Општа дискусија > Генерална дискусија о форуму

Демографски суноврат Срба

<< < (4/46) > >>

...:

--- Цитат: Rugovac  Децембар 08, 2016, 08:52:43 поподне ---Што би рекао мој кум Срђан, ти нису лако одустајали да немају сина.

--- Крај цитата ---

Управо тако  ;)

Селаковић:

--- Цитат: Селаковић  Децембар 08, 2016, 08:32:07 поподне ---Тако је, од 1945. се нагло променило. Све моје бабе и деде су рођене 1920-их и 30-их и у свакој од те четири породице је било најмање четири, највише седморо деце. После 1945 све другачије, по једно-двоје, врло ретко троје, макар у мојој најширој фамилији.

--- Крај цитата ---

Да додам, ови после 1945. што су имали по једно-двоје деце, су и даље живели на селу, дакле ово смањење нема везе у случају моје најшире фамилије са неким пресељењем у град.

Не знам шта је узрок... Свакако није рат, јер је после 1918. исто завршен велики рат и окупација, па су људи и даље имали по четворо и више деце.
Мора имати везе са комунизмом и неким ширим околностима. Са новонасталим сеоским задругама, са забраном коза из 1948. (која знам да је нпр моје Селаковиће доста погодила), са гладним годинама (баба ми је причала да је 1950-та била нарочито страшна), са "еманципацијом" сељанки, које су ишле на течајеве, описмењавале се...??? Одузимање земље од стране комуниста свакако није било неки фактор, одузимано је онима који су имали преко 10 хектара, што барем у мојој најширој фамилији није имао нико. 

Дробњак:
Поред свега наведеног, мислим да велики утицај имају обичаји који варирају од краја до краја. Нпр. у Поморављу и Ресави, породице са више деце нису биле честе ни у периоду између два рата. Обично је то било двоје, понекад троје деце, а јединци нису били реткост. Ова појава је пре свега везана за обичај да се не дели земља. Мој деда по мајци, који је рођен '30-их, био је четврто и најмлађе дете у породици и каже да је у њиховом комшилуку није било ни једне породице са толико деце. Обичај не дељења имања је најкарактеристичнији за Влахе источне Србије, тако да су код њих јединци били најчешћи.

Селаковић:

--- Цитат: Дробњак  Децембар 08, 2016, 09:13:59 поподне ---Поред свега наведеног, мислим да велики утицај имају обичаји који варирају од краја до краја. Нпр. у Поморављу и Ресави, породице са више деце нису биле честе ни у периоду између два рата. Обично је то било двоје, понекад троје деце, а јединци нису били реткост. Ова појава је пре свега везана за обичај да се не дели земља. Мој деда по мајци, који је рођен '30-их, био је четврто и најмлађе дете у породици и каже да је у њиховом комшилуку није било ни једне породице са толико деце. Обичај не дељења имања је најкарактеристичнији за Влахе источне Србије, тако да су код њих јединци били најчешћи.

--- Крај цитата ---

Да, да, ово ми је познато за Влахе и делове југа и истока Србије, али мислио сам да је то исто обичај настао после 1945, хвала.

Дробњак:

--- Цитат: Селаковић  Децембар 08, 2016, 09:17:36 поподне ---Да, да, ово ми је познато за Влахе и делове југа и истока Србије, али мислио сам да је то исто обичај настао после 1945, хвала.

--- Крај цитата ---

Овај обичај је код Влаха заправо почео да нестаје у другој половини 20. века. Мислим да је био чешћи код богатих него код сиромашних. У 19. веку се чак ишло у ту крајност да су родитељи венчавали своју децу са децом своје рођене браће и сестара да би се ујединила имања.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију