Порекло становништва > Хрватска - Република Српска Крајина

Становништво Имотске крајине

<< < (2/8) > >>

Зрно:
То има сигурно у књизи.

Ojler:

--- Цитат: Vlax  Август 12, 2020, 01:16:33 поподне ---А постоје ли негде подаци о православним породицама које су досељене 1719? Или неки спискови и катастри из наредне три деценије?

--- Крај цитата ---
Такав списак не постоји, али постоји млетачки Земљишник из 1725. године у коме су наведене и православне породице које су имале земљу у Имотској крајини. Да ли су сви они херцеговачки досељеници из 1719. или међу њима има и староседелачких родова, није ми познато. То је и разлог због којег сам покренуо ово питање.
Списак православних родова који су наведени у поменутом Земљишнику може се наћи у књизи фра Вјека Врчића, Племена Имотске крајине.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Ojler:

--- Цитат: Зрно  Август 12, 2020, 11:14:50 пре подне ---Географско-историјска чињеница је да је читаво окружење Имотског поља чисто католичко, и са хрватске и са босанске, односно херцеговачке стране. Остаје опција да су 1719. доселили баш у села у којима су већ били православци, што није баш реална прича. У сваком случају су ови досељеници неком заслугом добили земље у пољу, док су около брдовити и неплодни изразито католички крајеви.

--- Крај цитата ---

Нисам ни сумњао ко ће најбоље знати стање ствари по овом питању :)

Претпоставио сам да тако стоје ствари. Гледајући опширни попис Херцеговине из 1585. године, у нахији Имота практично нема имена за које се може тврдити да је искључиво српско. Међу хришћанским именима у том дефтеру велика већина отпада на календарска и типично хрватска имена, уз понеко народно име које се среће и код православаца и код католика. Ако се томе дода чињеница да је почетком 18. века Имотска крајина била практично ненасељена након Морејског а затим и Млетачко-турског рата, тешко да је нешто од старог становништва уопште и опстало у том крају, а камо ли православног (ако је таквих и било). 

Драган:
                      У Горњим Вињанима  код Имотског постоји католичка породица Ђерек, коју помиње фра Вјеко Врчић у свом спису  "Племена Имотске крајине" где каже следеће: „За Бечког рата 1686, селе према Цетини у Вињанском збјегу, Ђерек Мате са 17 чељади, Тома са 9 чељади и Тадија са 16 чељади. Кад се стварао земљишник 1725 Иван Ђерек, чауш, с дванаест чељади добио је 26 канапа земље. Нешто му је надодато на рачун чауштва. Ђереци су доселили из Ракитна“.
                      Ову породицу сам запазио 2017 године када се један Ђерек из Горњих Вињана тестирао na 37 маркера и припао је Динарк југу PH908. Утврдио сам да се потпуно поклапамо на 17 упоредивих маркера. Постоји вероватноћа да је Ђерек I2a-Y52621 (наравно морао би се тестирати). Ако би то било тачно, онда неби било велике сумње одакле су се доселили у имотску крајину вероватно у 16 или почетком 17 века.

Ojler:

--- Цитат: Драган  Август 12, 2020, 10:22:49 поподне ---...
Ако би то било тачно, онда неби било велике сумње одакле су се доселили у имотску крајину вероватно у 16 или почетком 17 века.

--- Крај цитата ---

А одакле би то било?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију