Скорашње поруке

Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Дискусије о хаплогрупама / Одг: I2-Z17855
« Последња порука Хаџи Михајло Божовић послато данас у 12:10:38 поподне »
Помаже Бог свима.
Јел има неких нових информација за ову тему,
и када се планира објавити неки рад о родовима са Косова и Метохије.
2
Старе фотографије / Одг: Старе слике Хан Пијеска
« Последња порука Radul послато данас у 12:06:23 поподне »

Слика 68, рапортирају Радивоју Косорићу команданти батаљона: Тоша Зечевић, Драго Фурдуловић и Јоја Кушић.
3
Српски ДНК пројекат / Одг: I2-PH908>FT16449
« Последња порука vasil послато данас у 12:00:43 поподне »
Покушо сам да.кандидујем Y267977, кажу непоуздан. Зашто га Yfull узима за носиоца гране?

YF086073 and YF086061 are Muslims from the Gojak family there is also a Christian member of that family in the Poreklo database with the Saint Nicholas Slava. Their tests are from YSEQ so they are not on the FTDNA tree. Thats what they have in their Yfull descriptions > Mustafa Gojak | 19c | Gojakovići-Prijepolje-Sandžak | ☪️Bosniak⚜️ Sulejman Gojak | 19c | Gojakovići-Prijepolje-Sandžak | ☪️Bosniak⚜️
4
Генерална дискусија о форуму / Одг: Демографски суноврат Срба
« Последња порука wiola послато данас у 11:51:48 пре подне »
Укупан број преминулих од вируса је око 14000, од почетка пандемије, по званичној статистици. Објасни како нас то вирус коси, јер графикон показује скок од више од око 30000 за исти период. Не коси нас вирус ковида него нешто друго је у питању.

Јасно да је у питању вирус, када се прати статистика из месеца у месец и упореди са пиковима епидемије.
Главни фактор који се променио је управо епидемија, а поред вируса и последица изазваних вирусом, сигурно је утицала и ограничена доступност здравственог система за остала обољења.
5
Старе фотографије / Одг: Старе слике Хан Пијеска
« Последња порука Radul послато данас у 11:01:12 пре подне »

Слика 66, Борко Радовић (Кнежина, Хан Пијесак (данас оп. Соколац), 19** - 17. фебруар 1947. Соколина, Хан Пијесак) командант Кнежинског батаљона, Власеничке бригаде, Романијског корпуса ЈВуО.


Слика 67, браћа Косорићи, Мирко, Радивоје и Константин. Радивоје Косорић (Краљево Поље, Хан Пијесак 19** - 1946. Сочице, Рогатица) ком. поручник Друге рогатичке ака Друге романијске бригаде, Романијског корпуса ЈВуО - од децембра 1941. именован за војводу клисурског.


Слике партизана и њихове чете објавићу касније, можда и у неком чланку...
6
Српски ДНК пројекат / Одг: I2-PH908>FT16449
« Последња порука Exiled послато данас у 10:51:09 пре подне »
Покушо сам да.кандидујем Y267977, кажу непоуздан. Зашто га Yfull узима за носиоца гране?
7
ГГ Разно / Одг: YFull helper екстензија за Google Chrome & Microsoft Edge
« Последња порука Radul послато данас у 10:23:20 пре подне »
То лаве! 8)
8
ГГ Разно / Одг: YFull helper екстензија за Google Chrome & Microsoft Edge
« Последња порука Драган Обреновић послато данас у 10:04:29 пре подне »
Само да напоменем да је YFull приликом преласка на нови (бржи) сервер, усвојио шестоцифрене ознаке китова (додата је једна нула иза слова YF), тако да је потребно сходно томе ажурирати конфигурацију постојећих мапирања, да би екстензија наставила да ради.

На пример, ако је старо мапирање било:

"YF80654": "Обреновић, Св. Врачи, Марковица/Лучани (Big Y-700)",

исто је потребно променити у:

"YF080654": "Обреновић, Св. Врачи, Марковица/Лучани (Big Y-700)",

9
Забава / Одг: Културна дешавања која не смете пропустити
« Последња порука CosicZ послато данас у 04:59:16 пре подне »


https://etnografskimuzej.rs/etnografske-mape/
Цитат
21. децембра 2021. године, отворена је изложба „Етнографске мапе од 19. до 21. века, од материјалног ка дигиталном“, аутора Мирослава Митровића.

Изложба даје на увид публици 120-годишњи рад Етнографског музеја, овог пута из угла документације. Од првих забелешки са терена, првих књига инвентара, промена које су се одвијале и стандардизовале, до комплетно завршеног процеса дигитализације документације. Финални производ дигитализације „Етнографске мапе“ биће приказан на изложби у видео окружењу. До сада је направљено 19 дигиталних мапа етнографских области из Србије чији ће положај моћи да се види на виртуелном глобусу Земље. Све мапе су информационо повезане са централним регистром предмета Етнографског музеја.

Изложба Етнографске мапе представља део приказа рада документација, једне од основних делатности Етнографског музеја. Идеја је да се прикаже стодвадесетогодишњи процес рада Етнографског музеја везан за документовање предмета.

Етнографске мапе које су приказане, јесу мапе које немају политичко административни основ. Мапе су формиране на основу теренских истраживања Јована Цвијића и његових сарадника и следбеника, а у контакту са претежно сеоским становништвом и бројним информаторима.

10
Генерална дискусија о форуму / Одг: Демографски суноврат Срба
« Последња порука Platin послато данас у 01:40:39 пре подне »
Укупан број преминулих од вируса је око 14000, од почетка пандемије, по званичној статистици. Објасни како нас то вирус коси, јер графикон показује скок од више од око 30000 за исти период. Не коси нас вирус ковида него нешто друго је у питању.

Нећу рећи да је пребројавање једноставно, јер уопште није.

Ако је неко био опште здрав па је од вируса пострадао, то је једноставно.
Али ако је неко имао још нешто, трајно али не критично, па и вирус... Ту је вирус нагла промена која га је докусурила. Како је уписано, не знам.
И ако је неко имао не само једну болест, од које би свакако пострадао за највише пет година, па сада и вирус... Не знам на шта су то урачунали, а морали су нешто да напишу.

Можда је најбоље рећи "од вируса и његових последица". Ако сагледамо цео процес, а то је једини озбиљан и чињеничан начин, да ли је пресудно то што је неко излечен од самог вируса, али је вирус направио карамбол у неким деловима који су отказали па изазвали фаталан исход? Да нема вируса, не би било ни накнадног отказивања других ствари.
Потребно је сагледати цео процес од почетка.
Зато разлика и јесте толко велика, између званичног "од вируса" и очигледно великих укупних бројева.

У тренутку највећег оптерећења нашег здравственог система је 1/5 кревета и 1/4 људства била упућена на борбу против вируса. Сви остали људи и средства су радили оно што уобичајено раде, можда само мање.
Критичне ствари теку неометано, оно што је опасно по живот, док ствари које кваре квалитет живота... ту се стварају редови. Коме треба операција срца или хемотерапија неће чекати. Коме треба да се оперише колено или око... нека се наоружа стрпљењем.

Оно што сам малтене само једном нашао, то су ваљда исекли да народ не паничи - а то је тако чврст аргумент за вакцинацију - је да људи који имају неке проблеме па их потрефи вирус... Они за 2-3 месеца оздраве од вируса, опораве се, тај део буде сређен. Али њихове хроничне болести буду у таквом стању као да су дивљале две године без надзора - сложићемо се да је то велики ефекат... А у јавности није познат.

Не бавим се медицином, само читам вести и податке на провереним местима. И размишљам над подацима.
Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10