника свога Озра."

Постоји записана легенда о Озру и Милуши, ћерци кнеза Тоље, која каже да је Озро дошао из Метохије. Али ово је у књизи из 1985. године не знам колико је стара.

Исто је интересантна чињеница да Озринићи имају свој посебан поддијалект унутар зетско-рашког дијалекта. "Озринићко-броћански"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #61 послато: Мај 11, 2020, 09:42:08 пре подне »
Податак о Неноју Озрихнићу нашао је Ристо Ковијанић у Которском архиву. Наведен је у његовом раду „Помени црногорских племена у которским споменицима“. Везивање досељења родоначелника за време Ивана Црнојевића је, такорећи, опште место у предањима многих родова из Старе Црне Горе. Но, за неке од њих документа показују другачије.

Да је Озрихна (Озро) ипак дошао раније сведочи не само помен Неноја Озрихнића, већ и двојице Озринића (Глава и Косан) у которском документу из 1396. године. Ако се Озринићи наводе као племе 1411. године (дубровачки документ), то указује да је родоначелник морао живети знатно раније. Ако је Неноје био одрастао човек 1335. године, значи да је могао бити рођен око 1300. године. Ако је он био један од петорице синова, не знамо који по реду, његов отац Озрихна је могао бити рођен између 1260-1275. године.

Ако су и његови синови имали бројно мушко потомство, онда није немогуће да су они 1411. године већ племе, односно ратничка дружина братственика истог презимена. С обзиром на могући распон година у парентелама (покољење потомака исте удаљености од заједничког претка) услед већег броја синова, ови преступници из 1411. године могли би бити Озрихнини праунуци и чукунунуци. Могла је то бити бројна дружина. 

У повељи Ивана Црнојевића из 1489. године као један од представника Цетиња наведен је Вукота Озриновић. Можда је због њега предање повезало досељење рода у време Ивана Црнојевића.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #62 послато: Мај 11, 2020, 09:47:08 пре подне »
Да тај дио је опште познат, да је управо добила назив Црна Гора назив по густим шумама, него кад сам то изјавио више сам мислио на земљорадњу.
Да ли можемо рећи да ако је неки простор у неком периоду био шумобит био истовремено и добар за земљорадњу. Не разумијем се превише у овај детаљ, али некако влада убијеђење да Катунска нахија никад није био привлачан крај за насељавање, ја сам то схватао из земљорадничких разлога, и да се тек добро населила због надоласка Турака.
И још нешто, може ли се претпоставити зашто би настала прекомјерена сјеча шума? Можда да је домицилно становништво га превише продавало другима ван катунске нахије као додатни приход у преживљавању.

Не верујем да је тај крај икада био подобан за неку обимнију земљорадњу (можда по оним ластвама које смо помињали на једној теми, а којих има и на Чеву), али за сточарство сигурно јесте. По томе и назив Катуни / Катунска нахија.

Крчење шуме је почело сигурно још у то време, ради ширења пашњака. А када се ту племена територијализују, у време османске најезде, крчење сигурно узима још већег маха. Не само због прављења лазова за какву такву земљорадњу, већ и због дрвне грађе, огрева, итд. Што кажеш, верујем да је приличан део дрвне грађе продаван у Приморју (за грађевину, бродоградњу и сл).
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Цуце

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 131
 • J2a-M92
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #63 послато: Мај 11, 2020, 11:48:30 пре подне »
Податак о Неноју Озрихнићу нашао је Ристо Ковијанић у Которском архиву. Наведен је у његовом раду „Помени црногорских племена у которским споменицима“. Везивање досељења родоначелника за време Ивана Црнојевића је, такорећи, опште место у предањима многих родова из Старе Црне Горе. Но, за неке од њих документа показују другачије.

Да је Озрихна (Озро) ипак дошао раније сведочи не само помен Неноја Озрихнића, већ и двојице Озринића (Глава и Косан) у которском документу из 1396. године. Ако се Озринићи наводе као племе 1411. године (дубровачки документ), то указује да је родоначелник морао живети знатно раније. Ако је Неноје био одрастао човек 1335. године, значи да је могао бити рођен око 1300. године. Ако је он био један од петорице синова, не знамо који по реду, његов отац Озрихна је могао бити рођен између 1260-1275. године.

Ако су и његови синови имали бројно мушко потомство, онда није немогуће да су они 1411. године већ племе, односно ратничка дружина братственика истог презимена. С обзиром на могући распон година у парентелама (покољење потомака исте удаљености од заједничког претка) услед већег броја синова, ови преступници из 1411. године могли би бити Озрихнини праунуци и чукунунуци. Могла је то бити бројна дружина. 

У повељи Ивана Црнојевића из 1489. године као један од представника Цетиња наведен је Вукота Озриновић. Можда је због њега предање повезало досељење рода у време Ивана Црнојевића.

Слажем се да су били ту прије Ивана Црнојевића, Озринићи су споменути као катун "Horisgene" у повластицама који су Млечани 1451. дали Стефану Црнојевићу. А и споменути као "Оsrichene", у ранијем млетачком документу 1444. godine.

Али ови помени су заједно са мјестима Крусе, Бери, Гољемади и Горичани што су релативино далеко од Чева, што имплицира или да су тада ова мјеста одузимала доста већи простор него данас или да су Озринићи тада живјели на простору Љешанске Нахије.

Што се тиче предања самих Озринића, мислим да је било много. Једно да су од времена Ивана Црнојевића, друго са планине Озрена, из Метохије, од браће Васа, Пипа, Краса итд.

Ако постоји неки етнографски рад из 19. вијека или почетка 20. о Озринићима може да буде од користи.

Да ли мислиш да "Тоља" може да има везе са "Потолићем", односно Богданом Потолићем, родоначелник Пјешиваца?

Предање налаже да кнез Тоља је био старосједилац на Чеву, а Пјешивци су по свему судећи славенизирани Шпањи који су живјели на том простору.
« Последња измена: Мај 11, 2020, 11:52:54 пре подне Цуце »

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #64 послато: Мај 11, 2020, 01:09:52 поподне »
Да ли мислиш да "Тоља" може да има везе са "Потолићем", односно Богданом Потолићем, родоначелник Пјешиваца?

Не верујем. Притом је кнез Богдан непотврђена личност, као и само то презиме Потолић.

Има оно пјешивачко предање о настанку презимена Потолић од "под Толиће", села где се Богдан прво настанио. С обзиром на близину Кчева и Пјешиваца и на временску дистанцу између Тоље (13-14. век) и Богдана (15-16. век), није искључено да је ово место Толићи у Пјешивцима назив добило по чевским Тољићима.

Мени је занимљив документовани помен имена Тохслав на Кчеву 1333. године, конкретно Белослав Тохславов. Да ли је евентуално Тоља само надимак од овог имена, па се ради о истој особи, родоначелнику Тољића.

Пјешивци су по свему судећи славенизирани Шпањи који су живјели на том простору.

Ово је и моје мишљење.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Цуце

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 131
 • J2a-M92
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #65 послато: Мај 11, 2020, 03:36:12 поподне »
Не верујем. Притом је кнез Богдан непотврђена личност, као и само то презиме Потолић.

Да ли се зна најранији помен Богдана Потолића?

Колико видим споменут у некој епској пјесми 19. вијека и у неким етнографским радовима почетком 20. вијека.

Цитат
Има оно пјешивачко предање о настанку презимена Потолић од "под Толиће", села где се Богдан прво настанио. С обзиром на близину Кчева и Пјешиваца и на временску дистанцу између Тоље (13-14. век) и Богдана (15-16. век), није искључено да је ово место Толићи у Пјешивцима назив добило по чевским Тољићима.

Могуће је, постоји и сеоце Тољићи или Толићи код Чева.

Цитат
Мени је занимљив документовани помен имена Тохслав на Кчеву 1333. године, конкретно Белослав Тохславов. Да ли је евентуално Тоља само надимак од овог имена, па се ради о истој особи, родоначелнику Тољића.

Јако занимљиво, то је веома могуће. Да ли још постоји род Тољића/Толића? Или братства на Чеву који нијесу Озринићког рода?

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1706
 • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #66 послато: Мај 11, 2020, 03:54:44 поподне »
Да ли се зна најранији помен Богдана Потолића?

Колико видим споменут у некој епској пјесми 19. вијека и у неким етнографским радовима почетком 20. вијека.

Могуће је, постоји и сеоце Тољићи или Толићи код Чева.

Јако занимљиво, то је веома могуће. Да ли још постоји род Тољића/Толића? Или братства на Чеву који нијесу Озринићког рода?

Богдан је поменут у дефтеру из 1521. године као и његови синови; у селу Повија пописан је Богдан и Радосав брат му (који није забиљежен у предању), док је Витко (из предања) пописан у селу Рт.

Псеудоним Потолић добио је по засеоку Толићи гдје је испрва боравио. Право презиме му није познато.
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #67 послато: Мај 11, 2020, 07:40:49 поподне »
Богдан је поменут у дефтеру из 1521. године као и његови синови; у селу Повија пописан је Богдан и Радосав брат му (који није забиљежен у предању), док је Витко (из предања) пописан у селу Рт.

Псеудоним Потолић добио је по засеоку Толићи гдје је испрва боравио. Право презиме му није познато.

Овај помен Богдана, сина Богавца, и његовог брата, из 1521. године, стоји. Само је питање да ли је то легендарни кнез Богдан. Могуће да јесте. Но, тај податак нам не даје много објашњења. Ни да ли је Богдан био кнез, ни одакле је дошао, нити разјашњење предањског презимена Потолић.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #68 послато: Мај 11, 2020, 07:45:02 поподне »
Јако занимљиво, то је веома могуће. Да ли још постоји род Тољића/Толића? Или братства на Чеву који нијесу Озринићког рода?

Постоје Тољићи и данас, разрођени на више других презимена. Колико је мени познато, на Чеву их нема. Родови овог братства живе у никшићком крају (где постоји и презиме Тољић), у Дробњаку, Доњем Полимљу, Херцеговини, Босни.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #69 послато: Мај 11, 2020, 08:18:23 поподне »
Постоје Тољићи и данас, разрођени на више других презимена. Колико је мени познато, на Чеву их нема. Родови овог братства живе у никшићком крају (где постоји и презиме Тољић), у Дробњаку, Доњем Полимљу, Херцеговини, Босни.
Како би ваљало наќи неке од њих за тестирање.

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #70 послато: Мај 11, 2020, 08:34:10 поподне »
Постоје Тољићи и данас, разрођени на више других презимена. Колико је мени познато, на Чеву их нема. Родови овог братства живе у никшићком крају (где постоји и презиме Тољић), у Дробњаку, Доњем Полимљу, Херцеговини, Босни.
Зна ли се коју славу славе Тољиќи?

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #71 послато: Мај 11, 2020, 08:38:45 поподне »
Зна ли се коју славу славе Тољиќи?

Свете Јоакима и Ану - Аћимовдан. То је и слава Угреновића, што би могло указати да су истог порекла. За Угреновиће смо утврдили да су по мушкој лози носиоци хаплогрупе Е V13.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #72 послато: Мај 11, 2020, 08:45:32 поподне »
Истраживао сам о исељеним огранцима Тољића по литератури и нађох ово:

Тољићи су се под притиском Озринића са Чева иселили на разне стране током 15. и 16. века, делом прешавши у Пјешивце, где постоји село Тољићи. Још почетком 20. века тамо је живело братство Капешића за које није поуздано утврђено да ли су неки стариначки род у Пјешивцима, или потичу од Тољића који су се тамо одржали док су се остали временом оданде исељавали.

"Према предањима која је Андрија Лубурић прибиљежио у Горњем Пољу код Никшића, из Пјешиваца су се Тољићи доселили у Растоке и разгранали у мања братства“: Вујица Тољић, који је живео у другој половини 17. века имао је четворицу синова од којих су Тољићи (део), Вујичићи и Пиљевићи, а од Вујичиног брата - Бабићи, сви у Горњем Пољу. Од Радоја Бабића су Радојевићи у Дробњаку (Мокро). Од исељених Радојевића потичу Ружичићи у селу Затон код Бијељине.

Осим њих, има и посебних родова са презименом Тољић, од којих су се неки „1831. одселили су се у Пећ, па одатле у Нову Варош, гдје их има 2 куће, а 1 кућа се, такође 1831. године, преселила у Подгорицу". Род Марковића у Горњем Пољу, такође огранак Тољића, је изумро. Вујковићи у селу Озринићи код Никшића су такође од Тољића из Горњег Поља. Из Горњег Поља део Пиљевића се иселио у Дабарско Поље, а затим око 1865. године у Дрежањ и Грабовицу код Невесиња.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #73 послато: Мај 11, 2020, 09:03:45 поподне »
Свете Јоакима и Ану - Аћимовдан. То је и слава Угреновића, што би могло указати да су истог порекла. За Угреновиће смо утврдили да су по мушкој лози носиоци хаплогрупе Е V13.
Ако узмемо да је ово исправно онда дефинитивно отпада опција повезаности са Пјешивцима.Поготово што ми се чини да су Пјешивци прилично стабилни што се славе тиче, хоќу реќи да је нису много мењали иако су и они прилично мигрирали.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #74 послато: Мај 11, 2020, 09:30:07 поподне »
Ако узмемо да је ово исправно онда дефинитивно отпада опција повезаности са Пјешивцима.

Да, тако нешто раније и написах. Не верујем да су они родовски повезани. Можда постоји нека могућност да оно предањско презиме Потолић има везе са топонимом Толићи. Ништа више од тога.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Цуце

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 131
 • J2a-M92
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #75 послато: Мај 11, 2020, 09:43:44 поподне »
Ако узмемо да је ово исправно онда дефинитивно отпада опција повезаности са Пјешивцима.Поготово што ми се чини да су Пјешивци прилично стабилни што се славе тиче, хоќу реќи да је нису много мењали иако су и они прилично мигрирали.

Могуће и да су Тољићи мијењали славу послије исељавања, али и веома могуће да немају везе са Пјешивцима.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #76 послато: Мај 13, 2020, 06:45:36 поподне »

Не би се рекло да је био само голи крш, јер се Чево помиње још у Љетопису попа Дукљанина као једна од зетских жупа (Будва с Кчевом). Заправо је то једина жупа која се помиње на подручју потоње Катунске нахије. С обзиром да се помиње у склопу са Будвом, вјероватно ни тада то подручје није било густо насељено.


Било ми је чудно да Чево помињу у склопу са Будвом као једна жупа због удаљености, сад видјех да ту Жупу Кукева или Куково (Цуцово) сматрају заправо Будванским пољем око Будве. Мени је то логичније што не значи да није Чево имао ластве погодне за живот него само ово спомињем у сврху тачније детекције жупа у Љетопису.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #77 послато: Мај 13, 2020, 07:22:06 поподне »
Било ми је чудно да Чево помињу у склопу са Будвом као једна жупа због удаљености, сад видјех да ту Жупу Кукева или Куково (Цуцово) сматрају заправо Будванским пољем око Будве. Мени је то логичније што не значи да није Чево имао ластве погодне за живот него само ово спомињем у сврху тачније детекције жупа у Љетопису.

Мени је ипак логичније да је то Чево. Ево шта пише Ковијанић о томе:


Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10066
 • I2a S17250 A1328
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #78 послато: Мај 13, 2020, 07:59:51 поподне »
Будва и Чево дефинитивно јесу јако удаљени, не толико ваздушном линијом, колико природним препрекама, и не чине никакву географску целину. Ваљало би ово добро истражити, шта је Дукљанин мислио под том жупом, како год се звала.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #79 послато: Јул 30, 2020, 10:23:59 поподне »
Завршени су резултати на 111 маркера за Савићевића (Ераковића). Чекају се још резултати BiGY700.

Прилично модалан хаплотип,али посједује двије карактеристичне озринићке вриједности: 448=18 и 513=12. Поред ових , Савићевић има и неке своје специфичне вриједности попут 635=21.

BIGY700 резултат Савићевића ће бити значајан јер ће по први пут покрити неке непокривене СНП-ове у роду Озринића,а очекује се и формирање озринићке подгране испод PH908.

Иначе, данас сам видио да на I2a пројекту постоји и први муслимански Озринић- Џонлић непознатог мјеста поријекла. Зна ли неко одакле је ова породица Џонлић?


Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 13216
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #80 послато: Јул 30, 2020, 10:59:32 поподне »
Иначе, данас сам видио да на I2a пројекту постоји и први муслимански Озринић- Џонлић непознатог мјеста поријекла. Зна ли неко одакле је ова породица Џонлић?

Судећи по попису БиХ из 1991, Џонлића је било у Средњој Босни (Доњи Вакуф) и Крајини (Сански Мост). Ђонлића у околини Брчког и Маглаја.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #81 послато: Јул 30, 2020, 11:25:05 поподне »
Завршени су резултати на 111 маркера за Савићевића (Ераковића). Чекају се још резултати BiGY700.

Прилично модалан хаплотип,али посједује двије карактеристичне озринићке вриједности: 448=18 и 513=12. Поред ових , Савићевић има и неке своје специфичне вриједности попут 635=21.

BIGY700 резултат Савићевића ће бити значајан јер ће по први пут покрити неке непокривене СНП-ове у роду Озринића,а очекује се и формирање озринићке подгране испод PH908.

Иначе, данас сам видио да на I2a пројекту постоји и први муслимански Озринић- Џонлић непознатог мјеста поријекла. Зна ли неко одакле је ова породица Џонлић?

каква је разлика нпр. са Вукотићем који је исто урадио 111 маркера? Могу ли се извући неки подаци нпр. као TMRCA за њих двојицу?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #82 послато: Јул 30, 2020, 11:30:35 поподне »
Завршени су резултати на 111 маркера за Савићевића (Ераковића). Чекају се још резултати BiGY700.

Прилично модалан хаплотип,али посједује двије карактеристичне озринићке вриједности: 448=18 и 513=12. Поред ових , Савићевић има и неке своје специфичне вриједности попут 635=21.

BIGY700 резултат Савићевића ће бити значајан јер ће по први пут покрити неке непокривене СНП-ове у роду Озринића,а очекује се и формирање озринићке подгране испод PH908.

Да,  635=21 се разликује од свих тестираних "Озринића" у бази. Разликује се и  од тестираног Килибарде (635=23) који би ми, по предању, требао бити најближи. Хвала за коментар.   

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #83 послато: Јул 30, 2020, 11:43:15 поподне »
Да,  635=21 се разликује од свих тестираних "Озринића" у бази. Разликује се и  од тестираног Килибарде (635=23) који би ми, по предању, требао бити најближи. Хвала за коментар.   

Ту и тамо има Озринића са овом вриједношћу, али је овај маркер прилично нестабилан и можда је мутирао независно у разним огранцима.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #84 послато: Јул 30, 2020, 11:51:52 поподне »
каква је разлика нпр. са Вукотићем који је исто урадио 111 маркера? Могу ли се извући неки подаци нпр. као TMRCA за њих двојицу?

Вукотић је урадио 67 маркера и има неких 8 маркера разлике са Савићевићем односно 10 са Драшковићем и то отуд што је Савићевићев хаплотип модалнији. У суштини и сам Вукотић има неке карактеристичне вриједности. То је удаљеност од 800-900 година.

Међутим, поређење Савићевићевог и Драшковићевог хаплотипа на 111 маркера показује удаљеност од 400-500 година (7 маркера разлике). Ово је интересантан однос, јер колико се сјећам Савићевић и Драшковић су из давно раздвојених грана Озринића.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #85 послато: Јул 31, 2020, 12:05:13 пре подне »
Вукотић је урадио 67 маркера и има неких 8 маркера разлике са Савићевићем односно 10 са Драшковићем и то отуд што је Савићевићев хаплотип модалнији. У суштини и сам Вукотић има неке карактеристичне вриједности. То је удаљеност од 800-900 година.

Међутим, поређење Савићевићевог и Драшковићевог хаплотипа на 111 маркера показује удаљеност од 400-500 година (7 маркера разлике). Ово је интересантан однос, јер колико се сјећам Савићевић и Драшковић су из давно раздвојених грана Озринића.

Сад нађох податак да за 7 разлике у маркерима може да се иде до 20 генерација до заједничког претка. Ако би узели просјечну старост при добијању дијетета од 30 година то дође 600 година разлике што је реланије обзиром на предање. Мада Биг Y ће ваљда дати тачан резултат.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #86 послато: Јул 31, 2020, 12:08:02 пре подне »
Сад нађох податак да за 7 разлике у маркерима може да се иде до 20 генерација до заједничког претка. Ако би узели просјечну старост при добијању дијетета од 30 година то дође 600 година разлике што је реланије обзиром на предање. Мада Биг Y ће ваљда дати тачан резултат.

Зависи и о којим се маркерима ради и који је њихов степен мутације.

Свакако је најпоузданије "ставити на сто" и STR и BiGY резултате па онда видјети шта је најреалније. Али увијек треба бити свјестан да се ту само ради о оквирној процјени.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #87 послато: Јул 31, 2020, 12:44:13 пре подне »
Вукотић је урадио 67 маркера и има неких 8 маркера разлике са Савићевићем односно 10 са Драшковићем и то отуд што је Савићевићев хаплотип модалнији. У суштини и сам Вукотић има неке карактеристичне вриједности. То је удаљеност од 800-900 година.

Међутим, поређење Савићевићевог и Драшковићевог хаплотипа на 111 маркера показује удаљеност од 400-500 година (7 маркера разлике). Ово је интересантан однос, јер колико се сјећам Савићевић и Драшковић су из давно раздвојених грана Озринића.

Ераковићи и Килибарде су се, по предању,  иселили из Велестова око 1780 г. и одселили у Тупан, у Бањане (ја сам осмо колено). Ако у то време није постојала свест о заједничком пореклу,  онда та процена од 400-500 година уназад има смисла. Вероватно  и раније. 
На ФТДНА сајту пише да се резултати БИГ У  очекују у септембру, али је до сада све било раније у односу  на план, тако да очекујем коначне резултате за две-три недеље. 

Узгред, на сајту ФТДНА пише   степен генетичке удаљености (genetic distance) са Драшковићем - 9. (definition: genetic distance is the total number of differences or mutations between two sets of results). Драјвер помиње 7 маркера разлике?! Има ли неки коефицијент за поправку?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #88 послато: Август 19, 2020, 10:18:04 поподне »
Вукотић је урадио 67 маркера и има неких 8 маркера разлике са Савићевићем односно 10 са Драшковићем и то отуд што је Савићевићев хаплотип модалнији. У суштини и сам Вукотић има неке карактеристичне вриједности. То је удаљеност од 800-900 година.

Међутим, поређење Савићевићевог и Драшковићевог хаплотипа на 111 маркера показује удаљеност од 400-500 година (7 маркера разлике). Ово је интересантан однос, јер колико се сјећам Савићевић и Драшковић су из давно раздвојених грана Озринића.

Вечерас приметих нови извештај на мојој ФТДНА страници:  Y-DNA TiP Report (ниже) који даје вероватноће заједничког претка кроз генерације са другим ФТДНА члановима.
Дакле, оријентационо,  у питању је период између 1350 г. (са 99,58% вероватноће) и 1630 г. (са 80,75% вероватноће), рекао бих, ако узмем 27,5 година као средњу вредност за генерацију.  А први помен Озринића у списима датира из  1335 г. Потом се помињу 1396 г.   
 
************************************
  Y-DNA TiP Report
In comparing Y-DNA 111 marker results, the probability that Dr. NEBOJŠA DRAŠKOVIĆ and Mr. Nebojša Radosav Savićević shared a common ancestor within the last...

COMPARISON CHART
Generations   Percentage
1                   0%
2                   0.04%
3                  0.38%
4                 1.63%
5                 4.55%
6                 9.67%
7                17.06%
8                26.29%
9                36.61%
10                47.19%
11                57.31%
12                66.44%
13                74.28%
14                80.75%
15                85.9%
16                89.87%
17                92.86%
18                95.04%
19                96.61%
20                97.72%
21                98.48%
22                99%
23                99.35%
24                99.58%

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #89 послато: Август 19, 2020, 10:28:49 поподне »
На сајту ФТДНА постоје и резултати извесног Андре Игњатовића, који је рођен у иностранству.
 9 Step Match
Name: Andre Ignjatovic
Earliest Known Ancestor: Dragoljub Ignjatovic
Marker Location: Crkvice, Serbia    (ово је западно од Лесковца) 
----------------------------------------------------------------------------
Y-DNA TiP Report
In comparing Y-DNA 111 marker results, the probability that Andre Ignjatovic and Mr. Nebojša Radosav Savićević shared a common ancestor within the last...

COMPARISON CHART
Generations   Percentage
1                   0%
2                   0%
3                  0.03%
4                  0.19%
5                  0.77%
6                  2.23%
7                 5.06%
8                 9.59%
9               15.92%
10               23.82%
11              32.82%
12              42.34%
13              51.8%
14              60.72%
15              68.74%
16              75.67%
17              81.46%
18              86.15%
19             89.83%
20             92.66%
21            94.79%
22            96.35%
23            97.48%
24             98.28%
Refine your results with paper trail input

If traditional genealogical records indicate that a common ancestor between you and your match could not have lived in a certain number of past generations, your TiP results can be refined. Note, if you are not sure of this information, you should not change the value of "1" below.
Note: "0" or negative values are not accepted in the generations field.

Andre Ignjatovic and Mr. Nebojša Radosav Savićević did not share a common ancestor in the last
1
 generation(s).

Markers:
111
 Display
every generation.
 
Since each marker has a different mutation rate, identical Genetic Distances will not necessarily yield the same probabilities. In other words, even though Mr. Nebojša Radosav Savićević has a Genetic Distance‡ of 9 from Andre Ignjatovic, someone else with the same Genetic Distance may have different probabilities, because the distance of 9 was prompted by mutations in different markers, with different mutation rates.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #90 послато: Август 19, 2020, 10:33:27 поподне »
И постоји и трећи близак члан ФДТНА:
 8 Step Match

Name: Mr. Yordan Palikarov
Earliest Known Ancestor: Rozovo, Pazardjik region, YF12844
Marker Location: 4583 Розово, България    (западно од Пловдива)
----------------------------------------------------------------------------------
In comparing Y-DNA 111 marker results, the probability that Mr. Yordan Palikarov and Mr. Nebojša Radosav Savićević shared a common ancestor within the last...

COMPARISON CHART
Generations   Percentage
1   0%
2   0.01%
3   0.12%
4   0.66%
5   2.18%
6   5.34%
7   10.53%
8   17.78%
9   26.7%
10   36.65%
11   46.89%
12   56.74%
13   65.71%
14   73.5%
15   80%
16   85.23%
17   89.31%
18   92.4%
19   94.69%
20   96.35%
21   97.52%
22   98.34%
23   98.91%
24   99.29%
Refine your results with paper trail input

If traditional genealogical records indicate that a common ancestor between you and your match could not have lived in a certain number of past generations, your TiP results can be refined. Note, if you are not sure of this information, you should not change the value of "1" below.
Note: "0" or negative values are not accepted in the generations field.

Mr. Yordan Palikarov and Mr. Nebojša Radosav Savićević did not share a common ancestor in the last
1
 generation(s).

Markers:
111
 Display
every generation.
 
Since each marker has a different mutation rate, identical Genetic Distances will not necessarily yield the same probabilities. In other words, even though Mr. Nebojša Radosav Savićević has a Genetic Distance‡ of 8 from Mr. Yordan Palikarov, someone else with the same Genetic Distance may have different probabilities, because the distance of 8 was prompted by mutations in different markers, with different mutation rates.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #91 послато: Август 19, 2020, 10:39:08 поподне »
И постоји и трећи близак члан ФДТНА:
 8 Step Match

Name: Mr. Yordan Palikarov
Earliest Known Ancestor: Rozovo, Pazardjik region, YF12844
Marker Location: 4583 Розово, България    (западно од Пловдива)
----------------------------------------------------------------------------------

Паликаров припада грани I2a-PH908>Y32084>Y140541. На Yfull стаблу је Y32084*.
« Последња измена: Август 19, 2020, 10:42:10 поподне Милош »

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #92 послато: Август 19, 2020, 11:02:03 поподне »
Паликаров припада грани I2a-PH908>Y32084>Y140541. На Yfull стаблу је Y32084*.
Ovo je malo čudno jer bi trebalo biti vezan onda za Draškovića.Osim ako Y32084 nije pokriven sa big 700.Drašković je radio big 500, jeli tako?Mada Breškovce i po knjigama odvajaju od Ozrinića, biće zanimljivo.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #93 послато: Август 19, 2020, 11:08:32 поподне »
Ovo je malo čudno jer bi trebalo biti vezan onda za Draškovića.Osim ako Y32084 nije pokriven sa big 700.Drašković je radio big 500, jeli tako?Mada Breškovce i po knjigama odvajaju od Ozrinića, biće zanimljivo.

Ово што је Небојша поставио су поклапања по стр вредностима, за које знамо да су, бар што се PH908 тиче, често непоуздана. Тако да чекамо завршницу са BigY-ом, па ће тек тада поједине СТР вредности имати смисла.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #94 послато: Август 19, 2020, 11:10:56 поподне »
И постоји и трећи близак члан ФДТНА:
 8 Step Match

Name: Mr. Yordan Palikarov
Earliest Known Ancestor: Rozovo, Pazardjik region, YF12844
Marker Location: 4583 Розово, България    (западно од Пловдива)
----------------------------------------------------------------------------------
In comparing Y-DNA 111 marker results, the probability that Mr. Yordan Palikarov and Mr. Nebojša Radosav Savićević shared a common ancestor within the last...

COMPARISON CHART
Generations   Percentage
1   0%
2   0.01%
3   0.12%
4   0.66%
5   2.18%
6   5.34%
7   10.53%
8   17.78%
9   26.7%
10   36.65%
11   46.89%
12   56.74%
13   65.71%
14   73.5%
15   80%
16   85.23%
17   89.31%
18   92.4%
19   94.69%
20   96.35%
21   97.52%
22   98.34%
23   98.91%
24   99.29%
Refine your results with paper trail input

If traditional genealogical records indicate that a common ancestor between you and your match could not have lived in a certain number of past generations, your TiP results can be refined. Note, if you are not sure of this information, you should not change the value of "1" below.
Note: "0" or negative values are not accepted in the generations field.

Mr. Yordan Palikarov and Mr. Nebojša Radosav Savićević did not share a common ancestor in the last
1
 generation(s).

Markers:
111
 Display
every generation.
 
Since each marker has a different mutation rate, identical Genetic Distances will not necessarily yield the same probabilities. In other words, even though Mr. Nebojša Radosav Savićević has a Genetic Distance‡ of 8 from Mr. Yordan Palikarov, someone else with the same Genetic Distance may have different probabilities, because the distance of 8 was prompted by mutations in different markers, with different mutation rates.

Не би требало пуно обраћати пажње на ове ФТДНА помоћне алатке. Углавном су аутоматизоване и не доносе потпуну информацију. Овај вид поређења хаплотипова и извлачења блискости са процентима, присутан је на ФТДНА налозима од почетка.

Кључан ће бити завршетак BiGY700.

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #95 послато: Август 19, 2020, 11:12:42 поподне »
Ово што је Небојша поставио су поклапања по стр вредностима, за које знамо да су, бар што се PH908 тиче, често непоуздана. Тако да чекамо завршницу са BigY-ом, па ће тек тада поједине СТР вредности имати смисла.
U pravu si,tako je i najbolje bez špekulacija..


Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #96 послато: Август 20, 2020, 06:05:49 поподне »
Не би требало пуно обраћати пажње на ове ФТДНА помоћне алатке. Углавном су аутоматизоване и не доносе потпуну информацију. Овај вид поређења хаплотипова и извлачења блискости са процентима, присутан је на ФТДНА налозима од почетка.

Кључан ће бити завршетак BiGY700.

Да, сагласан сам са овим ставом. Чекамо БИГ700.  Него сам ја синоћ  први пут приметио ту алатку на сајту ФТДНА,  па ме је интересовало да видим шта ће рачун показати. Помислио сам да ће барем на 111 маркера процена бити употребљива. Зато сам и приложио резултате за три најближа хаплотипа. За Драшковића смо ту негде, знајући предање.
 Међутим, већ код Паликарова ми је било јасно да:
 или: а) алгоритам прорачуна није сасвим тачан
  или б) да је због "плиткоће" стабла и велике  варијабилности  СТР-ова ПХ908 немогуће  доћи до тачније процене.

После сам са истим алатом  прошао кроз скоро све "рођаке" на 67 маркера. Иста је расподела вероватноћа: практично за све њих са списка програм даје више од 99%  вероватноће да нам је заједнички предак  до 25 генерација, што је немогуће.
Уздржавам се од даљих спекулација, калкулација, процена, генерализација... Чекамо, у тиховању, БИГ700..

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #97 послато: Август 20, 2020, 06:12:40 поподне »
Да, сагласан сам са овим ставом. Чекамо БИГ700.  Него сам ја синоћ  први пут приметио ту алатку на сајту ФТДНА,  па ме је интересовало да видим шта ће рачун показати. Помислио сам да ће барем на 111 маркера процена бити употребљива. Зато сам и приложио резултате за три најближа хаплотипа. За Драшковића смо ту негде, знајући предање.
 Међутим, већ код Паликарова ми је било јасно да:
 или: а) алгоритам прорачуна није сасвим тачан
  или б) да је због "плиткоће" стабла и велике  варијабилности  СТР-ова ПХ908 немогуће  доћи до тачније процене.

После сам са истим алатом  прошао кроз скоро све "рођаке" на 67 маркера. Иста је расподела вероватноћа: практично за све њих са списка програм даје више од 99%  вероватноће да нам је заједнички предак  до 25 генерација, што је немогуће.
Уздржавам се од даљих спекулација, калкулација, процена, генерализација... Чекамо, у тиховању, БИГ700..
Ma jok,ti si Y32084,završeno ti je to😉

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #98 послато: Август 20, 2020, 08:04:09 поподне »
НебоСав, ево нешто интересанто за тебе:

Луштица, Радованићи
Ераци[11], раније Ераковићи (Никољдан) су од претка досељеног из Херцеговине око 1625. године. Према неким изворима, луштички Ераци су од Ераковића из Бањана. Уколико је тачан податак о времену досељења претка Ерака на Луштицу, порекло од бањанских Ераковића било би тешко прихватљиво, с обзиром да се род Ераковића у Бањанима формирао знатно касније (после 1760. године).
Ех кад би се неко тестирао до њих.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #99 послато: Август 20, 2020, 08:05:18 поподне »
Ma jok,ti si Y32084,završeno ti je to😉
;)
Onda tu nedostaje karika, a možda i čitava vertikala..
 

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #100 послато: Август 20, 2020, 08:13:23 поподне »
;)
Onda tu nedostaje karika, a možda i čitava vertikala..
 
Ma šalim se malo.Ali jedna stvar je sigurna ako se uparite ti i Drašković onda ćete biti u poziciji da profilišete cijelo pleme po brastvima čini mi se čak i bolje od ovoga što trenutno rade Nikšići.Samo treba pronaći sve one Ozrniće sa tabele projekta i polako krenuti...

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #101 послато: Август 20, 2020, 08:15:51 поподне »
НебоСав, ево нешто интересанто за тебе:

Луштица, Радованићи
Ераци[11], раније Ераковићи (Никољдан) су од претка досељеног из Херцеговине око 1625. године. Према неким изворима, луштички Ераци су од Ераковића из Бањана. Уколико је тачан податак о времену досељења претка Ерака на Луштицу, порекло од бањанских Ераковића било би тешко прихватљиво, с обзиром да се род Ераковића у Бањанима формирао знатно касније (после 1760. године).
Ех кад би се неко тестирао до њих.
Tih Erakovića ima izglesa svakojakih,valjlo bi ih testirati sve.A i ime Herak je izgleda bilo često u tom periodu...
« Последња измена: Август 20, 2020, 08:18:13 поподне Bojan »

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #102 послато: Август 20, 2020, 08:26:43 поподне »
НебоСав, ево нешто интересанто за тебе:

Луштица, Радованићи
Ераци[11], раније Ераковићи (Никољдан) су од претка досељеног из Херцеговине око 1625. године. Према неким изворима, луштички Ераци су од Ераковића из Бањана. Уколико је тачан податак о времену досељења претка Ерака на Луштицу, порекло од бањанских Ераковића било би тешко прихватљиво, с обзиром да се род Ераковића у Бањанима формирао знатно касније (после 1760. године).
Ех кад би се неко тестирао до њих.

 Био сам летовао пре петнаестак  година у околини Тивта и нашао тај податак о Ерацима из Луштице - да су, можда, повезани са Ераковићима из Бањана. Знаш ли неког од њих?

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #103 послато: Август 20, 2020, 08:29:42 поподне »
Био сам летовао пре петнаестак  година у околини Тивта и нашао тај податак о Ерацима из Луштице - да су, можда, повезани са Ераковићима из Бањана. Знаш ли неког од њих?

Нажалост не. Да упознам неког покушао бих га убједити да се тестира бар на 23 маркера.  :D

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #104 послато: Август 20, 2020, 08:34:39 поподне »
A i ime Herak je izgleda bilo često u tom periodu...
...Још од Херак(ла)  8)....
...
Али, све је то после   Нино Беловог,  Сербо Макеридова,  Александра Карановића  ;) па се не рачуна... ;)

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #105 послато: Август 20, 2020, 08:48:32 поподне »
Ma šalim se malo.Ali jedna stvar je sigurna ako se uparite ti i Drašković onda ćete biti u poziciji da profilišete cijelo pleme po brastvima čini mi se čak i bolje od ovoga što trenutno rade Nikšići.Samo treba pronaći sve one Ozrniće sa tabele projekta i polako krenuti...
:)
Па да, давно је Невски рекао: дајте ми два Озринића за биг500 и много тога ће бити јасније... 

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #106 послато: Август 20, 2020, 08:54:18 поподне »
Али од којих је овај Ераковић  сремски?Погледах га мало сад и он је 23 на 635 као и Килибарда а опет је 19 на 448.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #107 послато: Август 20, 2020, 09:12:45 поподне »
Али од којих је овај Ераковић  сремски?Погледах га мало сад и он је 23 на 635 као и Килибарда а опет је 19 на 448.
Ераковић из Срема је био на форуму пре пар година. Мислим да је било неких проблема са уредницима око чувања података о балканским Ераковићима на порталу Порекло. После тога немам никаквих информација о њему.
Бокезу, овде имамо могућу везу са Ерацима из Луштице који славе Никољдан (Ераковић (Никољдан, Братишковци) али са Ј2).
 
Написао  је био следеће:

Ја сам  од Ераковића из Срема и моји славе Св. архиђакона Стефана (9. јануар). Тестирао сам се и имам I2a1b3 односно I2-PH908 а намеравам у догледно време да наставим са даљим тестирањима...

Што се тиче мојe ДНК анализе претпостављам да се налазим на Табели (тренутно немам времена да проверавам) али могу да препишем оно шта сам добио у извештају (потписале др Бојана Панић и Лена Аризановић):
DYS576 - 19, DYS389I - 13, DYS448 - 19, DYS389II - 30, DYS19 - 16, DYS391 - 11, DYS481 - 31, DYS549 - 11, DYS533 - 12, DYS438 - 10, DYS437 - 15, DYS570 - 18, DYS635 - 23, DYS390 - 24, DYS439 - 13, DYS392 - 11, DYS643 - 10, DYS393 - 13, DYS458 - 18, DYS385a - 14, DYS385b - 15, DYS456 - 14, YGATAH4 - 11.

Нисам баш упознат са хемијом али прочитах на https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=391.3800 да постоји могућност да се не уклапам са Озринићима, али још увек је све отворено...

Кад укуцам на https://dnk.poreklo.rs/DNK-projekat/ добијам да осим мене (И2) постоји тренутно још један Ераковић (Никољдан, Братишковци) али са Ј2. Раније је излазио и податак "Савићевић-Ераковић" али сте сада само под презименом "Савићевић". Чини ми се да се неко од његушких Хераковића такође тестирао и да се испоставило да има хаплогрупу Е. Према томе, балкански Ераковићи за сада имају 3 хаплогрупе: И2, Ј2 и Е.

Небојша, с обзиром да нисам још ни почео а већ сам прекршио члан 13. Правилника, мислим да се пребацим негде на Портал Порекла па тамо да објављујем све о Херацима, Ераковићима, Хераковићима и Ерацима. На жалост, они су тамо ( https://www.poreklo.rs/prezimena-od-a-do/ )  поделили одељке на "Ераковић", "Херак" и "Ерак" а мислио сам да све то буде обједињено за истраживање. Једноставно, не постоји довољно простора за тако нешто. Изгледа да ће се тек за 300 година можда неко сетити да покрене неко обимније и организованије прикупљање података о овим (през)именима...
Поздрав!


Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #108 послато: Август 20, 2020, 09:38:22 поподне »
Ераковић из Срема је био на форуму пре пар година. Мислим да је било неких проблема са уредницима око чувања података о балканским Ераковићима на порталу Порекло. После тога немам никаквих информација о њему.
Бокезу, овде имамо могућу везу са Ерацима из Луштице који славе Никољдан (Ераковић (Никољдан, Братишковци) али са Ј2).
 
Написао  је био следеће:

Ја сам  од Ераковића из Срема и моји славе Св. архиђакона Стефана (9. јануар). Тестирао сам се и имам I2a1b3 односно I2-PH908 а намеравам у догледно време да наставим са даљим тестирањима...

Што се тиче мојe ДНК анализе претпостављам да се налазим на Табели (тренутно немам времена да проверавам) али могу да препишем оно шта сам добио у извештају (потписале др Бојана Панић и Лена Аризановић):
DYS576 - 19, DYS389I - 13, DYS448 - 19, DYS389II - 30, DYS19 - 16, DYS391 - 11, DYS481 - 31, DYS549 - 11, DYS533 - 12, DYS438 - 10, DYS437 - 15, DYS570 - 18, DYS635 - 23, DYS390 - 24, DYS439 - 13, DYS392 - 11, DYS643 - 10, DYS393 - 13, DYS458 - 18, DYS385a - 14, DYS385b - 15, DYS456 - 14, YGATAH4 - 11.

Нисам баш упознат са хемијом али прочитах на https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=391.3800 да постоји могућност да се не уклапам са Озринићима, али још увек је све отворено...

Кад укуцам на https://dnk.poreklo.rs/DNK-projekat/ добијам да осим мене (И2) постоји тренутно још један Ераковић (Никољдан, Братишковци) али са Ј2. Раније је излазио и податак "Савићевић-Ераковић" али сте сада само под презименом "Савићевић". Чини ми се да се неко од његушких Хераковића такође тестирао и да се испоставило да има хаплогрупу Е. Према томе, балкански Ераковићи за сада имају 3 хаплогрупе: И2, Ј2 и Е.

Небојша, с обзиром да нисам још ни почео а већ сам прекршио члан 13. Правилника, мислим да се пребацим негде на Портал Порекла па тамо да објављујем све о Херацима, Ераковићима, Хераковићима и Ерацима. На жалост, они су тамо ( https://www.poreklo.rs/prezimena-od-a-do/ )  поделили одељке на "Ераковић", "Херак" и "Ерак" а мислио сам да све то буде обједињено за истраживање. Једноставно, не постоји довољно простора за тако нешто. Изгледа да ће се тек за 300 година можда неко сетити да покрене неко обимније и организованије прикупљање података о овим (през)именима...
Поздрав!

Разочаро се човек!Штета...Можда се врати🙂

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #109 послато: Август 25, 2020, 12:58:21 пре подне »
Гледајући клип о хаплогрупама од Небојше Драшковића ( на моменат изузимо тврдње о И2 као аутохтноним и сличним тврдњама ) запазио сам да је споменуо да су Стијеповића и Видовић у Рисну настали од Милетића то јест да су Милетићи на Леденицама задржали презиме а Стијеповићи и Видовићи промијенили ( што је у супротности са породичним предањем тих породица о три брата Стијепа Вида и Милете).

Питао сам се одакле му идеја за ову тврдњу и онда сам се сјетио да у документу од 3. јуна 1335 се спомиње Мојан Милетић заједно са Грубишом Толић Ненојем Озринићем и Павлем Костићем. Можда је превелики размак али индикативно је да Милетићи који су дошли на Леденицама око 1600 постоји тврдња кроз литературу да су дошли са Чева док се са хаплотипом Стијеповића та прича потврдила.

У основи може се поставити нека теорија да је Милетић брат од Неноја Озринића од којих су развила братства која немају свијест о Озринићком поријеклу( Стијеповић, Видовић, Ераковић, Килибарде) мада би био неопходан још неки индикатор.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #110 послато: Август 25, 2020, 12:09:50 поподне »
Гледајући клип о хаплогрупама од Небојше Драшковића ( на моменат изузимо тврдње о И2 као аутохтноним и сличним тврдњама ) запазио сам да је споменуо да су Стијеповића и Видовић у Рисну настали од Милетића то јест да су Милетићи на Леденицама задржали презиме а Стијеповићи и Видовићи промијенили ( што је у супротности са породичним предањем тих породица о три брата Стијепа Вида и Милете).

Питао сам се одакле му идеја за ову тврдњу и онда сам се сјетио да у документу од 3. јуна 1335 се спомиње Мојан Милетић заједно са Грубишом Толић Ненојем Озринићем и Павлем Костићем. Можда је превелики размак али индикативно је да Милетићи који су дошли на Леденицама око 1600 постоји тврдња кроз литературу да су дошли са Чева док се са хаплотипом Стијеповића та прича потврдила.

У основи може се поставити нека теорија да је Милетић брат од Неноја Озринића од којих су развила братства која немају свијест о Озринићком поријеклу( Стијеповић, Видовић, Ераковић, Килибарде) мада би био неопходан још неки индикатор.

Хтедох да погледам тачан упис у документ од 3-ег јуна 1335 и нађох расправу на ФБ страници (https://www.facebook.com/plemecevo/photos/risto-kovijani%C4%87-je-u-kotorskom-arhivu-na%C5%A1ao-ovaj-dokument-iz-1396-%C4%91e-se-pominju-/418371318272365/).

По обичају, садржај пршти од интерне племенске српско-монтенегринске расправе. Колико сам видео, монтенегрини тај упис користе као доказ за аутохтоност монетенгрина  и негацију "српства" Озринића...  У расправи се  помиње и горенаведени документ из 1335 г.
Извесни Жељко Остојић (претпостаљам да је реч о писцу е-књиге "Озринићи" која се може наћи на интернету) оспорава тај запис:
 
(Рад Риста Ковијанића је интресантно етнолошко дјело. Али као рад из области историје његов рад је потпун промашај. Он полази од погрешне претпоставке да су у документима забиљежена имена и презимена. Презимена се у Венецији и Аустрији појављују у осамнаестом вијеку, а у Србији, Црној Гори и Босни вијек касније. Вукота Вукашиновић је син Вукашина. Драшко Поповић син попа Пренте. Вук Мићуновић син Мићуна. Куд им нестадоше презимена! Петар Озринић је власник винограда код Тивта 1335. године. Ратко Озринић је апотекар у Котору 1396. године. Да имају везе са Чевом сви би Чевљани још тада сишли у град. Овако испада да су пред дивљим Которанима побјегли у планину да живе у хармонији са мирним Турцима. Назив Озринић није искључиво везан за Чево. Осим око Котора име Озринић се помиње око Подгорице, Никшића, Риђана, Гацка, Дубровника, Пећи... Да не помињем друге чињенице у вези овог рада. Није ни битно, а нема ни сврхе детаљно објашњавати. Ковијанић је пошао од погрешних претпоставки и дошао до погрешних закључака. Ристо Ковијанић није ауторитет на који се неко озбиљан може позивати.


Остојић у књизи Озринићи наводи и велики број других архивскигх докумената  са поменом  Озринића (Озринићи, Милетић, извесни Стијепо(вић?)... -  Бокезу).... и даје преглед разних предања и претпоставки о зачетку племена Озринића. Није искључив у својим тврдњама, али сматра, колико сам видео,  највероватнијом тезу  да је предак Озринића дошао у Чево око 1400 -године, десет-двадесет година након Косовске битке. И да има неке везе са Немањићима... (!?? ово је већ део фолклора)

Мени ова Остојићева хипотеза изгледа мање вероватна од хипотезе која би се могла претпоставити  на основу архивских докумената - да су Озринићи већ у првој половини 14-ог века одомаћени у залеђу односно широј околини Котора. Што, наравно, нема никакве везе са монтенегринском варљивом само-перцепцијом.  :)   
 

 

Ван мреже Цуце

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 131
 • J2a-M92
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #111 послато: Август 28, 2020, 12:29:36 пре подне »
Хтедох да погледам тачан упис у документ од 3-ег јуна 1335 и нађох расправу на ФБ страници (https://www.facebook.com/plemecevo/photos/risto-kovijani%C4%87-je-u-kotorskom-arhivu-na%C5%A1ao-ovaj-dokument-iz-1396-%C4%91e-se-pominju-/418371318272365/).

По обичају, садржај пршти од интерне племенске српско-монтенегринске расправе. Колико сам видео, монтенегрини тај упис користе као доказ за аутохтоност монетенгрина  и негацију "српства" Озринића...  У расправи се  помиње и горенаведени документ из 1335 г.
Извесни Жељко Остојић (претпостаљам да је реч о писцу е-књиге "Озринићи" која се може наћи на интернету) оспорава тај запис:
 
(Рад Риста Ковијанића је интресантно етнолошко дјело. Али као рад из области историје његов рад је потпун промашај. Он полази од погрешне претпоставке да су у документима забиљежена имена и презимена. Презимена се у Венецији и Аустрији појављују у осамнаестом вијеку, а у Србији, Црној Гори и Босни вијек касније. Вукота Вукашиновић је син Вукашина. Драшко Поповић син попа Пренте. Вук Мићуновић син Мићуна. Куд им нестадоше презимена! Петар Озринић је власник винограда код Тивта 1335. године. Ратко Озринић је апотекар у Котору 1396. године. Да имају везе са Чевом сви би Чевљани још тада сишли у град. Овако испада да су пред дивљим Которанима побјегли у планину да живе у хармонији са мирним Турцима. Назив Озринић није искључиво везан за Чево. Осим око Котора име Озринић се помиње око Подгорице, Никшића, Риђана, Гацка, Дубровника, Пећи... Да не помињем друге чињенице у вези овог рада. Није ни битно, а нема ни сврхе детаљно објашњавати. Ковијанић је пошао од погрешних претпоставки и дошао до погрешних закључака. Ристо Ковијанић није ауторитет на који се неко озбиљан може позивати.


Остојић у књизи Озринићи наводи и велики број других архивскигх докумената  са поменом  Озринића (Озринићи, Милетић, извесни Стијепо(вић?)... -  Бокезу).... и даје преглед разних предања и претпоставки о зачетку племена Озринића. Није искључив у својим тврдњама, али сматра, колико сам видео,  највероватнијом тезу  да је предак Озринића дошао у Чево око 1400 -године, десет-двадесет година након Косовске битке. И да има неке везе са Немањићима... (!?? ово је већ део фолклора)

Мени ова Остојићева хипотеза изгледа мање вероватна од хипотезе која би се могла претпоставити  на основу архивских докумената - да су Озринићи већ у првој половини 14-ог века одомаћени у залеђу односно широј околини Котора. Што, наравно, нема никакве везе са монтенегринском варљивом само-перцепцијом.  :)

Moglo bi se povezat Ozrinice u okolini Kotora i Tivta 14. vijeka sa predanjem Niksica i Rovcana koji po predanju poticu iz Grblja od Bana Milutina, a nose istu haplogrupu kao Ozrinici.

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7291
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #112 послато: Август 28, 2020, 12:40:43 пре подне »
Moglo bi se povezat Ozrinice u okolini Kotora i Tivta 14. vijeka sa predanjem Niksica i Rovcana koji po predanju poticu iz Grblja od Bana Milutina, a nose istu haplogrupu kao Ozrinici.
Озринићи и Никшићи деле претка у постојбини Словена, то је коинциденција ако се у месту порекла Никшића по предању, налази неки озринићки резултат (генетска удаљеност је од пре доласка на Балкан)

Ван мреже Цуце

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 131
 • J2a-M92
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #113 послато: Август 29, 2020, 06:54:08 поподне »
Озринићи и Никшићи деле претка у постојбини Словена, то је коинциденција ако се у месту порекла Никшића по предању, налази неки озринићки резултат (генетска удаљеност је од пре доласка на Балкан)

Da li bliskost Niksica i Rovcana po predanju poklapa sa genetikom?

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7291
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #114 послато: Август 29, 2020, 06:56:59 поподне »
Da li bliskost Niksica i Rovcana po predanju poklapa sa genetikom?
Ровчани су Никшићи...Никшићи се деле на Жупљане, Ровчане, Требјешане и Ускоке (време када је заједнички предак живео ће прецизније моћи да се одреди после тестирања Чворовића на преостале заједничке СНПове који деле Никшићи)...предање смешта заједничког претка у прву половину 13 века, а видећемо , можда генетика покаже да је то било и нешто раније (за сада је опција од 800 година TMRCA реална, видећемо)
« Последња измена: Август 29, 2020, 07:07:49 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Владимир Бојановић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1390
 • I2>PH908>Y52621>FT190799 Лимски (Тарски) Никшић
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #115 послато: Август 30, 2020, 09:02:04 пре подне »
Ma šalim se malo.Ali jedna stvar je sigurna ako se uparite ti i Drašković onda ćete biti u poziciji da profilišete cijelo pleme po brastvima čini mi se čak i bolje od ovoga što trenutno rade Nikšići.Samo treba pronaći sve one Ozrniće sa tabele projekta i polako krenuti...
Уз актуелна СНП тестирања и BigY тестовима које организујемо за новембар - тешко.  ;)

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #116 послато: Септембар 16, 2020, 03:11:16 поподне »
Разочарење... резултати  Big за Big Y одложени су за месец дана!  А и прибор је био каснио  месец и по дана...

   Results for your Big Y test have been delayed. We have updated your predicted completion date, and action by you is not usually required. Note that predicted dates are an estimate and subject to lab volume and quality control. 09/28/2020 - 10/12/2020

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #117 послато: Септембар 16, 2020, 03:55:08 поподне »
Разочарење... резултати  Big за Big Y одложени су за месец дана!  А и прибор је био каснио  месец и по дана...

   Results for your Big Y test have been delayed. We have updated your predicted completion date, and action by you is not usually required. Note that predicted dates are an estimate and subject to lab volume and quality control. 09/28/2020 - 10/12/2020

Ништа необично, мање више већини се појави ово обавјештење, али ни оно не значи пуно, резултати могу стићи и прије тог рока, додуше и послије.

Ван мреже Uzi

 • Одбор за архивистику
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1646
 • N2-P189.2>FT182494>FGC28435
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #118 послато: Септембар 16, 2020, 05:25:34 поподне »
Разочарење... резултати  Big за Big Y одложени су за месец дана!  А и прибор је био каснио  месец и по дана...

   Results for your Big Y test have been delayed. We have updated your predicted completion date, and action by you is not usually required. Note that predicted dates are an estimate and subject to lab volume and quality control. 09/28/2020 - 10/12/2020

Требало би да заврше резултати до краја ове недеље, или најкасније почетком следеће недеље.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #119 послато: Септембар 23, 2020, 02:25:28 поподне »
Сад видјех да су стигли BigY700 резултати Савићевићу Озринићу. немам приступ Драшковићевим резултатима да бих могао упоредити новеле, али ћу покушати нешто посредно. У сваком случају очекујем нову озринићку грану.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #120 послато: Септембар 23, 2020, 02:56:49 поподне »
Сад видјех да су стигли BigY700 резултати Савићевићу Озринићу. немам приступ Драшковићевим резултатима да бих могао упоредити новеле, али ћу покушати нешто посредно. У сваком случају очекујем нову озринићку грану.

Савићевић има 24 новела. С обзиром да је Драшковић радио BigY500 биће сигурно Савићевићевих новела који Драшковићу нису покривени и за које neћемо моћи одредити филогенетски статус. Оно што сам успио да видим посредно јесте да Савићевићу по старој покривености остаје неких шест новела, а Драшковићу само два. С обзиром да потичу од рано раздвојених огранака Озринића (Драгојевића и Брешковаца) мислим да је међусобна удаљеност и до 600 година.

Биће велик број СНП-ова на истом нивоу који ће одређивати нову грану Озринића. Неке од тих позиција видим посредно, али их не бих објављивао, боље је да сачекамо Зденка који ће дати потпунију информацију, јер има увид у Драшковићеве резултате.

Оно што ме такође занима јесте, с обзиром да се Озринићи налазе на доста раном нивоу I-Y3548* односно на нивоу I2-PH908* да ли ће у складу са већом Савићевићевом покривеношћу BIGY700 бити можда нових дијељених СНПова са онима који су на нивоу I2-PH908*,а радили су BIGY700.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #121 послато: Септембар 24, 2020, 07:27:14 поподне »
Видим д аје Зденко већ издвојио једна СНП за именовање Озринића. ФТДНА још није званично ништа мијењао на стаблу.

Засад је ознака за Озриниће PH908>BY79524

Не видим никог другог груписаног са њима. То би значило да нема пронађених међунивоа одмах испод PH908.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #122 послато: Септембар 24, 2020, 08:08:18 поподне »
Видим д аје Зденко већ издвојио једна СНП за именовање Озринића. ФТДНА још није званично ништа мијењао на стаблу.

Засад је ознака за Озриниће PH908>BY79524

Не видим никог другог груписаног са њима. То би значило да нема пронађених међунивоа одмах испод PH908.
Ево шта пише Зденко:


confirmed paternal haplogroup: I-BY79524 (new haplogroup below I-PH908)

important Y-DNA results: Y-DNA111, Big Y-700

 

You received your Big Y-700 test result. Your confirmed paternal haplogroup in FTDNA is I-Y3548.

But you have more downstream PH908+ SNP result. You are in the I-PH908 haplogroup. This haplogroup has many branches. You do not belong to any of the identified branches below I-PH908.

Thanks to your Big Y-700 result a new branch below I-PH908 is identified. You and Drašković 752554 share 13 SNPs. All others in the I-PH908 haplogroup have negative results for these SNPs.

You and Drašković are in the new I-BY79524 haplogroup. You also share a specific DYS448=18 value. The shared SNPs are:

 

SNP name

ChrY position (hg38)

anc

der

 

BY79524

9619136

C

T

 

BY93199

12006077

A

T

 

BY96668

12479241

G

A

found positive in Dramićanin IN81013

BY106594

14164840

C

T

 

Y131664

14182205

C

T

found positive in G haplogroup

BY111699

14897722

C

A

 

BY112615

15030457

T

C

 

BY127711

17145301

T

G

 

BY131900

19141958

C

A

 

BY137070

19847873

A

T

 

BY138122

20004154

T

C

 

BY148040

21659497

C

A

 

BY152009

26664003

A

T

 

 

I named your new haplogroup I-BY79524 after one of the shared SNP. Maybe FTDNA picks another shared SNP to name your haplogroup when they update their haplotree.

You have 12 private variants. Drašković has a Big Y-500 test result. Many SNPs which are found in your Big Y-700 were not sampled in his Big Y-500 test.

 

 

ChrY position (hg38)

anc

der

 

not sampled in Big Y-500 tests

3789840

G

T

 

not sampled in Big Y-500 tests

5741328

C

A

FT156218

not sampled in Big Y-500 tests

5964993

G

A

 

 

7117534

C

T

B337; found also in R1b haplogroup

 

7186718

A

G

 

not sampled in Big Y-500 tests

9187703

C

T

 

not sampled in Big Y-500 tests

10838104

C

T

 

 

11521423

G

A

 

 

14172196

T

C

 

 

14172615

A

G

 

 

15039022

A

G

 

not sampled in Big Y-500 tests

24346615

G

A

not reliable variant inside a palindrome region

 

Your new haplogroup will be displayed in the I-PH908 draft tree in the I-P37 haplogroup research blog: http://i2aproject.blogspot.com/

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #123 послато: Септембар 24, 2020, 09:12:26 поподне »
У сваком случају, добро је да су Озринићи коначно SNP профилисани. Од ових 13 дијељених SNP-ова многи су непоуздани. Видјећемо шта ће ФТДНА оставити на свом стаблу.

Једино што сам се ја надао да ће твоји резултати у новој покривености закачити и неког од оних који су PH908*, али изгледа да ћете бар у овој фази остати усамљени. Солидан број новела (иако и међу има непоузданих) говори о старини Озринића тј. потврђује нешто старије одвајање твоје и Драшковићеве гране, бар 500 година.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #124 послато: Септембар 24, 2020, 09:35:24 поподне »
У сваком случају, добро је да су Озринићи коначно SNP профилисани. Од ових 13 дијељених SNP-ова многи су непоуздани. Видјећемо шта ће ФТДНА оставити на свом стаблу.

Једино што сам се ја надао да ће твоји резултати у новој покривености закачити и неког од оних који су PH908*, али изгледа да ћете бар у овој фази остати усамљени. Солидан број новела (иако и међу има непоузданих) говори о старини Озринића тј. потврђује нешто старије одвајање твоје и Драшковићеве гране, бар 500 година.

Јес вала, заслужили смо профил...) толиком старином. Него, предложих управо  г. Драшковићу, ако је расположен, да урадимо додатна испитивања (а све у сврху задовољења науке и личне радозналости - моје и његове) и тиме додамо још информација у профил. Надам се да ће одговорити позитивно, а онда бисмо требали осмислити даље истраживање у светлу добијених резултата.
С тим у вези, претпостављам да, када говориш о непоузданим новелима говориш о разликама које могу настати ретро-мутацијама (такозваним   варијантама)  на СТР вредностима ( Novel Y-chromosome Short Tandem Repeat
Variants Detected Through the Use of Massively
Parallel Sequencing )?

 Или се ради о нечем другом?
« Последња измена: Септембар 24, 2020, 09:40:26 поподне Милош »

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #125 послато: Септембар 24, 2020, 09:39:54 поподне »
Било би добро када би неко убедио Драшковића да резултат проследи Yfull-y, па и да уради надоградњу на BigY700. У сваком случају честитке Савићевићу, али и осталим Озринићима. Биће интересантно видети ко је Озринићима близак, ако су те линије уопште преживеле...

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #126 послато: Септембар 24, 2020, 09:45:30 поподне »
Било би добро када би неко убедио Драшковића да резултат проследи Yfull-y, па и да уради надоградњу на BigY700. У сваком случају честитке Савићевићу, али и осталим Озринићима. Биће интересантно видети ко је Озринићима близак, ако су те линије уопште преживеле...
Писао сам му у нади да ће то и њега интересовати...
Ја сам на располагању за евентуалне додатна истраживања. Ако има идеја и предлога - изволите.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #127 послато: Септембар 24, 2020, 09:49:40 поподне »
Писао сам му у нади да ће то и њега интересовати...
Ја сам на располагању за евентуалне додатна истраживања. Ако има идеја и предлога - изволите.

За почетак би било добро да проследиш резултат Yfull-у... ;)

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #128 послато: Септембар 24, 2020, 10:17:01 поподне »
Могу ли се извести неки прелиминарни закључци када придодамо биг ипслиону ове основне тестиране  Озриниће на 23 маркера?

1. Кад је живио предак свих Озринића ( у предању познати Озрихна)?
2. Евенутална миграција Озринића ( одакле су дошли у Озриниће), али обзиром да нема никога у међунивоу претпостављам да је засад неизводљиво.
3. Боља профилација родова унутар самих Озринића?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #129 послато: Септембар 24, 2020, 10:20:16 поподне »
YFull...То свакако, одмах по повратку са одмора.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #130 послато: Септембар 24, 2020, 10:43:41 поподне »
Могу ли се извести неки прелиминарни закључци када придодамо биг ипслиону ове основне тестиране  Озриниће на 23 маркера?

1. Кад је живио предак свих Озринића ( у предању познати Озрихна)?
2. Евенутална миграција Озринића ( одакле су дошли у Озриниће), али обзиром да нема никога у међунивоу претпостављам да је засад неизводљиво.
3. Боља профилација родова унутар самих Озринића?

Чак и у вријеме доласка Турака, Озринићи нису били велик род, тако да вјерујем да је предак Озрихна живио на прелазу 13. у 14. вијек како неки документи указују. Њихово веће разгранавање ће наступити тек након 16. вијека.

Озринићи би могли веома лако бити и првобитни становници предјела којег су насељавали тј. још од времена доласка Срба. Наравно велик је распон од одвајања од PH908 мутације до претка Озрихне. У тих 10-ак СНП-ова кријеу се и најближе озринићке везе које засад не знамо.

За бољу профилацију битни су новели који су остали Драшковићу и Савићевићу, и добро је што они потичу од давно одвојених огранака. Такође, потребно би било да и Драшковић уради надоградњу на BigY700 како би се ријешио филогенетски статус СНП-ова који Драшковићу нису покривени, а колико видим има их приличан број.

Чини ми се да PH908 има значајно веће присуство на подручју Зете и Старе Црне Горе него што се у први мах претпостављало. И то код неких доста старих родова.

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7291
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #131 послато: Септембар 24, 2020, 11:47:25 поподне »
Озринићи би могли веома лако бити и првобитни становници предјела којег су насељавали тј. још од времена доласка Срба. Наравно велик је распон од одвајања од PH908 мутације до претка Озрихне. У тих 10-ак СНП-ова кријеу се и најближе озринићке везе које засад не знамо.
Невероватно је да није још пронађена заједничка подграна у оквиру PH908 којој би припали Озринићи међу словенском популацијом ван Балкана (као што је то случај код других PH908 подграна код нас)
« Последња измена: Септембар 24, 2020, 11:55:51 поподне ДушанВучко »

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7291
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #132 послато: Септембар 25, 2020, 12:04:41 пре подне »
Огроман јаз од PH908 до Озрихне
« Последња измена: Септембар 25, 2020, 12:09:41 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 896
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #133 послато: Септембар 25, 2020, 12:09:17 пре подне »
Је ли барем потврђено да су Озринићи 561=15?
Или су можда базални ПХ908, тј. једна од грана које су се прве одвојиле, и то прије расцепа на 561=15 и 561=16?

Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7291
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #134 послато: Септембар 25, 2020, 12:13:56 пре подне »
Код нас су вероватно најбољи кандидати за рекордера "уског грла" на нашем простору (испада да је тако барем од досељења на Балкан па до Озрихне), а можда и пре тога...и плус да се не нађе до сада бар један "парњак" међу другим Словенима у смислу заједничког СНПа после PH908...невероватно
« Последња измена: Септембар 25, 2020, 12:18:19 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #135 послато: Септембар 25, 2020, 06:31:08 пре подне »
Је ли барем потврђено да су Озринићи 561=15?
Или су можда базални ПХ908, тј. једна од грана које су се прве одвојиле, и то прије расцепа на 561=15 и 561=16?

Озринићи су свакако 561=15, проблем је што та подјела још увијек није и SNP озваничена.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #136 послато: Септембар 25, 2020, 06:34:03 пре подне »
Код нас су вероватно најбољи кандидати за рекордера "уског грла" на нашем простору (испада да је тако барем од досељења на Балкан па до Озрихне), а можда и пре тога...и плус да се не нађе до сада бар један "парњак" међу другим Словенима у смислу заједничког СНПа после PH908...невероватно

Код Срба је грана PH908 прилично разноврсна. Не треба заборљавити и грану којој припадају Јаковљевић и Деспотовић, такође директно произилази из PH908. Могло би бити још таквих случајева.

Мада није ни искључено да ће се у будућности појавити неке узводне везе. Ипак још увијек сразмјерно велик број тестираних није радио SNP тестирања.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #137 послато: Септембар 25, 2020, 09:45:35 пре подне »
Озринићи су свакако 561=15, проблем је што та подјела још увијек није и SNP озваничена.

Шта недостаје да би била озваничена, обзиром да би требало да има добоњан број биг ипслиона са те стране?

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #138 послато: Септембар 25, 2020, 10:40:33 пре подне »
Pre svega čestitke NeboSavu na dobijenim rezultatima,nadam se da će te naći načina da rešite slagalicu.A za upućenije pitanje,zašto stvarno nije došlo do imenovanja grana dys561=15 i dys561=16 nego se i dalje tako vode...Odavno mi se ovo vrzma po glavi a vidim da je sad pdilika da pitam,nije trebalo na temi o Ozrinićima ali....

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #139 послато: Септембар 25, 2020, 11:13:32 пре подне »
Шта недостаје да би била озваничена, обзиром да би требало да има добоњан број биг ипслиона са те стране?

Очигледно да ни нова покривеност BigY700 није покрила оне регионе у којима се могуће налази SNP који обједињује све оне који су 561=15. Уколико такав SNP заиста постоји.

Слична је ситуација и са промјеном 557=17. Иако су сви они који посједују 557=17 и више уједно и позитивни на FT14506, не можемо рећи да је 557=17 на истом нивоу са FT14506, јер постоје оне гране FT14506 које су 557=16. Дакле је промјена FT14506 старија од промјене 557=17.

Наравно, увијек остају они изузеци код којих се промјене и 561=15 и 557=17 могу јавити сасвим независно, у разним подгранама.

Лично, вјерујем да промјена 561=15 има филогенетски значај, али нисам оптимиста да ће се у скорије вријеме наћи SNP који ће је потврдити.


Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 783
 • Ја ратујем сам...
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #140 послато: Септембар 25, 2020, 11:30:37 пре подне »
Питање за драјвера, колико има смисла тражити међу мутацијама које су кандидати за СНП на Yfull ? Можда је то неко ријешење у овом случају а можда и у неким другим....

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #141 послато: Септембар 25, 2020, 11:50:05 пре подне »
Питање за драјвера, колико има смисла тражити међу мутацијама које су кандидати за СНП на Yfull ? Можда је то неко ријешење у овом случају а можда и у неким другим....

Ово једино може одговорити неко ко ради са великим базама, дакле YFull и FTDNA. Не вјерујем да би пропустили да региструју такав СНП да се исти појавио. Dante Labs ако се добро сјећам има нешто бољу покривеност него ФТДНА BiGY700. Не знам да ли на YFullu постоје бар два резултата која су PH908>561=15 а да су радила Dante Labs. У њиховом сравнивању би се евентуално могао извући неки СНП који није покривен BiGY700, можда и тај који је на нивоу 561=15.

Ван мреже Одисеј

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 896
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #142 послато: Септембар 25, 2020, 12:08:48 поподне »
Онда би 561=16 557=16 могла бити парафилетска? Јер ако унутар ФТ14506 имамо и неке који су 557=16, онда су такви ближи онима који су 561=16 557=17 (с обзиром да такви генерално упадају у ФТ14506) него онима који су 557=16 и негативни на ФТ14506 (као ови што су позитивни на ФТ16449).

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #143 послато: Септембар 25, 2020, 12:27:07 поподне »
Онда би 561=16 557=16 могла бити парафилетска? Јер ако унутар ФТ14506 имамо и неке који су 557=16, онда су такви ближи онима који су 561=16 557=17 (с обзиром да такви генерално упадају у ФТ14506) него онима који су 557=16 и негативни на ФТ14506 (као ови што су позитивни на ФТ16449).

Да, управо тако.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #144 послато: Септембар 25, 2020, 01:25:43 поподне »
Треба такође рећи да је промјена 561=16 парагрупа у односу на 561=15 што би требао бити огранак. 561=16 је модално за PH908. Из тог разлога би и требало очекивати опредјељујући СНП за 561=15, а не за 561=16.

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #145 послато: Септембар 25, 2020, 01:41:20 поподне »
Треба такође рећи да је промјена 561=16 парагрупа у односу на 561=15 што би требао бити огранак. 561=16 је модално за PH908. Из тог разлога би и требало очекивати опредјељујући СНП за 561=15, а не за 561=16.
Znači,sve u svemu,biće još tumbanja odmah ispod PH908?

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #146 послато: Септембар 25, 2020, 05:48:02 поподне »
Ово једино може одговорити неко ко ради са великим базама, дакле YFull и FTDNA. Не вјерујем да би пропустили да региструју такав СНП да се исти појавио. Dante Labs ако се добро сјећам има нешто бољу покривеност него ФТДНА BiGY700. Не знам да ли на YFullu постоје бар два резултата која су PH908>561=15 а да су радила Dante Labs. У њиховом сравнивању би се евентуално могао извући неки СНП који није покривен BiGY700, можда и тај који је на нивоу 561=15.

Знам да је Скендерис радио тест код Данте Лабса. И он и Паликаров имају 561=15. Двојица Грка који припадају грани Y178551, имају 561=16. Дакле треба још један 561=15 тестиран код Данте Лабса.

И ми који смо 561=16, 557=17, чекамо Поповића. Међутим, моје мишљење је да би се већ појавио неки СНП који деле Полић, Глишовић и Милетић. Међутим Полић са њима двојицом не дели ниједан испод Y56203.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #147 послато: Септембар 27, 2020, 11:04:41 поподне »
Има ли каквих новости ? Јел бар потврђен овај нови снип?

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #148 послато: Септембар 27, 2020, 11:10:58 поподне »
Иначе примјетих у табели да је Дулетић из Маина I2-PH908. A читао сам једну књигу о Дулетићима гдје аутор мисли да су даљим родом из Озринића па ме занима да ли се уклапа у Озринићки хаплотип?

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #149 послато: Септембар 28, 2020, 06:20:54 пре подне »
Има ли каквих новости ? Јел бар потврђен овај нови снип?

Има доста озринићких СНП-ова на истом нивоу. Зденко је у својој анализи изабрао један од тих за именовање, можда ће ФТДНА изабрати неки други (што ће вјероватно бити у току ове седмице), али с обзиром да су сви на истом нивоу не мијења на ствари. Суштина је информације да су Озринићи и СНп-овима потврђени као род и да немају блиских међу досад СНП тестиранима хаплогрупе I2-PH908.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #150 послато: Септембар 30, 2020, 09:17:19 поподне »
Има доста озринићких СНП-ова на истом нивоу. Зденко је у својој анализи изабрао један од тих за именовање, можда ће ФТДНА изабрати неки други (што ће вјероватно бити у току ове седмице), али с обзиром да су сви на истом нивоу не мијења на ствари. Суштина је информације да су Озринићи и СНп-овима потврђени као род и да немају блиских међу досад СНП тестиранима хаплогрупе I2-PH908.
FTDNA tree -  Y-DNA Haplotree - Confirmed Haplogroup is I-BY93199

Сад открих ФТДНА сајт- у оквиру Y-3548, уместо раније најављеног профилирајућег I-BY79524 додељен нам је  I-BY93199. Извештај о земљи порекла даје само два члана-претпостављам да смо то ја и г. Драшковић. Дакле, засада немамо блиских на PH908, као што је и драјвер констатовао у прошлом посту.

Variants haplogroup I-BY93199
BY93199,
BY106594,
BY111699,
BY112615,
BY127711,
BY131900,
BY137070,
BY138122,
BY148040,
BY152009,
BY79524,
BY96668


Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #151 послато: Септембар 30, 2020, 10:14:36 поподне »
За почетак би било добро да проследиш резултат Yfull-у... ;)
Вратио сам се са одмора, па да наставимо путовање. Наручих БAM фајл, чим се оформи за скидање, шаљем га на анализу y YFull.
Са своје стране, и г. Драшковић је обећао безрезервну подршку за даља испитивања. Тако да ћемо и то ускоро имати. А там будет видно - што кажу Руси.
Ископаће Били ове Озриниће.., ја вам кажем.    :)

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #152 послато: Септембар 30, 2020, 11:20:58 поподне »
Вратио сам се са одмора, па да наставимо путовање. Наручих БAM фајл, чим се оформи за скидање, шаљем га на анализу y YFull.
Са своје стране, и г. Драшковић је обећао безрезервну подршку за даља испитивања. Тако да ћемо и то ускоро имати. А там будет видно - што кажу Руси.
Ископаће Били ове Озриниће.., ја вам кажем.    :)

Свака част Небојша! Бар неко од толиког племена да покрене причу.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #153 послато: Октобар 03, 2020, 10:11:55 пре подне »
Ево прелиминарних резултата са YFull-a (са мојим БАМ и Драшковићевим ВЦФ фајлом). Моја анализа још није коначно готова (ПХ908* је прелиминарни резултат који сам добио пар минута након почетка анализе) а Драшковићев резултат је на основу ВЦФ фајла (који је синоћ касно обновљен на његов БАМ фајл и та анализа још није готова. Чекамо обнову резултата на основу БАМа) .
Ево како то изгледа:

Sample ID   Username      Date joined   Batch status   Predetermined subclade   SNP results   STR results      Upgrade
YF78418   ——   Hg38 .VCF   02 October 2020YTree revision...     I-S17250                   completed          сompleted     03 October 2020 in progress Драшковић

YF78417   ——   Hg38 .BAM   02 October 2020                    I-PH908*                    in progress        in progress               waiting...
Савићевић
* 1 (Y+Mt) = 1 (Y) = 2 (Mt)

NOTE: All changes such as new subclade, new SNPs, the sample position on the YTree will be available after completion of batch processing and update of the YTree version.
We try to update monthly. Hope for your understanding.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #154 послато: Октобар 03, 2020, 12:57:02 поподне »
... Бар неко од толиког племена да покрене причу.
Да цитирам Ђорђа Вукотића Чевског из  књиге "Племе Чевљани или Озринићи".
"Што је Спарта за Грчку, а Црна Гора за српство, то је Чево за Црну Гору..." Ратничка је то дружина била, друга су то интересовања... 
Зато смо се, изгледа давно разишли.. ;)

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #155 послато: Октобар 03, 2020, 05:16:27 поподне »
Ево прелиминарних резултата са YFull-a (са мојим БАМ и Драшковићевим ВЦФ фајлом). Моја анализа још није коначно готова (ПХ908* је прелиминарни резултат који сам добио пар минута након почетка анализе) а Драшковићев резултат је на основу ВЦФ фајла (који је синоћ касно обновљен на његов БАМ фајл и та анализа још није готова. Чекамо обнову резултата на основу БАМа) .
Ево како то изгледа:

Sample ID   Username      Date joined   Batch status   Predetermined subclade   SNP results   STR results      Upgrade
YF78418   ——   Hg38 .VCF   02 October 2020YTree revision...     I-S17250                   completed          сompleted     03 October 2020 in progress Драшковић

YF78417   ——   Hg38 .BAM   02 October 2020                    I-PH908*                    in progress        in progress               waiting...
Савићевић
* 1 (Y+Mt) = 1 (Y) = 2 (Mt)

NOTE: All changes such as new subclade, new SNPs, the sample position on the YTree will be available after completion of batch processing and update of the YTree version.
We try to update monthly. Hope for your understanding.

Савићевићу, учлани се на Српску групу код YFull. Биће од користи и теби и васколиком српству.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #156 послато: Октобар 03, 2020, 07:56:15 поподне »
Савићевићу, учлани се на Српску групу код YFull. Биће од користи и теби и васколиком српству.
Свакако.  Обојица - и ја г. Драшковић - смо се учланили -  и на FTDNA i na YFull групу. Погледај то.
 
 Једино што моји резултати још нису готови јер анализа БАМ-а траје ево већ 24 сата,  па  ја немам доступ  јер -  док се анализа не заврши, не могу да платим, а док  не платим -не могу да се учланим.
За г. Драшковића је анализа готова и доступна  на основу ВФЦ фајла, а тренутно се обавља анализа накнадно додатог  БАМ фајла.
Углавном, чим се заврши анализа - ето и мене у групи.      Намеравао сам де се учланим I-L621 grupu koju sam video na sajtu YFull-a.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #157 послато: Октобар 03, 2020, 08:10:01 поподне »
Свакако.  Обојица - и ја г. Драшковић - смо се учланили -  и на FTDNA i na YFull групу. Погледај то.
 
 Једино што моји резултати још нису готови јер анализа БАМ-а траје ево већ 24 сата,  па  ја немам доступ  јер -  док се анализа не заврши, не могу да платим, а док  не платим -не могу да се учланим.
За г. Драшковића је анализа готова и доступна  на основу ВФЦ фајла, а тренутно се обавља анализа накнадно додатог  БАМ фајла.
Углавном, чим се заврши анализа - ето и мене у групи.      Намеравао сам де се учланим I-L621 grupu koju sam video na sajtu YFull-a.

Да, видио сам. Малоприје сам те додао у Yfull групу, а Драшковића на FTDNA. Једино још Драшковић да се учлани у YFull групу и Озринићи су покривени.

Свакако је корисно и да се учланиш у I-L621.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #158 послато: Октобар 03, 2020, 08:22:56 поподне »
Једино још Драшковић да се учлани у YFull групу и Озринићи су покривени.

И ово је завршено, колико сам видео.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #159 послато: Октобар 03, 2020, 08:25:09 поподне »
Једино још Драшковић да се учлани у YFull групу и Озринићи су покривени.
Свакако је корисно и да се учланиш у I-L621.
Мислим да само ја још нисам у групи зато што нису готови резултати анализе БАМа.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #160 послато: Октобар 03, 2020, 08:26:25 поподне »
Мислим да само ја још нисам у групи зато што нису готови резултати анализе БАМа.

Онда си ти учланио Драшковића, мислио сам да је то твој налог?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #161 послато: Октобар 03, 2020, 08:32:05 поподне »
Има два налога: обрати пажњу на ID
Sample ID   Username      Date joined   Batch status   Predetermined subclade   SNP results   STR results      Upgrade
YF78418   ——   Hg38 .VCF   02 October 2020YTree revision...     I-S17250                   completed          сompleted     03 October 2020 in progress
 Драшковић

YF78417   ——   Hg38 .BAM   02 October 2020                    I-PH908*                    in progress        in progress               waiting...
Савићевић
* 1 (Y+Mt) = 1 (Y) = 2 (Mt)

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #162 послато: Октобар 03, 2020, 08:43:51 поподне »
Има два налога: обрати пажњу на ID
Sample ID   Username      Date joined   Batch status   Predetermined subclade   SNP results   STR results      Upgrade
YF78418   ——   Hg38 .VCF   02 October 2020YTree revision...     I-S17250                   completed          сompleted     03 October 2020 in progress
 Драшковић

YF78417   ——   Hg38 .BAM   02 October 2020                    I-PH908*                    in progress        in progress               waiting...
Савићевић
* 1 (Y+Mt) = 1 (Y) = 2 (Mt)

YF78418 Драшковић је учлањен, YF78417 Савићевић још није.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #163 послато: Октобар 05, 2020, 06:43:55 поподне »
Има два налога: обрати пажњу на ID
Sample ID   Username      Date joined   Batch status   Predetermined subclade   SNP results   STR results      Upgrade
YF78418   ——   Hg38 .VCF   02 October 2020YTree revision...     I-S17250                   completed          сompleted     03 October 2020 in progress
 Драшковић

YF78417   ——   Hg38 .BAM   02 October 2020                    I-PH908*                    in progress        in progress               waiting...
Савићевић
* 1 (Y+Mt) = 1 (Y) = 2 (Mt)

Ево већ трећи дан компјутер ради а резултата још нема! Додуше, Берни је био предвидео до 48 сати!  Да ли то увек траје овако дуго на YFull-u?  .... Пребира по целој бази, са милионима података, све разумем, али се баш одужило...ВЦФ фајл је био готов за сат времена, али ови БАМови су изгледа БАГови...)

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #164 послато: Октобар 05, 2020, 08:33:31 поподне »
Ево већ трећи дан компјутер ради а резултата још нема! Додуше, Берни је био предвидео до 48 сати!  Да ли то увек траје овако дуго на YFull-u?  .... Пребира по целој бази, са милионима података, све разумем, али се баш одужило...ВЦФ фајл је био готов за сат времена, али ови БАМови су изгледа БАГови...)

Зна да потраје до три недеље. ВЦФ је нешто друго. Он се обради за дан.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #165 послато: Октобар 05, 2020, 09:07:23 поподне »
Зна да потраје до три недеље. ВЦФ је нешто друго. Он се обради за дан.
Ако је тако - сачекаћемо! Хвала!

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #166 послато: Октобар 11, 2020, 11:14:43 поподне »
Савићевићу, учлани се на Српску групу код YFull. Биће од користи и теби и васколиком српству.
Завршена je  YFull анализa. Очекујем ускоро и резултате анализе Драшковићевог БАМ-а.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #167 послато: Октобар 15, 2020, 10:34:54 пре подне »
Ево прелиминарних резултата са YFull-a (са мојим БАМ и Драшковићевим ВЦФ фајлом). Моја анализа још није коначно готова (ПХ908* је прелиминарни резултат који сам добио пар минута након почетка анализе) а Драшковићев резултат је на основу ВЦФ фајла (који је синоћ касно обновљен на његов БАМ фајл и та анализа још није готова. Чекамо обнову резултата на основу БАМа) .
Ево како то изгледа:

Sample ID   Username      Date joined   Batch status   Predetermined subclade   SNP results   STR results      Upgrade
YF78418   ——   Hg38 .VCF   02 October 2020YTree revision...     I-S17250                   completed          сompleted     03 October 2020 in progress Драшковић

YF78417   ——   Hg38 .BAM   02 October 2020                    I-PH908*                    in progress        in progress               waiting...
Савићевић
* 1 (Y+Mt) = 1 (Y) = 2 (Mt)

NOTE: All changes such as new subclade, new SNPs, the sample position on the YTree will be available after completion of batch processing and update of the YTree version.
We try to update monthly. Hope for your understanding.

Завршен је и апгрејд са ВЦФ на  БАМ за Драшковића.

Имамо 11 разлика на 436 упоређених . Ево листе мојих блиских  "STR matches"
------------------------------------------------------------------
STR matches may change after manual verification is complete   
Close matches (137)Distant matches (161)

Compared STRs   Differences   Distance   ID      PM   Most distant ancestor      Country of origin   Terminal Hg

436   11    0.025   YF78418   new                                                             Montenegro            I-S17250    Драшковић

470   15   0.032   YF68685         Kurt-beg | Grnice-Gornji Vakuf-Bosna | 19c | ☪️Bosniak⚜️      Bosnia and Herzegovina   I-FT14506
374   12   0.032   YF12844         Rozovo, Bulgaria      Bulgaria   I-Y32084
460   16   0.035   YF14072         Gavrilo Grigoriev Zaozerskiy, app.1724      Russia   I-Y152087
459   16   0.035   YF64085         Boris Maltsev, b.~1830      Russia   I-Y159653
433   15   0.035   YF74336                  I-FT176058
477   17   0.036   YF63627         Giannos Giannopoulos 1795-1855 approx.      Greece   I-Y153039
470   17   0.036   YF66728               Poland   I-PH908
459   17   0.037   YF64991         Anastasios Tsapas      Greece   I-Y178551
456   17   0.037   YF65580         Lipnicki Anton b.1745      Belarus   I-Y179040
454   17   0.037   YF68061               Bosnia and Herzegovina   I-Y48807
433   16   0.037   YF11967         Hryhoriy Andriyovych Kovbasyuk, b.1845 and d.1920      Ukraine   I-PH3310
430   16   0.037   YF71886               Belarus   I-Y70430
479   18   0.038   YF18877               Bulgaria   I-FT20796
390   15   0.038   YF13629         Hans Schneekloth, m. 1734      Germany   I-BY42203
365   14   0.038   YF14574         Lehmann b. 1821 Germany, Finsterwalde      Germany   I-A811
460   18   0.039   YF67153         Daniel Shevchik b. 1877 d. 1939      Ukraine   I-Y158862
460   18   0.039   YF64905               Turkey   I-A14973
439   17   0.039   YF11968         Krzysztof Krukowski, b.1764 and d.1842, Trembowla, Poland      Poland   I-BY31896
435   17   0.039   YF15331         Božo Glišić, b. 1750 and d. 1820      Serbia   I-Y135653

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #168 послато: Октобар 15, 2020, 11:12:04 пре подне »
Завршен је и апгрејд са ВЦФ на  БАМ за Драшковића.

Имамо 11 разлика на 436 упоређених . Ево листе мојих блиских  "STR matches"
------------------------------------------------------------------
STR matches may change after manual verification is complete   
Close matches (137)Distant matches (161)

Compared STRs   Differences   Distance   ID      PM   Most distant ancestor      Country of origin   Terminal Hg

436   11    0.025   YF78418   new                                                             Montenegro            I-S17250    Драшковић

470   15   0.032   YF68685         Kurt-beg | Grnice-Gornji Vakuf-Bosna | 19c | ☪️Bosniak⚜️      Bosnia and Herzegovina   I-FT14506
374   12   0.032   YF12844         Rozovo, Bulgaria      Bulgaria   I-Y32084
460   16   0.035   YF14072         Gavrilo Grigoriev Zaozerskiy, app.1724      Russia   I-Y152087
459   16   0.035   YF64085         Boris Maltsev, b.~1830      Russia   I-Y159653
433   15   0.035   YF74336                  I-FT176058
477   17   0.036   YF63627         Giannos Giannopoulos 1795-1855 approx.      Greece   I-Y153039
470   17   0.036   YF66728               Poland   I-PH908
459   17   0.037   YF64991         Anastasios Tsapas      Greece   I-Y178551
456   17   0.037   YF65580         Lipnicki Anton b.1745      Belarus   I-Y179040
454   17   0.037   YF68061               Bosnia and Herzegovina   I-Y48807
433   16   0.037   YF11967         Hryhoriy Andriyovych Kovbasyuk, b.1845 and d.1920      Ukraine   I-PH3310
430   16   0.037   YF71886               Belarus   I-Y70430
479   18   0.038   YF18877               Bulgaria   I-FT20796
390   15   0.038   YF13629         Hans Schneekloth, m. 1734      Germany   I-BY42203
365   14   0.038   YF14574         Lehmann b. 1821 Germany, Finsterwalde      Germany   I-A811
460   18   0.039   YF67153         Daniel Shevchik b. 1877 d. 1939      Ukraine   I-Y158862
460   18   0.039   YF64905               Turkey   I-A14973
439   17   0.039   YF11968         Krzysztof Krukowski, b.1764 and d.1842, Trembowla, Poland      Poland   I-BY31896
435   17   0.039   YF15331         Božo Glišić, b. 1750 and d. 1820      Serbia   I-Y135653
Добро је имати некакав преглед али ценим да ти ова листа не значи много,видим да их има ту са свих страна па и ових мојихУ32084 ,знаш и сам.Мада мој неки осјећај ми говори да ће се појавити неки СНП који ће посложити ове коју су ближи међусобно а у оквиру петнаестице а такође и ове у оквиру шеснастице..

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #169 послато: Октобар 15, 2020, 11:30:08 пре подне »
Добро је имати некакав преглед али ценим да ти ова листа не значи много,видим да их има ту са свих страна па и ових мојихУ32084 ,знаш и сам.Мада мој неки осјећај ми говори да ће се појавити неки СНП који ће посложити ове коју су ближи међусобно а у оквиру петнаестице а такође и ове у оквиру шеснастице..
Управо тако! Ово је само  један преглед који сам хтео да поделим са заинтересованим за тему, уз обавештење о завршетку анализе БАМ-ова двојице Озринића на пројекту.  Видећемо хоће ли бити неких нових увида након "ручне провере" администратора.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #170 послато: Октобар 15, 2020, 11:55:11 пре подне »
Управо тако! Ово је само  један преглед који сам хтео да поделим са заинтересованим за тему, уз обавештење о завршетку анализе БАМ-ова двојице Озринића на пројекту.  Видећемо хоће ли бити неких нових увида након "ручне провере" администратора.

Мислим да се не треба много обазирати на СТР маркере...

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #171 послато: Октобар 15, 2020, 12:09:43 поподне »
Мислим да се не треба много обазирати на СТР маркере...
:) Али, лијепо их је виђет' 

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #172 послато: Октобар 15, 2020, 05:25:46 поподне »
Очекујемо ли сад да YFull званично призна нову грану на основу оног снипа или неког другог и да процјену tmrca?

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #173 послато: Октобар 15, 2020, 06:03:38 поподне »
Очекујемо ли сад да YFull званично призна нову грану на основу оног снипа или неког другог и да процјену tmrca?
Нисам сигуран да ли ти је овај израз"признати" на мјесту али свакако би требало,ако је све по ПС, да га препознају,означе и да му дају процену старости.Можда ће га назвати другим именом али то,у принципу,не мења суштину...

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #174 послато: Октобар 15, 2020, 10:58:45 поподне »
Нисам сигуран да ли ти је овај израз"признати" на мјесту али свакако би требало,ако је све по ПС, да га препознају,означе и да му дају процену старости.Можда ће га назвати другим именом али то,у принципу,не мења суштину...

Не знам јел израз најсретнији али неко мора додијелити име тој грани, дал FTDNA; YFull ili ISSOG, ко додијељује име које ће бити међународно препознати нисам упућен :)

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #175 послато: Октобар 15, 2020, 11:05:00 поподне »
Не знам јел израз најсретнији али неко мора додијелити име тој грани, дал FTDNA; YFull ili ISSOG, ко додијељује име које ће бити међународно препознати нисам упућен :)
То ти и кажем,ево ти мој примјер,на ФТДНА су га назвали 14649а на Yfuul су 25902 а оба су на истом нивоу...Који су разлози да тако чине незнам,могу само да нагађам...

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #176 послато: Октобар 15, 2020, 11:21:50 поподне »
То ти и кажем,ево ти мој примјер,на ФТДНА су га назвали 14649а на Yfuul су 25902 а оба су на истом нивоу...Који су разлози да тако чине незнам,могу само да нагађам...

Нисам знао.Онда је то прелоше...и овако има гомилу подграна ко ће попамтити све  бројеве и слова,  а не да се људи потпуно збуњују са двије комбинације ://

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #177 послато: Октобар 15, 2020, 11:25:37 поподне »
Нисам знао.Онда је то прелоше...и овако има гомилу подграна ко ће попамтити све  бројеве и слова,  а не да се људи потпуно збуњују са двије комбинације ://
Шта да ти кажем,ни мени се не свиђа али тако је како је и остаје нам да се томе прилагодимо,како знамо и умијемо..

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #178 послато: Октобар 25, 2020, 01:23:51 пре подне »
Какво је стање? Има ли каквих носвости? Што YFull толико чека са објавом нове гране ?

Ван мреже Црна Гуја

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2533
 • I2-BY55783>BY79593
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #179 послато: Октобар 25, 2020, 02:58:23 пре подне »
Какво је стање? Има ли каквих носвости? Што YFull толико чека са објавом нове гране ?

Ту је Озринићка грана:

https://www.yfull.com/live/tree/I-BY93199/

Ван мреже Неродимац

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 627
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #180 послато: Октобар 25, 2020, 03:19:32 поподне »
Коначно, браво, честитам 😀

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #181 послато: Октобар 25, 2020, 03:55:45 поподне »
Коначно, браво, честитам 😀
Хвала! Идемо даље - ето "црног петка" ускоро, обновићемо Драшковићев БИГ 500 на БИГ 700 и надам се да ћемо ископати неки нови податак за евентуалну низводну копчу.

Узгред, видех да је наша грана додата у оквиру "класичног стабла" док је у "научном стаблу" - Драшковић још увек у I-S17250 a ja у I-PH908*. 
Претпостављам да је то због тога што је у  "класичном стаблу" рађена екстраполација СНП-ова из Драшковићевог БИГ 500 према мојим СНП-овима којих је БИГ 700 више?! Или "научно стабло" још увек није ажурирано?! И не видех њихову процену гране?! Или нисам добро гледао?   

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #182 послато: Октобар 28, 2020, 07:24:08 поподне »
Хвала! Идемо даље - ето "црног петка" ускоро, обновићемо Драшковићев БИГ 500 на БИГ 700 и надам се да ћемо ископати неки нови податак за евентуалну низводну копчу.

Значи Драшковић обнавња на "црни петак" на биг 700? Пошто претпостављам да му је тамо остао узорак требало би да резултати буду много бржи сада. Кад се он добије биг 700 јел се очекују нове гране које су по старости старије или млађе од тренутног снипа. То јест тај дио од 200 разлике који дио у геному обухвата.

Цитат
Узгред, видех да је наша грана додата у оквиру "класичног стабла" док је у "научном стаблу" - Драшковић још увек у I-S17250 a ja у I-PH908*. 
Претпостављам да је то због тога што је у  "класичном стаблу" рађена екстраполација СНП-ова из Драшковићевог БИГ 500 према мојим СНП-овима којих је БИГ 700 више?! Или "научно стабло" још увек није ажурирано?! И не видех њихову процену гране?! Или нисам добро гледао?

Ово би било добро да одоговри неко од старијих форумаша да би боље пратили Yfull стабла.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #183 послато: Новембар 03, 2020, 10:04:06 поподне »

За бољу профилацију битни су новели који су остали Драшковићу и Савићевићу, и добро је што они потичу од давно одвојених огранака. Такође, потребно би било да и Драшковић уради надоградњу на BigY700 како би се ријешио филогенетски статус СНП-ова који Драшковићу нису покривени, а колико видим има их приличан број.
Чини ми се да PH908 има значајно веће присуство на подручју Зете и Старе Црне Горе него што се у први мах претпостављало. И то код неких доста старих родова.

Наручена је надоградња за Драшковића на Big700. Чекамо резултате!

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #184 послато: Децембар 03, 2020, 12:24:41 поподне »
Наручена је надоградња за Драшковића на Big700. Чекамо резултате!

Како иде та надоградња? Зар не би требало да то иде много брже него кад се поручује први пут обзиром да узорак је остао тамо?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #185 послато: Децембар 03, 2020, 08:16:24 поподне »
Како иде та надоградња? Зар не би требало да то иде много брже него кад се поручује први пут обзиром да узорак је остао тамо?

Нема још резултата. Наручено је   4-ог новембра, пре пет недеља.  На сајту пише да је рок 4-6 недеља. У табели  стоји да је BIG Y700-завршен.
Очекујемо објаву резултата ускоро. Вероватно сутра.
 

Ван мреже Неродимац

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 627
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #186 послато: Децембар 16, 2020, 04:58:44 поподне »
Здраво друштво какво је стање са Драшковићевом надоградњом, да ли се дешава нешто по том питању?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #187 послато: Децембар 16, 2020, 05:55:32 поподне »
Здраво друштво какво је стање са Драшковићевом надоградњом, да ли се дешава нешто по том питању?
Нема ништа ново, резултата нема још увек.  Уз рубрику "Completed" нема још увек датума, а у листи одложених резултата нема никаквог обавештења о року завршетка. Прошло је месец и по дана, нешто не верујем да ће бити готово у овој години.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #188 послато: Децембар 20, 2020, 04:57:08 поподне »
И за Озриниће на Yfull-у најзад одређен TMRCA од 550 година (тачније 570 ybp).

https://www.yfull.com/tree/I-BY93199/

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #189 послато: Децембар 20, 2020, 05:05:46 поподне »
И за Озриниће на Yfull-у најзад одређен TMRCA од 550 година (тачније 570 ybp).

https://www.yfull.com/tree/I-BY93199/

Гдје пише то 570 ? Кад се прошири Драшковићев узорак претпостављам да ће смањити TMRCA? Да ли се може рећи да ће то да важи за све Озриниће који су профилисани на 23 маркера?

Интересантно је са су смањили PH908 на 1450 год до последњег претка.

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 783
 • Ја ратујем сам...
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #190 послато: Децембар 20, 2020, 06:19:37 поподне »
 Ово је једноставно нереално. Није први пут да помјерају и враћају и.т.д. https://www.yfull.com/tree/I-A5913/

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #191 послато: Децембар 20, 2020, 06:32:58 поподне »
Гдје пише то 570 ? Кад се прошири Драшковићев узорак претпостављам да ће смањити TMRCA? Да ли се може рећи да ће то да важи за све Озриниће који су профилисани на 23 маркера?

Интересантно је са су смањили PH908 на 1450 год до последњег претка.

Одеш на info. Тамо се види цео прорачун.Што се тиче тумбања TMRCA, он би требао да се стабилизује кад коначно изврше ажурирање. Јер не може PH908 имати мањи TMRCA за 200 година, од ниже гране FT14506. А тренутно је таква ситуација на стаблу.

Драшковићева надоградња не може да смањи TMRCA.

На истом нивоу су чак 7 СНП-а, па постоји могућност да има Озринића који су на неки од ових негативни.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #192 послато: Децембар 20, 2020, 07:26:07 поподне »
Одеш на info. Тамо се види цео прорачун.Што се тиче тумбања TMRCA, он би требао да се стабилизује кад коначно изврше ажурирање. Јер не може PH908 имати мањи TMRCA за 200 година, од ниже гране FT14506. А тренутно је таква ситуација на стаблу.

Драшковићева надоградња не може да смањи TMRCA.

На истом нивоу су чак 7 СНП-а, па постоји могућност да има Озринића који су на неки од ових негативни.

Нађох ово 570 год. Нису ми још неке јасне ставри око ових СНП-ова али да не разводњавам на овоме мјесту тему.

Занима ме хипотетички, да трећи Озринић уради биг исплион шта би се добило од нових сазнања?

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #193 послато: Децембар 20, 2020, 07:28:50 поподне »
Нађох ово 570 год. Нису ми још неке јасне ставри око ових СНП-ова али да не разводњавам на овоме мјесту тему.

Занима ме хипотетички, да трећи Озринић уради биг исплион шта би се добило од нових сазнања?

Мислим свакако је боље да што више људи одради, али који је следећи неки битни корак?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #194 послато: Децембар 21, 2020, 11:34:18 пре подне »
Мислим свакако је боље да што више људи одради, али који је следећи неки битни корак?

Свакако да је следећи битни корак да добијемо резултате Драшковићеве надградње -  можда тамо, неочекивано,  исплива нека нова веза.
 Ако не - мораћемо да се стрпимо док се не појави неки нови резултат (неки трећи резултат из рода, или нека нова надградња, панел, СНП...).
 Математички гледано - нас двојица смо близу половини интервала садашњег TMRCA за PH908 (570/1450) -тако да би  сваки нови резултат неког "Озринића" (а да нам није "близак рођак") - дао нову информацију о грани и везама са другим огранцима.         
 

Ван мреже Неродимац

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 627
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #195 послато: Децембар 21, 2020, 11:42:51 пре подне »
Свакако да је следећи битни корак да добијемо резултате Драшковићеве надградње -  можда тамо, неочекивано,  исплива нека нова веза.
 Ако не - мораћемо да се стрпимо док се не појави неки нови резултат (неки трећи резултат из рода, или нека нова надградња, панел, СНП...).
 Математички гледано - нас двојица смо близу половини интервала садашњег TMRCA за PH908 (570/1450) -тако да би  сваки нови резултат неког "Озринића" (а да нам није "близак рођак") - дао нову информацију о грани и везама са другим огранцима.         
 

Можда ја будем тај. Видећемо шта ће Данте да каже.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #196 послато: Децембар 21, 2020, 11:59:19 пре подне »
Можда ја будем тај. Видећемо шта ће Данте да каже.
:) Добродошао у клуб (не онај из песме Вучковић Северине..)!
Имаш ли неки наговештај? Предање? Преслава? Пантелејевдан или Илиндан?
 

Ван мреже Неродимац

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 627
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #197 послато: Децембар 21, 2020, 12:29:26 поподне »
:) Добродошао у клуб (не онај из песме Вучковић Северине..)!
Имаш ли неки наговештај? Предање? Преслава? Пантелејевдан или Илиндан?
 

Имам само осећај 😀😀😀

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #198 послато: Децембар 21, 2020, 12:40:50 поподне »
Свакако да је следећи битни корак да добијемо резултате Драшковићеве надградње -  можда тамо, неочекивано,  исплива нека нова веза.
 Ако не - мораћемо да се стрпимо док се не појави неки нови резултат (неки трећи резултат из рода, или нека нова надградња, панел, СНП...).
 Математички гледано - нас двојица смо близу половини интервала садашњег TMRCA за PH908 (570/1450) -тако да би  сваки нови резултат неког "Озринића" (а да нам није "близак рођак") - дао нову информацију о грани и везама са другим огранцима.         
 

Не разумијем како може у Драшковићевој надоградњи нове веза са ванозринићким гранама а да већ није код тебе пронађена обзиром да си ти први одрадио бигипсилон, обзиром да дијелити неки најмлађи заједнички снип :)

Па питах за ближе рођаке ( ако мислимо на гентички већ профиласне) нема сврхе њих тестирати осим ако сами неће да потврде резултате послије 23 маркера, и евентуално да се тражи снип за Драгојевиће, Гардашевиће, Цаушвиће итд или се ипак може још нешто отркити?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #199 послато: Децембар 21, 2020, 01:30:12 поподне »
Не разумијем како може у Драшковићевој надоградњи нове веза са ванозринићким гранама а да већ није код тебе пронађена обзиром да си ти први одрадио бигипсилон, обзиром да дијелити неки најмлађи заједнички снип :)

Па питах за ближе рођаке ( ако мислимо на гентички већ профиласне) нема сврхе њих тестирати осим ако сами неће да потврде резултате послије 23 маркера, и евентуално да се тражи снип за Драгојевиће, Гардашевиће, Цаушвиће итд или се ипак може још нешто отркити?

Ја написах - ако, неочекивано, искочи нешто ново...Рачунам, реч је о случајним процесима, могућ је и  "комедијант случај".  :)

 Претпостављам да би више значило да се открије неко ко је  "неочекивани" тј , старији  Озринић него неко из  осведочених профилисаних родова Озринића које наводиш, а  који су свакако блиски Драшковићу.    Из процене за  најближег заједничког претка за мене и Драшковића - следи да се раздвајање десило за време Црнојевића, у другој половини 15-ог века,  то јест у време пада Босне, Херцеговине и Зете под турску власт. То јесу биле године великих тумбања и сеоба, па се може претпоставити да ће се појавити још неко ко је испао из  матице на некој кривини.

Такође,  било би добро и да сазнамо што пре  када је живео најближи заједнички предак Ераковића и Килибарди, с обзиром на  заједничко предање и генетску блискост.   За сада имамо само једног Килибарду у бази  са којим имам 2/23 разлике.Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #200 послато: Децембар 23, 2020, 11:34:30 поподне »
Број домаћинстава по племенима Катунске нахије кроз векове (према књизи Милуна Штурановића "Озринићи крај Никшића", 2000 г.)
Показује бржи пораст Озринића у односу на остала племена у последњих 500 година.

Племена        1523г.     1570г.    1614г.   1839г.

Озринићи        18           33           60       355 дом.
Бјелице           21           65           70       178
Цуце               45          114         175       308
Пјешивци      148          163         227       457

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #201 послато: Децембар 25, 2020, 06:20:47 поподне »
Добих данас имејл од YFull-a:

The manual verification of STR markers (YF78417) has been successfully completed and posted on the "STR results" page. Sorry for the delay. Thank you for your patience and understanding. We are constantly improving our software to ensure the best quality analysis.
https://www.yfull.com/str/

Total STR markers checked: 118

DYS458, DYS449, DYS464, YCAII, DYS570, CDY, DYS413, DYS710, DYS540, DYS636, DYS452, DYS445, DYS593, DYS650, DYS532, DYS715, DYS497, DYS510, DYF371, DYF380, DYF383, DYF385, DYF386, DYF393, DYF394, DYF399, DYF400, DYF403, DYF404, DYF405, DYF410, DYS453, DYS469, DYS471, DYS475, DYS484, DYS488, DYS491, DYS506, DYS516, DYS518, DYS521, DYS526A, DYS526B, DYS527, DYS528, DYS548, DYS559, DYS592, DYS609, DYS611, DYS612, DYS614, DYS618, DYS619, DYS621, DYS631, DYS655, DYS664, DYS687, DYS688, DYS694, DYS707, DYS709, DYS711, DYS718, DYS719, DYS725, DYR1, DYR5, DYR6, DYR18, DYR19, DYR30, DYR33, DYR35, DYR41, DYR45, DYR55, DYR57, DYR58, DYR63, DYR67, DYR68, DYR71, DYR85, DYR87, DYR88, DYR100, DYR102, DYR108, DYR112, DYR119, DYR124, DYR125, DYR126, DYR128, DYR130, DYR131, DYR132, DYR138, DYR152, DYR156, DYR159, DYR161, DYR171, DYR211, DYR217, DYR250, DYR254, DYR259, DYR315, DYR323, DYR701, DYR713, DYR720, DYR731, DYR798
YFull Team

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #202 послато: Децембар 25, 2020, 06:23:49 поподне »
Добих данас имејл од YFull-a:

The manual verification of STR markers (YF78417) has been successfully completed and posted on the "STR results" page. Sorry for the delay. Thank you for your patience and understanding. We are constantly improving our software to ensure the best quality analysis.
https://www.yfull.com/str/

Total STR markers checked: 118

DYS458, DYS449, DYS464, YCAII, DYS570, CDY, DYS413, DYS710, DYS540, DYS636, DYS452, DYS445, DYS593, DYS650, DYS532, DYS715, DYS497, DYS510, DYF371, DYF380, DYF383, DYF385, DYF386, DYF393, DYF394, DYF399, DYF400, DYF403, DYF404, DYF405, DYF410, DYS453, DYS469, DYS471, DYS475, DYS484, DYS488, DYS491, DYS506, DYS516, DYS518, DYS521, DYS526A, DYS526B, DYS527, DYS528, DYS548, DYS559, DYS592, DYS609, DYS611, DYS612, DYS614, DYS618, DYS619, DYS621, DYS631, DYS655, DYS664, DYS687, DYS688, DYS694, DYS707, DYS709, DYS711, DYS718, DYS719, DYS725, DYR1, DYR5, DYR6, DYR18, DYR19, DYR30, DYR33, DYR35, DYR41, DYR45, DYR55, DYR57, DYR58, DYR63, DYR67, DYR68, DYR71, DYR85, DYR87, DYR88, DYR100, DYR102, DYR108, DYR112, DYR119, DYR124, DYR125, DYR126, DYR128, DYR130, DYR131, DYR132, DYR138, DYR152, DYR156, DYR159, DYR161, DYR171, DYR211, DYR217, DYR250, DYR254, DYR259, DYR315, DYR323, DYR701, DYR713, DYR720, DYR731, DYR798
YFull Team

Шта ово значи ? Има ли овдје шта ново?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #203 послато: Децембар 25, 2020, 06:59:28 поподне »
Шта ово значи ? Има ли овдје шта ново?
Ово би , у принципу, значило  само унутрашњу "ручну" процедуру потврде лабораторијских СТР налаза (раније одређених неким лаб. софтвером).  Сада би требало упоредити нове и старе STR  резултате. Али, вероватно би овде  стајала напомена о евентуалним променама, да их је било.   Бар ја то тако разумем.   

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #204 послато: Јануар 03, 2021, 11:02:16 поподне »
Ево по ажурираној верзији YFULL тмрца је 615 година.
Има ли шта ново од Драшковићеве надоградње?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #205 послато: Јануар 04, 2021, 01:39:52 поподне »
Ево по ажурираној верзији YFULL тмрца је 615 година.
Има ли шта ново од Драшковићеве надоградње?
Нема још резултата. Данас је тачно два месеца тј девет недеља од наруџбине надоградње. То је још увек у неком планираном року (6-10 недеља). Надам се  ће резултати   бити готови  у наредне две недеље.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #206 послато: Јануар 04, 2021, 03:02:24 поподне »
Иначе, имам питање. Ако би се  трећа особа тестирала у оквиру Биг ипслиона да ли би се сугурно формирала нова подграна, нпр. или са Драшковићем или са Небом, или се технички може десити да остане на истом нивоу СНПа. :)

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #207 послато: Јануар 20, 2021, 03:29:09 поподне »
Коначно су стигли резултати надоградње BigY700 За Драшковића.

У односу на претходно стање, Драшковић је позитиван на још три новела Савићевића. (посматрам само стање на FTDNA)

10838104   C>T
3789840   G>T
9187703   C>T

Неке од ове три позиција нису поуздане, и питање је шта ће на крају додати YFull и FTDNA.

Не мијења се пуно стање, то је неких 500-600 година до заједничког претка. Озринићима треба још један, трећи BiGY, и то родословно што удаљенији и од Савићевића и од Драшковића. Онда треба утврдити коначан број заједничких СНП-ова испод нивоa PH908.

Додуше, већ сада Савићевић може на својих 5-6 новела тестрирати Велестовце, а Драшковић на својих 2 новела (има још 2 у непоузданим регионима) тестирати Озриниће Драгојевиће.

За Озриниће укупно гледано најзначајније би било кад би се на великом броју заједничких СНП-ова које дијеле испод PH908 појавило још неколико нивоа.Ван мреже Неродимац

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 627
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #208 послато: Јануар 20, 2021, 05:02:10 поподне »
I2a-Y3120>PH908:

Вучковић, Лучиндан, Медвеђа, Трстеник

Петровић, Ђурђевдан, Демировац, Козарска Дубица

Лукић, Јовањдан, Горње Неродимље, Урошевац

Радовић, Лучиндан, Прекопуце, Прокупље

Обрадовић, Ђурђиц, Кијевчиће, Лепосавић

Наручили код Дантеа и чекамо резултате, можда је неко од ових тај трећи 😀😀😀

Ван мреже Владимир Бојановић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1390
 • I2>PH908>Y52621>FT190799 Лимски (Тарски) Никшић
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #209 послато: Јануар 20, 2021, 05:06:07 поподне »
Вучковић је Никшић, Радовић би требао да је Тарски Никшић, за остале не знам.  :)

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #210 послато: Јануар 20, 2021, 05:10:38 поподне »
Коначно су стигли резултати надоградње BigY700 За Драшковића.

У односу на претходно стање, Драшковић је позитиван на још три новела Савићевића. (посматрам само стање на FTDNA)

10838104   C>T
3789840   G>T
9187703   C>T

Неке од ове три позиција нису поуздане...

Први је неименован, па могуће да је и непоуздан. Друге две позиције и промене су именоване као:

FT381888
FT382557

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #211 послато: Јануар 20, 2021, 11:27:43 поподне »
Коначно су стигли резултати надоградње BigY700 За Драшковића.

У односу на претходно стање, Драшковић је позитиван на још три новела Савићевића. (посматрам само стање на FTDNA)

10838104   C>T
3789840   G>T
9187703   C>T

Неке од ове три позиција нису поуздане, и питање је шта ће на крају додати YFull и FTDNA.

Не мијења се пуно стање, то је неких 500-600 година до заједничког претка. Озринићима треба још један, трећи BiGY, и то родословно што удаљенији и од Савићевића и од Драшковића. Онда треба утврдити коначан број заједничких СНП-ова испод нивоa PH908.

Додуше, већ сада Савићевић може на својих 5-6 новела тестрирати Велестовце, а Драшковић на својих 2 новела (има још 2 у непоузданим регионима) тестирати Озриниће Драгојевиће.

За Озриниће укупно гледано најзначајније би било кад би се на великом броју заједничких СНП-ова које дијеле испод PH908 појавило још неколико нивоа.
Хвала на коментару, драјверу.
Дочекасмо и овај резултат, за сада ништа спектакуларно, али  биће ваљда неке користи од овога кад се појаве и други резултати обе гране.


Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #212 послато: Јануар 25, 2021, 11:37:16 поподне »
Јесу ли убачени резултати Драшковићеве надоградње на YFull? Јел ово остало исто 615 год? По чему се може видјети?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #213 послато: Јануар 26, 2021, 10:13:15 пре подне »
Јесу ли убачени резултати Драшковићеве надоградње на YFull? Јел ово остало исто 615 год? По чему се може видјети?
Бокезу, нису још увек. Биће убачени у наредних пар дана. Што се тиче удаљености ових  615 година - остало је, тј појавило се након Драшковићевог резултата. Ранија процена је била на 550 год.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #214 послато: Јануар 30, 2021, 01:12:48 пре подне »

На истом нивоу су чак 7 СНП-а, па постоји могућност да има Озринића који су на неки од ових негативни.

Шта значи појам кад су на истом нивоу? Сви СНП-ови између двије откривене гране?
Ако би неки Озринић био негативан на неки од ових СНП-ова значи ли да би формирао старију грану од ове новооткривене?
Не може да се утвдри веза неког СНП са СТР маркерима на основу којег је успјешно извден кластер неког рода као DYS448=18 и још два три маркера на основу којег су Озринићи профилисани?
Још једно питање, ТМРЦА се рачуна на основу броја приватних новела ? И како може бити број приватних новела бити нпр. 5.45 зар не би требао да буде цијели број?

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #215 послато: Јануар 30, 2021, 09:07:11 пре подне »
Шта значи појам кад су на истом нивоу? Сви СНП-ови између двије откривене гране?
Ако би неки Озринић био негативан на неки од ових СНП-ова значи ли да би формирао старију грану од ове новооткривене?
Не може да се утвдри веза неког СНП са СТР маркерима на основу којег је успјешно извден кластер неког рода као DYS448=18 и још два три маркера на основу којег су Озринићи профилисани?
Још једно питање, ТМРЦА се рачуна на основу броја приватних новела ? И како може бити број приватних новела бити нпр. 5.45 зар не би требао да буде цијели број?

Одговор је на сва питања да.

Није цели број, јер је таква формула, која осим броја новела урачунава и покривеност. Формула гласи: број новела/покривеност*8467165, када се добоје нови број СНП-а, онда се тај број множи са 144,41+60.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #216 послато: Јануар 30, 2021, 07:16:44 поподне »
Одговор је на сва питања да.

Није цели број, јер је таква формула, која осим броја новела урачунава и покривеност. Формула гласи: број новела/покривеност*8467165, када се добоје нови број СНП-а, онда се тај број множи са 144,41+60.

Разумијем ово да приликом корекције није цијели број због формуле, али поред Савићевића пише да је основни број СНП-ова 5.45. Па ме само интересује како то може бити јер колико скапирах СНП је кад се база промјени а количини тих промјена би онда да буде цијели број??

Да сумирам претходна питања било који трећи биг ипслион који се следећи тестира ће формирати нову грану, било старију било млађу од ове тренутно дефинисане?

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5493
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #217 послато: Јануар 30, 2021, 07:27:37 поподне »
Разумијем ово да приликом корекције није цијели број због формуле, али поред Савићевића пише да је основни број СНП-ова 5.45. Па ме само интересује како то може бити јер колико скапирах СНП је кад се база промјени а количини тих промјена би онда да буде цијели број??

Да сумирам претходна питања било који трећи биг ипслион који се следећи тестира ће формирати нову грану, било старију било млађу од ове тренутно дефинисане?

Цели број се не јавља и када је неки СНП код једног тестираног његовим тестом покривен, а код другог није.

Трећи тестирани може и да буде исти као и ова двојица, односно да буде позитиван на све тренутне СНП-ове на које су обојица позитивни, а негативан на њихове новеле. Зато треба познавати родослов, па тестирати ближе или даље него што су Ераковићи и Драшковићи. То је код Озринића свакако могуће наћи.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #218 послато: Фебруар 14, 2021, 11:22:57 поподне »
Читам извод из књиге Филипа Сарића " О Бањанима" који, за разлику од других предања,  потврђује хаплогрупу Велестоваца у Бањанима тј. да су  Ераковићи, Килибарде и Сарићи из "племена Озрова".  Нисам успео да је нађем на интернету - претпостављам да је штампана пре двадесетак година. Има ли неко од форумаша ову књигу?
 
"Ераковићи су се доселили у Бањане око 1740 године. Доселили су се из Велестова. Са њима су дошли Килибарде и Сарићи. И данас их Бањани називају Велестовцима. Понеко доказује да су Ераковићи сродни Петровићима. То би значило да су као и Петровићи поријеклом из Босне. Међутим, већина сматра да су Ераковићи из Црне Горе. Поменута три племена су од племена Озрова. Славили су крсну славу Аранђеловдан. То потврђује и Његош у Горском вијенцу кад каже за Озровиће: " ...и гоњаху пуње Аранђелу".
Доселила су се четири Ераковића: Живко, Туро, Станоје и Марко. Од Живка су Живковићи, от Тура - Туровићи, од Марка су Марковићи...
Податке дали  Перо М. Ераковић и Ђорђије Г. Ераковић"


Пошто је први део предања тачан - у погледу хаплогрупе-могло би се претпоставити  и да је  податак о времену  досељавања у Бањане (1740 г.) вероватнији од  периода 1760-1780 г.  који се наводе у другим предањима (на пример Новак Килибарда).   


Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #219 послато: Фебруар 14, 2021, 11:30:21 поподне »
Коначно су стигли резултати надоградње BigY700 За Драшковића.

У односу на претходно стање, Драшковић је позитиван на још три новела Савићевића. (посматрам само стање на FTDNA)

10838104   C>T
3789840   G>T
9187703   C>T

Неке од ове три позиција нису поуздане, и питање је шта ће на крају додати YFull и FTDNA.

Не мијења се пуно стање, то је неких 500-600 година до заједничког претка. Озринићима треба још један, трећи BiGY, и то родословно што удаљенији и од Савићевића и од Драшковића. Онда треба утврдити коначан број заједничких СНП-ова испод нивоa PH908.

Додуше, већ сада Савићевић може на својих 5-6 новела тестрирати Велестовце, а Драшковић на својих 2 новела (има још 2 у непоузданим регионима) тестирати Озриниће Драгојевиће.

За Озриниће укупно гледано најзначајније би било кад би се на великом броју заједничких СНП-ова које дијеле испод PH908 појавило још неколико нивоа.

Драшковићев обновљени Bam bigy700 фајл послат је на YFULL. ID: YF81245.   Чекамо резултате.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #220 послато: Фебруар 15, 2021, 09:47:47 пре подне »
Sad udjoh na Yfull i vidjeh da su odjednom povecali broj Snipova Nebu na 6.04 i samim tim tmrca na 659 godina. Kako to odjednom?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #221 послато: Фебруар 15, 2021, 11:01:40 пре подне »
Сад видех обновљену листу "рођака" на YFULL-у:


STR matches           Print

    Close matches (16)
    Distant matches (281)


Compared STRs    Differences    Distance    ID       PM    Most distant ancestor       Country of origin    Terminal Hg
483    18    0.037    YF78418          Draskovic   Montenegro    I-BY93199
398    15    0.038    YF12844          Rozovo, Bulgaria       Bulgaria    I-Y32084
523    23    0.044    YF68685          Kurt-beg | Grnice-Gornji Vakuf-Bosna | 19c | ☪️Bosniak⚜️       Bosnia and Herzegovina    I-FT14506
386    17    0.044    YF14574          Lehmann b. 1821 Germany, Finsterwalde       Germany    I-A811
421    19    0.045    YF13629          Hans Schneekloth, m. 1734       Germany    I-BY42203
374    17    0.045    YF14628                Bosnia and Herzegovina    I-S17250
507    24    0.047    YF78834          Giannos Giannopoulos 1795-1855 approx.       Greece    I-BY161850
361    17    0.047    YF14869          Georgious b.1735 cca.       Croatia    I-A5913
359    17    0.047    YF12838                Bulgaria    I-A13912
516    25    0.048    YF64991          Anastasios Tsapas       Greece    I-Y178551
478    23    0.048    YF15777          Andreas Skordilis(Koumoulis) born around 1680 on Kythira, Greece       Greece    I-BY184129
494    24    0.049    YF65580          Lipnicki Anton b.1745       Belarus    I-Y179040
470    23    0.049    YF11967          Hryhoriy Andriyovych Kovbasyuk, b.1845 and d.1920       Ukraine    I-PH3310
370    18    0.049    YF62602          Ioannis Xanthopoulos 19th c.       Greece    I-Y64438
481    24    0.05    YF11968          Krzysztof Krukowski, b.1764 and d.1842, Trembowla, Poland       Poland    I-BY31896
464    23    0.05    YF74336                Poland    I-FT176058

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #222 послато: Фебруар 17, 2021, 07:31:56 поподне »
Да ли имамо податке о "Брешковцима" из Богмиловића, који би, по предању могли бити рођаци са Ераковићима и Килибардама из Велестова, према предању које наводи Светозар Томић о Ераковићима у својој књизи "Бањани" ?

Светозар Томић (Бањани, 1949):

"...Ераковићи су у Бањанима пореклом из Велестова, са Чева а старином су са Његуша. Предање гласи: неки Ерак дигне се са Његуша и отсели се у Велестово. Насели се у Брешков До. По овоме Ераку прозвали се Ераковићи. Они, иако су са Његуша, нису род оним Ераковићима (Петровићима) који су старином, како веле, испод Његоша. Од Ерака у Брешковом Долу народи се читаво село и отешња, те онда једни отселе у Брда – Бјелопавлиће – у село Бегмиловиће, а други у Бањане и ови се настане у село Тупан." ...

Иван Вукићевић пише:
"Богмиловићи се простиру од Зете код ушћа потока Смрдана па на југозапад до венца планине Лупоглава, поглавито до његове велике главице, „Кома од Лупоглава”. Главно су насеље „село” Богмиловићи у неколико долова и долаца у близини цркве, са 32 „дима”. На северозападу од њих има још само 4 куће у Рудиницама, таласастој заравни испод Борове Стране.
Браства су овога предела: Милуновићи (3 куће) и „Брешковци“, једно браство које се старином тако звало, а сад се дели на мања браства, која ее зову само својим ужим презименима: Бошковићи (21 кућа), Перовићи (6 кућа), Аџићи (1 кућа) и Мијушковићи (5 кућа)".


Не видех ниједно од  наведених презимена у табели  Озринића.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #223 послато: Фебруар 17, 2021, 08:35:49 поподне »
Да ли имамо податке о "Брешковцима" из Богмиловића, који би, по предању могли бити рођаци са Ераковићима и Килибардама из Велестова, према предању које наводи Светозар Томић о Ераковићима у својој књизи "Бањани" ?

Светозар Томић (Бањани, 1949):

"...Ераковићи су у Бањанима пореклом из Велестова, са Чева а старином су са Његуша. Предање гласи: неки Ерак дигне се са Његуша и отсели се у Велестово. Насели се у Брешков До. По овоме Ераку прозвали се Ераковићи. Они, иако су са Његуша, нису род оним Ераковићима (Петровићима) који су старином, како веле, испод Његоша. Од Ерака у Брешковом Долу народи се читаво село и отешња, те онда једни отселе у Брда – Бјелопавлиће – у село Бегмиловиће, а други у Бањане и ови се настане у село Тупан." ...

Иван Вукићевић пише:
"Богмиловићи се простиру од Зете код ушћа потока Смрдана па на југозапад до венца планине Лупоглава, поглавито до његове велике главице, „Кома од Лупоглава”. Главно су насеље „село” Богмиловићи у неколико долова и долаца у близини цркве, са 32 „дима”. На северозападу од њих има још само 4 куће у Рудиницама, таласастој заравни испод Борове Стране.
Браства су овога предела: Милуновићи (3 куће) и „Брешковци“, једно браство које се старином тако звало, а сад се дели на мања браства, која ее зову само својим ужим презименима: Бошковићи (21 кућа), Перовићи (6 кућа), Аџићи (1 кућа) и Мијушковићи (5 кућа)".


Не видех ниједно од  наведених презимена у табели  Озринића.

У ствари- у табели је Милуновић, и то из Богмиловића.

104177 Милуновић  Мала Госпојина  Зета  Богмиловићи/Никшић I2 > I-PH908.Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #224 послато: Фебруар 24, 2021, 11:56:44 поподне »
Резултати Драшковићевог обновљеног  BAM BIGY700 објављени су   на YFULL-u. Нови ID: YF81245

Ван мреже Ojler

 • Члан Управног одбора
 • Бели орао
 • *
 • Поруке: 5336
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #225 послато: Фебруар 25, 2021, 07:26:47 поподне »
Да ли је неком познато коју славу славе Шљукићи са Бршна, од којих је била једна кућа насељена у Озринићима?

Знам да Шљуке и Шљукићи који живе у пљеваљском крају славе Ђурђевдан, али не знам да ли је исти случај и са овима са Бршна и да ли се ради о истом братству, пошто се за њих помињу различита предања. Пљеваљске Шљуке и Шљукићи су наводно старином из Риђана, а за Шљуке са Бршна се наводи да су се ту доселили негде из старе Црне Горе.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #226 послато: Април 11, 2021, 11:52:16 поподне »
   На YFUll објављени резултати од Драшковића још крајем фебруара. Данас је средина Априла и они још нису направили нови ТМРЦА. Зна ли се у чему је проблем?

Ван мреже Ojler

 • Члан Управног одбора
 • Бели орао
 • *
 • Поруке: 5336
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #227 послато: Април 12, 2021, 01:19:53 пре подне »
   На YFUll објављени резултати од Драшковића још крајем фебруара. Данас је средина Априла и они још нису направили нови ТМРЦА. Зна ли се у чему је проблем?

Имају неки "распад" алгоритма и раде на поправкама. Најавили су нову верзију стабла за две недеље.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #228 послато: Април 30, 2021, 05:19:27 поподне »
   На YFUll објављени резултати од Драшковића још крајем фебруара. Данас је средина Априла и они још нису направили нови ТМРЦА. Зна ли се у чему је проблем?

Вратили су нам TMRCA  са 650  на 550 ybp у новој верзији стабла, тј.  у време пада Босне, Херцеговине и Црне Горе под османску власт.


I-BY93199/ Y219913/FT383924 * FT382557 * BY148040+12 SNPsformed 1700 ybp, TMRCA 550 ybp info

    id:YF81245MNE [ME-12]inew
    id:YF78417SRB [RS-26]srp

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #229 послато: Јун 27, 2021, 12:28:56 поподне »
Одгледах овај видео  на Јутјубу:

Чево Равно - Гнијездо Јуначко
22.766 приказаПремијера: 09.04.2021.

У коментарима,  корисник Pleme Ozrinića, пише, врло уверено (??!),  следеће:
Цитат
Pleme Ozrinića
2 months ago
 @Bojan   Ozrinići su u Crnu Goru došli 1325 god iz Hercegovine iz jednog mesta koje se zove Ulog. Između Kalinovika i Nevesinja.

Ово је одговор извесном Бојану. Претпостављам да се  ради о Бојану са нашег форума, пошто је у коментару испод видеа написао да су  Озринићи I2-PH908>BY93199.   Сетих се да имамо  и оног једног тестираног (са нејавним резултатом из Невесиња), који нам је близак. Потражих информацију о Улогу на интернету. Ево што нађох:

https://katera.news/lat/ulog-na-neretvi

Цитат
Ulog kroz istoriju

U srednjem vijeku Ulog je bio centar župe Viševa, koja je obuhvatala područje gornjeg toka rijeke Neretve čiji se izvorišni dio zvao Viševa (oblast današnjeg Borča), pa su i njeni stanovnici od vremena župana Mihajla Viševića (912-926.) bili, u stvari, Viševljani, pleme srpskog etnosa.

Za vrijeme vladavine srpskog vladara velikog župana Stefana Nemanje (1169-1196.) Ulog je, kao i čitava Humska oblast, ušao u sastav srpske feudalne države....
Zahumska episkopija se na sjever protezala sve do iza grada Oblja u župi Zagorje. Tako je ostalo sve do današnjih dana: selo Obalj predstavlja sjevernu granicu zahumsko-hercegovačke eparhije.

U 13. i 14. vijeku Ulog, Nevesinje i Zagorje bili su čas pod vlašću srpskog carstva, čas pod vlašću bosanske države, a ponekad su bili i u prostranoj zajednici koja je bila gotovo samostalna.

Сад, што би рекао Т. Живковић - да бисте били византијски  патрициј и прокознул  морали сте отићи у Цариград и легитимисати се (а ваљда су у то време патрицији знали за своју релативно кратку генеалогију) тј   изјавити да  род Вишевића (Вишевљани?!) у Захумљу води порекло од Словена са Висле.

"Племе патриција и проконзула Михаила, сина Вишешетиног (Βουσεβούτζη), архонта Захумљана, потиче од некрштених становника, који живе на реци Висли (Βίσλα)...)". (Константин Порфирогенит (912-959))

"[5] Постоје претпоставке да помињање Висле само даје прецизнију одредницу порекла Захумских Срба, а да Вишевићи заправо представљају бочну линију Властимировића од кнеза Вишеслава)".

Имамо и копчу са (славом?) Озринића (Вишевљана?!): Св. Михаило 

Цитат
Напомене
 Ђорђе Јанковић је писао да је Стону постојала у 10. веку епископска и престона црква за Захумље, а за неке камене украсе из познате “црквице краља Михаила” писао је “Тешко је ближе датовати ове рељефе, али неке плоче делују као 10. столеће, а неки комади могу бити старији.”[1] Такво писање Ђ. Јанковића отворило је могућност да је Црква Светог Михаила у Стону настала у 10. веку, а не у 11. веку. У једном чланку објављеном 2016. године Ивана Томас је писала да време изградње владарске капеле Св. Михаила вероватно треба повезати са првим важним захумским владарем у Стону Михаилом Вишевићем, када је Стон био управно и црквено средиште његове државе.[2] После, 2018. године Александар Узелац у другом чланку је поновио мишљење да је мала Црква Светог Михаила у Стону задужбина Михаила Захумског из 10. века, а не Михаила Зетског из 11. века. То мишљење су прихватили још неки историчари, као Логос, и отворили питање: Да ли је у њој портрет краља Михаила Зетског, или краља Михаила Захумског?[3]

Само се питам, у светлу наведних података (од којих неки могу бити тачни, а неки не) - да ли неко зна нешто више о могућој (?!) копчи Озринића са Улогом, односно са Вишевљанима (Захумљанима)? Колико се сећам, до сада се, углавном,  FT14506 повезивао са Захумљанима. 


« Последња измена: Јун 27, 2021, 12:42:04 поподне Небо_Сав »

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #230 послато: Јун 27, 2021, 12:30:29 поподне »
« Последња измена: Јун 27, 2021, 12:33:38 поподне Небо_Сав »

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #231 послато: Јун 28, 2021, 04:39:43 поподне »
Ово је инфо од Петра Ашкрабе Загорског. Не бих засад ово узимао за озбиљно. Било би добро нека се јави још неко са мишљењем о овој хипотези да се то мало теорестки разради.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #232 послато: Јун 28, 2021, 07:26:20 поподне »
Ово је инфо од Петра Ашкрабе Загорског. Не бих засад ово узимао за озбиљно. Било би добро нека се јави још неко са мишљењем о овој хипотези да се то мало теорестки разради.

Хвала, Бокезу.
Да, проверио сам у међувремену,  податак о наводном исељењу из Улога 1325 г. је од Петра Ашкрабе, а подаци из чланка "Улог на Неретви" су, како пише у заглављу  аутор Владан Говедарица, написани на основу података из књиге "Марине у Херцеговини" аутора Милоша Окуке и Новака Лакете. 

А што се тиче теоретске разраде, видех да је и то већ  подробно разрађено )), само ја то нисам био будно пратио:

 https://patriot.name/srpski-rodoslovi-stari-dva-i-po-milenijuma/

НЕМАЊИЋИ, ЦРНОЈЕВИЋИ, ПЕТРОВИЋИ, ОБРЕНОВИЋИ, РОД СУ ОЗРИНИЋА, ЛИНИЈА ИВАНОВИЋА КОЈИ СЛАВЕ АРАНЂЕЛОВДАН. – У СВИМ МОЈИМ КЊИГАМА, ОБРАЂУЈУЋИ СРПСКА ПРЕЗИМЕНА ПИШЕ НАСТАНАК ПРЕЗИМЕНА, ЊЕГОВО ПОСТОЈАЊЕ, КАКО СУ СЕ ПРЕЗИВАЛИ ПРЕ, КОЛИКО СУ СЕ РАЗГРАНАЛИ, И ГДЕ СУ СЕ ОДСЕЛИЛИ.


КОНЕЦ. THE END.
Недостају само Властимировићи..., али ко зна, беше то давно, можда су и они наши  )) Мало ли је ово  ?!))


Узгред, данас сам погледао податке за Калиновик и жупу Вишева: нађох на интернету (који све зна) да се насеље Калиновик  1180 г. појављује под називом Кучево (?!).
https://took.ba/about/
(Туристичка организација општине Калиновик):

"Kao centar Župe Zagorje, 1180. godine, prvi put se pojavljuje srednjovjekovno naselje Kučevo.  Pretpostavlja se da je mjesto kasnije promijenilo naziv u Kalinovik po cvijeću Kaline, kojeg u ovom životopisnom planinskom mjestu, ugniježdenom između Zelengore, Lelije i Treskavice bilo u izobilju".
 

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #233 послато: Јун 28, 2021, 11:05:46 поподне »
Ово је инфо од Петра Ашкрабе Загорског. Не бих засад ово узимао за озбиљно. Било би добро нека се јави још неко са мишљењем о овој хипотези да се то мало теорестки разради.

У сваком случају, оставимо ли по страни спорне  интерпретације око ових силних династија, Петар Ашкраба је управо из овог краја -из околине Калиновика (старог Кучева) - и  шта ако  је овај податак  о исељењу из Кучева (тј. Калиновика, тј Улога) тачан?!   Онда би овај низ претпоставки   које сам набацао   добио неко значење.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #234 послато: Јун 28, 2021, 11:47:05 поподне »
Читам разна предања о Озринићима и покушавам да нађем неку везу.
Ово ми је привукло пажњу јер, можда,  повезује Стијеповиће (из Рисна), Озровиће и Санковиће (а Санковићи су били владари Хумске земље у 14 веку, из Невесиња).

Властелин Стијепо Озроевик налазио се у пратњи војводе Радича Санковића,
1399. године, када је овај писао даровницу Дубровчанима, уступајући им Лисац.
Стјепко Озринић се помиње 1391 – 1399. године.


Цитат
Помен имена Озринића и Чева
у разним документима (из књиге "Озринићи" Жељка Остојића)

 Неки властелин Озроје се помиње у даровници манастиру Дечани 1330.
године, када је поклонио неко имање манастиру.

 У которским документима из 1326. године помиње се Кочова (Cocova).
Грубоје, син Дедославов (Gruboye filius Dedoslavi de Cocova) обавезао се да ће Трифуну
Стилију из Дубровника платити 69 перпера и 4 гроша брсковска на име ранијег дуга.
Исти Грубоје Дедославов се помиње 1327. године као становник Котора.
 У которским изворима се 1333. године јавља Бељослав Тохславов из Кчева
(Belglioslavo filius Tochslavi de Coceva), који је примио од Матије Абрахе из Котора 45
великих оваца, 19 шиљежи, 11 коза и по 8 јагњади на пашу према обичају земље, с
обавезом да му даје половину прихода и сваке године прву вуну од јагњади.

 Књига Судског архива у Котору, стр. 334: 3. јуна 1335. године Неноје
Озринић (Nenoye Osdrichinich) јемчи за Грубишу Толића (Grubiscia Tolich) да ће овај до
Митрова дана предати у Котор 80 оваца и 30 јагњади. Исте године помиње се и Петар
Озринић, власник винограда у Касестрама код Тивта. Нема доказа да су Неноје и Петар
браћа или рођаци, као што се не може тврдити ни да су сви који се помињу у
документима са именом Озринић међусобно сродни или у било каквој вези.

Властелин Стијепо Озроевик налазио се у пратњи војводе Радича Санковића,
1399. године, када је овај писао даровницу Дубровчанима, уступајући им Лисац.
Стјепко Озринић се помиње 1391 – 1399. године.


 Према једном документу из 1396. године помињу се власи: Никола Групшић
(Nichola Grubsich), Бакел Боановић (Bacel Voanovich), Кусић Мановић (Cusich
Manovich), Глава Озрихнић (Glava Hosrichnich), Косан Озрихнић (Cosan Osrichnich),
Вукота Толић (Vochotta Tolich), Витоје Поповић (Vithoye Popovich), Петар Прибојевић
(Petan Priboyevich) и Миладин Владојевић (Biladin Vladoyevich). Преносили су со
Марка Драга до ријеке Лима. Ћеклићи у предањима памте да су у Ћеклићима некада
живјели неки Бацули (Бакули) па неки аутори закључују да су то потомци поменутог
Бакела. Дакле, по овоме поменути Глава и Косан Озринић као и Вукота Толић могли би
бити из Ћеклића.


https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B8

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1309.0
 Тема: Загонетна шаржа на грбу Санковића 
« Последња измена: Јун 28, 2021, 11:58:34 поподне Небо_Сав »

Ван мреже Ojler

 • Члан Управног одбора
 • Бели орао
 • *
 • Поруке: 5336
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #235 послато: Јун 29, 2021, 12:35:32 пре подне »
Читам разна предања о Озринићима и покушавам да нађем неку везу.
Ово ми је привукло пажњу јер, можда,  повезује Стијеповиће (из Рисна), Озровиће и Санковиће (а Санковићи су били владари Хумске земље у 14 веку, из Невесиња).

Властелин Стијепо Озроевик налазио се у пратњи војводе Радича Санковића,
1399. године, када је овај писао даровницу Дубровчанима, уступајући им Лисац.
Стјепко Озринић се помиње 1391 – 1399. године.https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B8

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1309.0
 Тема: Загонетна шаржа на грбу Санковића

Препоручујем да се избегава књига Жељка Остојића као извор. Иако има информација које је коректно преузео од других аутора, има и доста сумњивих и нетачних података.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #236 послато: Јун 29, 2021, 11:19:46 пре подне »
Препоручујем да се избегава књига Жељка Остојића као извор. Иако има информација које је коректно преузео од других аутора, има и доста сумњивих и нетачних података.

Хвала, Ојлеру. Прихватам препоруку.
 Иначе, увек када читам сличну литературу (а признајем да то чиним ретко, али у овом случају  сам заинтересовано лице па превазилазим свој отпор према томе.. :)) покушавам да одвојим шта се наводи као чињеница (са евентуалном референцом) а  шта је интерпретација аутора. Ово горе сам навео као избор података који се наводе у књизи као документовани и преузети из разних архива. Свеједно, слажем са препоруком. Треба бити опрезан.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #237 послато: Јун 29, 2021, 12:52:27 поподне »
У сваком случају, оставимо ли по страни спорне  интерпретације око ових силних династија, Петар Ашкраба је управо из овог краја -из околине Калиновика (старог Кучева) - и  шта ако  је овај податак  о исељењу из Кучева (тј. Калиновика, тј Улога) тачан?!   Онда би овај низ претпоставки   које сам набацао   добио неко значење.

Наравно, постоји могућност да је истина, нисам 100 посто искључио, него је засада то на нивоу предања, може однекле искочити још неко предање и да има једнаку тежину. Е ово што си пронашао да се Калиновика звала Кучево је добар траг, међутим и са топономијом се мора бити баш опрезан јер је опет најмањи ниво доказа.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #238 послато: Јун 29, 2021, 07:25:04 поподне »
Нисам знао ову тему на форуму. Сад тек видех, и то преко Гугл  претраживача...
То је та тема, и веома је интересантна, признајем. А за решење ће нам, изгледа, бити  потребан Марти Мистерија, детектив немогућег... :)

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1166.0
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1166.0

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #239 послато: Новембар 11, 2021, 11:06:33 поподне »
Читам извод из књиге Филипа Сарића " О Бањанима" који, за разлику од других предања,  потврђује хаплогрупу Велестоваца у Бањанима тј. да су  Ераковићи, Килибарде и Сарићи из "племена Озрова".  Нисам успео да је нађем на интернету - претпостављам да је штампана пре двадесетак година. Има ли неко од форумаша ову књигу?
 
"Ераковићи су се доселили у Бањане око 1740 године. Доселили су се из Велестова. Са њима су дошли Килибарде и Сарићи. И данас их Бањани називају Велестовцима. Понеко доказује да су Ераковићи сродни Петровићима. То би значило да су као и Петровићи поријеклом из Босне. Међутим, већина сматра да су Ераковићи из Црне Горе. Поменута три племена су од племена Озрова. Славили су крсну славу Аранђеловдан. То потврђује и Његош у Горском вијенцу кад каже за Озровиће: " ...и гоњаху пуње Аранђелу".
Доселила су се четири Ераковића: Живко, Туро, Станоје и Марко. Од Живка су Живковићи, от Тура - Туровићи, од Марка су Марковићи...
Податке дали  Перо М. Ераковић и Ђорђије Г. Ераковић"


Пошто је први део предања тачан - у погледу хаплогрупе-могло би се претпоставити  и да је  податак о времену  досељавања у Бањане (1740 г.) вероватнији од  периода 1760-1780 г.  који се наводе у другим предањима (на пример Новак Килибарда).

Нови податак који ми је саопштио г. Драшковић из Херцег-Новог:
Тестирао је Сарића из Бањана (пореклом из Велестова) - и они су из рода Озринића.

Дакле,  ово предање које наводи Филип Сарић у својој књизи је, дефинитивно,  најпоузданије од свега што се се  могло чути или прочитати   у вези порекла Ераковића, Килибарди и Сарића.

Ван мреже Неродимац

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 627
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #240 послато: Децембар 09, 2021, 06:48:36 поподне »


Добисмо још једног Озринића 😀

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #241 послато: Децембар 09, 2021, 07:12:59 поподне »
Зна ли ко које презиме је у питању?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #242 послато: Децембар 09, 2021, 08:23:47 поподне »
 :)Дочекасмо и трећег за преферанс...
Пише да је анализа у току.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #243 послато: Децембар 09, 2021, 08:41:25 поподне »
Треба сачекати да заврђе анализу. Озринићем се може сматрати само ако буде позитиван на скоро све СНП-ове на нивоу BY93199. Али чак и ако не буде, добра је ствар што ће се поцијепати дугачко уско грло ове гране.

Проблем је само што је резултат преко Небуле тј. постављен је по аутоматизму. Ако тестирани не плати, могу га скинути, и да подаци о његовом поријеклу не буду објављени.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #244 послато: Децембар 09, 2021, 08:46:21 поподне »
Хвала, драјверу, на обавештењу. Пратићемо ситуацију. А ваљда и дотични има неки минимум радозналости па ће се јавити, надам се.

Ван мреже Неродимац

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 627
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #245 послато: Децембар 10, 2021, 01:45:28 поподне »

https://postimg.cc/nCd6CQ9Y

Наш је човек, Црногорац и пошто је поставио језик којим говори вероватно и учествује у анализи. Чекамо његов контакт или да се јави па ћемо видети ко је.

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #246 послато: Децембар 10, 2021, 01:50:24 поподне »
https://postimg.cc/nCd6CQ9Y

Наш је човек, Црногорац и пошто је поставио језик којим говори вероватно и учествује у анализи. Чекамо његов контакт или да се јави па ћемо видети ко је.

Онда се вјероватно и ради о Озринићу. Сад да ли је "наш човјек" то ће се тек видјети кад проговори. Црнски донекле и разумијем, али горски никако.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #247 послато: Јануар 02, 2022, 01:35:31 поподне »
Ништа ново о новом човјеку ?

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #248 послато: Јануар 02, 2022, 07:14:31 поподне »
Ништа ново о новом човјеку ?
Ништа ново, пише на сајту да није комплетирана анализа. Пише да је закључано (или је доступ ограничен шифром  до 22.03.2022).
Можда модератори група на ФУЛ-у знају нешто више?!

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #249 послато: Фебруар 03, 2022, 12:12:02 поподне »
Ништа ново о новом човјеку ?
Ништа ново?

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #250 послато: Фебруар 03, 2022, 11:09:57 поподне »
Ништа ново?

Невјероватно ми је да се он није мало заинтерсеовао и на крају дошао до екипе са форума. Мада и YFull га још обрађује. Још се није открило којем је од два постојећа Озринићка резултата ближи, или евентуално неко старије одвајање од ова два.

Ван мреже barbarylion

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1135
 • I2-PH908>Y56203
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #251 послато: Фебруар 03, 2022, 11:37:24 поподне »
Онда се вјероватно и ради о Озринићу. Сад да ли је "наш човјек" то ће се тек видјети кад проговори. Црнски донекле и разумијем, али горски никако.


Baš tako...

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #252 послато: Фебруар 23, 2022, 09:29:44 пре подне »
Озринићи ће по свему судећи добити нешто даљег рођака. Ради се о Недељковићу, поријеклом из околине Призрена (на форуму се појављивао својевремено као Неделку). Он би требао поцијепати досадашњи ниво Озринића, јер је позитиван на FT382557, а негативан на BY93199. Видјећемо још за неколико дана на које је још СНП-ове на том нивоу позитиван, а на које негативан.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #253 послато: Фебруар 23, 2022, 10:14:49 пре подне »
Озринићи ће по свему судећи добити нешто даљег рођака. Ради се о Недељковићу, поријеклом из околине Призрена (на форуму се појављивао својевремено као Неделку). Он би требао поцијепати досадашњи ниво Озринића, јер је позитиван на FT382557, а негативан на BY93199. Видјећемо још за неколико дана на које је још СНП-ове на том нивоу позитиван, а на које негативан.

Цитат
драјвер
Одг: Порекло Недељковића (Неделкуа)
« Одговор #19 послато: Децембар 14, 2020, 06:48:45 пре подне »
1886. године на челу механџијског еснафа у Призрену био је Србин Јован Недељковић. Недељковић је презиме присутно међу Србима у Призрену и околини. Познато је да су се поједине српске трговачке градске породице женидбеним везама мијешале са Цинцарима.

Тестираном Недељковићу остаје још само један корак, пошто је избацио -ић из презимена, ставио непостојећу државу Косово као мјесто поријекла, оптужио Србе за малтретирање Цинцара у Призрену, а то је да сасвим промијени презиме. Ово Nedelcu би требало постати Dumanica да би процес до краја био довршен. Једино што неће моћи да промијени хаплогрупу. Предлажем му да одустане од даљих тестирања, јер може доживјети само разочарења."

Да, сећам се тог Неделкуа и његових порука од пре годину дана...А лепо си га био саветовао да се окане дубљих испитавања јер ће доживети разочарење.

А разочарење је обострано  ;)
Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #254 послато: Фебруар 23, 2022, 01:16:55 поподне »
Znaci on je treci koji se pojavljuje na YFull-u?

Ван мреже drajver

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5202
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #255 послато: Фебруар 23, 2022, 01:24:41 поподне »
Znaci on je treci koji se pojavljuje na YFull-u?

Није, није још пребацио резултате на YFull. Тај трећи на YFull је по свему судећи неки Озринић монтенегринског усмјерења.

Неделку неће бити толико близак Озринићима, видјећемо ускоро колико тачно.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #256 послато: Фебруар 23, 2022, 06:47:14 поподне »
Озринићи ће по свему судећи добити нешто даљег рођака. Ради се о Недељковићу, поријеклом из околине Призрена (на форуму се појављивао својевремено као Неделку). Он би требао поцијепати досадашњи ниво Озринића, јер је позитиван на FT382557, а негативан на BY93199. Видјећемо још за неколико дана на које је још СНП-ове на том нивоу позитиван, а на које негативан.

Зна ли се шта о ранијем поријеклу Недељковића?...Ово цијепање нивоа Озринића чини ми се да засад неће дати одговор о ранијем поријеклу Озринића осим што ће појединицима ово бити доказ о поријелу Озринића са Косова.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #257 послато: Фебруар 23, 2022, 09:07:55 поподне »
Зна ли се шта о ранијем поријеклу Недељковића?...Ово цијепање нивоа Озринића чини ми се да засад неће дати одговор о ранијем поријеклу Озринића осим што ће појединицима ово бити доказ о поријелу Озринића са Косова.

Цитат
..moja prababa  Ljakić,   (пише Неделку)

..a njemu ne znam valjda dodali to -ić, a mozda promenili i celo prezime da zvuci srpsko u Nedeljković  (пише Неделку)

...Значи фамилија (породица) Недељковић (Nedeljko-vić) је из села Мушниково...

...Према ономе што је изнео Неделку, он би био потомак призренских Цинцара (Аромуна) који су уз помоћ Турака током 19. века узурпирали стару средњовековну цркву Св. Спаса, подигнуту у време цара Душана.

...1886. године на челу механџијског еснафа у Призрену био је Србин Јован Недељковић. Недељковић је презиме присутно међу Србима у Призрену и околини. Познато је да су се поједине српске трговачке градске породице женидбеним везама мијешале са Цинцарима.

...Заиста се мора признати да течно паламудиш на српском за једног румунизованог Цинцара..

Pa kao sto rekoh sa muske strane nemam bas podataka, znam o zenskoj liniji po dedi od oca...Jedino znam da se prizetio, i da je ziveo i sahranjen u Prizrenu (oko 45). U svakom slucaju to prezime se vuce medju nama u formalnim dokumentima, jer je moj deda koji se rodio i umro u prizrenu bio poznat po prezimenu svoje majke Leac (Ljakić posle 1912). Tako da se to prezime posle prenosilo na oca i na mene. Niko nije isao ovde u Rumuniji, ovde govorim o Rumunima kao nac.manjini u Srbiji ( moja baba po ocu se kao Rumunka iz Braničeva preselila za Prizren poslom), dok je majka isto Rumunka iz Zvižda.

Na kraju to sa muske strane je manje bitno jer su sve ostale linije rumunske, tako da je taj Nedeljkovic ko god da je 12.5 % porekla. Posto nikog porodicno nije interesovalo postoji prica da je on nadjen kao siroče aromunskih ili grčkih trgovaca koje su valjda bašibozluci opljačkali i ubili u okolini Prizrena, i da je prezime dobio po danu kad je nađen. Mada meni ovo sve zvuči romantizovano. Jedino sto znam da se u kuci neke poznate grcke porodice Nedelkou u Thessaloniki-iju lekarske nalazi kul.cent Mt. Atos-a,  https://www.agioritikiestia.gr/en/nedelko-building-100-years-february-26-1909-februrary-26-2009

Da vidim da ste pitali jos neka pitanja
A. Da iz Prizrena je

B. Nije se selio, umro je u Prizrenu

C. Objasnio sam kompleksnost, osecao se kao Aromun
D. Bavio se zanatstvom, tj prababa je dobila u miraz radionice ne znam cega. Nije bio trgovac to znam.
E. Poslednji ko je znao neke tragove Aromunskog je u stvari bila žena (Srpkinja) nekog sestrića moje prababe. govorim o početku 21. Veka. Ne znam ovi iz Luñine iz asocijacije imaju vise infornacija o prizrenskim Aromunima

...Ово је суштина. Дакле о том мушком претку не знате много, скоро ништа. Али носите његову хаплогрупу, која се у великој мери везује за Србе, али и за остале јужне Словене. Живео је у области где су Срби до средине 19. века били већина. Носи презиме, које етимолошки једино на српском/словенском има смисла.


Покушао сам да у горњем цитату  издвојим неке чињенице из теме са нашег форума "Порекло Недељковића (Неделкуа)"; он пише на латиници, а ћирилицом му одговарају чланови форума (драјвер, Милош, НиколаВук...). Човек пише нејасно и има потребу да стално умеће непотребне детаље ("жена сестрића моје прабабе...која је последња говорила српски....) што додатно компликује његове објаве.

Неделку, што би Руси рекли, има "кашу у глави" и тумара  као гуска у магли. Ухватио се фројдистички  за своје бабе и прабабе по мајчиној линији  (наводно из аромунске  призренске породице) и бабу  по оцу која је Румунка из Браничева, и мајку која је Румунка из Звижда,  и покушава да потисне (опет фројдистички)  чињеницу из свести   да су му  прадеда, деда, отац, и он сам, на крају крајева,  носиоци мутације I-PH908   (па је израчунао да од свог прадеде има свега 12,5 % наслеђа, што је занемарљиво, сматра он). То нико није фермао у породици, каже он...

А прадеду су му, наводно,  нашли као сироче у околини Призрена након што су башибозуци побили неке трговце грчког или аромунског порекла (?!) из Москопоља, али он поуздано зна да се прадеда осећао Аромуном,  да је женидбом од Љакића из Призрена  добио у мираз неку радионицу и да је био занатлија (тј није био трговац као његов несрећни отац ).

Дакле, једине чињенице о прадеди  могу бити следеће (али не морају):
-да му је даље порекло непознато (могао би бити и дете из случајне нежељене  везе),
- да му је жена од призренских Љакића (за које он тврди да су Аромуни, а Цвијић наводи да су били Срби),
- да је био занатлија у Призрену крајем 19-века.

А што се тиче везе Озринића са Косовом: да, има оних који сматрају да су се Озринићи доселили у Чево са Косова, двадесетак година након Косовске битке (Жељко Остојић, "Озринићи").

Рекао бих да се предак Неделкуа одвојио од матице  пре Озрихне (13 век) а после I-PH908 (2-3 век). То је период "уског грла"  од скоро 1 000 година. Интересантно ће бити видети процену старости гране након објаве резултата. Али, чак и када сазнамо не бих рекао да то, за сада, без будућих  резултата, да може потврдити теорију од досељаваљу са Косова. Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #258 послато: Март 01, 2022, 07:02:58 поподне »
Десила се промјена на YFull са овим трећим чланом. Колико видим трећа особа је у питању Озринић у ужем смислу али да препустим да искоментаришу људи који више знају.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #259 послато: Март 01, 2022, 07:32:10 поподне »
Десила се промјена на YFull са овим трећим чланом. Колико видим трећа особа је у питању Озринић у ужем смислу али да препустим да искоментаришу људи који више знају.
Да, ради се о Вукотићу.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #260 послато: Март 01, 2022, 10:46:12 поподне »
Да, ради се о Вукотићу.

У суштини ништа спектакуларно. Добио се можда посебан снип Озринића-Драгојевића I-BY76604 ( можда евентуално и свих Озринића који су по предању препознати док се неки Цаушевић или Гардашевић не уради дубљи тест....п.с. Не ниподиштавам Ераковиће и Килибарде као Озриниће, већ само причам у смјеру приче да по предању нису били препознати).

У суштини још увијек немамо особу од које се не очекује да буде Озринић а пресјече родослов којом би се одгонетнула миграција Озринића.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #261 послато: Март 01, 2022, 11:22:28 поподне »
У суштини ништа спектакуларно. Добио се можда посебан снип Озринића-Драгојевића I-BY76604 ( можда евентуално и свих Озринића који су по предању препознати док се неки Цаушевић или Гардашевић не уради дубљи тест....п.с. Не ниподиштавам Ераковиће и Килибарде као Озриниће, већ само причам у смјеру приче да по предању нису били препознати).

У суштини још увијек немамо особу од које се не очекује да буде Озринић а пресјече родослов којом би се одгонетнула миграција Озринића.

Да, било би добро да се нађе СНП карактеристичан за период између PH908 и Озра, а то је скоро 1000 г.
Имамо као кандидате оног Неделкуа (wana be A-Romanian) и једног Македонца на ФТДНА.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #262 послато: Март 05, 2022, 03:42:56 поподне »
Ево за Неба, Небојша Драшковић у промицији трећег издања његове књиге (књига има доста пропуста) око 40 минута помиње везу Ераковића са Дамјановићима. Нисам знао да имају два рода Дамјановића у Озриниће, једни су Драгојевићи а други Велестовци.

<a href="https://www.youtube.com/v/Z4bP6Dt52AU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Z4bP6Dt52AU</a>

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #263 послато: Март 05, 2022, 09:19:58 поподне »
Ево за Неба, Небојша Драшковић у промицији трећег издања његове књиге (књига има доста пропуста) око 40 минута помиње везу Ераковића са Дамјановићима. Нисам знао да имају два рода Дамјановића у Озриниће, једни су Драгојевићи а други Велестовци.

<a href="https://www.youtube.com/v/Z4bP6Dt52AU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Z4bP6Dt52AU</a>
Хвала, Бокезу.
Да, има Дамјановића-Станојевића из Велестова, припадају роду Цаушевића. Али, нисам знао за овог Дамјановића досада, мора да је то неки нови резултат који је Драшковић сазнао недавно.
Ово је важан податак, изгледа,  јер Ераковиће, Килибарде,  Сариће (које у Бањанима зову Велестовцима), Милетиће и Стијеповиће  повезује са огранком Озринића-Цаушевића из Велестова.

https://sites.google.com/site/plemeozrinici/ozrinici/bratstva-ozrinica-iz-ceva-i-drugih-krajeva?authuser=0

Жељко Остојић пише:

ОЗРИНИЋИ ЦАУШЕВИЋИ су:

Цаушевићи у Велестову:

Радичевићи:

Абрамовићи и Рогачи (Коснићи) у Црквицама у Опутној Рудини, Мићуновићи, Мрваљевићи (Мрваљевићи, Турчиновићи, Николићи, Драшковићи и Шћепановићи) и Катнићи (и са њима Пејановићи – Мишковићи који потичу из Црмнице).
Од Мићуновића су у Србији: Филиповићи, Митровићи и Живовићи.

Станојевићи:

Станојевићи се дијеле на: Станојевиће, Вучиниће, Дамјановиће, Драговиће, Јовановићe (од Јована Комненова Станојевића), Јокиће (од Јока Иванова Станојевића), Мрђеновиће (од Мрђена Шћепанова Станојевића) и Ненезиће (од њих су Тановићи у Подгорици). Да поменемо др. Глигора Станојевића.

Цаушевићи у Марковини:

Кривоглав – Марковић:

Тодоровићи и од њих Радојевићи и Ђуровићи (од којих су Митровићи у околини Прокупља), Миловићи (у Никшићу и Прокупљу) и Тодоровићи – Вукашиновићи у Никшићу.

Вуковићи (није презиме): Живковићи и Ђуровићи.

Рељићи и од њих: Гајовићи, Перутовићи, Машуловићи и Вучуровићи.

Николићи. Раније су се звали Крушковци.

Марковићи (Бећировићи).

Виднићи:

Јововићи (раније Павићевићи).

Павићевићи и Миловићи (у Београду и Лесковцу).

Митровићи.

Муратовићи.

Ђуровићи – Павићевићи.

Токовићи – Павићевићи.

Мандићи.

Милошевићи.

Аџићи.

Вуковићи – Павлићевићи.

Вујовићи:

Вујовићи.

Милићи – Рушевићи и Мишовићи.

Пејатовићи и Радовићи у Никшићким Рудинама.

Радановићи. Огранак Радановића су Живковићи у Кочанима и Рубежима.

Ђуровићи:

Нема их више у Марковини. Тврди се да су огранак Ђуровића Глушци.

У Петровом Селу су из Марковине: Велишићи, Думељићи, Ђуровићи, Марковићи, Миловановићи, Милојевићи, Милоњићи, Митровићи, Новаковићи, Перовићи, Радовићи, Спасојевићи.

Ван мреже Bokez

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 437
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #264 послато: Април 08, 2022, 08:12:36 поподне »
Изгледа да је изашао Неделков резултат на YFull-u, tmrca са осталим Озринићима 1500 година.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #265 послато: Април 08, 2022, 11:15:32 поподне »
Изгледа да је изашао Неделков резултат на YFull-u, tmrca са осталим Озринићима 1500 година.

Јесте, изашао је.

I-FT382557      1500 (2100950)   κύριος Στεφανοσ Νεδελκου b. 1870      Serbia   YF101222         I-FT382557*    

Ван мреже Miljeskovic

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 73
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #266 послато: Април 29, 2022, 06:23:59 поподне »
Здраво свима, ја сам ново тестиран са маркером Озринића. Ускоро ћу радити дубоки ДНК тест и прослиједит га друштву да се полако употпуњује стабло.

Мене интересује, ако неко има предање о Бокешким огранцима родова који мутације дијеле тренутно највише са тестираним Миловићима у Грахово, или Ђукановићима и Вукотићима у Озриниће. Ово прво поклапање је изведено у Србији, ово друго поклапање је добио као резултат један Озринић из Црне Горе који се бави са генетиком.

Ја припадам Бокешком огранку тога рода. Бока је гранична са катунском нахијом, то је био простор у којем су стари Бокељи посједовали катуне.

Моје предање је следеће,

најстарије памћење о поријеклу је Лика-Далмација из које долазимо у Боку. И ја бих рекао можда те неке старе Паганије која се сматра прото-српском државом, док иначе Бока након пада Зете постаје дио Далматинске регије у смислу митрополије чије сједиште је био у Задар, као и круне.

Док у Боку, наше најстарије памћење поријекла се везује за насља око Грбљске жупне луку Гриспол или Грипула, то је по предањима свештеника у Грбаљ и других, наведено и код најпоузданијих антропо-географа у нашим научним круговима 20-ог вијека. По антропо-географу Саву Накићеновићу родом из Херцег Новог се памти да је у 14-ти вијек била похара Грбља са мора, напад је био од стране Барбареза (муслимански пирати арапи) и тада је уништен Гриспол као насеље, док је већина Грбљаљске младости поведена у јаничаре или робове у Малесију. Претекли су углавном они који су тога љета били у катуне на планину. Е мој род се наводи једним од преживјелих у нападу током 14-ог вијека. Преживјет се могло само ако је човјек тада био одсутан на мору или неком работом, то је једини начин да објасним да живимо задњих барем 400 година на 10 минута пјеше од Бигове-Гриспуле-Грисполиса. По мојој процјени, локација гдје су одведени Миљешковићи као робови или јаничари јесте у Малесију, на територију катуна Љеша Тузија. Тамо постоји Миљешко Брдо испод којега се налази доњи Миљеш као насеље у којем живе људи исламске вјероиспојести. Па један од родова је Милешковић, други је Мулешковић, трећи Ђоковић итд..

Али постоји проблем у предањима код нас, јер један род Костића који се доселио из старе ЦГ, они су имали 13 свештеника у Кртоле и 2-3 академика у којима су не само генеаологију, већ и историју Илира обрађивали. Код њих се појавила та аутохтонистичка карактеристика по којој је античка Троја у Будви, постоји увјерење бокеља да су Костићи признати у радовима код Француске академије наука итд. И онда је могуће да поријекло из Лике настало као нео-романтичко тумачење о Ликинији као Анадолијској прапостојбини Срба Личана. Јер презиме моје се из неког разлога код Нео-Романтика тумачи као етимолошки изведено из Милетеуса у Анадолији, то је град у простору те античке Ликиније. Са друге старне у рату са аустроугарима је изгубљен родослов фамилије, или је запаљен или заплијењен био.

Тек са дубоким ДНК вјерујем да може да се утврди могућност да су Озринићи старином Грбљани-Кртољани. Или да долазе овдје након похаре Гриспола.

Ја сам прочитао на овом форуму да је неко пронашо да постоји Петар Озринић који у Котору купује или посједује неки виноград у почетак 14-тог вијека. То би била општина Тиват кажу овдје на форуму, али ја видим да је тај виноград можда био код Муа у унутрашњем дијелу Которског залива, то онда није у овоме дијелу Кртољско-Тиватског поља гдје је по предању био виноград моје фамилије. Чак мислим да су комунисти нама узели земљу винограда, не аустроугари. Тај детаљ ћу провјерит у некој будућности кад ми дође на руку.

Тако да генерално остаје велико питање мени, како је мени нађена веза са Ђукановићима, Вукотићима као најближима у Озриниће од стране ЦГ научника. Док у Србији постоји блиско поклапање са Граховским Миловићима. То су родови које бих ја питао о евентуалном предању да они одлазе у катуне да се сакрију од крвне освете или од судова.. Јер Бока је увијек имала активне сукобе и многи родови су искоријењени у осветама од Бечића до Дубровника. То је нешто што свака генерација памти и проживљава. Тако да је често знало да се деси да неко оде у катунску нахију и промијени презиме да би преживио аустроугарску или освету неког нашег рода, суд итд. Ја имам примјер један који сам прочитао, то је бјекство Вука Миљешковића из Которског затвора након што је ранио неке Његушане, морлаке и баја пивљанина. Не зна се ђе је побјего?!, али је очигледно био млад ако је мого сам да се туче са гомилом наоружаних људи и тако заврши на суд.

Миграције не посматрам као један догађај, то може бити периодично иазивано. Па самим тим може бити да су Озринићи из Грбља-Кртола. А опет може бити да смо ми мигрирали из нахије или да је неко у давна доба из Боке-Кртола нашо склониште код Озринића.

Оно што мене одбија од идеје да ми мигрирамо у катунску нахију је огранак наш на полуострво Пељешац, Стон, Дубровник у 16-ти вијек чим су Турци пали са власти, огранци наши и данас тамо живе. Упамћени су као доста имућни род, населили су разна приморска мјеста обале далмације све до Ријеке.

Има ли неко од Озринића да је пронашао нека свједочанства старијег поријекла за Озра? И колико је испитана могућност да је Грубана била Озрова жена поријеклом. Јер код Озринића стоји да је била Чевљанка а не Грбљанка. А код нас је Грубана била од рода Немањића и налази се у родослову те фамилије по Цркви. И ванбрачно је родила сина једном Грбљском властелину. Од тога рода су и Лазаревићи потекли, они и даље живе у грбаљ близу моје старине. Чисто питам, јер видим да је оборено предање о Хоту, Красу, Пипу, Васу и Озру као синовима једнога оца. Јер то је у Црногорски Вијалет записао Марко Миљанов о поријеклу Озринића, најмађи син је био Хото или Ото који је населио Малесију.
« Последња измена: Април 29, 2022, 06:30:53 поподне Miljeskovic »

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #267 послато: Април 29, 2022, 08:01:34 поподне »
Миљешковићу,пиши мало краће постове да би неко мого да ти одговори на њих https://www.yfull.com/tree/I-BY93199/

Ван мреже Exiled

 • Члан Друштва
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2398
 • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #268 послато: Април 29, 2022, 08:03:41 поподне »
Пробај да гађаш нешто узводно од овог или у истој равни не би ли прекратио вријеме. Овај озринићки не можеш гамати јер је по поцени Yseq нестабилан.
https://www.yseq.net/

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
 • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
Одг: Озринићи I2-PH908>BY93199
« Одговор #269 послато: Април 29, 2022, 08:16:35 поподне »
Здраво свима, ја сам ново тестиран са маркером Озринића. Ускоро ћу радити дубоки ДНК тест и прослиједит га друштву да се полако употпуњује стабло.

Мене интересује, ако неко има предање о Бокешким огранцима родова који мутације дијеле тренутно највише са тестираним Миловићима у Грахово, или Ђукановићима и Вукотићима у Озриниће. Ово прво поклапање је изведено у Србији, ово друго поклапање је добио као резултат један Озринић из Црне Горе који се бави са генетиком.

Ја припадам Бокешком огранку тога рода. Бока је гранична са катунском н